دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

سرویس پیام چندرسانه‌ای‌ چیست؟


سرویس پیام چندرسانه‌ای‌ چیست؟
MMS از پرکاربردترین خدمات ارزش افزوده تلفن همراه است که بر بستر GPRS ارائه می شود.
تعریفی که در فرهنگ لغات و اصطلاحات تخصصی فناوری اطلاعات برای MMS آمده است، آن را یکی از پیشرفته ترین انواع سرویس ارسال پیام معرفی می کند که کاربر با استفاده از آن می تواند فایل های صوتی و تصویری را در کنار متن ساده ارسال کند.
MMS به اختصار از Messaging Service Multimedia برگرفته شده است و اگر بخواهیم آن را به فارسی برگردانیم باید عبارتی چون "خدمت پیام چندرسانه ای" را برایش در نظر بگیریم که البته کمی نامانوس جلوه می کند اما می تواند تا حدود زیادی ماهیت آن را روشن کند: نخست این که MMS یک سرویس است و نه یک فناوری، دوم این که به روشنی از پیام رسانی صحبت می کند و در نهایت چندرسانه ای است و انواع و اقسام ویدئو، موسیقی، عکس، انیمیشن و ... را پوشش می دهد؛ اگر اپراتور تلفن همراه چنین خدمتی را ارائه کرده و گوشی تلفن همراه کاربر هم از این خدمت پشیبانی کند.
● تفاوت با SMS
مهمترین تفاوت ظاهری و کاربردی SMS و MMS را باید در چیستی پیام های ارسالی جستجو کرد؛ چون هردو "خدمت" هستند و "پیام رسانی" می کنند اما اولی پیام کوتاه است و دومی پیام چندرسانه ای.
SMS مخفف Message Service short است که برگردان اش به فارسی "خدمت پیام کوتاه" یا همان "سرویس کوته پیام" می شود و به کاربر اجازه می دهد تا متن کوتاه یا عکس های کم حجم و ساده را ارسال کند.
هنگامی که کاربر SMS می فرستد، تنها می تواند یک متن ساده را از طریق شبکه تلفن همراه ارسال کند ولی MMS او را قادر می سازد تا نه تنها متن، بلکه عکس و موسیقی را نیز به سایر مشترکان ارسال یا به نشانی اینترنتی آن ها ایمیل کند.
● کدام اپراتور؟
ارائه سرویس هایی چون پیام های چندرسانه ای از بدیهیات دنیای امروز موبایل است و اکنون اغلب ارائه کنندگان خدمات تلفن همراه در سراسر جهان، خدماتی از این دست را در اختیار مشترکان خود قرار می دهند. اما در ایران اوضاع کمی فرق می کند:
نخستین اپراتوری که در کشور ما ارسال پیام های چندرسانه ای را جزو خدمات خود معرفی کرد و آن را به مشترکان خود ارائه داد، ایرانسل بود؛ ایرانسل از آغاز سال ۸۶ اعلام کرد که سرویس های MMS و GPRS را برای مشترکان خود قابل استفاده می کند و همین گونه هم شد و تا مدتی هم آن را ارائه می داد تا این که ورق برگشت و این اپراتور برای ارائه خدمات MMS به مشترکان خود به مشکل برخورد.
از طرفی شرکت ارتباطات سیار یا همان اپراتور اول (که در اختیار دولت است) نیز اعلام کرد که به زودی چنین خدماتی را به مشترکان خطوط ۰۹۱ ارائه خواهد داد که طبق اخبار رسمی موجود، حداقل تا چند ماه آتی، این امر میسر نمی شود.
نتیجه منطقی بحث این است که در حال حاضر هیچ یک از دو اپراتور ما خدمات مربوط به این بخش را آن طور که باید و شاید ارائه نمی دهند ولی در آینده نزدیک، مشرکان تمام خطوط تلفن همراه خواهند توانست از آن ها استفاده کنند!
● چرا اول ایرانسل MMS داد؟
این که چرا اپراتور اول کشور ما پس از ۱۳ سال ارائه خدمات [نیم بند] تلفن همراه نتوانست خدمات این بخش را پوشش دهد، یک دلیل اصلی دارد: اپراتور دولتی، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری ارائه خدمات MMS و GPRS را در اختیار نداشت.
از طرفی، ایرانسل یا همان اپراتور دوم تلفن همراه کشور، طبق قرارداد اولیه خود با دولت موظف به استفاده از تجهیزات و ارائه خدمات مبتنی بر [حداقل] نسل ۵/۲ شده بود که MMS و GPRS را نیز شامل می شد.
