قیمت طلا امروز




 خبرگزاری تسنیم / ۱۴۰۵/۰۵/۲۵

معمای الفبا در تاشکند؛ چرا ازبکستان نمی‌تواند با سیریلیک وداع کند؟ - تسنیم

تغییر الفبا در ازبکستان فراتر از جابجایی حروف، نیازمند دگرگونی عمیق در ساختار نهادی و فرهنگی است.
 معمای الفبا در تاشکند؛ چرا ازبکستان نمی‌تواند با سیریلیک وداع کند؟ - تسنیم

بین الملل

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، گذار ازبکستان از الفبای سیریلیک به لاتین صرفاً یک تغییر فنی نیست، بلکه ابعاد گسترده‌ای دارد که با فرآیند ملت‌سازی گره خورده است. تاشکند از زمان اعلام استقلال در سال 1991، بارها سیاست‌های الفبایی خود را بازنگری کرده، اما استفاده همزمان از دو الفبای سیریلیک و لاتین بیش از 30 سال است که تداوم دارد. بازدیدکنندگان از ازبکستان همچنان هر دو الفبا را در کنار زبان روسی در بسیاری از بخش‌های زندگی روزمره مشاهده می‌کنند.

بررسی‌های میدانی پژوهشگران در دانشگاه‌های ازبکستان نشان می‌دهد که این گذار هنوز ناقص است. اکثریت قریب به اتفاق آرشیوها، ادبیات علمی و کتاب‌های مرجع همچنان به خط سیریلیک نوشته شده‌اند.

وعده‌های نافرجام؛ سه دهه کشمکش برای تغییر خط

قانون تغییر الفبا در سال 1993 یک روند جامع را آغاز کرد که با وجود عبور از آخرین ضرب‌الاجل تعیین‌شده در سال 2023، همچنان ادامه دارد. دولت برنامه‌ای مرحله‌بندی‌شده را برای آموزش خط لاتین در مدارس، تغییر تابلوهای شهری و اسناد رسمی آغاز کرد تا نفوذ فرهنگی دوران شوروی را پاک کند.

با این حال، این مسیر بسیار دشوارتر از حد تصور بود. ضرب‌الاجل‌های سال‌های 2000، 2005، 2010 و در نهایت 2023 یکی پس از دیگری به پایان رسیدند، اما سیریلیک همچنان در بوروکراسی، رسانه‌ها و زندگی روزمره ریشه‌ای مستحکم دارد. دلیل این امر فقدان اراده سیاسی نیست؛ بلکه نهادها، نسل‌ها و واقعیت‌های اقتصادی همچنان الفبای قدیمی را ترجیح می‌دهند.

دوران میرضیایف؛ نهادسازی برای گذار

در دوران ریاست‌جمهوری شوکت میرضیایف، اصلاح الفبا از یک انتخاب نمادین به یک چارچوب نهادی سیستماتیک تبدیل شد. تأسیس «دپارتمان توسعه زبان دولتی» و «صندوق توسعه زبان ازبکی» با هدف استانداردسازی خط لاتین در ادارات دولتی صورت گرفت.

با این حال، واقعیت میدان متفاوت است. با وجود آموزش اساتید مسن و تلاش برای نهادینه کردن خط لاتین، همچنان وب‌سایت‌های دولتی دو زبانه هستند و سیریلیک بر فضای آکادمیک تسلط دارد. این نشان می‌دهد که تغییر خط یک دستور از بالا به پایین نیست، بلکه نیازمند فرآیندی تدریجی برای درونی‌سازی است.

ریشه‌های عمیق سیریلیک در بوروکراسی ازبکستان

ترک عادت‌ها زمان‌بر است. برای نسل‌هایی که …



 تولد گروه C6؛ اتصال ژئوپلیتیک آسیای مرکزی به قفقاز - تسنیم
۱ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

تولد گروه C6؛ اتصال ژئوپلیتیک آسیای مرکزی به قفقاز - تسنیم

با عضویت کامل جمهوری آذربایجان، گروه C6 شکل گرفت تا حلقه وصل تجاری و امنیتی آسیای مرکزی و اروپا باشد.

 آمریکا بیشتر پلاسمای جهان را تأمین می‌کند؛ هیچ کشوری به اندازه چین به آن وابسته نیست
۲۱ دقیقه قبل / سایت فراز

آمریکا بیشتر پلاسمای جهان را تأمین می‌کند؛ هیچ کشوری به اندازه چین به آن وابسته نیست

چین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده آلبومین انسانی در جهان است، اما به‌دلیل کمبود داخلی پلاسما، بیش از ۶۰ درصد بازار آلبومین خود را از تولیدکنندگان خارجی تأمین می‌کند؛...

 فایننشال تایمز: جنگ ایران ضربه اقتصادی سنگینی به آمریکا زد
۲۵ دقیقه قبل / سایت جوان آنلاین

فایننشال تایمز: جنگ ایران ضربه اقتصادی سنگینی به آمریکا زد

روزنامه فایننشال تایمز به پیامدهای جنگ افروزی آمریکا علیه ایران و انعکاس آن بر اقتصاد این کشور پرداخت.

 سفر 4 روزه وزیر خارجه پاکستان به انگلیس - تسنیم
۳۱ دقیقه قبل / خبرگزاری تسنیم

سفر 4 روزه وزیر خارجه پاکستان به انگلیس - تسنیم

وزیر خارجه پاکستان برای دیدار با مقام‌های انگلیسی و گفتگو درباره مسائل دوجانبه به لندن می‌رود.

 ارتش روسیه 5 مخزن سوخت و مواد نفتی در منطقه اودسا را هدف قرار داد - تسنیم
۳۵ دقیقه قبل / خبرگزاری تسنیم

ارتش روسیه 5 مخزن سوخت و مواد نفتی در منطقه اودسا را هدف قرار داد - تسنیم

به گزارش وزارت دفاع روسیه، نیروهای هوایی محل‌ استقرار نظامیان اوکراین را در مناطق دونتسک و خارکف هدف قرار داد.



تبدیل آمریکا به بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز جهان
سایت عصرایران

تبدیل آمریکا به بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز جهان

تولید نفت خام آمریکا در سال ۲۰۲۶ حدود ۱۳.۷ تا ۱۳.۸ میلیون بشکه در روز پیش‌بینی شده است.
سایت فرارو

تیپ متفاوت امیر قطر در یک کافه

چین در دوراهی، ایران در آزمون/ ترامپ می‌خواهد شبکه اقتصادی تهران - پکن را قطع کند
سایت فرارو

چین در دوراهی، ایران در آزمون/ ترامپ می‌خواهد شبکه اقتصادی تهران - پکن را قطع کند

پژوهشگر مسائل چین گفت: روز دی اقتصادی ترامپ، میزان تاب‌آوری روابط تجاری تهران و پکن را محک می‌زند و ایران باید به‌جای اتکا به حمایت مقطعی، به‌دنبال تعمیق پیوندهای اقتصادی و ایجاد منافع مشترک با چین باشد.
[محمدعلی مهتدی] سوریه؛ میدان تقابل ترکیه و رژیم صهیونیستی
سایت اطلاعات آنلاین

[محمدعلی مهتدی] سوریه؛ میدان تقابل ترکیه و رژیم صهیونیستی

سه‌شنبه هفته گذشته تحول مهمی در سوریه رخ داد که در ایران کمتر مورد توجه محافل تحلیلی قرار گرفت: حمله ارتش صهیونیستی به فرودگاه ابوالظهور در حومه ادلب.
از قانونی کردن کودک‌همسری تا تبدیل خشونت خانگی به «تنبیه اصلاحی»؛ طالبان با زنان افغان چه کرد؟
سایت اطلاعات آنلاین

از قانونی کردن کودک‌همسری تا تبدیل خشونت خانگی به «تنبیه اصلاحی»؛ طالبان با زنان افغان چه کرد؟

طالبان در پنج سال گذشته مجموعه‌ای از قوانین و محدودیت‌ها را بر زنان افغانستان تحمیل کرده که از ممنوعیت تحصیل و محدود کردن حق طلاق تا حذف حداقل سن ازدواج و مشروعیت‌بخشی به «تنبیه اصلاحی» توسط شوهر را دربر می‌گیرد.
جابه‌جائی در میدان - همدلی
روزنامه همدلی

جابه‌جائی در میدان - همدلی

حمیدرضاعظیمی روزنامه‌نگار مسئولان آمریکایی از زمان پایان جنگ بی‌اطلاع‌اند. وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا در یک گفتگوی تلویزیونی با تاکید بر تحریم‌های سخت علیه ایران در پاسخ به پرسشی که زمان پایان جنگ را طلب می‌کرد صریحا گفت: نمی‌دانیم. دونالد ترامپ نیز پیش از این بارها از نزدیک بودن پایان جنگ خبرداده اما حرف‌های [ ]