قیمت طلا امروز




 سایت هم میهن / ۱۴۰۵/۰۵/۱۲

روایتی از تهدیدهای جدی برای آینده بازار دارو؛ داروهای کمیاب بیشتر در دست دلالان است تا بیماران

یک داروساز می‌گوید: «امروز بخش قابل توجهی از داروهای کمیاب به جای اینکه در داروخانه موجود باشد و در اختیار بیماران قرار بگیرد، در دست دلالان است. این یعنی دارو از یک جایی نشت پیدا می‌کند و به دست واسطه‌ها می‌رسد.»
 روایتی از تهدیدهای جدی برای آینده بازار دارو؛ داروهای کمیاب بیشتر در دست دلالان است تا بیماران

به گزارش هم‌میهن آنلاین و به نقل از خبرآنلاین، در شرایطی که طی روزهای اخیر هشدارهایی درباره کاهش ذخایر راهبردی دارو مطرح شده، فعالان حوزه سلامت معتقدند چالش‌های بازار دارو تنها به کمبود برخی اقلام محدود نمی‌شود. افزایش قیمت‌ها، بدهی انباشته بیمه‌ها، دشواری واردات و گسترش فروش دارو خارج از شبکه رسمی، از جمله مشکلاتی است که به گفته کارشناسان می‌تواند دسترسی بیماران به دارو را بیش از پیش تحت تأثیر قرار دهد.

دکتر رسول نظری‌فرد، داروساز و مؤسس داروخانه بیماران خاص، در گفت‌وگو با خبرآنلاین از وضعیت فعلی بازار دارو، دلایل کمبود برخی اقلام و تهدیدهای پیش روی نظام تأمین دارو می‌گوید.

کمبودها بیشتر در داروهای اعصاب و بیماران خاص

نظری‌فرد با اشاره به وضعیت فعلی دارو در کشور می‌گوید: «بخش زیادی از کمبودها مربوط به برندهای دارویی است و کمبود داروهای ژنریک کمتر دیده می‌شود. اما در برخی گروه‌ها همچنان کمبود جدی داریم.»

او ادامه می‌دهد: «در میان داروهای عمومی، بیشترین کمبود مربوط به داروهای اعصاب و روان است. در حوزه بیماران خاص هم با کمبود برخی داروهای هورمونی، فرآورده‌های خونی، داروهای ضدقارچ و تعدادی از داروهای تخصصی وارداتی مواجه هستیم که بعضی از آن‌ها دو تا سه ماه است در بازار کمبود دارند.»

به گفته این داروساز، زمانی که یک دارو دچار کمبود می‌شود، بازگرداندن آن به بازار به‌تنهایی مشکل را حل نمی‌کند: «وقتی دارویی مدتی نایاب می‌شود، بیماران برای چند ماه آینده خود دارو ذخیره می‌کنند. در نتیجه بازار باید چند برابر حالت عادی تأمین شود تا کمبود جبران شود.»

داروهای کمیاب از چه مسیری سر از بازار غیررسمی درمی‌آورند؟

نظری‌فرد یکی از مهم‌ترین مشکلات فعلی را خروج دارو از شبکه رسمی توزیع می‌داند و می‌گوید: «متأسفانه بسیاری از داروهایی که در داروخانه پیدا نمی‌شوند، در بازار غیررسمی و فضای مجازی موجود هستند. این یعنی دارو از یک جایی نشت پیدا می‌کند و به دست واسطه‌ها می‌رسد.»

به گفته او، برخی افراد داروهای کمیاب را از بازار جمع‌آوری و احتکار می‌کنند و سپس با قیمت‌های چندبرابری می‌فروشند: «دارویی که بیمار می‌تواند با نسخه و بیمه با چندصد هزار تومان تهیه کند، گاهی در بازار غیررسمی با قیمت‌های چندمیلیونی فروخته می‌شود. مشکل فقط گران‌فروشی نیست؛ مسئله اصلی این است که دارو از دسترس بیمار واقعی خارج می‌شود و وارد چرخه‌ای می‌شود که هیچ نظارت مؤثری بر آن وجود ندارد.»

