سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


شرکت زیر ساخت ونوسانات بودجه ای


شرکت زیر ساخت ونوسانات بودجه ای
ایجاد و توسعه زیر ساخت ها، مثل زیر ساخت های مخابراتی از جمله عوامل مهم و موثر در پیشرفت اقتصادی هر کشور است که با پیشرفت فناوری اهمیت بیشتری می یابد.در سند برنامه چهارم توسعه برای بخش مخابرات اهداف خاصی طراحی شده است که عمده ی آن ها به شرح زیر است؛
▪دست‌یابی به ۳۵میلیون تلفن ثابت
▪۲۸میلیون کاربر خدمات داده ای
▪۲۰ میلیون تلفن همراه
▪رساندن‌ضریب‌ نفوذتلفن ثابت به ۵۰ درصد
▪رساندن‌ضریب‌ نفوذ تلفن همراه به ۵۰ درصد
▪رساندن‌ضریب ‌‌‌نفوذکاربران‌اینترنت‌‌به۳۰درصد
با توجه به اهداف فوق‌واهمیت‌ حضور بهره برداران غیر دولتی در عرصه مخابراتی کشور،بحث زیر ساخت های مخابراتی از اهمیت به سزایی برخوردار خواهد شد.
در سال۱۳۸۲ فعالیت‌های لازم برای ایجاد شرکت زیر ساخت آغاز شد و پس از طی فرآیندهای طولانی در تاریخ ۲۴/۶/۱۳۸۳ اساس‌نامه این شرکت ابلاغ شد . از این تاریخ شرکت فعالیت‌های خود را مستقل از شرکت مخابرات ایران آغاز کرد اما فعالیت های مالی‌اش به دلیل طی فرآیندهای قانونی با چند ماه تاخیر از تاریخ ۱/۱۰/۱۳۸۳ رسما آغاز شد.
بودجه ی سال ۱۳۸۴ شرکت زیر ساخت با اهداف کمی ایجاد کانال انتقال و نگهداری شبکه زیرساخت همچون بودجه سال ۱۳۸۳ تدوین شد.در بودجه ی سال ۱۳۸۳ این اهداف به ترتیب ۳۲۰ هزار کانال و ۹۰۰ هزار کانال پبش بینی شده بود اما در بودجه سال ۱۳۸۴، این اهداف به ترتیب ۱۳۸۰هزار و ۸۰۸ هزار کانال برآورد شده است و امید است طی برنامه چهارم تا سال پایانی برنامه این ارقام به ۹۰۰۰هزار کانال در هر دو هدف افزایش یابد . با توجه به این اهداف بودجه سال ۱۳۸۴ به صورت زیر تدوین شد:
برای این شرکت در سال ۱۳۸۳با ۲۶۰۰نفر کارمند ، ۵۶۳۸۲۲۳میلیون ریال درآمد پیش بینی شده بود ضمن آن که برآورد شده بود هزینه های این شرکت ۴۴۵۵۰۵۶ میلیون ریال باشد که از این جمع ، ۱۶۸۴۸۰میلیون ریال مربوط به هزینه های پرسنلی می شود.اما برای سال ۱۳۸۴، تعداد کارکنان به ۳هزار نفر افزایش یافت ولی جمع هزینه ها و درآمدکاهش یافت و به ترتیب به ۳۱۵۲۳۷۶ و ۴۸۷۲۴۸۷ میلیون ریال رسید و هزینه های پرسنلی در حدود ۲۱۴۵۰۰ میلیون ریال مشخص گردید.
با مقایسه ارقام کلان بودجه سالهای ۱۳۸۳و ۱۳۸۴ مشخص می شود درآمدها نزدیک به ۱۴درصد و هزینه ها ۲۹درصد کاهش یافته است .اما هزینه های پرسنلی به دلیل رشد ۱۵درصدی تعداد کارکنان ، حدود ۲۷درصد رشد نشان می دهد.
از جمله سیاست های سال های اخیر دولت در بخش‌نامه های بودجه، انقباضی بودن هزینه ها و جلوگیری از افزایش آن‌هاست اما کاهش ۲۹درصدی هزینه های سال ۱۳۸۴ نسبت به سال ۱۳۸۳ مطمئنا ناشی از این امر نمی تواند باشد . از جمله دیگر دلایلی که می تواند کاهش هزینه ها را در بخش مخابرات توجیه نماید جانشینی فناوری های جدید به جای فناوری های قدیمی ، بنابراین افزایش بازدهی و در نتیجه کاهش هزینه هاست، اما به نظر نمی رسد طی سال گذشته تغییر فناوری در بخش به این شدت صورت گرفته باشد .آنچه بیشتر در خصوص این نوسانات قابل تصور است نوپابودن این شرکت و مشخص نبودن معیارها و نحوه‌ی ارتباط میان استان‌ها و سایر بهره بردارهابا شرکت زیر ساخت است.
در سال ۱۳۸۳ که شرکت زیرساخت تاسیس شد ، براساس آزمون و خطا و تجربه موجود و براساس وظایف شرکت و بنگاه‌های اقتصادی در بخش با رای‌زنی های صورت گرفته میان کارشناسان چگونگی تعامل میان شرکت‌های گروه مخابرات تدوین شد و بودجه سال ۱۳۸۳ مشخص شد. اما با آغاز سال ۱۳۸۳و عملیاتی شدن بودجه این سال ، پس از گذشت چند ماه از اجرای آن و هنگام تدوین لایحه‌ی بودجه سال ۱۳۸۴ طی جلسات و نشست‌های صورت گرفته به بررسی آثار روابط تعریف شده دربخش پرداخته شد و مشخص گردید این تعاملات برای بودجه سال ۱۳۸۴ نیاز به بازنگری دارد و باید واقعی تر طراحی شود و باعث زیان سایر بخش‌های گروه نشود. از جمله معیارهای تعریف شده در بودجه سال ۱۳۸۳ می توان به مبنای مکالمه صورت گرفته توسط هر خط در ماه برای تسهیم درآمد شرکت‌های زیرساخت ، استا‌ن‌ها و سایر بهره‌بردار ها اشاره کرد در حالی که این مبنا برای بودجه سال ۱۳۸۴ ، هر شماره تلفن ثابت و میزان استفاده از کانال انتقال تعیین شد.
تعاملات به دست آمده طی این دو سال با وجود بازنگری های صورت گرفته مطمئنا قطعی و بدون تغییراست و طی سال های آتی با بررسی آثار آن‌ها نیاز به اصلاح و بهبود خواهد داشت . اما نکته حائز اهمیت در این خصوص این مسئله است که این موضوع نیز همچون سایر موارد تا سال آینده و تدوین بودجه سال ۱۳۸۵ به فراموشی سپرده نشود و از این فرصت تقریبا یک ساله برای طراحی و تعریف روابط و تعاملات موجود میان گروه مخابرات به نحو بهینه استفاده شود. بررسی آثار این روابط تعریف شده میان شرکت ها باید به مرور زمان و به هنگام عملیاتی شدن بودجه بررسی شود تا با تجزیه و تحلیل کارشناسی پیامدها ، بتوان برای بودجه سال های آتی این شرکت تصمیم درستی گرفت.
مهنازرنجبر
منبع : ماهنامه دنیای مخابرات و ارتباطات


همچنین مشاهده کنید