سه شنبه, ۲۴ مهر, ۱۴۰۳ / 15 October, 2024
مجله ویستا
میترائیسم؛ تصویری نو
نویسنده این کتاب دکتر راینهولد مِرکِلباخ، پروفسور فلسفه کلاسیک، در ژوئن ۱۹۱۸ در شهر گرنس هاوزن آلمان چشم بهجهان گشود. او استاد دانشگاه کلن، اِرلانگِن بود. از سال ۱۹۷۹ عضو آکادمی راین ـ وِستفالِن و آکادمی علوم و از سال ۱۹۸۶ عضو آکادمی بریتانیا شد. افزون بر استادی دانشگاه در بخش فلسفه باستان، آثار باارزشی نیز در پیوند با این دوره از تاریخ نوشته است. پس از انتشار کتاب فرانتس کومون که در قرن نوزدهم درباره آیین میترا نوشته شده، چندین کتاب دیگر هم تا کنون به رشته تحریر درآمدند که همه به نوعی تحت تاثیر پژوهشهای کومون بودند. اما کتاب حاضر قصد دارد تا موضوعاتی را مورد مداقه قرار دهد که از زمان انتشار کتاب کومون تا کنون کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند. شاید بتوان گفت که این دومین کتابی است که به شکلی جامع و کامل این دین کهن را مورد بررسی قرار داده و پژوهشی ژرف درباره آن ارائه داده است.
راینهولد مِرکِلباخ در آغاز پیشگفتار خود در این باره مینویسد: «در سالهای اثر ارزنده و ویژهای از فرانتس کومون منتشر شد. کومون اصولی را رسم کرد که همه تصویرهای بعدی آیینرازوری میترا پیگرفته آنند. در این کتاب تلاش میشود تا تصویری نو از آن ترسیم شود. از زمان انتشار اثر کومون دو نکته تازه تصور ما را به شدت دگرگون کردهاند:
۱) واژه ایرانی میترا یعنی «پیمان». نام خدا گویای مفهومی است که تجسم ساخت اجتماعی رابطه شخصی و قرارداد گونه میان یکایک انسانها است. چنین معنای کارکردی از آیین میترا ویژه میترای رومی نیز هست.
۲) در کاوشهای اوستیا روی موزاییک کف، تصویر نردبانی با هفت پله یافت شد که بر آن هفت درجه مقدس رازوری ترسیم شده است. در قسمت میانی هفت پله نمادهای این درجات دیده میشوند. اکنون میدانیم که هر یک از نمادها به کدام درجه تعلق دارد، و این کلیدی است تا بسیاری از ترکیبهای نمادین را که در بناهای میترایی به آنها برمیخوریم، به یکی از هفت درجه بپیوندیم و معنای رازآمیز آن را بازیابیم. مجموعه آموزههای رازوری میترا در این نمادها نهفته است.
از سوی دیگر، امروز شرایط برای تصویرسازی آیین رازوری میترا، نسبت به زمان کومون، بسیار مناسبتر است. متنهای کهن ایرانی بیش از پیش ترجمه و شناخته شدهاند، تا جایی که میتوان درباره زبانهای پیشین ایران با اطمینان بیشتری داوری کرد. به علاوه، مواد باستانشناسی نیز بیش از دو برابر شده است.» بدین ترتیب کتاب راینهولد مرکلباخ همه ظرفیتها و امکانات یک پژوهش نو را در اختیار دارد تا بهوسیله آن بتواند هر آنچه از دید کومون پنهان مانده هویدا کرده و همانطور که گفته تصویری نو از این آیین کهن ترسیم کند.
حمید علیرضائی
منبع : روزنامه کارگزاران
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست