جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

نکاتی درباره میوه ها


نکاتی درباره میوه ها
● زرشک
امروزه، گفته میشود این گیاه درد مفصلی، روماتیسم و تورم ناگهانی پسوریازیس را تسكین می بخشد.
انواع عفونتهایی كه زرشك می تواند در درمان آنها مؤثر واقع شود عبارت است از:
عفونت گلو، مجاری ادراری، مجاری معده ای- روده ای، ریه ها، عفونتهای مخمری و اسهال.
▪ خواص دارویی :
زرشك از نظر طب قدیم ایران سرد و خشك است میوه زرشك خواص زیر را دارد:
۱)قابض است
۲)تقویت كننده قلب و كبد است
۳)بواسیر خونی را درمان می كند
۴)خونریزی را برطرف می كند
۵)برای برطرف كردن بیماریهای كبدی مفید است
۶)صفرا بر است
۷)دم كرده زرشك را برای برطرف كردن ناراحتی های دهان غرغره كنید .
برای درمان آرتریت، پسوریازیس، ناراحتیهای پوستی: ۱۰ درصد عصاره زرشك را روزانه سه بار روی پوست بدن بمالید.
یا اینکه می توانید زرشک را به مدت ۲۴ ساعت خیس کرده و آب آن را صاف کرده و بعد از صاف کردن آب زرشک را به مدت ۲۴ ساعت در آفتاب گذاشته و بعد از این مدت هر صبح ناشتا یک استکان میل نمایید . البته کسانی که فشار خون پایینی دارند بهتره که موقعه مصرف با آب یا عسل مخلوط کنند.
▪ تداخل های احتمالی
میزان مصرف بالای این گیاه به مدت طولانی می تواند سبب ناراحتی معده و روده ها شود، و جذب ویتامین B كافی در بدن را مشكل كند.
▪ نكات احتیاطی
اگر زرشك به صورت صحیح استفاده شود ماده دارویی بی خطری است، اما در صورت باردار بودن از مصرف آن اجتناب ورزید.
زیرا رحم را تحریك می كند و ممكن است باعث سقط جنین شود.
● هلو
درخت هلو درختی است زیبا به بلندی تقریبا ۵ متر كه دارای شاخه های زیادی می باشد . برگهای آن بیضی شكل و دراز ودارای كناره های اره ای است . گلهای هلو زودرس هستند و قبل از باز شدن برگها ظاهر شده و منظره زیبایی به درخت می دهد . گلهای هلو به رنگ صورتی ، قرمز یا سفید می باشد . میوه هلو گرد و برنگ طلایی و سرخ كه روی آنرا كركهای زیادی پوشانده است می باشد .هسته هلو بسیار سخت است و درون آن مغز هسته قرار دارد كه تلخ است .
در هر صد گرم هلو مواد زیر موجود است:
آب: ۸۸ گرم
ـ انرژی: ۳۵ كالری
- كلسیم: ۸ میلی گرم
- مواد نشاسته ای:۹ گرم
- پتاسیم:۲۰۰ میلی گرم
- فسفر: ۱۷ میلی گرم
ـ آهن ۵/میلی گرم
- ویتامین آ:۱۴۰۰ واحد-
ویتامین ب ۱: ۰۲/ میلی گرم
- ویتامین ب ۲: ۰۵/میلی گرم
- ویتامین ب ۳ :۱ میلی گرم
- ویتامین ث : ۷ میلی گرم .ضمنا هلو دارای منیزیوم نیز می باشد .
▪ خواص دارویی :
هلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و دارای خواص زیر می باشد :
۱) هلو ملین است و باعث تسكین تشنگی می شود
۲) برای رفع بوی بد دهان هلو بخورید
۳) هلو در افرادیكه گرم مزاج هستند باعث تقویت نیروی جنسی می شود
۴) خوردن هلو سموم را از بدن خارج می كند
- برای وزن كم كردن هلو بخورید
۶) كسانیكه زخم معده دارند و یا مبتلایان به ورم معده و یا روده باید با شكم خالی هلو بخورند
۷) هلو میوه خوبی برای اشخاص مسن است مشروط براینكه با شكم خالی بخورند كه زود هضم شود
۸) روغن مغز هسته هلو برای درد گوش و گرفتگی مجرای گوش مفید است
۹) روغن مغز هسته هلو را به محل درد بواسیر بمالید اثر خوبی دارد
۱۰) خانمهای حامله اگر می خواهند بچه زیبایی داشته باشند باید هلو بخورند
۱۱) مغز هسته هلو مسهل است و خون را تصفیه می كند
۱۲) مغز هسته هلو برای رماتیسم مفید است
۱۳) جوشانده برگهای درخت هلو برای بیماریهای پوست مفید است پوست را با این دم كرده بنوشید
۱۴) برای بیماریهای مجاری ادرار ، سنگ كلیه و ورم مثانه جوشانده برگهای درخت هلو را تهیه كرده و یك فنجان در روز بخورید .
