یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

گسترش روابط ونزوئلا با روسیه و بلاروس


گسترش روابط ونزوئلا با روسیه و بلاروس
مریدا، ونزوئلا، ٣٠ ژوئن ۲٠٠٧- هوگو چاوز، رییس‌جمهور ونزوئلا در روز پنجشنبه وارد مسکو و در روز جمعه وارد مینسک پایتخت بلاروس شد. چاوز طی این سفر خود که روز چهارشنبه گذشته شروع شد از ایران نیر دیدار خواهد کرد. هدف از ملاقات‌های او در مسکو و مینسک تقویت همکاری‌های اقتصادی و نظامی با ونزوئلا و ایجاد اتحادهای سیاسی استراتژیک است.
چاوز فعالیت‌های خود در مسکو را روز پنجشنبه شروع کرد و پیرامون افزایش سرمایه‌گذاری روسیه در ونزوئلا و هم‌چنین خرید چند زیردریایی ساخت روسیه مذاکرات سودمندی انجام داد. رییس‌جمهور ونزوئلا ابتدا نقش روسیه در ایجاد موازنه در برابر قدرت آمریکا را ستود.
چاوز دیروز طی سخنرانی به مناسبت گشایش «مرکز فرهنگی آمریکای لاتین در مسکو» گفت: «ما با احترام زیاد می‌گوییم متأسفانه اتحاد شوروی سقوط کرد. اما روسیه و خلق‌هایی که آن را تشکیل می‌دهند ناپدید نشد. نوزایی جدید در روسیه وجود دارد که یک بار دیگر آن را به یک کانون جدید قدرت مبدل کرده است. و ما، خلق‌های جهان ، احتیاج داریم که روسیه و چین نیرومندتر و نیرومندتر بشوند.»
چاوز هشدار داد که بزرگ‌ترین تهدید نسبت به جهان «امپریالیسم آمریکای شمالی» است و اطمینان داد که موافقت‌نامه‌های اقتصادی و نظامی با روسیه تنها اولویت‌های او نیستند. علاوه بر این‌ها، رهبر ونزوئلا روسیه را برای مقابله با نفوذ آمریکا و ساختن یک جهان چند قطبی مهم می‌داند. چاوز در این مورد گفت: «یا ما امپریالیسم آمریکای شمالی را شکست خواهیم داد یا امپریالیسم آمریکای شمالی جهان را نابود خواهد کرد. امپراتوری باید درک کند که نمی‌تواند بر جهان مسلط شود». چاوز به پوتین به خاطر تلاش‌هایش در مقاومت در برابر ایالات متحده و طرح‌های آن برای استقرار سپر موشکی در اروپای شرقی تبریک گفت.
رؤسای جمهور دو کشور در غروب پنجشنبه در اقامتگاه ریاست جمهوری در نوو- اوگاریوو(Novo-Ogariovo) در حومه مسکو برای مذاکره پیرامون موضوعات اقتصادی و نظامی ملاقات کردند. چاوز گفت امیدوار است روابط تجاری روسیه- ونزوئلا، به ویژه در بخش انرژی- شامل ساختن پالایشگاه نفت و خطوط انتقال گاز طبیعی- گسترش یابد.
رهبر دو کشور موضوع تأسیس یک صندوق مشترک جهت تأمین بودجه طرح‌های اتحاد اقتصادی را بررسی کردند. دو رهبر قرار است برای تأسیس صندوق مورد نظر در آینده دیدار‌هایی داشته باشند، یکی در مسکو در سپتامبر و دومی در اکتبر در کاراکاس. چاوز گفت: «این صندوق طرح‌های مشخصی مانند پردازش مواد خام، ساختن پالایشگاه‌های نفت، صنایع پتروشیمی، غذایی، حمل و نقل، ماهیگیری و ساختمان را مطالعه خواهد کرد.»
