پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

زشت و زیبا


زشت و زیبا
كشتی‌گیر باید از قدرت تفكر و تمركز بالایی برخوردار باشد .ورزش كشتی یكی از قدیمی‌ترین ورزش‌هایی است كه در كشور ما به صورت حرفه‌ای انجام می‌گرفته است. اگر چه این ورزش ممكن است به نظر خشن آید یا دارای طرفداران زیادی نباشد اما دارای ظرافت‌های خاصی است و آثار بسیار مفیدی روی بدن دارد.
لغت كشتی به معنی مبارزه بدون استفاده از سلاح است. اولین بار لغت كشتی در كتاب تورات یعنی ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به كار برده شد. در آن زمان اعتقاد بر این بود كه یعقوب با یكی از فرشتگان كشتی گرفته است.
سرزمینی كه این اتفاق در آن روی داده بود بعدها اسراییل نام گرفت كه به معنای كشتی گرفتن با فرشتگان است. به هر حال كشتی به عنوان ورزش، اولین بار در كشور یونان اختراع شد. در این زمان یونانی‌ها یك سبك مخصوص به خود داشتند. بعدها كه از رومی‌ها در مسابقات شكست خوردند، سبك آنها از بین رفت و جای خود را به كشتی اختراع شده به‌وسیله رومی‌ها داد و به تدریج سبك‌های مختلف كشتی اختراع شد.
● انواع كشتی
كشتی اساسا در دنیا به دو دسته تقسیم می‌شود: یكی كشتی در میادین بین‌المللی و دیگر كشتی‌های محلی. مسابقات كشتی كه در میادین بین‌المللی برگزار می‌شود، به چند دسته تقسیم می‌شود كه شامل كشتی فرنگی، كشتی آزاد و كشتی ساحلی است. جالب است بدانید كه جودو هم جزو ورزش كشتی محسوب می‌شود.
۱) كشتی فرنگی:
در كشتی فرنگی، كشتی‌گیران نمی‌توانند از مانورهایی كه در ناحیه كمر و پاها اجرا می‌شود، استفاده كنند.
۲) كشتی آزاد:
برعكس نوع اول در این دسته كشتی‌گیران آزادند كه تمام مانورهای موجود را برای غلبه بر حریف در ناحیه كمر و پاها اجرا كنند.
۳) ساحلی:
با این نوع كشتی كمتر آشنا هستیم. در این رشته ورزشكاران در یك زمین شنی كشتی می‌گیرند. این رشته درسال ۲۰۰۴ اختراع شد.
۴) كشتی‌های محلی:
این نوع كشتی مخصوص به هر كشوری است و در میادین بین‌المللی وارد نشده و دارای قوانین خاص خود است. یك نوع كشتی سنتی است. مثلا در ایران این نوع كشتی به نام كشتی پهلوانی وجود دارد.
● آثار مفید بدنی
كشتی علاوه براینكه یك ورزش هوازی است، یك فعالیت بی‌هوازی نیز محسوب می‌شود.
ورزشكاران این ورزش باید از قدرت بالایی برخوردار باشند بنابراین از برنامه‌های منظم بدن‌سازی و وزنه‌برداری برای افزایش قدرت عضلات خود استفاده می‌كنند.
كشتی‌گیران باید این قدرت را داشته باشند كه وزن خود را كنترل كنند بنابراین این ورزشكاران باید توانایی كنترل رژیم غذایی خود را نیز داشته باشند.
كشتی ورزش سرعتی است و كشتی‌گیران باید بتوانند با سرعت بالا از دست حریف فرار و تاكتیك‌های لازم را در فرصت مناسب اجرا كنند. ورزش كشتی سرعت این ورزشكاران را به شدت بالا می‌برد.
كشتی‌گیر باید در هر لحظه بتواند حریف خود را آنالیز كند بنابراین باید از قدرت تفكر و تمركز بالایی برخوردار باشد.
▪ به‌طور خلاصه آثار مفید بدنی كشتی عبارتند از:
ـ افزایش قدرت تمركز و تفكر
ـ افزایش قدرت عضلات
ـ حفظ تناسب اندام
افزایش مقاومت بدن
ـ افزایش قدرت اراده
● آسیب‌های كشتی
▪ كشیدگی عضلات:
این آسیب‌ بیشتر به علت گرم نكردن ورزشكار قبل از مسابقات بروز می‌كند.
▪ مچ پا و زانوها: این آسیب‌ها بیشتر در هنگام تمرینات سختی اتفاق می‌افتد كه كشتی‌گیران انجام می‌دهند.
▪ درد لگن و ستون فقرات:
در صورت بروز چنین حالتی ورزشكار حتما باید آسیب‌دیدگی را جدی بگیرد و به پزشك مراجعه كند.
▪ كم‌آبی:
گاهی ورزشكاران برای اینكه بتوانند به وزن مناسب برسند مجبورند به صورت ناگهانی وزن خود را كم كنند. در این حالت بیشتر وزن از دست رفته ناشی از كاهش آب بدن است كه خطر بسیار دارد. خوشبختانه قوانین تصویب شده مانع از این می‌شود كه ورزشكاران بتوانند بیش از حد وزن كم كنند و به بدن خود آسیب برسانند.
مربی در پیشگیری از این عوارض نقش مهمی را ایفا می‌كند. داشتن یك مربی خوب از شروط اساسی در یادگیری كشتی است. مریبان باید طرز صحیح تكنیك‌ها را به ورزشكاران بیاموزند، در غیر این صورت در اثر راهنمایی غلط آسیب‌دیدگی ورزشكاران جدی خواهد بود.
● توصیه
اگر می‌خواهید كشتی را فرا بگیرید فراموش نكنید كه حتما این ورزش را نزد یك مربی كارآموز بیاموزید. به یاد داشته باشید كه كشتی از جمله ورزش‌های بسیار سنگین است و فشار زیادی به بدن شما وارد می‌كند. بروز آسیب‌های جزئی در این ورزش اجتناب‌ناپذیر است. حتما در این ورزش از كفش مناسب و گارد دهان برای جلوگیری از آسیب استفاده كنید. هرگز بدون گرم كردن بدن، وارد زمین كشتی نشوید زیرا فشاری كه این ورزش بر عضلات وارد می‌كند بسیار زیاد است. خوشبختانه در حال حاضر مربیان كشورمان در آموزش این ورزش بسیار مجرب هستند و می‌توانند این ورزش را به درستی به شما بیاموزند.
دكتر سحر میرپور
منبع : روزنامه سلامت