۱۵) دم كرده برگ یا گل هلو برای رفع سیاه سرفه استفاده می شود
۱۶) هلو را له كنید و بصورت ضماد برای رفع دل پیچه بچه ها و دفع كرم روده روی شكم آنها قرار دهید
۱۷) بهترین ماسك زیبایی را می توانید از هلو تهیه كنید برای طراوت و جوان كردن پوست هلو را پوست كنده وله كنید و روی پوست قرار داده و بگذارید مدت ۲۰ دقیقه بماند و پس از آن صورت را با اب معدنی بشوئید
۱۸) جوشانده پوست درخت هلو اثر تب بر دارد
۱۹) جوشانده گل هلو كرم كدو و كرم معده را از بین می برد .
۲۰) خوردن شكوفه هلو برای زنان بار دار ممكن است باعث سقط جنین شود.
▪ توصیه :
هلو برای اشخاص سرد مزاج مضر است آنها باید هلو را با عسل و یا زنجبیل بخورند هضم هلو برای بعضی از اشخاص سخت است و نفخ ایجادمی كند . همیشه برای اینكه نفخ ایجاد نكند باید آنرا حداقل نیم ساعت قبل از غذا خورد .
● خیار
خیار گیاهی است علفی و یكساله دارای ساقه خزنده و پوشیده از خارهای نازك و خشن است . برگهای آن بزرگ و دارای زاویه و دندانه داراست .
ترکیبات شیمیایی :
خیار دارای ساپونین و آنزیم های مختلفی مانند پروتئولی تیك و غیره و ویتامین ها و مواد معدنی مختلف می باشد . در صد گرم خیار مواد زیر موجود است .
▪ در صد گرم خیار مواد زیر موجود است .
انرژی: ۸ كالری
- آب: ۹۵ گرم
- فسفر:۳۰ میلی گرم
ـ كلسیم:۲۵ میلی گرم
ـ ویتامین ب ۱ : ۰۳/۰میلی گرم
ـ ویتامین ب ۲ : ۰۴/۰ میلی گرم
ـ ویتامین ب۳:۲/۰ میلی گرم
ـ ویتامین ث:۷ میلی گرم
▪ خواص دارویی :
- خیار از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و خنك كننده بدن می باشد و به هضم غذا
كمك می كند.
- خیار حل كننده اورات و اسید اوریك است بنابراین مرض نقرس را درمان می كند.
- خیار ادرار آور است .
- خیار خون را تصفیه می كند.
- خیار عطش را تسكین می دهد .
- خیار ملین است .
- آب خیار برای رفع خارش مفید است.(پوست خیار را در آب بجوشانید و بعد از سرد شدن روی محل خارش بریزید و ماساژ دهید.)
- خیار را حلقه حلقه كرده و روی پوست صورت بگذارید چین و چروكهای صورت را از بین می برد و صورت را جوان می كند.
- اگر می خواهید همیشه لطافت پوست خود را حفظ كنید همه روزه از خیار استفاده كنید .
▪ مضرات :
اشخاصی كه ناراحتی معده دارند نباید در مصرف خیار زیاده روی كنند زیرا ممكن باعث است اختلال در دستگاه هضم گردد .
خیار نفاخ است چون سریعا در معده فاسد می شود همیشه باید آنرا قبل از غذا خورد كه به هضم غذا كمك كند . كسانیكه نمی توانند خیار را خوب هضم كنند باید آنرا با نمك بخورند.
● سیب
▪ ترکیبات شیمیایی :
موادی كه در یك سیب متوسط وجود دارد بشرح زیر است :
ـ انرژی : ۲۵۸ كالری
ـ پروتئین:۱/۲ گرم
ـ چربی :۱/۶ گرم
مواد نشاسته ای :۵۹/۶ گرم
ـ كلسیم : ۲۴ میلی گرم
- فسفر:۱۰ میلی گرم
آهن :۱/۲ میلی گرم
- ویتامین آ : ۳۶۰ واحد
- ویتامین ث : ۱۸ میلی گرم
ویتامین های : ویتامین ب ۱ ، ویتامین ب ۲ ، ویتامین ب ۳
ناگفته نماند كه ویتامین های موجود در سیب بیشتر در پوست سیب ، وزیر پوست آن قرار دارد.
▪ خواص دارویی :
- سیب یك میوه قلیایی است و تمیز كننده بدن است و بعلت درا بودن پكتین زیاد
آب اضافی بدن را خارج می سازد.
- سیب دارای مقدر زیادی كلسیم است و كلسیم سیب به بدن كمك می كند كه ، كلسیم غذاهای دیگر را نیز جذب كند.
- خوردن سیب یبوست را برطرف می كند و برای خستگی مفرط مفید است .
- دم كرده برگ درخت سیب ادرار آور است و درمان كننده التهاب كلیه و مثانه میباشد.
- نوشیدن آب سیب داروی موثری برای درمان سرماخوردگی و گرفتگی صدا و سرفه است.
- سیب مقوی كبد و اشتها آور است.
