چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


نگاه توام با امید و نگرانی مصرف کنندگان بزرگ نفت به عربستان


نگاه توام با امید و نگرانی مصرف کنندگان بزرگ نفت به عربستان
مصرف کنندگان بزرگ نفتی جهان در فضایی نگران کننده و توام با امید به انتظار سیاست های نفتی عربستان نشسته اند تا شاید اعلام خبر افزایش تولید عربستان بازار ملتهب نفت را آرام کند و مهاری بر قیمت های لجام گسیخته آن بزند.
مصرف کنندگان بزرگ نفتی جهان در فضایی نگران کننده و توام با امید به انتظار سیاست های نفتی عربستان نشسته اند تا شاید اعلام خبر افزایش تولید عربستان بازار ملتهب نفت را آرام کند و مهاری بر قیمت های لجام گسیخته آن بزند.افزایش جهانی قیمت نفت دلایل متعددی دارد:
۱) رشد تدریجی تقاضای جهانی برای نفت
۲) افزایش تقاضا از سوی کشورهای در حال رشد نظیر هند و چین
۳) کاهش تولید در نیجریه به عنوان عمده ترین تولید کننده آفریقایی
۴) عدم تمایل اوپک به اضافه تولید بیشتر
۵) ناتوانی تولید کنندگان خارج از اوپک برای تولید بیشتر و تامین تقاضای بازار
۶) نگرانی های سیاسی - امنیتی در خاورمیانه و خلیج فارس
۷) کاهش ذخایر استراتژیک مصرف کنندگان عمده
۸) ناتوانی سوخت های غیرفسیلی در جایگزینی نفت برای تامین نیاز جهانی به انرژی
۹) کمبود ظرفیت های پالایش در جهان نسبت به روند رو به تزاید تقاضا.
مهمترین دلایل ذکر شده از سوی کارشناسان برای روند افزایش قیمت نفت در بازار های جهانی طی سال های اخیر به ویژه ماه های گذشته است اما هنگامی که اواخر هفته گذشته عربستان سعودی خواهان برگزاری نشستی مشترک میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نفت با هدف گفت وگو درباره راه های رویارویی با افزایش بهای انرژی و جلوگیری از افزایش توجیه ناپذیر آن در آینده شد امیدهای مصرف کنندگان بیشتر شد. عربستان سعودی همچنین خواهان همکاری بیشتر خریداران و تولیدکنندگان نفت دنیا شده است.
ریاض اعلام کرده که با سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای تضمین عرضه کافی نفت در حال و آینده گفت وگو خواهد کرد. کابینه عربستان سعودی نیز از علی النعیمی وزیر نفت این کشور خواسته تا نشستی را در آینده نزدیک با حضور نمایندگان کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده نفت و شرکت های بین المللی برای بررسی استخراج، صادرات و فروش نفت برگزار کند. این گفت وگوها با نگاهی به افزایش بهای نفت، عوامل ایجاد کننده و چگونگی رویارویی با آن صورت می گیرد این در حالی است که هیچ تولید کننده دیگری قادر نیست با افزایش تولید خود امید را به بازار برگرداند. ذخایر تولید و صادرات عربستان سعودی با دارابودن ۲۶۴ میلیارد بشکه نفت دارای بالاترین ذخایر نفتی جهان است و فاصله کشور بعدی یعنی ایران با عربستان حدود ۱۳۰ میلیارد بشکه است. در موردظرفیت تولید نفت خام ظرفیت تولید این کشور هم اکنون ۱۰ میلیارد بشکه در روز است لذا عربستان با تولید روزانه نزدیک به ۵/۹ میلیون بشکه در روز ۴۶ درصد نفت خاورمیانه را تولید می کند و بزرگترین تولیدکننده خاورمیانه و جهان محسوب می شود و قصد دارد با سرمایه گذاری ۸۰ میلیارد دلاری ظرفیت تولید خود را به ۵/۱۲ میلیون بشکه در روز تا سال ۲۰۰۹ میلادی افزایش دهد.
ظرفیت تولید فرآورده های پالایشگاهی عربستان نیز تا پنج سال آینده بیش از دو برابر افزایش خواهد یافت و به شش میلیون بشکه در روز خواهد رسید. در حوزه صادرات عربستان سعودی هم اکنون با صادرات حدود هفت میلیون بشکه نفت در روز بزرگترین صادر کننده نفت جهان است و یکی از چهار کشور عمده تامین کننده نفت آمریکا است.
این حرکت جدید عربستان سعودی آشکارا به معنای ضرورت تثبیت بازار نفت پس از افزایش حدود ۱۱ دلاری بهای نفت در ۱۷ خرداد و رسیدن آن به رکورد ۱۳۸ دلار و ۵۴ سنت برای هر بشکه در بازار نیویورک است. همچنین عربستان سعودی نگران آن است که تثبیت بهای بالای نفت در نهایت و در بلندمدت رغبت جهانیان را به نفت کاهش دهد. این در حالی است که پس از رشد چشمگیر بهای نفت کشورهای عمده مصرف کننده جهان بازهم خواهان افزایش تولید کشورهای تولیدکننده نفت شدند. کشورهای تولیدکننده نفت از سال ۲۰۰۵ میلادی تاکنون تولید خود را در حدود ۸۵ میلیون بشکه در روز ثابت نگه داشته اند.
پیمان قره بلاغی
منبع : روزنامه سرمایه