شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

اندازه گیری کلسترول تخم مرغ و رابطه آن با سن مرغ های تخمگذار، وزن تخم مرغ و وزن زرده در تعدادی از گله های تخمگذار مشهد


کلسترول به عنوان یکی از لیپیدهای موجود در زرده تخم مرغ به عنوان شاخصی در ارزیابی و کیفیت تخم مرغ می باشد. غلظت کلسترول را در تخم مرغ بر حسب میلی گرم در زرده و یا میلی گرم در گرم زرده بیان می کنند.با توجه به اینکه تاکنون هیچ بررسی در سطح استان پهناور خراسان جهت برآورد میزان کلسترول در زرده تخم مرغ در گله های تخمگذار انجام نشده است، بر آن شدیم تا با سنجش این فاکتور در بین تخم مرغ های حاصل از مرغ های تخمگذار ۶ – ۱۸ ماه در سطح مشهد، ( گروه های سنی ۱۰- ۶ ماه ، ۱۴-۱۰ ماه ، ۱۸-۱۴ ماه ) ارتباطی بین سن مرغ تخمگذار و وزن تخم مرغ و زرده با میزان کلسترول بدست آوریم. ( مربوط به سه گروه سنی مرغ های تخمگذار ۱ و ۲ و ۳ ). در این بررسی مجموعا" ۱۸۰ عدد تخم مرغ مورد ارزیابی قرار گرفت تا ارتباطی بین میزان کلسترول و سن مرغ تخمگذار و وزن تخم مرغ و وزن زرده بدست آید. روش آزمایش به روش لیبرمن بورشاد انجام شد.نتایج حاصله مؤید این است که با افزایش سن مرغ های تخمگذار نسبت وزن زرده به وزن آلبومین افزایش می یابد. همچنین با افزایش سن مرغ های تخمگذار، وزن تخم مرغ نیز افزایش می یابد که به نوبه خود مقدار آلبومین تخم مرغ نیز افزایش می یابد.در مورد صفت میزان کلسترول در زرده ، ابتدا سه عامل تأثیرگذار سن ، وزن زرده و وزن تخم مرغ در مدل آماری مورد بررسی قرارگرفت. تخم مرغ های گروه اول با کمترین وزن کمترین مقدار کلسترول را دارا بودند ( متوسط آن ۷/۱۶۶ میلی گرم در زرده ) که مقدار این شاخص در گروه دوم ۴۹/۱۷۴ میلی گرم در زرده و در گروه سوم ۷۵/۱۹۲ میلی گرم در زرده می باشد.بررسی میانگین میزان کلسترول در یک گرم زرده ( گروه اول ۲۰۹/۱۱ ، گروه دوم ۸۱۰/۹ ، گروه سوم ۰۲۲/۱۱ میلی گرم در گرم زرده ) در هریک از سه گروه فوق با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که بین دو سن اول و سوم مرغ های تخمگذار با میزان کلسترول در یک گرم زرده تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد، در حالی که بین سن دوم با دو سن اول و سوم مرغ های تخمگذار در مورد صفت فوق تفاوت آماری معنی داراست.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران