یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تارگت فیش


تارگت فیش
● نام علمی
نام علمی این ماهی Terapon jarbua می باشد . نام جنس ماهی تارگت فیش از دو واژه یونانی "Tera" به معنی " چیز عجیب و غریب " و "pontios"به معنی "دریایی" گرفته شده .
به درستی معلوم نیست که چرا این ماهیان را ماهی "شگفت آور دریایی" نامیده اند ؟
یک دلیل شاید این است که آنها توانا به ایجاد صدا هستند و برای همین به آنها Grunts یا ماهیان غرغرو یا خرناس کش هم می گویند .
این ماهی در راسته سوف ماهی شکلان و در خانواده Terapontidae جای دارد . البته گاهی این خانواده را Teraponidae و Theraponidae یا Therapontidae می نامند. این خانواده بیش از ۱۶ جنس و ۴۵ گونه را در خود جای داده است . خانواده تراپونتیده را در پارسی یلّی ماهیان می نامند .
دست کم ۴ گونه از یلّی ماهیان در خلیج همیشه فارس وجود دارند که این گونه آکوآریومی هم از آن جمله است !
این ماهیان مورد استفاده خوراکی انسان قرار می گیرند و گوشت بسیار خوش مزه ای دارند .
● رنگ آمیزی
در نخستین نگاه این ماهی یک ماهی سیاه و سفید به نظر می آید . ولی اگر نور پردازی آکوآریوم مناسب باشد می توان جلای نقره ای زیبای ماهی را مشاهده کرد .
در هر سوی بدن این ماهی ۳ ( یا گاهی ۴ ) خط کمانی شکل افقی سیاه دیده می شود که به طرف پایین انحنا دارند و امتداد خط سوم از میان باله دمی می گذرد . در نمونه های بزرگ ، رنگ این کمان ها به قهوه ای و طلایی متمایل می شود . باله دمی دارای سه خط افقی سیاه بوده و بخش بالایی دم این ماهی نیز دارای لکه سیاهی است . چشم این ماهی نیز دارای جلای زریّن است .
● نام عمومی
این ماهی دارای نام های عمومی گوناگونیست . در انگلیسی آن را Crescent perch یا سوف هلالی و jarbua terapon می نامند. نام دیگر آنها Grunt یا غرغرو است . و گاهی به آن Convex-lined grunt می گویند . در فارسی به آن یلّی خط کمانی می گویند .
اما آکوآریوم باز های ایران بر طبق عادت دیرینه که متخصص اسم های عجیب و غریب هستند بر حسب اینکه قیافه ماهی آنها را یاد چه چیزی بیندازد برایش اسم هایی درست می کنند.
و گویا به این ماهی بی نوا هم گرین گریزر (؟) می گویند که معلوم نیست از کجا ژیدا شده!
نامی که بیشتر از همه در آکوآریوم فروشی های خارجی برای این ماهی استفاده می شود Target fish یا "هدف ماهی" است .
زیرا همان گونه که پیشتر خواندید در هر طرف این ماهی ۳ کمان افقی وجود دارد که اگر از بالا به ماهی نگاه کنیم شبیه هدف ( Target ) نشانه گیری می شود.
همچنین روی باله پشتی این ماهی لکه یا خال سیاهی وجود دارد که نقطه مرکز هدف را به یاد می آورد .
● ویژگی های تارگت فیش
این ماهی می تواند در آب شور و لب شور و شیرین زندگی کند . در اصل یک ماهی کاتادرموس ( Catadromous ) یا دریا کوچ است ، یعنی در آب شیرین زیست می کند ولی برای تولید مثل و تخم ریزی باید به دریا ( آب شور ) مهاجرت کند .
نوزادان در دریا از تخم خارج می شوند و پس زمانی که کمی رشد کردند به آب شیرین و نواحی ساحلی مهاجرت می کنند . نمونه های بالغ را می توان در دسته های کوچک در دهانه رودخانه ها صید نمود .
درازای کل این ماهی به ۳۴ سانتی متر می رسد گو اینکه در آبزی دان تا به این اندازه رشد نمی کند .
خوراک آنها در اکوسیستم طبیعی بیشتر از ماهیان ، حشرات و بی مهرگان لابه لای ماسه ها و سنگ ها می باشد . به بیان دیگر گوشت خوار هستند .
دمای مناسب برای نگهداری این ماهیان ۲۶ تا ۲۸ درجه سانتی گراد می باشد . و آب نسبتا قلیایی ( پی اچ بیش از ۷ ) برایش مناسب تر است . دارای دندان های پرزی شکل در دهان است و بر روی استخوان های تیغه ای ( Vomer ) و کام هم دارای دندان است که با افزایش سن ماهی ؛ خواهند افتاد !
