یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

دیالیزی ها و مشکل تغذیه


اما وقتی زمانی می رسد كه كلیه های شخص از كار می افتد و دیگر نمی تواند وظیفه خود را انجام دهد اینجاست كه تنها راه نجات فرد بیمار راهی نیست جز دیالیز.
اما واقعیت این است كه یك بیمار دیالیزی برای حفظ جان علاوه بر دیالیز به یك چیز مهم دیگر هم احتیاج دارد. چیزی كه بسیاری از كسانی كه به دلیل از كارافتادن كلیه ها جانشان را از دست می دهند از آن غافلند. بله! درست حدس زدید! تغذیه... واقعیتی مهم كه هرگز نمی توان آن را نادیده گرفت. امروز از تغذیه و نكات مهمی كه در این رابطه شما بیمار دیالیزی باید بدان توجه داشته باشید می گوییم پس نكات زیر را بخوانید و جدی بگیرید...
• مهمترین نكته ای كه این بیماران باید به آن توجه داشته باشند اجتناب از سوء تغذیه است. اصولاً سوء تغذیه در این بیماران به شدت برایشان خطرناك است و به عنوان یكی از عوامل مرگ و میر آنها محسوب می شود. طبق آخرین تحقیقات به عمل آمده حدود ۸- ۶ درصد از بیماران دیالیزی دچار سوء تغذیه هستند و این خود موجبات مرگ آنها را فراهم می آورد. این خود گویای این مطلب است كه بحث تغذیه در این بیماران تا چه حد مهم است.
• بیمار دیالیزی طی این پروسه درمانی مقادیری پروتئین خونش را از دست می دهد و این خود سوء تغذیه او را شدیدتر می كند. از این رو توصیه می شود روزانه ۱۵۰-۱۳۰ گرم گوشت پخته بدون چربی مصرف كند تا كمبود پروتئین بدنش جبران شود. البته نكته مهم اینجاست كه گوشت مصرفی این بیماران باید كاملاً بدون چربی باشد. از این رو توصیه اكید می شود كه گوشت های صاف و بدون چربی را آب پز كنند و میل بفرمایند.
• شاید باورش كمی سخت باشد اما واقعیت دارد كه علت مرگ ۵۰ درصد از این بیماران چربی بالا است. مصرف چربی در این بیماران مثل سم است و باید مصرف آن را محدود كنند. روغن های جامد و روغن های اشباع برای این دسته از بیماران بسیار مضر است. از این رو توصیه می شود در صورت استفاده از چربی، از روغن های ذرت و روغن زیتون آن هم به میزان كم مصرف كنند. مصرف فرآورده های پرچرب مثل بستنی، ماست پرچرب، خامه به شدت ممنوع شود.
• مصرف فیبر غذایی مثل سبزیجات و میوه جات را فراموش نكنند. البته در مصرف میوه جات باید به پاره ای نكات توجه داشته باشند كه در ادامه بیان خواهم كرد اما مصرف سبزیجات را حتماً در رژیم غذایی شان قرار دهند. از این رو توصیه می شود روزانه حدود ۲۵-۲۰ گرم فیبر در قالب سبزیجات و میوه جات مصرف كنند.
• در مصرف مایعات زیاد ه روی نكنند. به دلیل از كارافتادن كلیه ها مصرف زیاد مایعات در اینها باعث می شود به سرعت حجم خون بالا رود و این حجم اضافی خون را به صورت فشارخون بالا نارسایی قلبی نشان دهد اما به دنبال دیالیز و كاهش ناگهانی حجم خون بیمار با كاهش فشار شدید خون، انقباض های عضلانی دردناك و صدمه به قلب مواجه شود. از این رو توصیه می شود روزانه بیشتر از CC۱۰۰۰-۱۵۰۰ مایعات مصرف نكنند.
• مصرف میوه هایی كه حاوی پتاسیم بالا هستند در این بیماران كار درستی نیست. از این رو در مصرف میوه هایی همچون موز، كیوی، شلیل، خربزه، آلو زرد و طالبی زیاده روی نكنند. البته ویتامین ها در این بیماری بسیار برایشان مفید است اما این میوه ها به دلیل داشتن پتاسیم بالا برایشان ضرر دارد.
• همان طور كه گفته شد مصرف ویتامین ها برای این بیماران ضروری است اما باید در مصرف ویتامین های محلول در چربی مثل ویتامین D ، E و A افراط و زیاده روی نكنند. از این رو مصرف جگر، آجیل، خرما، سیب زمینی و سایر خوردنی ها از این قبیل در این بیماران باید با احتیاط مصرف شود.
• مصرف نمك در این بیماران باید كاملاً محدود شود. مصرف نمك سبب افزایش فشارخون می شود و فشارخون سبب می شود تا عوارض بیماری در اینها بسیار تشدید شود از این رو توصیه می شود كه روزانه بیشتر از یك دهم یك قاشق چایخوری نمك بیشتر مصرف نكنند.
• و در آخر این كه بیماران دیالیزی هم همچون همه بیماران دیگر می توانند با رعایت پاره ای نكات در امر تغذیه بسیاری از عوارض بیماری را در خودشان بكاهند، تغذیه خوب و اصولی را جدی بگیرند و آن را در همه حال رعایت كنند.
منبع : باشگاه اندیشه


همچنین مشاهده کنید