این داروساز معتقد است بخشی از داروهای یارانه‌ای و تحت پوشش بیمه نیز از طریق سوءاستفاده از نسخه‌نویسی الکترونیک سر از بازار غیررسمی درمی‌آورند: «در ماه‌های گذشته مواردی مشاهده شده که نسخه‌هایی برای بیمارانی صادر شده که وجود خارجی نداشته‌اند یا مدارک مورد استفاده محل تردید بوده است.»

به گفته او، در چنین مواردی دارو با حمایت دولت و بیمه از شبکه رسمی دریافت می‌شود، اما به جای مصرف توسط بیمار، در اختیار واسطه‌ها قرار می‌گیرد و با قیمت‌های بالاتر در بازار غیررسمی فروخته می‌شود. نظری‌فرد تأکید می‌کند: «نتیجه این روند، خروج دارو از چرخه رسمی و دشوارتر شدن دسترسی بیماران واقعی به داروهای کمیاب است.»

بدهیِ بیمه‌ها به نیم‌سال رسیده است

این داروساز یکی از ریشه‌های اصلی مشکلات بازار دارو را تأخیر در پرداخت مطالبات می‌داند. او می‌گوید: «بدهی بیمه‌ها به شش تا هفت ماه رسیده است. وقتی پول در زنجیره دارو برنگردد، واردکننده نمی‌تواند واردات انجام دهد، تولیدکننده نمی‌تواند مواد اولیه بخرد و داروخانه هم با کمبود نقدینگی مواجه می‌شود.

در شرایط تورمی، تأخیر طولانی در پرداخت مطالبات آسیب بیشتری به فعالان حوزه دارو وارد می‌کند. ممکن است داروخانه یا شرکت دارویی زمانی خدمات ارائه کرده باشد که نرخ ارز و هزینه‌ها بسیار پایین‌تر بوده، اما چند ماه بعد مطالباتش را دریافت کند؛ زمانی که هزینه‌ها چند برابر شده است.»

دو تهدید جدی برای آینده بازار دارو

نظری‌فرد در پایان، دو تهدید اصلی بازار داروی ایران را چنین توصیف می‌کند: «اول، بدهی دولت و بیمه‌ها که گردش مالی صنعت دارو را مختل کرده است و دوم، خروج دارو از شبکه رسمی و گسترش فروش آن در بازار غیررسمی.»

او هشدار می‌دهد: «امروز بخش قابل توجهی از داروهای کمیاب به جای اینکه در اختیار بیماران قرار بگیرد، در دست واسطه‌ها و دلالان است. اگر برای این وضعیت چاره‌ای اندیشیده نشود، هم کمبودها تشدید می‌شود و هم دسترسی بیماران به دارو دشوارتر خواهد شد.»

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

به کانال بله هم میهن بپیوندید

به کانال روبیکا هم میهن بپیوندید



۱۸ دقیقه قبل / سایت نورنیوز

رونمایی از قرص ورزش با بازسازی اثرات فعالیت بدنی!

نورنیوز-گروه اجتماعی : شرکت داروسازی Enveda روز سه‌شنبه از نتایج مثبت نخستین مطالعه انسانی داروی آزمایشی خود با نام ENV-308 خبر داد؛ ترکیبی که با تقلید از یکی از مولکول‌هایی که بدن هنگام ورزش تولید می‌کند، طراحی شده است.

بر پایه بیانیه این شرکت، نتایج اولیه نشان می‌دهد این دارو در افراد سالم، ایمن و قابل‌تحمل بوده است. شرکت امیدوار است ENV-308 در آینده بتواند به افراد در حفظ کاهش وزن و جلوگیری از تحلیل توده عضلانی کمک کند؛ آن هم بدون برخی عوارض گوارشی شناخته‌شده داروهای محبوب خانواده GLP-1 مانند سماگلوتاید. راز «قرص ورزش» در چیست؟

ENV-308 در واقع قرار نیست تمام پیچیدگی‌های ورزش را در قالب یک قرص بازسازی کند. ایده آن بسیار مشخص‌تر است: تقلید از اثر یک مولکول طبیعی به نام N-lactoyl-phenylalanine یا به اختصار Lac-Phe.

دانشمندان در سال‌های اخیر متوجه شده‌اند که میزان Lac-Phe در بدن در جریان ورزش شدید افزایش می‌یابد. این مولکول پس از غذا خوردن نیز تولید می‌شود و مطالعات انجام‌شده روی حیوانات نشان داده‌اند که می‌تواند در کاهش اشتها نقش داشته باشد.

در آزمایش‌هایی روی موش‌های چاق، درمان با Lac-Phe با کاهش وزن همراه بوده است؛ یافته‌ای که توجه پژوهشگران را به ظرفیت احتمالی این مولکول برای مقابله با چاقی جلب کرده است.

اما یک مشکل وجود دارد: Lac-Phe طبیعی مدت زیادی در بدن باقی نمی‌ماند. ENV-308 با هدف حل همین مشکل طراحی شده است؛ دارویی که بتواند اثر مشابهی ایجاد کند و آن‌قدر در بدن بماند که مصرف آن به شکل یک قرص روزانه امکان‌پذیر باشد.

به گفته Enveda، این ترکیب با کمک مدل هوش مصنوعی اختصاصی این شرکت، موسوم به PRISM، شناسایی شده است. نخستین آزمایش روی انسان چه نشان داد؟

در مطالعه فاز اول، ۸۸ فرد سالم دوزهای مختلف ENV-308 را دریافت کردند. البته باید یک نکته مهم را در نظر داشت: مطالعات فاز اول اساسا برای اثبات اثربخشی دارو طراحی نمی‌شوند. هدف اصلی این مرحله بررسی ایمنی، تحمل‌پذیری و نحوه واکنش بدن به دارو است. از این منظر، نتایج اولیه امیدوارکننده بود.

در میان داوطلبان، هیچ عارضه جانبی جدی گزارش نشد و هیچ‌یک از شرکت‌کنندگان نیز به دلیل عوارض، مصرف دارو را متوقف نکردند.

شرکت همچنین اعلام کرده است که ENV-308 از نظر عوارض گوارشی، «پروفایل ایمنی استثنایی» از خود نشان داده است؛ موضوعی که در صورت تایید در مطالعات بزرگ‌تر، می‌تواند اهمیت زیادی داشته باشد. یک نشانه امیدوارکننده دیگر: کاهش لپتین

پژوهشگران همچنین نشانه‌هایی پیدا کردند که شاید ENV-308 واقعا بتواند بخشی از مسیر زیستی مرتبط با Lac-Phe را فعال کند.

افراد مبتلا به چاقی اغلب سطح بالایی از لپتین دارند؛ هورمونی که به مغز در تشخیص احساس سیری کمک می‌کند. یکی از فرضیه‌ها این است که در چاقی، بدن به پیام‌های لپتین به اندازه کافی پاسخ نمی‌دهد؛ پدیده‌ای که از آن با عنوان مقاومت به لپتین یاد می‌شود.

در مطالعات حیوانی، ENV-308 توانسته بود سطح لپتین را به‌سرعت کاهش دهد. در مطالعه انسانی نیز پژوهشگران کاهش سطح لپتین در گردش خون داوطلبان را مشاهده کردند.

این یافته به‌تنهایی به معنای اثبات اثر ضدچاقی دارو نیست، اما می‌تواند نشانه‌ای اولیه از فعال شدن سازوکاری باشد که پژوهشگران انتظارش را داشته‌اند. آیا واقعا می‌توان ورزش را با یک قرص جایگزین کرد؟

اینجا همان جایی است که باید کمی از هیجان تیترها فاصله بگیریم. ENV-308 هنوز «قرص ورزش» به معنای واقعی کلمه نیست.

ورزش فقط یک مسیر زیستی را فعال نمی‌کند. فعالیت بدنی مجموعه‌ای بسیار پیچیده از تغییرات را در قلب، مغز، عضلات، متابولیسم، استخوان‌ها، عروق و حتی وضعیت روانی ایجاد می‌کند.

بنابراین حتی اگر ENV-308 در ادامه تحقیقات بتواند برخی فواید متابولیکی ورزش را تقلید کند، بعید است بتواند جایگزین کامل خودِ فعالیت بدنی شود.

اما چنین دارویی می‌تواند برای گروه‌هایی اهمیت ویژه‌ای داشته باشد که کاهش وزن برایشان دشوار است، نمی‌توانند برخی عوارض گوارشی داروهای GLP-1 را تحمل کنند یا در معرض خطر بیشتری برای از دست دادن توده عضلانی قرار دارند؛ از جمله برخی افراد سالمند.

