پنجشنبه, ۱۰ خرداد, ۱۴۰۳ / 30 May, 2024
مجله ویستا
گشنیز
کلیات گیاه شناسی
گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است . دربیشتر نقاط ایران نیز می روید . از زمانهای قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است .بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده می کرده است . در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند .
گشنیز گیاهی است علفی و یکساله ، برنگ سبز که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر نیز می رسد . برگهای آن به دو شکل ظاهر می شود آنهائی که در قاعده ساقه وجود دارد بشکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل می باشند .
قسمت مورد استفاده گیاه ،ساقه و برگ و میوه آن است . میوه گشنیز گرد و برنگ زرد می باشد . بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریبا بد بو است ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود . حتی نام لاتین گشنیز از لغت یونانی Korio مشتق شده که به معنی بد بو است .
ترکیبات شیمیایی:
در یکصد گرم گشنیز مواد زیر وجود دارد:
آب ۷/۵ گرم
مواد چرب ۱۵ گرم
سلولز ۳۸ گرم
اسانس ۱ گرم
اسید اگزالیک ۱۲ میلی گرم
کلسیم ۱۷۰ میلی گرم
ویتامین آ ۲۰۰ واحد
ویتامین ث ۵۰ میلی گرم
مواد چرب گشنیز مرکب از اسید اولئیک ، اسید پالمتیک ، اسید لینولئیک و اسید پتروسه لینیک است .در برگهای خشک گشنیز مقدر زیادی ویتامین A,C یافت می شود .
خواص داروئی:
خواص گشنیز طبی :گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .
خواص تخم گشنیز بقرار زیر است .
تخم گشنیز را پودر کرده و با نسبت مساوی با شکر و یا عسل مخلوط کنید برای تقویت بدن بسیار مفید است .
معده را تقویت می کند .
خوذن تخم گشنیز با غذا به هضم غذا کمک می کند .
ادرار آور است .
قاعده آور است.
کرم های معده و روده را از بین می برد .
برای برطرف کردن تب تیفوئید مفید است .
خاصیت ضد باکتری درد و بیماریهای عفونی روده را برطرف می کند.
تب های نوبه ای را از بین می برد.
برای نرم کردن سینه از جوشانده تخم گشنیز استفاده کنید.
جوشانده تخم گشنیز خواب آور است .
زکام را برطرف می کند .
تخم گشنیز شیر را در مادران شیر ده زیاد می کند.
برای تسکین درد دندان تخم گشنیز بجوید .
تقویت کننده قلب است .
جوشانده تخم گشنیز یا خوردن تخم گشنیز بوداده اسهال خونی را برطرف می کند.
خواص برگ وساقه گشنیز:
آّ گشنیز خواب آور است .
مسکن و آرام کننده است .
مسمومیت های حاصله از مواد پروتئینی را برطرف می کند .
با غذا گشنیز بخورید تا از ترش شدن غذا جلوگیری کند .
تشنگی را برطرف می کند .
طحال را تمیز و تقویت می کند .
برای فتق مفید است .
برای برطرف کردن بوی بد دهان سوپ گشنیز بخورید.
دل درد را برطرف می کند.
طرز استفاده: فرمول برطرف کردن بواسیر:حدود ۱۰ گرم تخم گشنیز را در ماهی تابه ریخته و بو بدهید تا رنگ آن قهوه ای شود سپس آنرا پودر کنید و با سرکه مخلوط کرده وچند روز آب انرابنوشید تا بواسیر از بین برود .برای برطرف کردن دندان دردحدود ۱۰ گرم تخم شگنیز را در چهار لیتر آب ریخته و بگذاریدبجوشد تا حجم آن به یک لیتر برسد آنرا کمی سرد کنید و در دهان مزمزه کنید تا درد دندان برطرف شود.
برای شستن دهان و دندان یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آّ ب جوش ریخته و بمدت ۵ دقیقه دم کنید سپس آنرا برای شستن دهان ،دندان و گلوغرغره کنید.
گشنیزاگر به اندازه بکار رود هیج گونه ضرری ندارد ولی مصرف زیاد از حد آن تولید مستی توام با خستگی شدید می کند و گاهی به خوابی عمیق و گنگی و بی حسی منجر می شود .
تخم گشنیز را می توانید از فروشگاههای گیاهان دارویی و یا ایرانی و یا چینی خریداری کنید . چینی ها گشنیز را جعفری چینی Chinese Parsley می نامند.
منبع : شبکه رشد
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
دورههای مدیریتی دانشگاه تهران
انتخابات ریاست جمهوری انتخابات ایران انتخابات ریاست جمهوری 1403 دولت دولت سیزدهم مجلس دوازدهم مجلس شورای اسلامی سید ابراهیم رئیسی مجلس رئیس جمهور سیدابراهیم رئیسی
تهران شهرداری تهران بازنشستگان هواشناسی قتل وزارت بهداشت پلیس سلامت سازمان هواشناسی سرقت قوه قضاییه افزایش حقوق بازنشستگان
خودرو بازار خودرو مسکن قیمت دلار قیمت طلا قیمت خودرو بانک مرکزی حقوق بازنشستگان بورس ایران خودرو قیمت بازار سرمایه
تصادف فضای مجازی سینما سینمای ایران شهید تلویزیون سریال قرآن کریم هنرمندان رسانه ملی موسیقی تئاتر
ژاپن ماهواره دانشگاه آزاد اسلامی
رژیم صهیونیستی غزه اسرائیل فلسطین رفح جنگ غزه آمریکا روسیه نوار غزه حماس اوکراین حمله به رفح
فوتبال استقلال پرسپولیس لیگ برتر بازی باشگاه پرسپولیس شمس آذر قزوین لیگ برتر فوتبال ایران باشگاه استقلال لیگ برتر ایران جواد نکونام رئال مادرید
تلگرام هوش مصنوعی تبلیغات سامسونگ ایلان ماسک گوگل عکاسی
دیابت سرطان فست فود رژیم غذایی سازمان غذا و دارو استرس عشق نمک تغییر رنگ چشم