پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

برخی میمون‌ها قادربه آینده نگری اند


مشاهداتی نظیر اینکه میمون‌ها با یادآوری حمل ابزار مناسب برای یافتن غذا و زاغ‌های کبود با مخفی کردن دوباره غذایشان ....
به گزارش رویترز دو آزمایش با برنامه ریزی دقیق که در مجله “‪ “Science‬منتشر شد نشان می‌دهد پرندگان باهوش و شامپانزه‌های بزرگ می‌توانند با روشی فراتر از روباه‌ها و سایر حیوانات برای آینده خود برنامه‌ریزی کنند. “توماس سادندفورد” از دانشگاه “کویینزلند” در “بریسبان” می‌گوید برنامه ریزی برای نیازهای آینده منحصر به انسان نیست.”
وی افزود: “شامپانزه‌ها و زاغ‌های کبود نیز با یادآوری حوادث گذشته می‌توانند احتیاجات آینده خود را پیش بینی کنند. این پدیده با این نگرش که چنین رفتار شناختی تنها در جنس انسان دیده می‌شود تناقض دارد. در یک آزمایش “نیکلاس مولکاهی” و “جوزف کال” از موسسه انسان شناسی تکاملی ماکس پلانک” در “لیپزیگ” آلمان، “بونوبوها”‪ bonobos‬که از خویشاوندان نزدیک شامپانزه‌ها هستند و اورنگ‌اوتان‌ها را در یک باغ وحش محلی بررسی کردند.
محققان در این مطالعه چندین آزمایش انجام دادند که لازم بود میمون‌ها برای یافتن غذا راه پیچیده‌ای را به یاد آورند و این فرصت را به آنها دادند تا از ابزارهایی برای انجام این کار استفاده کنند. تاکنون فقط عامل گرسنگی در برخی حیوانات که نیاز به اندیشه طولانی ندارد، در استفاده از ابزار و برنامه ریزی مشاهده شده است. بنابراین زمانی که شامپانزه‌ها برای درآوردن مغز میوه‌های مغز دار از سنگ استفاده می‌کنند و یا کلاغ‌های “نیو کالدونیا” برای شکار حشرات از وسایل قلاب مانند استفاده می‌کنند، این کارها را برای رفع گرسنگی فعلی خود انجام می‌دهند نه برنامه ریزی برای آینده.
در آزمایش دیگری میمون‌ها برای بدست آوردن یک بطری حاوی آب انگور باید از یک قلاب فلزی استفاده می‌کردند.
برای انجام این آزمایش میمون‌ها می‌بایست بیاد آورند که ابزار مناسب را با خود از اتاق خارج کنند و کمی بعد آن را با خود بازگردانند. اورانگ اوتان‌ها و بونوبوها هر دو چندین بار این آزمایش‌ها را با موفقیت انجام دادند. این شواهد و مشاهدات جدید در زاغ‌های کبود نشان می‌دهد برنامه‌ریزی برای آینده تنها منحصر به انسان نیست و با این نگرش که این ویژگی ‪ ۲/۵‬تا ‪ ۱/۵‬میلیون سال پیش در جنس انسان ظهور یافت تناقض دارد.
جوانا دالی از دانشگاه کمبریج در انگلیس و همکارانش با آزمایش بر روی زاغ‌های کبود مشاهده کردند این پرندگان می‌توانند بیاد آورند زمانی که برای اولین بار مقداری از غذای خود را مخفی می‌کنند، کدام پرنده آنها را تماشا کرده است. اگر یک پرنده قوی زاغ‌ها را در حال مخفی کردن غذای خود دیده باشد، زاغ‌ها بعدا در نبود آن پرنده اقدام به تغییر مخفیگاه خود می‌کنند.
اما اگر پرنده ناظر مخفیگاه زاغ‌ها، یک پرنده ضعیف‌تر و یا جفت آنها باشد، زاغ‌ها مکان مخفیگاه خود را تغییر نمی‌دهند که احتمالا به این دلیل است که زاغ‌ها می‌توانند پرندگان زیردست را که تلاش دارند غذای آنها را بدزدند، مغلوب کنند.
منبع : بانک اطلاعات گردشگری