شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

KDE یک نرم افزار قدرتمند رومیزی


KDE یک نرم افزار قدرتمند رومیزی
دراین نوشتار سعی شده تا اطلاعات و ساختاری برای آنها كه با KDE و پروژه آن تازه آشنا شده اند فراهم گردد. تصور ما بر این است كه دامنه وسیعی از موضوعات مرتبط با KDE و پروژه آن راپوشش داده ایم و امیدواریم كه بتوانید از پروژه KDE و گسترش و رشد آن درك و تصویری صحیح كسب نمایید.
● نگاه كلی
محیط KDE نرم افزار قدرتمند رومیزی است كه به طور شفاف در شبكه كار كرده و برای كاربران ایستگاههای كاری یونیكس طراحی شده است. KDE بدنبال رفع نیاز به یك محیط آسان برای ایستگاههای كاری یونیكس است ، مانند آنچه در سیستم عامل كامپیوترهای اپل و یا ویندوز می بینید. ما معتقدیم كه امروزه بهترین سیستم عامل موجود یونیكس است . اگرچه عدم وجود یك محیط آسان ، مانعی است بر سر راه گسترش استفاده از این سیستم عامل تا بعنوان یك سیستم مرسوم در منازل و دفاتر كار مورد استفاده قرار گیرد، در واقع یونیكس ، برای افرادی كه در زمینه تكنولوژی اطلاعات بصورت حرفه ای فعالیت دارند یك سیستم عامل بی همتاست و هنگامی كه صحبت از قابلیت اطمینان ، اندازه پذیری و در دسترس بودن به میان باشد هیچ رقیبی برای یونیكس یافت نمی شود. یونیكس بازارسیستم های Server را هدف قرار داده و بهترین بستر برای انجام امور حرفه ای و عملی است . بدون یونیكس اینترنت وجود نداشت ، ولی یونیكس برای كاربران میانی كامپیوتر مناسب نیست . گرچه این عبارت با وجود نسخه هایی از آن از قبیل GNU/Linux، FreeBSD و NetBSD كه برروی اینترنت موجود هستند و هر كدام در اندازه پذیری و قابلیت اطمینان بی نظیر هستند، عبارتی كاملا صحیح نیست .
● KDE یك محیط رومیزی
با وجود KDE هم اكنون محیطی قدرتمند و آسان برای یونیكس وجود دارد. به همراه یك نسخه رایگان از یونیكس نظیر Linux، مجموعه Unix/KDE بستری كاملا رایگان برای همگان فراهم می آورد كه می توان از آن استفاده نموده و یا حتی كد آن را تغییر دهند. گرچه همواره ، موقعیت رشد و گسترش وجود دارد ولی براین باور هستیم كه در وضعیت فعلی هم به جایگاه مناسبی در میان سیستم عامل های تجاری رومیزی دست یافته ایم . امیدواریم كه تركیب یونیكس و KDE محیطی را كه سالها حرفه ای ها و دانشمندان از آن استقبال كرده اند را در سطح كاربران متوسط هم فراهم نماید.
● KDE قالبی برای ایجاد و گسترش برنامه های كاربردی
تولید نرم افزار در یونیكس X۱۱ كار بسیار سخت و زمانگیری بود. KDE متوجه این موضوع می باشد كه ارزش یك بستر نرم افزار بر پایه كاربردهای پیشرفته و مناسبی است كه در آن برای كاربران نهایی در نظرگرفته می شود. بر این اساس ، پروژه KDE بستر تولید برنامه های اسنادی درجه اولی را بهمراه پیاده سازی پیشرفته ترین فناوری ها در این زمینه فراهم آورده و بدین ترتیب خود را در صف اول رقابت با محصولات پركاربری از قبیل فناوری MFC/COM/Activex شركت میكروسافت قرارداده است . مجموعه فناوری اسنادی KDE KPart ، به برنامه نویسان این قابلیت را می دهد كه نرم افزارهای سطح بالا و پیشرفته ای را با این فناوری به سرعت ایجاد نمایند.
KDE و مجموعه نرم افزارهای اداری با بهره گیری از محیط ایجاد برنامه در KDE تعداد زیادی برنامه كاربردی برای این محیط ایجاد شده. گروهی از این برنامه ها در بخش پایه ای KDE در دسترس همگان قار دارند. هم اكنون KDE در حال تولید و تكمیل یك مجموعه نرم افزار اداری ، مبتنی بر فناوری KDE KPart است كه شامل یك نرم افزار صفحه گسترده ، یك نرم افزار ارایه كننده (Presentation)، یك سامان دهنده (سررسید)ونرم افزار پست الكترونیك و غیره می باشد. KPresenter نرم افزار ارایه دهنده KDE با موفقیت در بسیاری ازسمینارها و جلسات برای نمایش و ارایه مطلب بكار گرفته شده است .
● KDE یك سفر هیجان انگیز
از اواخر دهه ۶۰ میلادی كه یونیكس، در آزمایشگاه های شركت بل زاده شد، تا به امروز، این سیستم همواره به قدرت و پایداری مداوم معروف بوده است. در تمامی این سال ها یونیكس بر روی رایانه های Mainframe و كارگزارهای پیشرفته حكمرانی كرده است. اگر یونیكس نبود، امروزه اینترنت وجودنمی داشت. TCP/IP، پست الكترونیكی، و بسیاری دیگر از قراردادها و برنامه هایی كه امروزه مورد استفاده كاربران رایانه هستند، با یونیكس متولد شدند و رشد یافتند. اما، در تمام این دوران، استفاده از یونیكس هیچگاه برای كاربران معمولی رایانه آسان نبود. استفاده از یونیكس نیازمند دانش نسبتا بالای رایانه بود، و بر عكس ویندوز یا مكینتاش، محیط گرافیكی جذابی برای آن وجود نداشت.
