جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تروریست ها فراتر از اسلحه سازان


تعدادی از اسلحه های به نمایش گذاشته شده در هیچ جای دنیا مشابه ندارد و معرف حضور معامله گران اسلحه در بیش از ۵۰كشور جهان هستند. ولی آیا این اسلحه ها علیه تروریسم كارایی دارند؟
در این نمایشگاه، تفنگ های تهاجمیAPS با توانایی شلیك گلوله های سوزنی ۱۲۰میلیمتری، تفنگ بی صدای تك تیر VSS با گلوله های ۹میلیمتری، تفنگ تك تیر ۹۴ VSK- با توانایی سوراخ كردن ورقه فولاد به ضخامت ۸میلیمتر در فاصله ۱۰۰متری، ویخر، سبكترین تفنگ تهاجمی در جهان، كه گلوله های قدرتمند ۹میلیمتری شلیك می كند و مسلسل دستی بی صدای AS با توانایی سوراخ كردن جلیقه های ضدگلوله به نمایش گذاشته شده بود.
تعداد بسیاری از هفت تیرها و مسلسل های دستی بی صدا و قدرتمند، نارنجك اندازها واسلحه های مخصوصی كه جوخه های ضدتروریست از آن استفاده می كنند و همچنین روباتهایی با قدرت یافتن و خنثی كردن مواد منفجره در داخل و بیرون ساختمانها، یا نصب شده در ماشین ها و غیره در این نمایشگاه وجود داشت. این روباتها دارای كنترل از راه دور هستند و در چمدانهای سبك نیز جا می گیرند و می توان به راحتی از آنها در شهر استفاده كرد.
رزوبورون اكسپورت همچنین اسلحه های غیرمرگبار مانند هفت تیرها و نارنجك اندازهایی را به نمایش گذاشته بود كه به طور موقت، توانایی نفس كشیدن، دیدن یا شنیدن تروریست ها را مختل می كنند. سایر اسلحه ها درجا تروریست ها را فلج می كنند، یعنی به معنای واقعی كلمه، دست وپای آنها را با تورهای نایلونی مخصوص و مواد چسبناك می بندند. تجهیزات بسیاری برای محافظت شخصی شامل جلیقه های مسلح، كلاهخود و كت هایی به ظاهر معمولی با لایه ای از تفلون داخلی به نمایش گذاشته شده بود.
این تجهیزات، بسیار معرف حضور سرویس های سری داخلی و خارجی هستند. تقریباً از ۱۵ تا ۲۰سال پیش كه تروریست ها هواپیماها، هلی كوپترها و اتوبوسها را با سرنشینانشان به گروگان می گرفتند، این تجهیزات توسعه یافت. در آن زمان، تروریست ها خواهان آن بودند كه مبلغ هنگفتی پول به دست آورند یا همدستانشان را از زندان آزاد كنند. در آن هنگام، تفنگ های تك تیر بی صدا، مسلسل ها و هفت تیرهایی كه می توانست هر جلیقه ای را سوراخ كند، در دسترس بود. جوخه های ضدتروریستی مجهز به گلوله های لاستیكی و غیرمرگبار و تجهیزات فلج كننده می توانستند به خوبی از عهده چنین جنایت هایی برآیند.
امروز، هنوز هم دولتها به هنگام خنثی كردن تروریست ها در میدانهای عملیاتی، شهرها یا كوهها باید از این اسلحه ها استفاده كنند. ولی چطور باید با افرادی كه عملیات انتحاری در قطارها، ماشین ها، متروها یا اتوبوسها انجام می دهند و یا افرادی كه یك هواپیما را نه به دلیل اقتصادی یا سیاسی، بلكه برای سرنگون كردن آن در ساختمانی پرجمعیت به منظور ایجاد رعب، وحشت و هرج و مرج در میان صدها هزار نفر به كار می گیرند، مقابله كرد. گروههای متفاوت تروریستی این كارها را به منظور ترساندن مردم برای برآورده شدن درخواست هایشان انجام می دهند. تجهیزات نمایشگاه شركت رزوبورون اكسپورت، پاسخی برای این سؤالات نداشت.
ما نباید سازندگان تسلیحات را برای این امر سرزنش كنیم. پیش بینی اقدامات احتمالی بعدی تروریست ها در جهان متأسفانه امكانپذیر نیست. نه افراد معمولی ونه كارشناسان، محققان، طراحان اسلحه و تجهیزات خاص نمی توانند تصور كنند به ذهن منحرف تروریستی كه از انسانها متنفر است، چه ایده هایی ممكن است خطور كند.
برای مقابله با تروریست امروزی، ضروری است كه سیستمهای شناسایی بسیار دقیق، سیستمهای هدایت و دید در شب و شبكه های ارتباطات بسته همراه با هواپیماهای بدون سرنشین، هلی كوپترها و كامپیوترها را توسعه دهند. این تجهیزات از اسلحه های نمایشگاه اخیر جدایی ناپذیرند و انهدام دشمن را به طور همزمان یعنی به محض تعیین موقعیت مكان میسر می كند. این گونه تجهیزات در درگیری با تروریست ها كارایی خواهد داشت.
ولی چطور می توان تروریست ها را از شهروندان بی گناه شناسایی كرد؟ چطور می توانیم دریابیم آنها كجا زندگی و چه كسانی را ملاقات می كنند و یا از چه كلمه رمزی استفاده می نمایند؟ این مهارتها نیاز به عملیات نفوذی با طراحی دقیق، روش ها و وسایل ویژه مانند دید و شنود سری دارد، حتی اگر این وسایل تجاوزی به حقوق بشر باشد. بعضی اوقات، حقوق افراد باید قربانی امنیت كل جامعه شود و این روشها باید از پشتوانه قانونی مستحكمی برخوردار باشند و جامعه آنها را بپذیرد.
شرط ضروری دیگر برای توفیق در مبارزه ضدتروریستی وجود دارد. این مبارزه باید در سطح بین المللی و از همكاریهای بین دولتی برخوردار باشد و نه فقط در میان رهبران دولتی و سرویس های سری؛ بلكه در میان مردم معمولی، اندیشمندان، نخبگان اجتماعی و به طور قطع، در میان رسانه های خبری وجود داشته باشد. در صورتی كه بعضی افراد، تروریست ها را به عنوان راهزنان آشكار و گروهی دیگر آنان را به عنوان شورشیان و مبارزان راه آزادی بدانند، خلاصی از دست این مصیبت قرن بیست ویكم امكانپذیر نیست.
چالش های به وجود آمده توسط تروریسم بین المللی در جامعه جهانی نیاز به پاسخی مناسب، جامع و یكپارچه دارد. از امنیت، زندگی و سلامت شهروندان یك كشور باید محافظت شود. تسلیحات به رغم بی نظیر بودنشان به تنهایی نمی توانند چاره ساز باشند.
منبع: خبرگزاری ریانووستی
ترجمه: مرضیه خادم شریف
منبع : روزنامه ایران