جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا
کم خونی فقر آهن چیست؟
آهن اساسیترین ماده اولیه برای ساخت گلبولهای قرمز خون میباشد و در صورتی كه به مقدار كافی در دسترس بدن نباشد، ابتدا فرد از ذخایر موجود در بدن استفاده میكند و با پایان یافتن این ذخایر، كم خونی فقر آهن بروز میكند.
● عوامل ایجاد كننده كمبود آهن و كم خونی فقر آهن
▪ كم خونی فقر آهن، به دلایل متعددی ایجاد میشود كه مهمترین آنها عبارتند از:
كمبود آهن در رژیم غذایی روزانه، افزایش نیاز بدن در دوران بارداری و رشد (كودكی و نوجوانی)، دفع زیاد خون به لتبیماریهای دستگاه گوارش (مثل زخم معده، زخم اثنیعشر، بواسیر و...)، آلودگیهای انگلی (ابتلا به كرم قلابدار)، خونریزیهای شدید دوران قاعدگی، عادات نامناسب تغذیهای (مثل مصرف چای بلافاصله پس از غذا) و استفاده از نانهایی كه خمیر آنها ور نیامده است و... .
● چه كسانی در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند؟
- زنان باردار و در سن باروری
- كودكان خردسال بخصوص كودكانی كه با شیر مادر تغذیه نمیشوند.
- كودكان ۵-۲ ساله، به علت ابتلای مكرر به عفونتهای تنفسی و آلودگیهای انگلی.
- دختران و پسران نوجوان، به علت جهش رشدی و شروع عادت ماهیانه در دختران.
● علائم ابتلا به كم خونی
علائم بیماری ممكن استبسته به میزان و شدت تخلیه ذخایر آهن در بدن بصورت رنگ پریدگی دائمی مخاط زبان و پلك چشم، خستگی و بیحالی، سرگیجه، خواب رفتن دست و پا و در مراحل پیشرفته، تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزك پا بروز نماید. لازم به ذكر است كه تشخیص میزان دقیق كم خونی از راه اندازهگیری میزان هموگلبوبین خون با آزمایشهای مختلف انجام میگیرد و در صورت كاهش تعداد هموگلوبین، انجام اقدامات درمانی سریع برای فرد الزامی است.
● عوارض
۱. در شیرخواران و كودكان ۶ ماهه تا ۹ ساله: اختلال در تكامل و هماهنگی سیستم اعصاب حركتی، اختلال در تكامل گفتاری، كاهش ضریب هوشی و قدرت یادگیری، تغییرات رفتاری (بیتفاوتی، خستگی و بیحسی) و كاهش قدرت بدن در برابر عفونتها.
۲. در زنان باردار: ضعف و ناتوانی، افزایش خطر سقط جنین، تولد نوزاد نارس و افزایش احتمال مرگ و میر مادر به هنگام زایمان.
۳. در بزرگسالان، (هر دو جنس): كاهش قدرت كاری و ظرفیتیادگیری و خستگی زودرس.
پیشگیری
- استفاده از مواد غذایی آهندار در برنامه غذایی روزانه، مثل: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخممرغ، سبزیجات، اسفناج و حبوباتی مثل عدس.
- گنجاندن خشكبار در برنامه غذایی، از قبیل: توت خشك، برگه آلو، انجیر، كشمش در میان وعدههای غذایی كودكان و نوجوان.
- رعایتبهداشت فردی و جلوگیری از ابتلاء به بیماریها بخصوص بیماریهای انگلی
- رعایتبهداشت در استفاده از مواد غذایی و ضد عفونی كردن میوهجات و سبزیجات.
- استفاده زنان باردار از قرص آهن، از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان (برای جلوگیری از عوارض ناشی از مصرف قرص آهن، لازم است كه قرص بعد از غذا یا شب قبل از خواب مصرف شود).
- شروع بموقع تغذیه تكمیلی در كودكان (پس از پایان ۶ ماهگی) و استفاده روزانه از ۱۵ قطره آهن، از ۶ ماهگی تا پایان ۲ سالگی.
- توجه كامل به تغذیه دختران در سنین بلوغ
منبع : موسسه اطلاعرسانی طعام اسرار
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران اسرائیل غزه مجلس شورای اسلامی دولت نیکا شاکرمی روز معلم معلمان رهبر انقلاب مجلس بابک زنجانی دولت سیزدهم
هلال احمر یسنا قوه قضاییه آتش سوزی پلیس تهران بارش باران سیل شهرداری تهران آموزش و پرورش سازمان هواشناسی دستگیری
حقوق بازنشستگان قیمت خودرو بازار خودرو قیمت طلا قیمت دلار خودرو دلار سایپا ایران خودرو بانک مرکزی کارگران تورم
فضای مجازی شهاب حسینی سریال تلویزیون نمایشگاه کتاب مسعود اسکویی عفاف و حجاب سینما سینمای ایران دفاع مقدس موسیقی
رژیم صهیونیستی فلسطین آمریکا حماس جنگ غزه اوکراین چین نوار غزه ترکیه انگلیس یمن ایالات متحده آمریکا
استقلال فوتبال پرسپولیس علی خطیر باشگاه استقلال لیگ برتر لیگ برتر ایران تراکتور لیگ قهرمانان اروپا رئال مادرید بایرن مونیخ باشگاه پرسپولیس
کولر هوش مصنوعی تلفن همراه گوگل اپل آیفون همراه اول تبلیغات اینستاگرام ناسا
فشار خون کبد چرب بیمه بیماری قلبی دیابت کاهش وزن داروخانه رابطه جنسی