- سیب برای درمان تنگی نفس بسیار مفید است حتی بوئیدن سیب نیز این خاصیت را دارد
- سیب پخته تقویت كننده معده و كبد و دفع كننده سودا و سموم بدن است .
- سیب حرارت را از بدن خارج می سازد .
- خوردن سیب حتی برای آنهایی كه بیماری قند دارند مفید است چون قند خون را بالا نمی برد.
- كسانیكه می خواهند لاغر شوند حتما باید سیب را با پوست بخورند .
- سیب داروی خوبی برای درمان زخم ها می باشد.
- سیب بهترین دارو برای سوء هاضمه است زیرا دارای مقدر زیادی پكتین می باشد .
- آب سیب را با ابمیوه گیری در منزل تهیه كنید و فورا آنرا بنوشید زیرا در اثر ماندن آنزیم های خود را از دست می دهد .
- سیب در قدیم معالج نقرس و بیماریهای عصبی بوده است.
- -سیب را می توان برای برطرف كردن اسهال حتی برای كودكان بكار برد . بدین منظور سیب را باید رنده كرد و استفاده نمود .
سیب حرارت بدن را کاهش می دهد .
سیب در درمان چربی خون، سرفه، درد گوش، نرم شدن عضلات و اعصاب، ضد عفونی کننده دهان و خوشبو کننده دهان، فرو نشاندن حرارت بدن، دفع سنگ کلیه و مثانه، دل بهم خوردگی و استفراغ، اسهال کودکان، یبوست، رماتیسم، بیماری کبدی، سینه درد، بیماری قند، کمبود فسفر در بدن، زخم‌های شدید بدن، اسیداوریک و دردهای قولنج مؤثر است.
وی افزود: سیب سرشار از ویتامین‌های A و B و C مواد چربی ، تانن، اسید ، مالک و سلولز است.
سیب دارای آهن ،‌ آهک، کلسیم، فسفر است.
سیب یکی از بهترین میوه‌های طبی است که هم عضلات و هم اعصاب راغذا می‌دهد، همچنین سیب سرخ شیرین نسبت به سیب‌های دیگر امتیاز و خواص بیشتر دارد.
سیب از لحاظ قندی فقیر است، مصرف آن برای اشخاص که بیماری قند دارند، تجویز شده است.
- آب سیب برای زیبایی پوست استفاده زیادی درد بخصوص برای از بین بردن چین و چروك پوست موثر است بدین منظور آب سیب را صبح و شب روی پوست گردن و صورت بمالید و ماساژ دهید البته همیشه آب سیب تازه استفاده كنید.
▪ مضرات :
همانطور كه قبلا گفته شد سعی كنید همیشه سیب را با پوست بخورید زیرا مقدار زیادی پكتین در پوست سیب وجود دارد آنهائیكه دارای معده ضعیف هستند باید سیب را بسیار نازك پوست بگیرند كه پكتین ها و ویتامین های آن از بین نرود .
● موز
موز از نظر طب قدیم ایران معتدل و تر است و خون را غلیظ می كند .
موز انرژی زیادی دارد و چون نرم هست غذای خوبی برای كودكان و اشخاص مسن می باشد.
▪ ترکیبات شیمیایی :
قندی كه در موز وجود دارد بسرعت قابل جذب است .در صد گرم موز مواد زیر موجود است .
ـ انرژی: ۱۰۰ كالری
ـ آب: ۷۰ گرم
- پروتئین ۸/۰ گرم
ـ چربی : ۲/۰ گرم
ـ قند :۶/۵ گرم
- كلسیم :۸ میلی گرم
- فسفر: ۲۵ میلی گرم
- آهن :۷/۰ میلی گرم
سدیم : ۱ میلی گرم
- پتاسیم :۳۷۰ میلی گرم
- ویتامین آ :۱۹۰ واحد
ـ ویتامین ب۱ : ۰۵/۰میلی گرم
ـ ویتامین ب ۲: ۰۶/۰ میلی گرم
- ویتامین ب ۳: ۰۷/۰میلی گرم▪ خواص دارویی :
ـ بدلیل داشتن پتاسیم زیاد ضد سرطان بوده و غذای خوبی برای ماهیچه ها می باشد.
ـ موز ملین بوده و همچنین درمان اسهال و اسهال خونی است.
ـ موز خونساز است بنابراین اشخاص لاغر و كم خون حتما باید موز بخورند.
ـ موز تقویت كننده معده و نیروی جنسی است.
ـ موز درمان زخم معده و روده می باشد.
- گرد موز همچنین داروی خوبی برای پائین آوردن كلسترول است.
- شیره گلهای موز درمان كننده اسهال خونی است.
ـ جوشانده موز اثر قطع خونریزی دارد.
ـ ضماد برگ درخت موز برای درمان و سوختگی مفید است.
ـ ریشه موز دفع كننده كرم معده است.
- موز تاثیر خوبی در تامین رشد و تعادل سیستم اعصاب درد.
ـ برای درمان ضعف بدن موز را با عسل بخورید.
ـ موز مدر است.
