شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


سینما گران معروفی که تیر ماه به دنیا آمدند


سینما گران معروفی که تیر ماه به دنیا آمدند
● یک تیر (۱۹۰۶) : بیلی وایلدر
کارگردان، تهیه کننده و فیلم نامه نویس صاحب نام سینمای آمریکا در بیش از ۵۰ سال فعالیت حرفه ای خود، فیلم نامه نویسی، کارگردانی و تهیه کنندگی و تولید بیش از۶۰ فیلم را انجام داد و۶ بار جایزه اسکار را به خانه برد. در کارنامه فیلم سازی او آثاری هم چون: «سانست بلوار»، «بعضی ها داغش را دوست دارند»، «آپارتمان»، «یک، دو، سه»، «تعطیلات از دست رفته»و «بازداشتگاه شماره ۱۷» دیده می شود.
● یک تیر( ۱۳۱۹) :عباس کیارستمی
فیلم نامه نویس، تهیه کننده و کارگردان بین المللی و تحسین شده سینمای ایران که آثار وی اغلب با استقبال فراوان منتقدان رو به رو شده است. کیارستمی تاکنون بیش از ۴۰ فیلم سینمایی، کوتاه یا مستند را ساخته، نوشته یا تهیه کرده است. از مهم ترین آثار وی می توان به ۳گانه زلزله، طعم گیلاس و باد ما را خواهد برد، اشاره کرد.
● ۲تیر(۱۳۳۴): پرویز پرستویی
بازیگر برجسته سینما، تئاتر و تلویزیون است. شهرت او به سبب بازی در فیلم هایی هم چون لیلی با من است، بید مجنون، مارمولک و آژانس شیشه ای است. پرستویی برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد از جشنواره فجر سال ۱۳۷۹ نیز هست. هم چنین او اولین جوانی بود که در تاریخ جشنواره فیلم فجر جایزه سیمرغ را گرفت.
● ۴ تیر(۱۳۵۶) : پوریا پورسرخ
با حضوری کوتاه در مجموعه تلویزیونی «فرار بزرگ» حضور در مقابل دوربین را تجربه کرد و با بازی در مجموعه «وفا» به شهرت رسید و با ایفای نقش در مجموعه «صاحبدلان» ثابت کرد بازیگر توانمندی است.
● ۴ تیر (۱۹۲۴) : سیدنی لومت
کارگردان، فیلم نامه نویس، بازیگر و تهیه کننده آمریکایی، از دهه ۱۹۵۰ به یکی از فیلم سازان برجسته آمریکا تبدیل شد. او در گونه های مختلفی موفق عمل کرد و می توان او را فیلم سازی مولف به حساب آورد. به اتکای سابقه تئاتری و بازیگری اش بازی های برجسته ای از بازیگران بزرگ گرفته است.
● ۷ تیر(۱۳۶۳): الناز شاکردوست
الناز شاکردوست دانشجوی تئاتر از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد تهران است. با بازی در فیلم «گل یخ» ساخته کیومرث پوراحمد به سینما آمد و در کمتر از یک سال در۵ فیلم سینمایی نقش آفرینی کرد. تفاوت بازی او در۲ فیلم «گل یخ» و «مجردها» از توانایی های او نشان دارد. شاکردوست در «بی وفا» بهترین بازی کارنامه سینمایی اش را به نمایش گذاشت.
● ۹تیر (۱۹۰۶) : آنتونی مان
فیلم ساز آمریکایی که موفق ترین و ماندنی ترین فیلم هایش را در گونه وسترن با بازیگر محبوبش جیمز استوارت ساخت، در دهه ۱۹۶۰ دست از ساختن وسترن کشید و به کارگردانی فیلم های پرخرج و بزرگ پرداخت که «ال سید» شاخص ترین اثر این دوره از کارنامه اش بود. مان در سال ۱۹۶۷ چشم از دنیا فرو بست.
● ۱۰تیر(۱۳۵۱): رضا شفیعی جم
فعالیت او در تلویزیون از سال ۱۳۷۰آغاز شد و با بازی در مجموعه «ساعت خوش» ساخته مهران مدیری به شهرت رسید و پس از آن در بیشتر مجموعه های طنز خوش درخشید. مشهورترین و به یادماندنی ترین نقش او «بامشاد» در مجموعه نقطه چین به کارگردانی مهران مدیری است.
● ۱۰ تیر (۱۹۰۲ ): ویلیام وایلر
کارگردان و تهیه کننده آمریکایی که اصل و نسب آلمانی داشت و به طور قطع یکی از بزرگ ترین استادان سینمای دوران خودش بود. از اواخر دهه ۱۹۳۰ مجموعه ای از فیلم های موفق را ساخت که معروف ترینش «بن هور» است که ۱۱ جایزه اسکار گرفت. وایلر در سال ۱۹۸۱ از دنیا رفت.
● ۱۲ تیر( ۱۹۶۲) : تام کروز
این بازیگر، در نیویورک آمریکا به دنیا آمد. نخستین فیلم خود را در سال ۱۹۸۱ در شرایطی که هنوز ۲۰ سالش نشده بود، بازی کرد. در فاصله زمانی ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۶ کروز در ۶ فیلم سینمایی ظاهر شد ولی هیچ یک از آن ها شاهکار هنری نبود اما آن فیلم ها به سبب حضور چهره محبوبی هم چون تام در گیشه با استقبال زیاد روبه رو شد و همین امر جایگاه او را به عنوان یک ابر ستاره در سینمای آن دوران هالیوود تثبیت کرد.
