جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

حدس بزن چه کسی بازی را می‌برد؟


حدس بزن چه کسی بازی را می‌برد؟
حالا که ماجرا جدی‌تر شده، ما خبرنگاران حوزه بین‌الملل هر جا که می‌رویم با یک سوال روبه‌رو می‌شویم <بالاخره چه کسی انتخابات پاییز را می‌برد؟ مک‌کین یا اوباما؟ جمهوریخواهان یا دموکرات‌ها؟>خب فراموش نکنید که روی کارت شناسایی ما نوشته <خبرنگار> و نه <نوستراداموس.> اما وقتی به دوستان و آشنایان جواب می‌دهیم <نمی‌دانیم> انگار به آنها فحش داده‌ایم. دوباره می‌گویند: <یعنی چه نمی‌دانید؟ یک سال است که همه اخبار این انتخابات را در مجله یا روزنامه‌تان پوشش داده‌اید. مگر می‌شود ندانید؟> خب ما باید صریحا اعتراف کنیم که نمی‌دانیم. اما به عنوان خبرنگار می‌توانیم نگاهی دقیق‌تر به وضع فعلی رقابت بیندازیم، به‌خصوص حالا که مجمع ملی هر دو حزب برگزار شده، دو نامزد به‌طور رسمی نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری آبان را پذیرفته‌اند و معاونانشان را انتخاب کرده‌اند.
(و به‌خصوص اینکه هفته‌نامه نیوزویک دیروز در گزارشی وضعیت رقابت را بررسی کرده است و کار ما را راحت کرده)! باید پذیرفت که تکیه بر نظرسنجی‌ها در پیش‌بینی روند رقابت در دو ماه آینده واقعا کارساز نیست. (این نظرسنجی‌ها فقط به ما می‌گویند اگر همین الان صندوق رای را جلوی مردم بگیریم چه کسی رئیس‌جمهور می‌شود.) با این همه ما برای تحلیل دقیق‌تر وضعیت فعلی چاره‌ای جز نگاه به نظرسنجی‌های مختلف نداریم. البته می‌شود از یک چیز مطمئن بود، مسابقه در حال حاضر به جذاب‌ترین و حساس‌ترین نقطه‌اش رسیده است. ‌
از زمان پایان رسمی رقابت‌های مقدماتی درون‌حزبی (سوم ژوئن، ۱۴ خرداد) تا کمی پیش از آغاز مجمع ملی حزب دموکرات در دنور (دو هفته پیش) میانگین نظرسنجی‌های چندین موسسه معتبر که در پایگاه اینترنتی ‌Real Clear Politics گردآوری می‌شوند، از یک روند تقریبا ثابت خبر می‌دادند. باراک اوبامای دموکرات در طول این چند هفته حدود ۳ تا ۶ درصد از جان مک‌کین جمهوریخواه جلو بود، اما برگزاری مجمع ملی حزب دموکرات و پس از آن مجمع ملی حزب جمهوریخواه باعث جلب توجه مردم به انتخابات شده و روند تغییر کرده است. درگیری نظامی روسیه و گرجستان - که نگاه مردم را به سمت نامزد قدرتمندتر کشاند - باعث شد اوباما در روزی که رسما نامزدی حزب دموکرات را پذیرفت ۱/‌۴۵ درصد آرای مردم آمریکا را داشته باشد و مک‌کین ۹/۴۳ درصد آرا را و این یعنی خداحافظی اوباما با پیشتازی ۵ درصدی. در روز دوم سپتامبر (سه‌شنبه پیش) اما اوباما با ۲/‌۴۹‌در برابر‌۸/۴۲ درصد از مک‌کین جلو افتاد و این بزرگ‌ترین اختلاف این دو نفر در طول ماه‌های اخیر بود اما بعد از ‌برگزاری مجمع ملی جمهوریخواهان اوضاع دوباره تغییر کرد. بعد از پایان اجلاس و پذیرش نامزدی حزب توسط مک‌کین او با ۷/۴۶ در مقابل ۵/۴۵ از اوباما جلو افتاد. این اولین باری بود که مک‌کین در میانگین نظرسنجی‌های وب‌سایت ‌RCP از نامزد دموکرات‌ها پیش افتاد.
این یعنی مک‌کین، بله، مک‌کین- ! دست‌کم در مقیاس ملی - و نه شمارش ایالتی - در حال پیرزوی در انتخابات است.
آیا طرفداران اوباما باید نگران باشند؟ بدون شک! البته نه به این خاطر که نظرسنجی‌های اخیر به سود مک‌کین تغییر کرده است؛ ماجرا اینجاست از مدت‌ها پیش ناظران انتخاباتی می‌گفتند که رقابت در انتخابات ریاست‌جمهوری امسال کاملا شانه به شانه و نزدیک است. واقعا کسی نمی‌داند چه کسی برنده می‌شود.
هیچکدام از دو حزب نمی‌توانند به آینده دل خوش کنند، به چند دلیل. اول اینکه ‌RCP نظرسنجی مشترک یواس‌ای تودی و گالوپ را در میانگین خود لحاظ کرده که بیشترین اختلاف بعد از مجمع ملی حزب را نشان می‌دهد یعنی ۵۴ به ۴۴ و این با نظرسنجی سی‌ان‌ان ۴۸۸-۴۸) تفاوت بسیاری دارند. فراموش نکنیم گالوپ از تمام رای‌دهندگان احتمالی نظرسنجی می‌کند و باقی موسسات از رای‌دهندگان ثبت‌نام کرده. به علاوه جوانان و آفریقایی-آمریکایی‌ها عموما کمتر در نظرسنجی‌ها شرکت می‌کنند و همین‌ها حامیان اصلی اوباما به حساب می‌آیند. انتخاب سارا پیلین هم به عنوان معاون مک‌کین باعث شده جمهوریخواهان بیشتری به شرکت در انتخابات علاقه‌مند شوند.
و نکته مهم آخر؛ انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا جنگی است ایالت به ایالت و این یعنی مهم نیست که مک‌کین در مقیاس ملی از اوباما پیش افتاده. در حال حاضر اوباما در ایالت‌های مهم‌تری از مک‌کین جلو است، پس نمایندگان الکترال بیشتری را در اختیار دارد و همین‌ها هستند که رئیس‌جمهور را انتخاب می‌کنند. اگر اوباما همین روند کنونی را تا روز انتخابات حفظ کند یعنی دست‌کم ۲۶۳ رای الکترال خواهد داشت و این خبر خوبی برای دموکرات‌ها است.
داستان به جای جذابی رسیده است.
کاوه شجاعی
منبع : روزنامه اعتماد ملی