یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

کتو


نام انگلیسی : Tropedo scad
نام علمی : Megalaspis cordyla
نام محلی :
خانواده : Carangidae
کد : CArang.M.c.۶
مشخصات :
● مشخصات مورفولوژی
▪ فرم و رنگ بدن: شکل نسبتا باریک ،رنگ بدن در ناحیه پشت مایل به سبز و در ناحیه شکم و پهلوها نقره‌ای مایل به زرد است و یک خال سیاه در قسمت بالایی و خلفی سر پوش آبششی دارد. باله ها زرد رنگ ، اولین باله پشتی با یک لبه سیاه و باله های سینه ای تیره تر از نیمه تحتانی است.
▪ باله ها: باله پشتی نرم و باله مخرجی با درازای متساوی و چندین بالچه در پشت آنها دیده می‌شود .خارهایی در باله پشتی و مخرجی وجود دارد.باله سینه ای دراز و داسی شکل ،اولین باله پشتی ۸-۶ خار و دومین باله پشتی یک خار و ۱۱ -۹ شعاع نرم و ۱۰-۸ بالچه دارد و باله مخرجی ۲ خار آزاد ،یک خار و ۹-۸ شعاع نرم و ۱۰ -۸ بالچه دارد.باله دمی به شدت فشرده و یک تیغه پولکی مشخص دارد.باله‌های شکمی موقعیت سینه ای داشته و یک خار و ۵ شعاع نرم دارد.
▪ فلس: خط جانبی در جلو خمیده و قسمت مستقیم خلفی آن تقریبا ۵۶ فلس دندانه دار دارد که در تمام طول، یک تیغه جانبی دمی را تشکیل می دهد.بخش مستقیم خط جانبی ۵۹-۵۱ پولک بسیار بزرگ دارد.فلسها کوچک سیکلوئیدی و غالبا غیر مشخص است. خط جانبی معمولا در جلو قوسی شکل و قسمت خلفی خط جانبی برجستگیهای به نام اسکوتز (Scutes) دارد که اندامی را به نام کیل (Keel) تشکیل می‌دهند.
▪ دندان: دندانهای کوچک در یک ردیف منفرد در فکین وجود دارد.دهان به اندازه متوسط انتهایی و تا حدی قابل ارتجاع ، فکیها با استخوانهای اضافی که در خارج از لبه های دهان قرار دارد .دندانها کرکی شکل و به صورت دسته ها در فکها دیده می شود.
▪ طول: بیشینه درازای بدن ۸۰ سانتیمتر و طول استاندارد آن ۳۳ سانتیمتر است.
▪ سایر مشخصات : پیش سر پوش آبششی کامل ،دهانه آبششی وسیع و پرده های آبششی جدا از هم و به قطعه رابط متصل نیستند.
● مشخصات بیولوژی
▪ مکان زندگی: اندازه کوچک و متوسط تا بزرگ داشته و در آبهای ساحلی ،مصبها و حتی رودخانه ها و آبهای دریایی دور از ساحل بسر می برند.زندگی آنها غالبا دسته جمعی است.
▪ تغذیه: به طور عموم گوشتخوار بوده و جزء ماهیان درنده محسوب می‌شوند.
▪ پراکنش: سراسر خلیج فارس و دریای عمان ، دریاهای گرمسیری و معتدله دنیا ، افریقا ،دریای سرخ، هاوایی و کینسلند
▪ تولیدمثل: جزء ماهیان تخمگذار است.
▪ ارزش اقتصادی : ارزش غذایی زیادی دارند.
▪ روش صید: ترال،پرساین، تراپس
منبع : مرکز آموزش عالی میرزا کوچک خان گیلان


همچنین مشاهده کنید