ـ موز بعلت درا بودن قند زیاد برای مبتلایان به مرض قند مضر است و نباید در خوردن آن افراط كنند.
- موز نفاخ است و زیادخوردن آن خصوصا در سرد مزاجان تولید گاز معده می كند برای رفع این عارضه باید پس از موز كمی نمك خورد.
ـ موز حاوی سدیم پایین و پتاسیم بالایی است. یک موز متوسط ، ۱۱ درصد نیاز روزانه پتاسیم بزرگسالان را تأمین می کند.
▪ موز؛ کاهش دهنده فشار خون بالا
موز به افرادی که دارای فشار خون بالایی هستند کمک می کند همچنین خطر حملات قلبی را کاهش می دهد. موز بهبود دهنده زخم مزمن معده و کاهش دهنده کلسترول می باشد. ماده معجزه آسا موجود که در موز سیستم گردش خون را تنظیم می کند پتاسیم است.
درمان طبیعی زخم معده تحقیقات نشان می دهد که اثر موز بر روی زخم بیشتر از داروهای گران قیمت است که به وسیله پزشک تجویز می شود.
● کیوی
کیوی سرشار از ویتامین ث می باشد. مقدار پتاسیم آن از نظر وزنی تاحدی کمتر از موز است. همچنین دارای ویتامینA ، ویتامین E ، کلسیم ، آهن و فولیک اسید می باشد.
کیوی خام نیز دارای مقادیر زیادی آنزیم حل کننده پتاسیم به نام پاپایین است که ازنظر تجاری برای نرم کردن گوشت مفید است اما احتمال دارد برای بعضی از افراد آلرژی زا باشد. بویژه افرادی که به پاپایاس یاآناناس حساسیت دارند مستعد حساسیت به این میوه هم هستند.
این آنزیم که براثر پختن میوه به سرعت از بین می رود استفاده از کیوی خام را در دسرهای حاوی شیر یا هر محصول لبنی دیگرنامناسب می کند.این آنزیم در عرض چند دقیقه درحالیکه بوی بسیار بدی تولید می نماید شروع به حل کردن پروتئین شیر می کند.كیوی ، سیستم حفاظتی بدن را تقویت می كند و از بروز سرطان جلوگیری می نماید.
▪ پادزهر سیگار
سیگاری ها نیاز به ویتامین C بیشتری دارند. زیرا مواد سمی ، مخصوصاً رادیكال های آزاد موجود در دود سیگار ویتامین ها را از بین می برد . بنابراین سیگاری ها حدوداً باید ، ۴۰% ویتامین C بیشتری ، مصرف كنند.این مقدار با خوردن دو عدد كیوی تأمین می شود. كیوی با داشتن ویتامین C و اسید قهوه، دو ماده اساسی ضد سرطان را در اختیار می گذارد .
كیوی دارای آنزیمهائی است كه پروتئین ها را تجزیه می كنند. متأسفانه این آنزیم ها در معده به وسیله اسید معده از بین می روند، طوریكه در معده و روده اثری ندارد. ولی اسید معده بعد از خوردن غذاهای گوشتی و لبنی زیاد، مقداری خنثی می شود و آنزیم های كیوی می توانند مدت كوتاهی فعالیت كنند و این زمان كافی است كه مواد پروتئینی به وسیله این آنزیم ها به قطعات كوچكتری تجزیه شوند و این امر عمل هضم غذاهای سنگین در معده و روده را آسانتر می كند.
▪ چهار مرتبه خوردن كیوی در روز توصیه می شود
چهارعدد كیوی را در طول روز تقسیم كنید. مثلاً صبح، ظهر، بعدازظهر، و عصر. چون بدن انسان نمی تواند ویتامین C را ذخیره كند ، بنابراین به جای خوردن تنقلات مثل چیپس بهتر است كیوی میل نمائید !
● نارنگی
▪ ارزش تغذیه ای:
نارنگی دارای ویتامین های A ، B۱ ، B۲ ،C پروتئین ، چربی ، قند، حاوی مقدار زیادی فسفر، كلسیم می باشد.
▪ تاثیر در سلامتی :
ـ این میوه خون را تصفیه و زیاد می كند. به خاطر داشتن مقدار فسفر و كلسیم بالا، نارنگی یكی از میوه هایی است كه در تشكیل استخوان و اسكلت بدن موثر است.
ـ حاوی مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت عضلانی، دستگاه گوارش و سیستم عصبی موثر است.
ـ سرد و تر ، مفرح قلب ،رافع خفقان، صفرا بر و فرونشاننده لهیب معده و كبد است .
ـ نارنگی مسكن اعصاب است و برای كلیه بیماران مفید است .
ـ اگر می خواهید شب راحت بخوابید چند دانه نارنگی بخورید .
● گریپ فروت
▪ فواید :
سرشار از ویتامین ‹‹ ث›› و پتاسیم است. منبعی غنی از فولات، آهن، كلسیم و سایر مواد معدنی می باشد انواع سرخ و صورتی آن انباشته از كاروتن یعنی زمینه ساز ویتامین ‹‹ آ›› است.فیبر گیاهی اش فراوان ولی مقدار كالری اش جزئی است. دارای بیوفلاونوید و شماری دیگر از مواد گیاهی است كه از انسان در مقابل بروز سرطان و بیماری های قلبی مراقبت می كنند.