● ۱۵تیر(۱۹۴۶): سیلوستر استالونه
سیلوستر استالونه درنیویورک آمریکا به دنیا آمد. او در زمینه های بازیگری، کارگردانی و تهیه کنندگی فعالیت دارد. فیلم های معروف او آدمکش ها، استخدام، انتقام آنجلو، راکی ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، رامبو، ۲، ۳ و ۴، صخره نورد، متخصص، فرار به سوی پیروزی،کبری و اولین خون است.
● ۱۸ تیر( ۱۳۵۹): نیوشا ضیغمی
نیوشا ضیغمی بازیگرسینما و تلویزیون دانش اندوخته رشته روان شناسی کودک از دانشگاه شهید بهشتی است. او با سریال «در چشم باد» مسعود جعفری جوزانی در سال ۱۳۸۲ کار حرفه ای را آغاز کرد و یکی از استعدادهای نو هنرپیشگان تاریخ سینمای ایران است. ضیغمی در سومین تجربه بازیگری برای فیلم«شوریده» موفق به دریافت عنوان کاندیدای سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره بین المللی فجر شد.
● ۱۸ تیر(۱۹۵۶) : تام هنکس
این بازیگر در کالیفرنیا، آمریکا به دنیا آمد. او هیچ تجربه بازیگری در دانشگاه را ندارد، زمانی که به مرکز شهر رفت در آزمون ورودی یک گروه تئاتر شرکت کرد و پس از آن توسط کارگردان آن گروه دعوت شد و در آن جا دوران بازیگریش آغاز شد.
● ۱۹ تیر( ۱۳۴۲) : فاطمه گودرزی
این بازیگر، بازی در تلویزیون را از سال ۶۷ با مجموعه «گالش های مادربزرگ» تجربه کرد و در سال ۶۹ با بازی در فیلم «به خاطر همه چیز» به سینما آمد. مدرک تحصیلی اش دیپلم اقتصاد است و یک دوره ۲ ساله تئاتر را در اداره بازیگری پشت سر گذاشت. اوج بازی او به سال ۱۳۷۲ به فیلم ایرج قادری «می خواهم زنده بمانم» بر می گردد.
● ۲۰ تیر( ۱۳۲۰): ناصر تقوایی
یکی از کارگردانان برجسته، دانش اندوخته سینما از دانشگاه تهران است. وی فعالیت سینمایی خود را با همکاری در گروه فنی فیلم «خشت و آینه» به کارگردانی ابراهیم گلستان آغاز کرد. در حال حاضر او عکاسی و تدریس فیلم نامه نویسی می کند. از آثار مطرح وی می توان به دایی جان ناپلئون، کاغذ بی خط، ناخدا خورشید، ای ایران اشاره کرد.
● ۲۰ تیر( ۱۳۳۹): جعفر پناهی
پناهی یکی از شناخته شده ترین کارگردانان ایرانی در جهان است. ورود وی به سینما به عنوان دستیار کارگردان فیلم های عباس کیارستمی بود. پناهی فیلم های بادکنک سفید،آینه، دایره، طلای سرخ و آفساید در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
● ۲۲ تیر( ۱۹۴۲) : هریسون فورد
بازیگری موفق با طنزی که چاشنی اغلب بازی هایش بود، به یکی از پول سازترین و محبوب ترین بازیگران هالیوود در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ تبدیل شد و پس از آن هم کما بیش محبوب مانده است. با بازی در «جنگ ستارگان» به شهرت رسید و در قالب « ایندیانا جونز » به اوج موفقیت دست یافت.
● ۲۳ تیر (۱۹۱۸) : اینگمار برگمان
کارگردان و فیلم نامه نویس سوئدی که یکی از بزرگ ترین استادان سینمای مدرن و از معتبرترین فیلم سازان تاریخ سینمای اروپا محسوب می شود. مضمون های مورد علاقه اش کشمکش های اخلاقی و روانی انسان ها بود و در قالب بصری مسحورکننده و هنرمندانه ای این مضمون ها را روایت می کرد. برگمان در سال ۲۰۰۷ دیده از جهان فرو بست.
● ۲۵ تیر(۱۳۱۲): داوود رشیدی
بازیگر برجسته سینما و تلویزیون، تحصیلات متوسطه را در ترکیه و پاریس به پایان رساند و تحصیلات دانشگاهی را در ژنو ادامه داد. او همسر احترام برومند (مجری و بازیگر) و پدر لیلی رشیدی (بازیگر) است. رشیدی از سال ۱۳۵۰ با فیلم سینمایی «فرار از تله» وارد عرصه بازیگری سینما شد و علاوه بر بازیگری و کارگردانی در سینما، تلویزیون و تئاتر به تهیه کنندگی سینما نیز روی آورد.از جمله آثار مطرح وی تردید، کمال الملک، جایزه، گل های داوودی، هزار دستان و تنهاترین سردار است.
منبع : روزنامه خراسان


همچنین مشاهده کنید