جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

با مصرف بی رویه به جیبتان ضرر نزنید


با مصرف بی رویه به جیبتان ضرر نزنید
شاید شما هم موقع نمایش میان برنامه های آموزش صرفه جویی زیر لب بگویید «ای بابا! اینقدر مصرف بی حد و حساب میشه که این چهار تا لامپ خونه ما چیزی نیس.»
شاید به ظاهر اینطور باشد اما اگر کمی در مصرف برق لوازم خانه تان دقت کنید؛ متوجه می شوید چقدر با سهل انگاری و غفلت و همچنین بی برنامگی در مصرف لوازم خانگی به اقتصاد خانواده تان ضرر زدید.
برای نمونه، چهار شعله لامپ شمعی رشته ای ۶۰ وات، توانی معادل ۲۴۰ وات مصرف دارد و میزان روشنایی آن ۲۴۰۰ «لومن» می باشد. حال آنکه همین تعداد لامپ کم مصرف ۱۱ واتی، توانی به میزان ۴۴ وات مصرف داشته و در مقابل میزان روشنایی آن ۲۶۴۰ «لومن» است.
برای آگاهی بیشتر از وضعیت مصرف وسایل روشنایی در منزلتان بهتر است نگاهی به جدول شماره یک بیندازید.
آیا می دانید:
▪ اگر در خانه خود از ۲ لامپ کم مصرف ۲۰ وات به جای ۲ لامپ رشته ای ۱۰۰ وات استفاده کنیم هزینه برق مصرفی خود را در یکسال حدود ۱۲۰۰۰۰ ریال کاهش می دهیم.
▪ یک کیلو وات ساعت معادل روشن بودن یک لامپ ۱۰۰ وات در مدت زمان ۱۰ ساعت می باشد.
● چند توصیه برای مصرف بهتر لامپها
▪ برای جلوگیری از روشن شدن تمام لامپهای لوستر از کلید دوپل استفاده کرده تا در برخی مواقع بخشی از آنها را خاموش کنید.
▪ تا حد امکان از نور طبیعی استفاده کرده و برای جلوگیری از تابش نور مستقیم خورشید از سایه بان و یا پرده کرکره برای پنجره ها استفاده نمایید.
▪ با نصب کلیدهای زماندار یا چشم الکترونیکی در نواحی کم رفت و آمد مانند انبار، راه پله ها و... جهت خاموش کردن لامپها می توان در مصرف برق صرفه جویی کرد.
▪ به منظور بهره مندی از نور بیشتر، قاب لامپها را هر سه ماه یکبار تمیز کنید.
● ساعات اوج مصرف
در برنامه های آموزش بهینه سازی مصرف تأکید می شود که در ساعات پرمصرف شبانه روز از استفاده بی جای لوازم برقی بپرهیزید. بهتر است بدانید ساعات سراسری اوج مصرف برق در کشور ما یک ساعت و نیم قبل از اذان مغرب تا ۴ ساعت بعد از آن می باشد البته در برخی مناطق کشورمان نظیر مناطق گرمسیری در بعدازظهر بین ساعت ۱۴ تا ۱۶ مصرف برق به بالاترین حد خود می رسد. همچنین بیشترین مصرف برق در فصل تابستان از نیمه تیرماه تا نیمه شهریور ماه است.
بنابر این با توجه به نمودار زیر می توانید در مصرف بهتر وسایل برقی خانگی موفق تر عمل کنید.
● برچسب انرژی
اگر بر روی لوازم برقی منزلتان نگاه کنید معمولاً روی آن برچسبی با هفت فلش رنگی می بینید که از A تا G شروع شده است که هر حرف و هر فلش رنگی نشانگر میزان انرژی مصرفی و کارایی دستگاه می باشد، برای مثال چنانچه کالای شما دارای درجه A باشد نشان از آن دارد که آن کالا برق کمتری مصرف کرده و کارایی مطلوبی نیز دارد.ناگفته نماند در یخچال و فریزرها به ازای افزایش یک رتبه در برچسب انرژی حدود ۱۴ درصد صرفه جویی در مصرف برق می شود.
