چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

مهمترین ویژگی وبلاگ، آزادی است


مهمترین ویژگی وبلاگ، آزادی است
وبلاگ، نوشته‌هایی است که یک فرد، برروی اینترنت قرار داده و عموماً به‌طور منظم آن را به‌روز می‌کند و در آن، معمولاً حاصل جست‌وجو و گشت‌وگذار خود در اینترنت را نیز ثبت می‌نماید. این نوشته‌ها لزوماً در قالب خاصی نبوده و شکل رسمی و کلیشه‌ای مرسوم در نشریات را ندارند و به فراخور شخصیت و ذهنیات نویسنده، و همچنین اقتضای زمان نوشتن، کاملاً متنوع و گوناگونند، و همین تنوع از ویژگی‌های درخشان این نوع سایت‌های شخصی است. همچنین نویسنده به سهولت می‌تواند تصویر، صدا و... را به نوشته خود اضافه نماید، و نیز لینک(پیوند) به یک نشانی دیگر در اینترنت را مستقیماً در نوشته خود بگنجاند، و متن خود را به یک «ابرمتن» بدل کند.
ایجاد و داشتن یک وبلاگ، نیاز به‌هیچ پیش‌زمینه و تخصص ویژه‌ای ندارد و فقط با اتصال به اینترنت، می‌توان از سرویس دهندگانی مانند Blogger استفاده نموده و یک وبلاگ شخصی ایجادکرد، سپس برای فارسی کردن این وبلاگ، مراحل ساده‌ای را نیز باید طی نمود که راهنمای آن در ماهنامه دنیای کامپیوتر و نیز در اینترنت منتشر شده است. خوشبختانه، پدیده وبلاگ مورد اقبال کاربران ایرانی قرار گرفته، و به تازگی سایت جدیدی به نام PersianBlog در داخل کشور راه‌اندازی شده که از همان ابتدا می‌توان در آن وبلاگ فارسی ایجادکرد، بدین ترتیب اکنون هرفردی می‌تواند در عرض چند دقیقه صاحب یک وبلاگ فارسی شود. جالب آن که بنا به گفته مسئولین PersianBlog تعدادی عرب زبان نیز به دلیل سهولت، به این سایت روی آورده‌اند.
مهم‌ترین ویژگی وبلاگ، آزادی است، نویسنده می‌تواند با سرعت، ایده‌ها، افکار و تجربیات خود را بدون در نظرگرفتن محدودیت‌های موجود و صرفاًدر مرزهایی که خود تعیین می‌کند، به سادگی منتشر کند، و در معرض دید علاقه‌مندان قراردهد، آنهم در قلمروی به وسعت جهان! و چنین احساسی قطعاً برای همه، به‌ویژه جوانان مستعد ما، شعف‌انگیز است. گسترش وبلاگ، مصداق واقعی و اثبات این نظر است که در دنیای جدید، محدودیت‌های متعارف رنگ می‌بازند و آنچه بیشتر رخ می‌نماید «فردیت» انسان‌هاست که در بیشتر جوامع کنونی، در چنبره قواعد و مرزهای محدود کننده جمعی، اسیر شده‌است.
ویژگی‌های دیگری ازجمله امکان ایجاد ارتباط آزادانه با انسان‌های دیگر، امکان بروز استعدادها در یک محیط مناسب و کم‌هزینه و.... را می‌توان برشمرد که البته باید به‌طور جداگانه و به تفصیل و توسط صاحبنظران مورد بررسی قرارگیرد.
غالباً نویسندگان وبلاگ‌ها، به وقایع‌نگاری نیز می‌پردازند و صورتی از «خبرنگاری آزاد» را ارائه می‌دهند، درنظر بگیرید که شخصی در بطن یک اتفاق مهم، بهطور همزمان مشغول نوشتن و انتشار اخبار آن در وبلاگ خود است، خوانندگان بسیاری نیز هم‌زمان درحال خواندن نوشته‌های او می‌باشند، طبیعتاً با این قابلیت (که لزوم وجود خبرگزاری، تحریریه، بخش فنی و... مشابه روزنامه‌ها را نفی می‌کند) وبلاگ‌نویسی به نوعی روزنامه‌نگاری online بدل‌شده و با روزنامه‌نگاری سنتی به رقابت می‌پردازد، این جنبه از وبلاگ در جامعه ما بیشتر گسترش خواهدیافت. البته پدیده وبلاگ، ازآنجا که امکان نشر آفریده‌های ذهنی نویسنده را نیز فراهم می‌آورد، طبعاً نشر سنتی کتاب را نیز به چالش خواهد کشید.
وبلاگ برای اولین‌بار در ایران به‌صورت مکتوب در ماهنامه دنیای کامپیوتر و ارتباطات و توسط یکی از نویسندگان خوش ذوق مجله مطرح شد، و به دلیل وجود زمینه مناسب در کاربران ایرانی، به سرعت در اینترنت و میان علاقه‌مندان جای خود را بازنمود. تاکنون بیش از هزار وبلاگ فارسی به وجود است که در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی، ادبی، هنری، سیاسی و.... و همچنین بعضاً نوشته‌های کاملاً شخصی می‌باشند. مجموعه این وبلاگ‌های فارسی اکنون نوعی جامعه مجازی را تشکیل داده‌اند. این اقبال عمومی و نیز افزایش سریع شمار وبلاگ‌های ایرانی، واقعاً بی‌نظیر و قابل توجه است. نکته جالب این که تعدادی از متخصصین از جمله پزشک یا متخصص کامپیوتر، در وبلاگ خود مشغول آموزش عمومی و همچنین پاسخ به سؤالات در زمینه تخصصی خود می‌باشند. از آنجا که متأسفانه مطبوعات و رسانه‌های ما (حتی نشریات تخصصی کامپیوتری) عنایت چندانی به این پدیده نکرده‌اند، ماهنامه دنیای کامپیوتر به تدریج وبلاگ‌های فارسی را به همگان معرفی خواهد نمود.
یکی از نتایج مهم گسترش این پدیده در جامعه ما، معرفی فرهنگ ایران است، البته هم معرفی به خودمان و هم به دیگران. در جامعه مجازی وبلاگ‌های فارسی، تعدادی وبلاگ با تلاش و دقت، به جنبه‌های فرهنگی، ادبی و هنری پرداخته‌اند، به طوری که گاه می‌توان فعالیت آنان را از مراکز رسمی و دولتی موفق‌تر دانست. با توجه به افزایش وبلاگ‌های فارسی و نیز ثبت آنها در سایت‌های مختلف، موضوع این وبلاگ‌ها بیشتر از سوی مراکز خبری جهانی مورد توجه قرار گرفته و خواهد گرفت.
پیامد دیگر، گسترش زبان فارسی در اینترنت است که متأسفانه تاکنون سهم بسیار ناچیزی از اطلاعات موجود در شبکه را داشته‌است، این سهم در حال افزایش است و البته مسئله مهم در این میان، توجه به رعایت استاندارد واحد در سایت‌های ایرانی است که قطعاً بیش از پیش مورد توجه قرار خواهدگرفت.
با این مقدمات می‌توان گفت که یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه کاربرد اینترنت در کشور ما، گسترش پدیده وبلاگ می‌باشد
منبع : دنیای کامپیو تر و ارتباطات


همچنین مشاهده کنید