سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

آشنایی با Windows NT


آشنایی با Windows NT
در اینجا سعی داریم شما را با یكی از سیستم‌عامل‌‌های رایج شبكه یعنی Windows NT آشنا سازیم. این سیستم‌عامل به خاطر شباهت‌‌های زیادش با سیستم‌عامل‌‌های Windows ۹۵ & ۹۸ طرفداران زیادی پیدا كرده است. شاید شما هم یكی از علاقه‌مندان به این سیستم‌عامل باشید بنابراین ما نیز شما را با قابلیت‌‌های این سیستم‌عامل مختصرا" آشنا خواهیم ساخت.
● مقدمه و تاریخچه
در سال ۱۹۹۳ گروهی از مهندسان شركت Microsoft با نگارش نسخه‌ی جدیدی از Windows با اسم مستعار NT تحول جدیدی را در بخش شبكه‌‌های رایانه‌‌ای پدید آوردند. چیزی نگذشت كه این سیستم‌عامل توانست اطمینان مدیران و كاربران شبكه را به خوبی جلب نماید و در مدت‌زمان كوتاهی موفق شد بخش قابل ملاحظه‌‌ای از سهم بازار Novell و Unix را به خود اختصاص دهد. امروزه ورود نسخه‌‌های جدید NT یعنی نگارش‌‌های ۴ و اخیرا" نگارش ۵، آن هم همراه با فن‌آوری‌‌های جدید در خصوص INTERNET و یكپارچه‌‌سازی مناسب با سایر محیط‌‌های شبكه، این سیستم‌عامل را به یك سیستم‌عامل برگزیده تبدیل ساخته است و مایكروسافت امیدوار است كه در سال ۲۰۰۰ بتواند بازار را تسخیر كند. به همین سبب NT نگارش ۵ به Windows ۲۰۰۰ معروف شده است.
NT دارای رابط كاربر (User Interface) مشابهWindows ۹۵ & ۹۸ است و این خود یكی از ویژگی‌‌های مهم NT و از عوامل رواج روزافزون آن است. ضمن آن كه نصب آن بسیار ساده است، هر چند این سادگی در نصب، بیشتر اوقات، كاربران و مدیران مبتدی و ناآشنا را دچار مشكل می‌‌كند؛ چرا كه عمدهٔ این كاربران عادت دارند در هنگام نصب، مقادیر پیش‌گزیده را انتخاب كنند و این امر معمولا" منجر به عدم كارآیی مناسب و یا كارآیی ضعیف سیستم و شبكه می‌‌گردد.
توسعه‌ی سخت‌‌افزار NT از قبیل امكان وجود ۳۲ پردازنده و ۴ گیگابایت حافظه‌ی RAM و... همچنین سازگاری بالای آن با سایر محیط‌‌های شبكه نیز از عوامل توفیق آن محسوب شود. در ادامه، برخی از ویژگی‌‌های NT را برای آشنایی بیشتر شما با توانایی‌‌های این سیستم‌عامل آورده‌ایم.
● برخی از ویژگی‌‌های Windows NT
▪ به اشتراك‌گذاردن منابع (Resource Sharing)
همانگونه كه می‌‌دانید چنانچه ابزارهایی جانبی نظیر CD-Drive یا Printer به سیستمی متصل باشد، تـنـهـا یـك كـاربـر مـی‌‌تـوانـد از ایـن مـنـابـع استـفـاده نـمـایـد؛ امـا NT بـا به اشتراك‌گذاردن این منابع در شبكه به سایركاربران شبكه این امكان را می‌‌دهد تا بتوانند از این ابزار استفاده نمایند، یعنی كلیه‌ی كاربران مشتركا" می‌‌توانند از یك Printer یا CD-Drive و یا سایر منابع مشابه استفاده نمایند.
▪ حافظه‌ی مناسب
اجرای برنامه‌‌های كاربردی بر رویSERVER ممكن است نیاز به حافظه‌‌ی زیادی داشته باشد. در حالت عادی Windows‌NT نیاز به حداقل ۱۶ مگابایت حافظه‌ی RAM دارد. اما سیستم مدیریت حافظه‌‌ی قوی NT این اجازه را می‌‌دهد كه از فضای دیسك سخت به عنوان حافظه‌ی مجازی استفاده كنید، هرچند در عمل، استفاده از فضای دیسك به جای حافظه‌ی ‌‌‌RAM موجب كندی در سرعت می‌‌شود. Windows NT چهار گیگابایت حافظه RAM را پشتیبانی می‌‌كند.
▪ مدیریت آسان
ویزاردهای سرپرستی (Administrative Wizards) این امكان را فراهم می‌‌آورند كه بدون نیاز به اجرای برنامه‌‌های كاربردی مدیریتی، وظایف سرپرستی شبكه از قبیل افزودن كاربران جدید، افزودن گروه‌‌ها، اشتراك منابع، اتصال به چاپگرهای شبكه و سطح دسترسی به پرونده‌‌ها و... را به‌سهولت انجام دهید. جالب اینكه می‌‌توانید این اعمال را از طریق هر یك از ایستگاه‌‌های كاری مبتنی بر NT و حتیWindows ۹۵ & ۹۸ انجام دهید و برای این كار نیاز به رفتن به محل كار را ندارید و می‌‌توانید وظایف سرپرستی خود را در منزل و از طریق خط تلفن انجام دهید.
▪ سازگاری و یكپارچه‌‌سازی با سایر محیط‌‌های شبكه