- میوه ی گریپ فروت ، اشتها را تقویت می كند .
- گریپ فروت ، عمل هضم را آسان می كند و جریان عصیر معدی و ترشح كیسه ی صفرا را سرعت می بخشد .
ـ گریپ فروت دارای ویتامین های ‹‹ ث ›› و ‹‹ پ ›› است . این دو ویتامین در حفظ سلامت قلب و عروق بدن مؤثرند .
ـ گریپ فروت به تولید قند و مواد حیاتی دستگاه بدن كمك می كند .
ـ گل های گریپ فروت ، خاصیت ضد تشنج و لرز را دارد و دم كرده ی آن را موقع تشنج زكام و تب می نوشند .
ـ اگر گریپ فروت را صبح ناشتا بخورند ، خواص ادرارآور آن زیاد می شود و سموم را از بدن خارج می كند.
ـ گریپ فروت ، خون را تصفیه می كند و كلیه و كبد را پاك می سازد .
ـ گریپ فروت ، ضد خون ریزی بواسیر است .
ـ گریپ فروت ، میوه ای خنك است و عطش را رفع می كند .
ـ گریپ فروت ، اختلالات مفصلی را درمان می كند .
ـ گریپ فروت ، برای كسانی كه موهای سرشان می شكند ، تجویز می شود .
ـ گریپ فروت ، برای كسانی كه عفونت های ریوی و تب خیز دارند مفید است .
- گریپ فروت ، علاوه بر مواد معدنی ( آهن و كلسیم ) دارای ویتامین های ‹‹ آ››، ‹‹ ب ـ۱›› ،
‹‹ ب ـ۲›› ، ‹‹ ث ›› و ‹‹ پ پ ›› است .
- گریپ فروت، میوه ای توپر، خوش طعم و مغذی است.
- هم چنین ۳۲۵ گرم پتاسیم، ۲۵ میكروگرم فولات، ۴۰ میلی گرم كلسیم و۱ میلی گرم آهن دارد.یك فنجان حاوی گریپ فروت شیرین نشده( بدون شكر) به مقدار ۹۵ میلی گرم ویتامین ‹‹ ث››.
درگذشته، بسیاری از مردم، ازخوردن گریپ فروت بدون شكر، به خاطره عصاره ی تلخ و ترش آن، خودداری می كرده اند، ولی به طور معمول با آمیختن آب گریپ فروت سرخ یا صورتی با سفید، مزه ی شیرین حاصل می شود.اگر آب پرتقال یا گریپ فروت را با هم در آمیزیم، نوشابه ای نیروبخشی پدید می آید كه نیاز به شیرین كردن ندارد.
- گریپ فروت از قدرت بی نظیری برای سوزاندن و از بین بردن چربی ها برخوردار است.
چنان چه می خواهید از وزن تان بكاهید، روزانه پیش ازهرخوراكی، آن را بخورید تا جلوی پرخوری تان را بگیرد، در ضمن میان وعده ی ایده آلی به شمار می رود. جالب این كه گریپ فروت سرشار از پكتین (الیاف گیاهی حل شدنی )‌ است كه به كاهش كلسترول خون كمك می كند.
به عنوان مثال، گریپ فروت های سرخ وصورتی، سرشار از لیكوپن هستند واین ماده، یك ماده ی ضد اكسید كننده است كه به نظر می آید خطر بزرگ شدن پروستات را تقلیل می دهد.
▪ مضرات :
امكان دارد در افراد حساس به مركبات، واكنش حساسیت زا ایجاد كند.افرادی كه به مركبات حساسیت دارند ، احتمالا در برابر گریپ فروت نیز از خود حساسیت نشان می دهند . این حالت ممكن است به خاطر خود میوه یا روغن موجود در پوست آن باشد.
● لیمو شیرین
▪ خواص تغذیه ای:
-غنی از عناصر قلیایی است.
- لیمو حاوی مقدار زیادی اسیدسیتریك و ویتامین C می باشد.
- مقدار زیادی فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم و كلسیم دارد.
- حالت تازه كنندگی داشته و در صورتی كه در چای ریخته شود، طعم مطبوعی پیدا می كند.
▪ تاثیر در سلامتی:
- عامل ضدعفونی كننده بدن است و به طور طبیعی از تخمیر در معده جلوگیری می كند.
- لیمو یك ماده شدیدا قلیایی است.
- مصرف لیموشیرین در آنفلوانزا و افرادی كه دچار تب ناشی از بیماری شده اند، توصیه می شود. چرا كه این میوه خاصیت سم زدایی داخل بدن را از خود نشان داده است.
-لیمو باعث حفظ كلسیم بدن می شود.
- مصرف لیمو در زمان زكام و گلودرد بسیار موثر است.
