جمعه, ۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 24 May, 2024
مجله ویستا

بررسی مقدار حافظه


بررسی مقدار حافظه
PCهای جدید حافظه‌ی لازم برای هرگونه برنامه‌ای را دارا هستند. بسیاری از كاربران شاید از PCهای ۳۸۶,۲۸۶ و ۴۸۶ استفاده كنند و حافظه‌ی سیستم‌شان هم بیش از چند MByte نباشد. در هر صورت براحتی می‌توان حافظه یك PC را بررسی و از مقدار آن اطلاع پیدا كرد.
در اینجا ما به بررسی مقدار حافظه در سیستم عامل‌های مختلف می‌پردازیم.
● MS-DOS ۶.۲۲
حافظه‌ای كه برای سیستم عامل Dos طراحی شده است، شاید مناسب به نظر نرسد. برای بسیاری از كاربرانی كه با Dos كار كرده‌اند، در این محیط بارگذاری یك برنامه‌ی جدید و شروع كار با آن بدون این كه مشكلی با حافظه داشته باشند كار بسیاردشواری است. این بدان علت است كه در محیط Dos به هنگام بارگذاری برنامه، تنها مقدار ۶۴۰ KB از ظرفیت حافظه استفاده می‌شود. این مقدار از حافظه را حافظه‌ی قراردادی Conventional Memory) می‌نامند. البته مفهوم این عبارت چنین نیست كه حافظه‌ی بیش از ۶۴۰KB به طور كلی غیر قابل استفاده است، بلكه بهتر است قبل از استفاده از این حافظه‌ی اضافی از مقدار حافظه‌ی سیستم آگاهی پیدا كنید و بدانید كه چقدر حافظه در اختیار دارید.
بررسی حافظه در محیط DOS كار بسیار ساده‌ای است. ابتدا كلمه‌ی Mem را در مقابل اعلان DOS تایپ كنید و كلید Enter را بزنید. پس از این عمل جدول كوچكی را مشاهده خواهید كرد كه در آن مقدار و نوع حافظه‌یPC نشان داده شده است. انواع مختلف حافظه عبارتند از: حافظه‌ی قراردادی(Conventional Memory)، حافظه‌ی فوقانی(Upper Memory)، حافظه‌ی ذخیره شده(Reserved Memory) و حافظه‌ی گسترش یافته (Extended Memory).
همان طور كه گفته شد حافظه‌ی قراردادی (Conventional Memory) مقدار۶۴۰ KB اول حافظه را شامل می‌شود. بیشتر اعمال محیط DOS در این مقدار حافظه اتفاق می‌افتند.
حافظه‌ی فوقانی (Upper Memory) به مقدار ۳۸۴ KB بعد از حافظه‌‌ی قراردادی گفته می‌شود. در محیط DOS از این حافظه برای كنترل سخت‌افزار كامپیوتر استفاده می‌شود. منظور از حافظه‌ی ذخیره شده (Reserved Memory) حافظه‌ای است كه سیستم برای استفادهٔ سخت‌افزار ذخیره كرده است. حافظه‌ی گسترده (Extended Memory) به هر مقدار از حافظه كه بیش از ۱MB باشد گفته می‌شود. مجموع حافظه‌هایی كه ذكر شدند حافظه‌ی كلی (Total Memory) را تشكیل می‌دهند.
البته در محیط DOS برای بازبینی مقدار حافظه می‌توان از فرمان MSD نیز استفاده كرد. برای این كار عبارت MSD را تایپ كرده وكلید Enter را بزنید. در صفحه‌ای كه ظاهر می‌شود كلید Memory را انتخاب كنید. در صفحه‌ی ظاهر شده می‌توانید مقدار حافظه‌ی فوقانی و قراردادی را در سمت راست آن مشاهده كنید. با جمع كردن این دو مقدار می‌توانید حافظه‌ی كلی (Total Memory) سیستم را محاسبه كنید.
● Windows ۳.۱
بررسی مقدار حافظه Win ۳.۱ نیز بسیار ساده است. البته این سیستم عامل به جای حافظه‌ی كلی، مقدار حافظه‌ی خالی موجود در سیستم را نشان می‌دهد. برای این كه به سرعت از مقدار فضای خالی در حافظه‌ی سیستم مطلع شوید در منوی Program Manager گزینه‌ی Help را كلیك كنید و سپس عبارتAbout Program manger را كلیك نمایید. كادری باز می‌شود كه در قسمت پایین آن لیستی رامشاهده می‌كنید. در این لیست مقدار حافظه‌ی قابل دسترس و درصد حافظه‌ی خالی موجود نشان داده می‌شود. بدین ترتیب شما می‌توانید مقدار تقریبی حافظه‌ی كل سیستم را محاسبه كنید.
البته شما می‌توانید با ورود به قسمت‌های File Manager و یا Control Panel هم از مقدار حافظه‌ی موجود در سیستم اطلاع حاصل كنید. برای این كار باید در خط منو(Menu bar) گزینه‌ی Help را كلیك كرده و سپس عبارتAbout File manager و یا About Control Panel را كلیك كنید. كادری نمایان می‌شود و شما می‌توانید مقدار حافظه‌ی استفاده شده و درصد حافظه‌ی خالی را مشاهده كنید.
منبع : روزنامه جوان