یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

بیماری‌های خاص را چه قدر می‌شناسید؟


بیماری‌های خاص را چه قدر می‌شناسید؟
بیماری‌های كلیه و تالاسمی امروزه یكی از مشكلات جامعه می‌باشد. شاید شما نیز یكی از كسانی باشید كه یا خودتان به این بیماری‌ها دچار شده‌اید ویا افرادی از آشنایان شما درگیر این بیماری‌ها هستند. چنانچه هیچ یك از این دو مورد نباشد هم رعایت نكاتی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری‌ها می‌تواند به شما كمك كند تا در حد امكان در زمره این بیماران قرار نگیرید و به عوارض آن دچار نشوید.هدف ما این است كه آموخته‌های شما در این زمینه آن قدر افزایش یابد تا زمان ابتلا به بیماری را به حداقل یا صفر برسانیم.
● بیماری كلیوی :
كلیه‌ها اندامی در پشت و دو طرف ستون فقرات هستند و كارشان به قدری دقیق ومنظم می‌باشد كه تا پیش از بیماری كمتربه وجودشان فكرمی‌كنیم. وظایف كلیه ها شامل تصفیه خون از طریق دفع مواد زاید و آب اضافی ازبدن، تنظیم فشار خون و تنظیم میزان گلبول‌های قرمز، سدیم و پتاسیم می‌باشد. بیماری‌های كلیه شایع وجدی هستند و می‌توانند در هرسنی ایجاد شوند. همچنین جراحات یا بیماری‌ها می‌توانند به كلیه آسیب برسانند به طوری كه این عضو حیاتی قادر نخواهد بود سموم را از بدن دفع كند .
لازم به ذكر است علل مهم ایجاد نارسایی كلیه ، دیابت و فشارخون بالا ( كه تحت درمان نباشد)، بیماری‌های التهابی كلیه (مثل درگیری كلیه بعد از گلودرد چركی)، سنگ‌ها و عفونت‌های ادراری، مصرف نادرست داروها و برخی بیماری‌های ارثی مانند كلیه پلی كیستیك می‌باشند كه عدم درمان به موقع هریك از اینها می‌تواند به كلیه آسیب جدی برساند. همچنین با تنظیم دقیق قند خون و فشارخون، می‌توان از كلیه‌های خود در مقابل بیماری دیابت (مرض قند) كه شایع‌ترین علت نارسایی كلیه است مراقبت نمود. انجام منظم آزمایشات خون و ادرار‌ ‌نیز برای شناخت بیماری كلیه در مراحل ابتدایی نیز‌ ‌پیشنهاد می‌گردد.
● بیماری تالاسمی:
با توجه به این كه بیماری تالاسمی یكی از مشكلات امروزی ما و بسیاری از كشورهای جهان است و با علم به این كه این بیماری یك كم خونی ارثی بوده كه می‌تواند به فرزندان انتقال یافته وبرای جامعه و خودشان مشكلات عدیده ای ایجاد كند، قابل توجه می باشد.
دو نوع تالاسمی داریم :
۱) نوع مینور كه این افراد خودشان سالم بوده ولی اگر با هم ازدواج كنند و بچه دار شوند ممكن است فرزندشان به تالاسمی ماژور مبتلا گردد.
۲)‌نوع ماژور كه این اختلال بسیار جدی بوده و این افراد نمی‌توانند هموگلوبین كافی در خونشان بسازند؛ از این رو نیاز به تزریق مكرر خون و درمان پزشكی دارند. زوجینی كه هردو ناقل تالاسمی (مینور) هستند، در حالی كه خودشان از سلامت برخوردارند، در صورت بارداری ممكن است هر یك ژن معیوب خود را به جنین انتقال داده و در نتیجه جنین مبتلا به تالاسمی ماژور شود. حدود ۴-۶ ماه بعد از تولد، بیماری با علائم بیقراری، بی‌اشتهایی، رنگ‌پریدگی، زردی و كم‌خونی آغاز شده و درصورت عدم تزریق خون، كم‌خونی شدید سلامت كودك را به طور جدی تهدید می‌نماید.
▪ رعایت سه نكته نیز ضروری می‌باشد :
۱) انصراف زوجین ناقل از ازدواج با یكدیگر،
۲) در صورت ازدواج پرهیز زوجین ناقل تالاسمی از بچه دار شدن،
۳) در صورت بارداری انجام آزمایشات پیش از تولد كه باید ژن‌ها، جایگاه و نوع جهش در هریك از زوجین بررسی و سپس وضعیت توارث آنها به جنین مشخص شود.
ضمنا مهلت قانونی جهت سقط‌جنین در صورت اثبات وجود تالاسمی حداكثر تا هفته ۱۶ بارداری است. مشكلاتی كه یك بیمار تالاسمی دارد شامل مشكلات ناشی از تزریق خون، تزریق مداوم دسفرال و صرف هزینه بالابرای مراقبت‌های درمانی، تغییر شكل و رشد ناهنجار جمجمه، رشد كم، ضعف چشمی و بروز مشكلات روانی و نگرانی همیشگی از آینده بیمار می‌باشد.
كتایون آقایانی
منبع : روزنامه سلامت