قیمت طلا امروز




 سایت صفحه سیاست / ۱۴۰۵/۰۵/۱۷

کنوانسیون خزر در بزنگاه جدید؛ آیا تصویب سند آکتائو حقوق ایران را تغییر می‌دهد؟

ارسال لایحه «کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر» با قید یک‌فوریت به مجلس، بار دیگر پرونده رژیم حقوقی این پهنه آبی را در کانون توجه قرار داده است؛ پرونده‌ای که همزمان سه محور مهم را دربرمی‌گیرد: تحولات امنیتی پیرامون خزر، توسعه همکاری‌های اقتصادی و تعیین تکلیف برخی موضوعات حقوقی. با این حال، معاون حقوقی و بین‌المللی وزیر امور خارجه تأکید دارد که تصویب کنوانسیون آکتائو به معنای تعیین سهم کشورها از بستر و زیربستر خزر نیست و تحدید حدود این مناطق همچنان نیازمند توافق‌های جداگانه میان کشورهای ذی‌ربط خواهد بود.
 کنوانسیون خزر در بزنگاه جدید؛ آیا تصویب سند آکتائو حقوق ایران را تغییر می‌دهد؟

صفحه سیاست-

تصمیم دولت برای ارسال لایحه کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر به مجلس شورای اسلامی در شرایطی انجام شده که جمهوری اسلامی ایران هنوز این سند را به تصویب نهایی نرسانده است؛ در حالی که چهار کشور دیگر ساحلی خزر مسیر تصویب آن را طی کرده‌اند.

اهمیت این تصمیم صرفاً به یک موضوع حقوقی محدود نمی‌شود. خزر در سال‌های اخیر با تحولات ژئوپلیتیکی جدیدی مواجه شده و همزمان رقابت بر سر مسیرهای حمل‌ونقل، انرژی، شیلات و همکاری‌های اقتصادی در این پهنه افزایش یافته است.

از نگاه وزارت امور خارجه، شرایط امنیتی پیرامون خزر در یکی دو سال اخیر تغییر کرده و افزایش نقش بازیگران خارج از منطقه، یکی از نگرانی‌های جدید کشورهای ساحلی محسوب می‌شود.

کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزیر امور خارجه، سه عامل را در تصمیم دولت برای ارسال لایحه مؤثر دانسته است: شرایط جدید امنیتی خزر، ضرورت توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری و تعیین تکلیف برخی مسائل حقوقی مرتبط با این دریا. حضور نظامی کشورهای غیرساحلی؛ خط قرمز کنوانسیون خزر

یکی از مهم‌ترین پرسش‌ها درباره کنوانسیون، نحوه مواجهه آن با حضور قدرت‌های خارجی در دریای خزر است؛ موضوعی که با توجه به رقابت‌های ژئوپلیتیکی در منطقه اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

بر اساس توضیحات معاون حقوقی و بین‌المللی وزیر امور خارجه، ماده ۳ کنوانسیون بر استفاده صلح‌آمیز از دریای خزر، حسن همجواری، دوستی و همکاری میان کشورهای ساحلی تأکید دارد.

این ماده همچنین حضور نیروهای مسلح متعلق به کشورهای غیرساحلی در دریای خزر را ممنوع می‌کند و این ممنوعیت عبور چنین نیروهایی را نیز دربرمی‌گیرد.

کشورهای ساحلی همچنین متعهد شده‌اند قلمرو خود را در اختیار دولت‌های دیگر برای انجام اقدامات نظامی علیه سایر کشورهای ساحلی قرار ندهند.

از این منظر، کنوانسیون صرفاً یک سند برای تعیین حقوق اقتصادی کشورهای ساحلی نیست؛ بلکه بخشی از چارچوب امنیتی مورد توافق پنج کشور ساحلی خزر را نیز شکل می‌دهد.

البته برای تعیین سازوکارهای اجرایی این تعهدات، مذاکرات درباره موافقت‌نامه اقدامات اعتمادساز نظامی میان کشورهای ساحلی همچنان اهمیت دارد. مهم‌ترین ابهام؛ آیا کنوانسیون سهم ایران از خزر را تعیین کرده است؟

یکی از اصلی‌ترین محورهای انتقادات …





 قانونی که قرار بود با نفوذ مقابله کند؛ اما ممکن است نارضایتی تولید کند
۳۳ دقیقه قبل / سایت اکوایران

قانونی که قرار بود با نفوذ مقابله کند؛ اما ممکن است نارضایتی تولید کند

طرح مقابله با نفوذ، با هدف اعلام‌شده مقابله با سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه و جلوگیری از نفوذ در ساختارهای کشور مطرح شده است.

 حجت کریمی مدیرعامل تراکتور: بیرانوند فعلاً مشمول خدمت سربازی نیست
۴۸ دقیقه قبل / سایت پارس فوتبال

حجت کریمی مدیرعامل تراکتور: بیرانوند فعلاً مشمول خدمت سربازی نیست

حجت کریمی مدیرعامل تراکتور با اشاره به آخرین وضعیت خدمت سربازی علیرضا بیرانوند اعلام کرد که باشگاه همچنان پیگیر این پرونده است.

 سیدمجتبی حسینی: جدایی ایری و کسری طاهری برای نساجی در شروع لیگ مشکل ساز شد
۳۱ دقیقه قبل / سایت پارس فوتبال

سیدمجتبی حسینی: جدایی ایری و کسری طاهری برای نساجی در شروع لیگ مشکل ساز شد

سیدمجتبی حسینی، سرمربی نساجی، در نشست خبری پیش از دیدار با استقلال خوزستان درباره جدایی دانیال ایری و انتقال این مدافع به پرسپولیس صحبت کرد.

 معاون شرکت مخابرات: ریزمصرف اینترنت مشترکان معترض را ارائه می‌کنیم
۲۹ دقیقه قبل / سایت سیتنا

معاون شرکت مخابرات: ریزمصرف اینترنت مشترکان معترض را ارائه می‌کنیم

معاون ارتباطات شرکت مخابرات ایران با اشاره به گلایه برخی مشترکان درباره تمام شدن سریع حجم بسته‌های اینترنتی، از آمادگی این شرکت برای ارائه ریزمصرف مشترکان خبر د

 ناو تهدید با خفت برگشت | ببینید
۱ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

ناو تهدید با خفت برگشت | ببینید

رسانه‌های آمریکایی می‌گویند حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا در منطقه باعث قطع زنجیره پشتیبانی از ناو آبراهام لینکلن شده است

 ترامپ و یک پرسش قدیمی؛ فشار اقتصادی تا کجا پیش می‌رود؟
۴۹ دقیقه قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

ترامپ و یک پرسش قدیمی؛ فشار اقتصادی تا کجا پیش می‌رود؟

ایران نزدیک به نیم قرن است که اشکال مختلف تحریم را تجربه می‌کند. پرسش مهمتر از شدت فشار تازه این است که آیا واشنگتن این بار ابزاری در اختیار دارد که بتواند فاصله میان آسیب اقتصادی و تغییر رفتار سیاسی ایران را پر کند؟