● چند نکته مهم:
جهت استفاده بهینه از یخچال و فریزر بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
▪ برفک یخچال- فریزر را به طور مرتب بازرسی کرده و در صورت لزوم برفک زدایی شود.
▪ درجه ترموستات یخچال را در دمای ۳ تا ۵ درجه سانتیگراد تنظیم کرده و درجه ترموستات فریزر را در دمای ۱۵- تا ۱۸- درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
▪ نوار درزگیر درب یخچال و فریزر را به طور مرتب بازرسی کرده و در صورت لزوم عوض کنید.
▪ یخچال و فریزر از وسایل گرمازای داخل آشپزخانه بایستی بیشترین فاصله را تا حد امکان داشته باشد و حتی الامکان از تابش مستقیم خورشید به دور باشد.
▪ مواد غذایی درون یخچال و فریزر را با فاصله قرار دهیم تا هوا به خوبی بین آنها جریان یابد.
▪ فاصله یخچال و فریزر تا دیوار پشت آن را حداقل ۲۰ سانتیمتر در نظر گرفته تا امکان گردش هوا در پشت آنها وجود داشته باشد.
▪ از قرار دادن مواد غذایی گرم درون یخچال و فریزر خودداری کنید لازم است ابتدا آنها را به دمای محیط رسانیده و سپس درون یخچال و فریزر قرار دهید.
▪ بسته های مواد غذایی درون فریزر را با برچسب مشخص کرده تا هنگام نیاز به آنها، درب فریزر به مدت طولانی باز نباشد.
● بازهم زیانهای چشم و هم چشمی
اگر به زندگی افراد موفق در اقتصاد که اطرافتان هستند، نگاهی بکنید با کمال تعجب می بینید زندگی بسیاری از آنها ساده تر از زندگی شماست. اما باید بدانید شاید در ابتدا داشتن ماشین ظرفشویی و دیگر وسایل برقی امروزی موجب تفاخر در نزد خویشان و دوستان شود، اما نباید هزینه های آنها را نادیده گرفت به خصوص آنکه بسیاری از ما به دلیل شرایط زندگی، در واقع نیازی به این گونه کالاها نداریم.
بهتر است برای مصرف منطقی بیشتر به جدول شماره دو توجه کنید.
● این نکات کلیدی
در حال حاضر حدود ۱۲ میلیون کولر آبی و ۵/۳ میلیون کولر گازی در کشورمان وجود دارد که توان هر کولر آبی حدود ۵۵۰ وات و هر کولر گازی ۲۰۰۰ وات می باشد که با محاسبه ساده ای می توان دریافت مصرف انرژی کولرهای آبی شش میلیارد ۶۶۰ میلیون وات و کولرهای گازی هفت میلیارد وات است، بنابراین برای استفاده بهینه از این کالاها توصیه می شود:
▪ هنگام خروج از خانه، سیستم های سرمایشی را خاموش کنید.
▪ درجه دمای کولرهای گازی دو تکه (اسپیلیت) را در فصول گرما بین ۲۰ تا ۲۲ درجه تنظیم کنید.
▪ کولرها و دیگر وسایل سرمایشی را با استفاده از سایه بان از معرض تابش مستقیم نور خورشید دور نگه دارید.
▪ فعالیتهای گرمازا نظیر شستشو و اتوکشی را در ساعاتی که دمای هوا کمتر است، انجام دهید (اول صبح- عصر) تا گرمای ایجاد شده نیاز به استفاده از سیستم های سرمایش را بیشتر نکند.
▪ از کولرهای گازی متناسب با محل جغرافیایی خانه خود استفاده کنید و در مناطق معتدل از کولرهای آبی و در مناطق گرمسیری، ساحلی و مرطوب از کولرهای گازی بهره بگیرید.
منبع : روزنامه قدس