تلاش های شركت هایی همانند Wind River و NEXT Step نیز در راه ساده كردن یونیكس نتیجه نداد؛ این عوامل، جنگ یونیكس ها با یكدیگر، و یك سری دادگاه های حقوقی از طرف شركت AT&T دست در دست هم داده، گسترش یونیكس در بازار رایانه های خانگی را متوقف كرده و راه را برای ویندوز مهیا ساختند.در این حال بود كه پروژه KDE در اواخر سال ۱۹۹۶ به وجود آمد. اهداف KDE عبارت بودند ازآماده سازی بستری مناسب برای نوشتن نرم افزار برای یونیكس و گنو/لینوكس؛ و فراهم كردن محیط گرافیكی جذاب برای ایستگاه های كاری یونیكس و گنو/لینوكس.
KDE در ابتدا یك پروژه عمدتا آلمانی بود، كه به مرور زمان گسترش یافت و امروزه بدل به شبكه ای از مهندسان نرم افزار معتقد به نرم افزار آزاد در سراسر جهان شده است. KDE كه مخفف K» Desktop Environment می باشد، با پیشرفت خیره كننده اش طی سال های اخیر، تبدیل به تاج طلایی پروژه های نرم افزار آزاد گردیده است، به گونه ای كه جدیدترین نسخه آن یعنی نسخه ۱/۳ هم از نظر زیبایی و چشم نوازی، و هم از نظر قابلیت و كارایی با محیط های ویندوز و مكینتاش رقابت می كند، و به اعتقاد بسیاری، حتی از آن ها پیشی گرفته است.محیط میزكار KDE شامل برنامه ها و نرم افزارهای گوناگون و متنوعی می باشد. نرم افزار های شبكه، برنامه FTP ، پست الكترونیكی (KMail) و گفتگوی مستقیم (Kopete) ؛ نرم افزارهای گرافیكی و ویرایش تصویر (Kontour)، پخش موسیقی (noatun) ، پخش فیلم (!aKtion) و كار با دوربین های دیجیتال (Kamera) و پویشگر (Kooka) و چاپگر (Kdeprint) ، نرم افزار های مدیریت سیستم همانند مركز كنترل، مرورگر صفحات وب (Konqueror) ، نرم افزارهای دورنما (KFax) ، طراحی صفحات وب (Quanta) ، محیط برنامه نویسی (KDevelop) ، تعدادی بازی (Kdegames) ، نرم افزارهای آموزشی (Kdeedu) ، و یك مجموعه كامل نرم افزارهای اداری (KOffice) شامل واژه پرداز (KWord) ، صفحه گسترده (KSpread) ، نمایش KPresenter و بسیاری نرم افزار های دیگر، محیطی كامل را برای كاربران فراهم كرده اند.
با توجه به سرعت پیشرفتی كه KDE از خود نشان داده است، پیش بینی آینده آن كاری بس دشوار است. به تازگی دولت آلمان طی پروژه ای با نام Kroupware ، اقدام به اضافه كردن پاره ای امكانات به KDE كرده است. سایر دولتهای اروپایی نیز همگی مشغول بررسی KDE می باشند. شركت Apple برای ساخت مرورگر جدید خود به نام Safari ، از مرورگر Konqueror، استفاده كرده و پیشرفت های خود به این مرورگر را در اختیار پروژه KDE قرار داده است. همگی نشانه ها بیانگر آن است كه آینده درخشانی در انتظار این پروژه می باشد وسناریوی «یونیكس سخت است» دیگر صادق نیست. تركیب KDE/لینوكس آماده فتح رایانه های رومیزی می باشد.
● فارسی KDE چیست ؟
پروژه فارسیKDE از آنجا شروع شد، كه تعدادی عاشق لینوكس و نرم افزار آزاد متوجه شدند كه در لیست زبان های محیط گرافیكی محبوب آن ها یعنی KDE، جای فارسی خالی است. در سال ،۱۹۹۹ مدیر پروژه فارسی KDE با مسوولین KDE تماس گرفت و مشخص شد كه KDE هنوز از زبان های راست به چپ، مانند فارسی، پشتیبانی نمی كند. برنامه نویسان KDE در آن زمان گفتند كه با عرضه نسخه۳‎/۲ KDE ، این پشتیبانی صورت خواهد گرفت. در آن زمان، طرح صفحه كلید امروزی لینوكس با پیروی از مصوبات شورای عالی انفورماتیك كشور طراحی شد، و همچنین پشتیبانی زبان های راست به چپ در KDE نیز فعال گردید. با عرضه نسخه ۳‎/۰ KDE در ماه می سال ،۲۰۰۲ كار ترجمه KDE شكل جدی به خود گرفت.لازم به ذكر است كه تا كنون تنها قسمت اولیه، یعنی پایه۳‎/۱ KDE به فارسی ترجمه شده است.
هر چند كه خود همین پایه، شامل تعداد زیادی نرم افزار، و تقریبا مهمترین نرم افزارهای KDE می شود، اما هنوز تعداد بسیاری از نرم افزارهای KDE ترجمه نشده باقی مانده اند، برای نسخه ۳‎/۲ KDE، قرار است تعداد بیشتری از نرم افزارهای KDE ترجمه شده، و همچنین سیستم تقویم جلالی (هجری شمسی) به آن افزوده گردد.
منبع : روزنامه ابرار