از سوی دیگر، یک قرص روزانه ممکن است برای بعضی بیماران جذاب‌تر از تزریق هفتگی باشد؛ هرچند اکنون برخی داروهای GLP-1 نیز در قالب خوراکی در دسترس قرار گرفته‌اند. قدم بعدی چیست؟

Enveda قصد دارد ENV-308 را وارد مطالعات بزرگ‌تر فاز دوم کند و توانایی آن را در کمک به حفظ کاهش وزن بررسی کند.

این شرکت همچنین در حال ارزیابی امکان استفاده از این دارو برای بیماری‌های دیگری است که ممکن است از آثار مشابه ورزش سود ببرند؛ از جمله میگرن و بیماری التهابی روده.

بنابراین هنوز تا رسیدن ENV-308 به داروخانه‌ها فاصله زیادی باقی مانده است. نتایج فاز اول فقط نشان می‌دهد که این ترکیب توانسته نخستین مانع مهم، یعنی آزمون اولیه ایمنی در انسان را پشت سر بگذارد.

پس دیگر ایده ساخت دارویی که بخشی از «شیمی ورزش» را در بدن تقلید کند، دیگر صرفاً یک داستان علمی‌تخیلی نیست. ENV-308 اکنون نخستین آزمون انسانی خود را پشت سر گذاشته و نتایج اولیه آن امیدوارکننده به نظر می‌رسد.

اما پرسش اصلی هنوز بی‌پاسخ است: آیا این مولکول می‌تواند در مطالعات بزرگ‌تر واقعا به کاهش یا حفظ وزن کمک کند و در عین حال توده عضلانی را حفظ کند؟

اگر پاسخ مثبت باشد، شاید شاهد شکل‌گیری نسل تازه‌ای از داروهای متابولیک باشیم؛ داروهایی که به جای تقلید صرف از احساس سیری، تلاش می‌کنند بخشی از پیام‌های شیمیایی بدن هنگام ورزش را بازسازی کنند.

با این حال، فعلا کفش‌ها و لباس‌های ورزشی را کنار نگذارید. این «قرص ورزش» هنوز در ابتدای مسیر است؛ و حتی در بهترین سناریو، احتمالا قرار نیست تمام آنچه ورزش برای بدن انجام می‌دهد، در یک قرص جا شود.


۱۱ ساعت قبل / سایت جوان آنلاین

۵ آزمون علوم پزشکی با حضور ۲ هزار و ۲۰۰ نفر برگزار شد

جوان آنلاین: آزمون‌های «ملی دانش آموختگان دندانپزشکی خارج از کشور»، «ارزشیابی دانش آموختگان داروسازی خارج از کشور»، «ارتقای دانش آموختگان داروسازی خارج از کشور»، «ارزشیابی دانش آموختگان کارشناسی فیزیوتراپی خارج از کشور» به همراه آزمون ارزیابی صلاحیت علمی دانشجویان خارج از کشور شاغال به تحصیل در رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و کارشناسی فیزیوتراپی متقاضی انتقال به داخل پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ برگزار شد.

به گزارش مهر، تعداد ۲ هزار و ۲۰۰ نفر در آزمون‌های نوبت مردادماه سال ۱۴۰۵ دانش آموختگان و دانشجویان خارج از کشور شرکت کرده‌اند. این آزمون رأس ساعت ۱۵ (سه بعد از ظهر) امروز پنجشنبه ۲۹ مرداد در تعدادی از دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور برگزار شده است.

در آزمون ملی دانش آموختگان دندانپزشکی خارج از کشور ۲۱۰ سوال با ۲۱۰ دقیقه زمان، در آزمون ارزشیابی دانش آموختگان داروسازی خارج از کشور ۱۵۰ سوال با ۱۵۰ دقیقه زمان و در آزمون ارتقای دانش آموختگان داروسازی خارج از کشور ۱۵۰ سوال با ۱۵۰ دقیقه زمان ارائه شد.

همچنین در آزمون ارزشیابی دانش آموختگان کارشناسی فیزیوتراپی خارج از کشور ۷۰ سوال با ۷۰ دقیقه زمان و در آزمون ارزیابی صلاحیت علمی دانشجویان کارشناسی فیزیوتراپی خارج از کشور متقاضی انتقال به داخل ۶۰ سوال با ۶۰ دقیقه زمان ارائه شد.