Windows NT انواع متداول پروتكل‌‌های شبكه را پشتیبانی كرده و می‌‌تواند هم‌زمان پروتكل‌‌های شبكه‌‌ای رایج نظیرTCP/IP, IPX/SPX و Net BEUI را اجرا كند. ضمن آن كه پروتكل DLC امكان پشتیبانی برای چاپگرهای شبكه را فراهم می‌‌كند. چنانچه هم‌‌اكنون از شبكه‌ی دیگری استفاده می‌‌كنید، NT این امكان را به شما می‌‌دهد كه به‌تدریج به سوی ویندوز NT حركت كنید یعنی، با توجه به قابلیت‌‌های یكپارچه‌‌سازی آن می‌‌توانید برنامه‌‌های كاربردی NT را در ساختار شبكه‌ی فعلی به راه اندازید و سرویس‌گیرنده‌‌های شبكه می‌‌توانند به طور هم‌زمان سرویس‌گیرنده‌‌های NT یا سیستم‌عامل شبكه‌‌ی دیگر باشند.
▪ NT ، هم سرویس‌دهنده و هم سرویس‌گیرنده
Windows NT این قابلیت را به شما می‌‌دهد كه از یك سیستم، هم به عنوان Server و هم به عنوان ایستگاه كاری استفاده نمایید و حتی به‌سادگی می‌‌توان ازطریق NT Server به شبكه‌ی اینترنت متصل شده و از سرویس‌‌های آن استفاده نمود. مدیر شبكه بدون نیاز به ایستگاه كاری خاصی می‌‌تواند كلیه‌ی اعمال مورد نظر خود را به صورت مستقیم بر روی Server انجام دهد.
▪ تحمل خرابی (Fault tolerance)
Windows NT یك سیستم‌عامل چند وظیفه‌‌ای (Multi Task) كامل است به همین علت چنانچه یك برنامه‌ی كاربردی خراب شود یا در روند كار آن اشكالی پیش آید، این امر بر عملكرد سایر برنامه‌‌ها تأثیر نمی‌‌گذارد و سیستم به كار خود ادامه می‌‌دهد. بدین ترتیب بدون این كه برای سایر برنامه‌‌ها اشكالی پیش آید می‌‌توانید انجام هر یك از برنامه‌‌های صدمه‌دیده را متوقف كنید.
از سوی دیگر اگر Windows NT Backup بر روی NT Server نصب شود امكان تهیه‌ی نسخه‌‌های پشتیبان از كلیه‌ی اطلاعات را در هر زمان عرضه می‌‌كند. ضمن آن كه با استفاده ازScheduling Service موجود درNT می‌‌توانید زمان‌‌بندی تهیه‌ی نسخه‌‌های پشتیبان به صورت خودكار را برنامه‌ریزی كنید. خوشبختانه NT Backup امكان تهیه‌ی پشتیبان از دفتر ثبت (NT Registery) NT كه حاوی تمام اطلاعات پیكربندی سیستم‌، سخت‌‌افزار و نرم‌‌افزار درNT هست را فراهم می‌‌كند.
در Windows NT امكان ایجاد دیسك آینه (Mirror Disk) بر روی Server وجود دارد و بدین ترتیب هر زمان كه اطلاعاتی بر روی دیسك سخت Serverنوشته شود این اطلاعات به طور هم‌زمان بر روی دیسك سخت آینه نیز نوشته خواهد شد و اگر دیسك اولیه از كار بیفتد، دیسك سخت آینه ادامه‌ی عملیات را به دست خواهد گرفت.
▪ یكپارچگی با Novell Netware
همانگونه كه می‌‌دانید تا پیش از ظهورNT عمدهٔ كاربران شبكه‌‌های محلی از سیستم‌عامل Netware متعلق به شركت Novell استفاده می‌‌كردند و یكی از عواملی كه می‌‌توانست موجبات موفقیت NT را فراهم آورد، سازگاری با این محیط و جلب رضایت كاربران این قبیل شبكه‌ها بود. لذا Windows NT با فراهم آوردن Gateway Service For Netware اتصال به محیط‌‌های شبكه Novell را پشتیبانی می‌‌كند. بدین ترتیب كاربران ایستگاه‌‌های كاری NT می‌‌توانند به منابع و پرونده‌‌های اشتراكی بر روی Serverهای Novell دسترسی پیدا كنند. همچنین با استفاده از برنامه‌‌ی كمكیMigration Tool for Netware می‌‌توان بدون ایجاد وقفه بر عملكرد شبكه، تمامی حساب‌‌ها و حقوق‌‌های موجود بر روی Serverهای Novell را به NT Server منتقل و تبدیل نمود و بدین ترتیب حساب‌‌های كاربر، حساب‌‌های گروهی، اطلاعات امنیتی و حساب‌‌های سرپرستی، پرونده‌‌ها و فهرست‌‌ها و... ازNetware به NT منتقل خواهد شد.
▪ بهره‌‌گیری از خدمات INTERNET
Windows NT امكان بهره‌‌گیری از كلیه‌ی خدمات INTERNET نظیر سرویس WEB، Gopher،TELNET،FTP و... را به شكل كامل فراهم می‌‌كند.
▪ سایر ویژگی‌‌ها
علاوه بر مواردی كه گفته شد NT دارای قابلیت‌‌های دیگری است كه از حوصله‌ی این بحث خارج بوده و به ذكر عناوین آنها اكتفا می‌‌كنیم. این قابلیت‌‌ها عبارتند از:
▪ مدیریت متمركز، پشتیبانی و یكپارچه‌‌سازی محصولات مایكروسافت، رابط گرافیكی آسان و سرویس‌دهندهٔ دستیابی از راه دور (Remote Access Server)
منبع : کامپیوتر جوان


همچنین مشاهده کنید