- در طب سنتی از لیمو شیرین به عنوان میوه‌ای خنك كننده یاد می‌كنند كه برای رفع التهاب و عطش بیماران تب‌دار توصیه می‌شود.
ـ حجم زیادی از لیمو شیرین را آب تشكیل می‌دهد و به همین دلیل این میوه خاصیت ادرار آور و همین طور ملین دارد.
- مركبات و از جمله لیموشیرین، سرگیجه را بر طرف می‌كند.
● پرتقال
▪ ترکیبات شیمیایی :
پرتقال یكی از غنی ترین منابع ویتامین C می باشد . البته باید دقت كرد كه ویتامین C در اثر سرما و رگمای زیاد از بین می رود . در ۱۰۰ گرم پرتقال پوست كنده مواد زیر موجود است :
آب / ۸۶ گرم
پروتئین/ ۱ گرم
نشاسته/ ۰/۲ گرم
كلسیم/ ۱۲ گرم
فسفر / ۴۰ میلی گرم
آهن / ۲۰ میلی گرم
سدیم / ۰/۴ میلی گرم
پتاسیم / ۱ میلی گرم
ویتامین آ / ۲۰۰ میلی گرم
ویتامین ب ۱/ ۲۰۰ واحد
ویتامین ب ۲ / ۰/۱ واحد
ویتامین ب ۳ / ۰/۰۴ میلی گرم
ویتامین ث / ۵۰ میلی گرم
از نظر شیمیایی پرتقال را منبع غنی ویتامین ث می‌دانند و جالب آنكه پوست آن در بسیاری مواردحتی مغذی‌تر از پرتقال است‌.
در صد گرم پوست پرتقال مواد زیر موجود است :
آب / ۷۰ میلی گرم
پروتیئن / ۱/۵ میلی گرم
مواد چربی/ ۰/۲ میلی گرم
مواد نشاسته ای / ۲۵ میلی گرم
كلسیم / ۱۶۰ میلی گرم
فسفر/ ۲۰ میلی گرم
آهن / ۰/۸ میلی گرم
سدیم / ۳ میلی گرم
پتاسیم / ۲۱۰ میلی گرم
ویتامین آ / ۴۲۰ واحد
ویتامین ب ۱/ ۰/۱۲ میلی گرم
ویتامین ب ۲ / ۰/۱ میلی گرم
ویتامین ب ۳ / ۱ میلی گرم
ویتامین ث / ۱۳۵ میلی گرم▪ خواص دارویی :
موسسه مبارزه با بیماری سرطان آمریكا چندین سال پیش در اثر مطالعات زیاد دریافت كه علت اینكه سرطان معده در آمریكا كمتر از نقاط دیگر است این است كه مردم آمریكا در تمام مدت سال پرتقال مصرف می كنند . البته شاید علت آن وجود ویتامین C در پرتقال است .
- دانشمندان سوئدی كشف كرده اند كه خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری می كند .
- خوردن پرتقال كلسترول را پائین می آورد .
- پوست سفید پرتقال و ورقه های نازك بین قسمت های داخل پرتقال بهترین دارو برای كاهش كلسترول خون است .
- اسانس پرتقال ضد عفونت های میكربی است .
- پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده است .
- پرتقال ضد سم ، ادرار آور و نرم كننده سینه و ضد استفراغ است .
- جوشانده برگهای پرتقال برای شست وشوی ورم ها و كاهش درد مفید است .
- خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرام بخش است .
- اسانس پرتقال را برای ضد عفونی كردن بكار می برند .
- پرتقال خون را تمیز می كند .
- برای برطرف كرده چین و چروك صورت وشادابی آن قسمت خوراكی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب بشوئید .
- پرتقال گرچه اسیدی است ولی خاصی قلیایی به بدن می دهد و برای كسانیكه گوشت زیاد مصرف می كنند و بدنشان اسیدی شده است مفید است .
- برای استفاده بیشتر از مواد غذای پرتقال بهتر است كه پوست زردرنگ آنرا بگیرید و با پوست سفید و پره های داخل آن بخورید زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد كه اثر اسید موجود در پرتقال را خنثی می كند .
- خواص گفته شده فقط منحصربه پرتقال رسیده می باشد وآب پرتقال موجود در فروشگاهها و سوپر ماركت ها این خواص را ندارند .
- از پرتقال برای كم كردن وزن می توانید استفاده كنید . .
مصرف زیاد پرتقال علاوه بر پیشگیری از سرطان معده در پیشگیری از انواع دیگر سرطان‌ها نیز مؤثر است. از جمله سرطان مری در اشخاصی كه زیاد پرتقال می‌خورند، پنجاه درصد كمتر از اشخاصی است كه آن را كمتر مصرف می‌كنند و یا اصلا نمی‌خورند‌. همچنین میزان ابتلا به سرطان لوزالمعده در مصرف كنندگان پرتقال در پایین‌ترین حد قرار دارد.