در آزمون‌های ارزیابی صلاحیت علمی دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی خارج از کشور متقاضی انتقال به داخل هر کدام از رشته‌ها ۲۰۰ سوال با ۲۰۰ دقیقه زمان ارائه شد.

ارسال اعتراضات: کلید اولیه و فرم اعتراض به سؤالات آزمون از ساعت ١٢:٠٠ ظهر روز یکشنبه اول شهریورماه ۱۴۰۵ در سایت اینترنتی مرکز سنجش آموزش پزشکی به نشانی www.sanjeshp.ir قرار خواهد گرفت.

شـرکت کنندگان می‌توانند اعتراضـات خود را نسـبت به سـوالات و کلید، از سـاعت ١٢:٠٠ ظهر روز یکشـنبه اول شهریور تا ساعت ١٢:٠٠ ظهر روز سه شنبه ۳ شهریور فقط به صورت اینترنتی به آدرس اعلام شده ارسال کنند.

اعتراضاتی که خارج از این فرم و بعد از مهلت مقرر ارسال شوند، رسیدگی نخواهند شد. کلیه اعتراضات واصله در زمان مقرر جمع آوری و دسته بندی شده و توسط هیئت طراحان و ناظران مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. نتیجه تجدید نظر (کلید نهایی) غیرقابل تغییر بوده و مورد رسیدگی دوباره قرار نخواهد گرفت.




 دمای ۵۰ درجه و شرجی ۱۰۰ درصدی در استان بوشهر
۹ ساعت قبل / سایت تابناک

دمای ۵۰ درجه و شرجی ۱۰۰ درصدی در استان بوشهر

هم‌زمان با ثبت دمای ۵۰ درجه سانتی‌گراد در برخی شهرستان‌های استان بوشهر، رطوبت هوا در شهرهای ساحلی به ۱۰۰ درصد رسید.

 آغاز رقابت بیش از ۱۵۵ هزار کنکوری در نوبت عصر/ تنها ۲۲ درصد داوطلبان گروه هنر ”مرد” هستند
۱۴ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

آغاز رقابت بیش از ۱۵۵ هزار کنکوری در نوبت عصر/ تنها ۲۲ درصد داوطلبان گروه هنر ”مرد” هستند

بیش از ۱۵۵ هزار داوطلب در دو گروه آزمایشی هنر و زبان های خارجی رقابت خود را بعد از ظهر امروز پنج شنبه ۲۹ مرداد آغاز کردند.

 رصد فضای مجازی برای مقابله با تقلب در کنکور
۱۶ ساعت قبل / سایت دیدارنیوز

رصد فضای مجازی برای مقابله با تقلب در کنکور

رضا محمدی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: تاکنون هیچ موردی از تقلب و تخلف در جریان برگزاری این آزمون گزارش نشده است و تمامی شبکه‌ها، کانال‌ها و صفحات فضای...

 جمع‌آوری خط لوله ۶ کیلومتری قاچاقچیان سوخت در میناب
۶ ساعت قبل / سایت تابناک

جمع‌آوری خط لوله ۶ کیلومتری قاچاقچیان سوخت در میناب

فرمانده پایگاه دریابانی میناب از کشف و جمع‌آوری یک خط لوله ۶ کیلومتری انتقال سوخت قاچاق در نوار ساحلی این شهرستان خبر داد؛ خط لوله‌ای که قاچاقچیان برای مخفی...

 ماجرای قطع برق در یکی از حوزه‌های کنکور اهواز
۱۰ ساعت قبل / سایت تابناک

ماجرای قطع برق در یکی از حوزه‌های کنکور اهواز

آتش‌زدن پایه برق توسط افراد ناشناس عامل قطع برق در یکی از محل‌های کنکور اهواز بوده و تلاش برای شناسایی عوامل این کار آغاز شده‌است.

 پورجمشیدیان خبر داد: مساعدت دولت برای خرید و واردات اتوبوس
۱۳ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

پورجمشیدیان خبر داد: مساعدت دولت برای خرید و واردات اتوبوس

رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی تاکید کرد: یک مصوبه برای خرید و واردات دو هزار دستگاه اتوبوس و یک مصوبه سه هزار دستگاهی داریم، اما در روند خرید و واردات اتوبوس مشکلاتی وجود دارد که به دلیل دخیل بودن دستگاه‌های مختلف، زمان‌بر می‌شود.