
مرتضی زارعی، مدرس دانشگاه در یادداشتی با عنوان «نقد طباطبایی بر اساس روایت قوچانی» که در اختیار انصاف نیوز قرار داده، نوشت:
آقای محمد قوچانی در کتابچه ضمیمه مجله آگاهی نو (شماره بهار ۱۴۰۵) اندیشه سیاسی سید جواد طباطبایی را روایت می کند، روایتی که ناخواسته سستی هاو ادعاهای فاقد دلیل و عدم انسجام تفکرسیاسی طباطبایی را عیان می کند. در این نوشته اندیشه سیاسی طباطبایی،طبق روایت قوچانی از او و نظراتش نقد می شود.
در روایت مذکور ،نظریه ایرانشهری طباطبایی این گونه تبیین می شود [جوهرایرانشهر، ،در این فلسفه سیاسی ملی، شاهی آرمانی است که فر ایزدی دارد و آن را به قوه ی دادگری نگه می دارد و شاهی را نه با زور و بازو یا به قول ماکیاولی به قوه ی بخت که بر اساس فضیلت به دست آورده است]
این شاه آرمانی را تنها می توان در افسانه ها جستجو کرد. نظریه ای که می خواهد راه حلی برای امروز ارائه دهد،بنیانش بر شاهی خیالی با فر ایزدی است ،این تفکر است یا تخیل؟ تاریخ شاهان از باستان تا به آخر، پر است از پدر کشی و پسر کشی در کاخ ها برای به دست گرفتن یا حفظ قدرت، بماند که با دیگران چه جنایت ها کردند. روایتگر اندیشه طباطبایی دوره صفوی را در سیر مطالعاتی وی چنین توصیف می کند: [ شاهنشاهی ایران از شاه آرمانی به سلطنت مطلقه تبدیل شد که با حذف وزارت و ادغام آن با فقاهت فقیهان اخباری،نمی شد مملکت داری کرد] این بار فر ایزدی جایگاه خود را به وزارت می دهد که گویا تضعیف آن مشکل زا شد؛ اما لباس ایرانشهری ادعایی مندرس تر از آن است که با این رفو گری ها سر و سامان گیرد.
در ادامه گفته می شود [طباطبایی دریافته بود که امام و شاه در اسلام ایرانی یک نفرند در این نظریه شاه برخلاف خلیفه و امام که توسط امام پیشین یا با بیعت اهل عقد امت برگزیده می شود،برگزیده خدا و دارای فره شاهی است]
در این روایت، شاه و امام در اسلام ایرانی بدون دلیل یکی دانسته می شود و دلیلی در مورد برگزیده خدا بودن شاه هم بیان نمی شود. از طرف دیگر ادعا می شود که امام به وسیله امام پیشین برگزیده می شود، درحالی که در اعتقاد شیعه انتخاب امامان با نص خداوند متعال است که به پیامبر (ص) ابلاغ شده و این امر توسط امامی به امام بعد از خود صرفا منتقل می گردد.(معتقد الامامیه ص۱۰۸)
ادعایی هم درباره اسلام ایرانیان از طباطبایی …