بر روی سرپوش آبششی یِلّی ماهی خط کمانی خار بزرگی دیده می شود .
دارای خط جانبی کاملی است و فلس های روی خط جانبی این ماهی از فلس های سایر نقاط بدن کوچک ترند .
● نگهداری از Target fish
بهتر است که نمونه های جوان این ماهی را به صورت گروهی نگهداری کنید . این کار علاوه بر افزودن بر جلوه زیبای حرکت دسته جمعی ماهیان ، باعث می شود که ماهیان احساس امنیت بیشتری کنند و رشد و تغذیه آنها نیز بهینه شود .
از طرفی رشد این ماهی نسبتا سریع بوده و تحرک ماهی زیاد است پس آبزیدان های کوچک برای این ماهیان چندان مناسب نیستند .
تارگت فیش ها غذای خود را هم از ستون آب می گیرند و هم در لا به لای سنگ های کف آبزی دان به جستجوی خوراک می پردازند . امروزه این ماهی از نقطه نظر پذیرش خوراک ، بیشتر غذاهای ماهیان آکوآریومی را می پسندد.
ولی باید توجه نمود که چون علاقه اش به غذاهای گوشتی بیشتر است ، بهتر است که این ماهی را با غذاهای مخصوص سیکلید ها تغذیه کنیم .
همچنین کرم خونی منجمد شده نیز از انتخاب های مناسب دیگر برای این ماهی می باشد . غذاهای زنده نیز می تواند رشد و سلامت و تولید مثل ماهی شما را تضمین کند .
نمونه های کوچک را می توان با گوپی و بزرگ تر ها را با گلد فیش های کوچک تغذیه نمود و همچنین می توان از انواع کرم ها و حشرات سود جست . همچنین استفاده از غذاهای مخصوص ماهیان آب شور شرکت تترا یا Tetra marine نیز ویتامین های مورد نیاز این ماهی را فراهم می کند .
● راه اندازی آبزی دان مناسب
درست کردن آکوآریوم مناسب برای یلّی ماهی خط کمانی به آسانی نوشیدن آب است . این ماهی آب شور ، شیرین و لب شور را تحمل می کند و در واقع می توان آن را در هر آبزی دانی که ماهیان دیگر در آن زنده می مانند نگه داری نمود !
یک پیشنهاد برای تهیه آب مناسب برای نگه داری این ماهی حاکی از افزودن ۲ تا ۴ قاشق چایی خوری ( Teaspoon ) از نمک دریا در هر گالن آب است . (هر گالن برابر ۸/۳ لیتر است . )
اگر آبی که برای پر نمودن آبزی دان خود از آن استفاده می کنید سبک یا اسیدی است ، بهتر است که آن را قلیایی کنید .
یک راه ساده برای قلیایی نمودن آب ؛ اضافه کردن تکه های صدف ها و مرجان ها ( مثل اجزاء ساحل جزیره زیبای کیش ) یا مواد دارای دولومیت (Dolomite )به بستر آبزی دان است . و راه دیگر استفاده از مواد شیمیایی مخصوص کنترل آب آکوآریوم است .
یکی از بهترین مواد موجود در بازار محصولی از شرکت تترا با نام : TetraAqua pH/KH Plus می باشد .
این محلول شیمیایی هم در آبزی دان های آب شور قابل استفاده است و هم آب شیرین.
● تولید مثل
در مورد گوناگونی های بین دو جنس نر و ماده در این گونه اطلاع دقیقی در دست نیست. سن بلوغ آن را در منابع گوناگون بین ۵/۱ سال تا ۴ سال ذکر کرده اند . آنچه روشن است این است که تولید مثل این ماهی در آب شور صورت می گیرد و انتقال ماهی از آب شور به شیرین و برعکس می تواند در تحریک آن به تخم ریزی مفید باشد .
نکته دیگر این است که بچه های ماهی تارگت فیش دارای خوی همنوع خواری بوده و باید به این نکته توجه نمود . داده های بیشتری تاکنون گزارش نشده است .
● آرایه گری ( دکوراسیون )
از آن جا که این ماهیان معمولا در مناطق مصبی و بوم سازگان هایی چون جنگل های حرّا زیست می کنند ، پس بهتر است که در آبزی دان آنها از چوب های زیر آبی با ریشه های فراوان استفاده کنید . همچنین به عنوان گیاه مناسب ، می توانید از گیاه Vallisneria (گندمی؟)سود ببرید .
خوبی این گیاه در این است که مقدار کم نمک آب را تاب می آورد. برای کف آبزی دان ، هم می توان از ماسه استفاده کرد و هم از سنگ های ویژه کف آکوآریوم و می توان خرده صدف ها را نیز به آن افزود .
فربد امامی لنگرودی
http://abzidan.persianblog.ir


همچنین مشاهده کنید