چاوز از شرکت‌های نفتی روسیه دعوت کرد در توسعه حوضچه رودخانه اورینوکو(Orinoco) شرکت کنند. شرکت‌های نفتی آمریکایی اکسون (Exxon) و کونوکو(Conoco) اوایل هفته گذشته از امضای قراردادهای جدید با دولت ونزوئلا خودداری کردند و به فعالیت‌های خود در آن حوضچه خاتمه دادند. شرکت‌های روسی در حال حاضر در این حوضچه که بزرگ‌ترین ذخایر شناخته شده نفت جهان در یک نقطه را در بر دارد- حدود ١٫۲ تریلیون بشکه نفت بسیار سنگین، که در حال حاضر حدود ۲۴۰ میلیارد بشکه آن قابل استخراج است- فعالیت می‌کنند.
چاوز هم‌چنین یادآور شد که مسکو سال آینده مقر نشستی خواهد بود که برای ایجاد سازمان کشورهای تولید کننده گاز طبیعی (سازمانی مانند اوپک) برگزار خواهد شد. ایالات متحده به این پیشنهاد به عنوان یک تهدید جدی نسبت به منافع خود نگاه می‌کند و کشورهای تولید کننده گاز طبیعی را در صورت تشکیل چنین سازمانی، تهدید به تحریم‌های اقتصادی کرده است. بعد از آن‌که آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر ایران اوایل سال جاری این پیشنهاد را مطرح کرد، چاوز و پوتین از آن استقبال کردند. نشست آتی برای برربسی این پیشنهاد در سال۲۰۰۸ در مسکو برگزار خواهد شد.
ونزوئلا هم‌چنین برای خرید چند زیردریایی دیزلی ساخت روسیه برای دفاع از حریم آبی خود که به گفته پرزیدنت چاوز «بالغ بر نیم میلیون کیلومتر مربع است» در حال مذاکره است. چاوز ضمن اشاره به کودتای سال ۲۰۰۲ که در جریان آن چاوز مدتی از قدرت کنار گذاشته شد و کشتی‌های جنگی آمریکایی وارد آب‌های ونزوئلا شده و هلی‌کوپترهای آمریکایی در فرودگاه بین‌المللی در نزدیکی کاراکاس به زمین نشسته بودند گفت این خرید در مرحله «ایده» بوده و «تحت بررسی است». چاوز گفت:« خواهیم دید که آیا آن‌ها بعد از خرید این تجهیزات دوباره دست به چنان کاری خواهند زد؟»
● بلاروس
چاوز روز جمعه طی دیدار کوتاه خود از بلاروس موافقت‌نامه‌های اقتصادی، نظامی و همکاری استراتژیک دیگری را امضاء کرد. دو کشور در زمینه‌های استخراج نفت خام در ونزوئلا، مونتاژ ماشین‌آلات کشاورزی، و تولید آجر و دیگر مصالح ساختمانی در ونزوئلا تصمیم به همکاری مشترک گرفتند.
از سال ۲٠٠۸ ونزوئلا به بلاروس اجازه خواهد داد جهت مقابله با کمبودی که در بلاروس وجود دارد
سالانه حداقل دو میلیون تن نفت خام استخراج کند. کاراکاس و مینسک هم‌چنین چند طرح برای لوله کشی گاز به چند شهر ونزوئلا و چند موافقت‌نامه نظامی را تحت بررسی دارند.
اما شاید مهم‌تر از همه این باشد که هدف دیدار چاوز از این دو کشور شوروی سابق خرید یک سیستم دفاع موشکی جدید بود. این سیستم، با بردی بین ۲٠٠ تا ٣٠٠ کیلومتر، از موشک‌های روسی S-۳۰۰ PMU-۲ و Tor M-۱ و یک رادار دور- برد استفاده می‌کند و بلاروس قول داده برای آن یک سیستم کنترل خودکار بسازد.
منبع Venezuelanalysis.com
برگرفته از: عدالت
کریس کارلسون
برگردان: ع. سهند
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی فرهنگ توسعه


همچنین مشاهده کنید