پرتقال و سایر مركبات در پایین آوردن كلسترول خون نیز مؤثرند و این خاصیت مدیون وجود پكتین یا ماده الیافی پوست و ورقه‌های نازك ما بین پره‌های پرتقال است‌.پیشگیری از عفونت‌های ویروسی از خواص دیگر پرتقال است كه در عصاره آن وجود دارد.
لازم است بدانید كه یك لیوان آب پرتقال، دارای ۱۲۰ میلی گرم ویتامین ث یعنی دو برابر مقدار توصیه شده در روز است و علاوه بر آن دارای مقادیری كلسیم، پتاسیم، نیاسین و اسید فولیك است‌. آب پرتقال سرشار از الیاف فیبر است به ویژه اگر با گوشت میوه مصرف شود. آب پرتقال هر اندازه كه سردتر باشد و در یخچال نگهداری شود ویتامین ث آن بیشتر حفظ خواهد شد.
● انار
میوه ای است سرشار از ویتامین وبه علت داشتن آهن و سایر عناصر دیگر دی هضم می باشد .خوردن دانه های انار به مراتب بهتر از نوشیدن آب اناراست . انار میوه ای است كه به آن خون ساز می گویند و به همین علت بهترین موقع برای مصرف آن صبح وقبل از صبحانه است . انار مقوی قلب ، مفرح ، دفع كننده چربی ،، رفع كننده سموم اغلب عفونتهای داخلی ، دافع حرارت می باشد و خوردن انار با پرده های سفید آن شكم را دباغی میكند ،
رب انار ، برگ انار در ضعف معده ، كمی اشتها ، تهوع ، ضعف عمومی ، تصفیه خون ، خاصه در دختران جوان و دررفع میگرن بسیار مفید است.
دانه های میوه ی جنگلی انار كه به (نار دان)شهرت دارد در معالجه اسهال بسیار موثر است . اب انار شیرین باشكر ونشاسته برای درد سینه وسرفه توصیه می شود . رب انار نیز برای رفع خماری موثر است.
▪ محصول انار : محصول انار به صورت آب انار،رب و كنسانتره قابل حصول است.
▪ انتخاب انار : در انتخاب انار انواع سنگین تر آن بهتر است و پوست آن باید صاف ،شفاف ، نازک و بدون ترک باشد.
▪ ارزش غذایی
در صد گرم دانه انار مواد زیر موجود می باشد :
انرژی ۳۸ كالری
آب/ ۸۲ گرم
پروتئین/ ۰/۴ گرم
چربی/ ۰/۳ گرم
مواد نشاسته ای/ ۱۰ گرم
كلسیم/ ۴ گرم
سدیم/ ۳ میلی گرم
پتاسیم/ ۲۶۰ میلی گرم
آهن ۰/۵ میلی گرم
ویتامین ب ۱ / ۰/۲ میلی گرم
ویتامین ب ۲/ ۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۳ / ۰ /۰۲ میلی گرم
ویتامین ث/ ۴ میلی گرم
▪ خواص انار
از جمله خواص آن می توان به موارد زیر اشاره نمود :
۱) انار خون را تصفیه كرده و تقویت كننده قلب و كلیه است.
۲) انار اشتها آور است وبهتر است قبل از غذا مصرف شود.
۳) انار در رفع اوره و كلسترول ، دفع سموم و تعادل مایعات بدن به خصوص خون نقش مهمی را ایفا می كند.
۴) مصرف انار شیرین، ایجاد شادی نموده و رنگ رخسار را باز می كند.
۵) مصرف انار شیرین تقویت كننده كبد می باشد و در معالجه یرقان( زردی) مفید است.
۶) انار ترش و شیرین( ملس) باعث كاهش فشار خون می شود.
۷) مصرف انار در معالجه راشی تیسم، كم خونی و ضعف اعصاب مؤثر است و به بدن نیرو می بخشد.
امام صادق(ع) می فرماید : به كودكان خود انار بخورانید زیرا آنها را زودتر به حد جوانی می رساند.
▪ خواص قسمت های دیگر درخت انار:
جوشانده پوست انار برای گلو درد و زخم گلو ورفع بواسیر مفید می باشد.
جوشانده گل انار برای از بین بردن زخم های دهان و اسهال مزمن وبهمراه كنجد برای بهبود سوختگی مفید می باشد.
جوشانده ریشه انار برای دندان درد و تنظیم عادت ماهیانه در زنان مفید می باشد.
جوشانده پوست درخت انار اثر ضد كرم دارد.
خاصیت ضد سرطانی آب انار
پژوهش‌های‎ جدید نشان می‎دهد آب‎ انار خاصیت‎ ضد سرطانی‎ دارد. طبق تحقیقات سازمان کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) انار منبع خوبی از آنتی اکسیدان‌ها، پتاسیم و ویتامین C است پژوهشگران‎ آکادمی‎ علوم‎ امریکا دریافته اند كه ، مصرف‎ آب‎ انار از ‎ ابتلاء بـه سرطان‎ پروستات‎ جلوگیری‎ می‎کند.
▪ ایران بزرگترین صادر کننده انار در جهان
تولید كنندگان بزرگ انار در جهان ایران،قزاقستان،اسپانیا و آمریكا می باشند. ایران با داشتن ۶۰ هزار هكتار سطح زیر كشت و ۷۰۰ هزار تن تولید سالیانه به عنوان بزرگترین تولید كننده این محصول در جهان بوده و مقام اول جهان را داراست.
▪ تذكرات
۱) انار برای اشخاصی كه دچار یبوست هستند، مضر است.
۲) انار میوه ای سرد است، بنابراین اشخاصی كه سرد مزاج هستند پس از خوردن آن،
مقداری آب جوش با نبات باید بخورند.
۳) انار برای كسانیكه دچار نفخ معده هستند، ضرر دارد. زیاده روی در مصرف انار ترش
زخم معده می كند.
۴-)جوشانده پوست درخت و پوست ریشه آن كه برای رفع كرم بكار می رود ممكن است ایجاد سرگیجه و استفراغ كند.
● هندوانه
▪ ترکیبات شیمیایی :
هندوانه دارای اسید آمینه ای بنام سیترولین و موادی بنام كاروتن و لیكوپن و نوعی قند بنام مانیتول می باشد . در صد گرم هندوانه مواد زیر موجود است:
آب / ۹۲ گرم
پروتئین / ۰/۵ گرم
مواد چربی/ ۰/۲ گرم
نشاسته / ۶ گرم
كلسیم/ ۰/۷ میلی گرم
فسفر / ۱۰ میلی گرم
آهن / ۰/۵ میلی گرم
سدیم / ۱ گرم
پتاسیم / ۱۰۰ میلی گرم
ویتامین آ / ۶۰۰ میلی گرم
ویتامین ب ۱ / ۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۲ / ۰/۳ میلی گرم
ویتامین ب ۳ / ۰/۲ میلی گرم
ویتامین ث / ۸ میلی گرم
تخم هندوانه دارای حدود ۳۰ درصد روغن است كه از نظر خواص شیمیایی مانند روغن بادام می باشد .
▪ خواص دارویی :
هندوانه از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است . گرما را برطرف می كند و بهترین میوه تابستان است .
- هندوانه مدر است و به پائین آوردن فشار خون كمك می كند
- هندوانه معده را تقویت می كند
- پوست سفید داخل هندوانه برای زخم گلو و دهان بسیار موثر است
- مغز تخمه هندوانه كرم های معده و روده را از بین می برد
- هندوانه برای ورم مثانه مفید است
- هندوانه بدن را تازه شاداب می كند
- هندوانه برای اشخاص گرم مزاج بسیار خوب است
- آب هندوانه مخلوط با سكنجبین علاج كننده یرقان و دفع كننده سنگ كلیه است
- برای خنك كردن بدن در روزهای گرم تابستان هندوانه را با شكر بخورید
- برای برطرف كردن تب و اخلاط بدن هندوانه را با شیر خشت بخورید
- برای رفع خارش بدن هندوانه را با تمبر هندی بخورید
- هندوانه را باید همیشه بین دو غذا خورد یعنی تقریبا سه ساعت بعد از غذا و یكساعت قبل از غذا . زیرا اگر بلافاصله بعد از غذا خوزده شود در هضم غذا اختلال ایجاد می كند همچنین نباید آنرا با میوه های دیگر مخلوط كرد زیرا تولید نفخ شكم می كند .
هندوانه برای معده و كلیه مفید است تحقیقات جدید نشان داد هندوانه یكی از سالم ترین میوه هاست و در سلامت معده و كلیه نقش مهمی دارد.
ـ هندوانه عطش را می نشاند
ـ پوست را مرطوب نگه می دارد
ـ تناسب اندام را حفظ می كند
ـ مكمل خوبی برای معده
ـ كمك كننده هضم و خون ساز است.
تخم هندوانه نیز فشار خون بالا را پایین می آورد و می توان از ریشه این میوه نیز
برای جلوگیری از خونریزی استفاده كرد.
این گیاه عناصر زیادی دارد و باعث می شود انسان با استفاده از آن طی چند روز بویژه
در تابستان از آب و ویتامین های مختلف بی نیاز باشد. خوردن هندوانه ده ها برابر
بیشتر از سبزی جات و گوشت مفید است.
۹۲ درصد هندوانه آب است و باقی كمی مواد زلال و روغنی است. میزان قند هندوانه ۸ درصد و سرشار از ویتامین های آ و ث است. حتی هندوانه برای معالجه بیماری های كلیه نقرس و بواسیر نیز موثر است.
▪ مضرات :
هندوانه برای اشخاص سرد مزاج و آنهائیكه دارای معده سرد می باشند مناسب نیست . اینگونه اشخاص اگر می خواهند هندوانه بخورند باید آنرا با شكر ، ویا عسل و یا گل قند بخورند .همچنین هندوانه در اشخاص سرد مزاج باعث درد مفاصل و ضعف جنسی می شود .
تالیف : مجتبی پیر محمدی
منبع : قوه قضاییه


همچنین مشاهده کنید