اکنون ایرانسل طبق آخرین قول و قرارهای رسمی خود، باید خدمات مبتنی بر نسل ۷۵/۲ تلفن همراه را به مشترکان خود ارائه کند و "همراه اول" نیز در صدد است تا با ارتقای تجهیزات اش، حداقل خدمات نسل ۵/۲ را در اختیار مشترکانش قرار دهد.
MMS را برای چه کسانی می توان ارسال کرد؟ مشترکانی که اپراتور سیم کارت شان، خدمات MMS را ارائه می دهد، می توانند به شماره تلفن کلیه مشترکان همان اپراتور یا سایر اپراتورهای ارائه دهنده این خدمات و یا آدرس ایمیل آنها MMS ارسال کنند.
برای مثال در باره ایرانسل، اگر گوشی دریافت کننده، فاقد قابلیت ارسال و دریافت MMS باشد، یک نشانی اینترنتی با یک رمز ورود به صورت SMS برای او ارسال می شود که امکان مشاهده پیام فرستاده شده را برای او از طریق مراجعه به اینترنت ممکن می سازد. ارسال MMS برای مشترکان سایر شبکه های تلفن همراه در ایران تا زمانی که این شبکه ها به سیستم MMS مجهز شوند، امکان پذیر نخواهد بود.
درصورتیکه شما برای کسی MMS بفرستید اما آن شخص تلفن همراه خود را خاموش کرده و یا خارج از محدوده پوشش شبکه ایرانسل باشد، سیستم ایرانسل این قابلیت را داراست که MMS را به مدت ۷۲ ساعت ذخیره کند تا در اولین فرصت ممکن آنرا برای مشترک مورد نظرتان بفرستد.
● کدام گوشی؟
این پرسش که با کدام گوشی ها می توان MMS ارسال و دریافت کرد، سوال بسیاری از دارندگان تلفن همراه است، که در جواب می توان به جرات گفت: همه گوشی های جدید!
تقریبا تمام گوشی های تلفن همراه موجود در بازار، ارسال و دریافت MMS را در منوی خود دارند؛ اما نکته اساسی این جاست که هرچه قابلیت های گوشی کاربر بیشتر باشد، دست وی برای ارسال و دریافت فایل های چندرسانه ای بازتر خواهد بود؛ برای مثال این موضوع خیلی طبیعی است که وقتی یک گوشی فایل های صوتی ام پی ۳ را پشتیبانی نمی کند، از دریافت و پخش آن هم موفقیتی نداشته باشد؛ پس از این قابلیت های گوشی کاربر است که به او امکان می دهد فایل هایی با حجم بزرگ و یا فرمت های مختلف صوتی و تصویری را ارسال یا دریافت کند.
● تنظیم گوشی:
برای دریافت و ارسال MMS باید چند پیش شرط را رعایت کنید:
▪ گوشی شما باید قابلیت دریافت MMS را داشته باشد.
▪ تنظیمات اتصال به GPRS در آن ذخیره شده باشد (MMS از طریق شبکه GPRS ارسال می شود).
▪ تنظیمات سرویس MMS در آن ذخیره شده باشد.
برای مثال در اسفند ماه گذشته، ایرانسل هم زمان با افتتاح سرویس MMS خود، اطلاعات لازم برای تنظیم گوشی را از طریق پیام کوتاه (SMS) برای مشترکان ارسال کرد؛ بنابراین کاربران تنها باید این SMS را پس از باز کردن ذخیره (save) می کردند تا تنظیمات مربوط به این سرویس وارد گوشی تلفن شان شود.
● آیا ممکن است تنظیمات انجام نشود؟
این موضوع که تنظیمات MMS برای یک گوشی چگونه انجام می شود، کاملا به امکانات آن گوشی بستگی دارد. در صورتیکه گوشی تلفن همراه شما قابلیت انجام تنظیمات خودکار (OTA) را نداشته باشد، باید این عمل به طور دستی انجام پذیرد.
مثلا در باره مشترکان ایرانسل اگر چنین اتفاقی روی دهد، آنها نمی توانند با دستورالعمل های گفته شده و به وسیله SMS تنظیمات را دریافت کنند. در این حالت باید طبق اطلاعات جدول زیر، گوشی را به صورت دستی تنظیم کنند.
● چگونه عکس ارسال کنیم؟
فرض کنید که به یک مسافرت تفریحی رفته اید و می خواهید با گوشی تان عکس بگیرید و آن را برای دوستان خود ارسال کنید. شما می توانید با استفاده از یک گوشی با قابلیت MMS این کار را با برداشتن گام های زیر به راحتی انجام دهید: توجه داشته باشید پیش از ارسال عکس باید مطمئن شوید که گوشی خود را برای MMS تنظیم کرده اید؛ سپس عکس مورد نظرتان را بگیرید و یا از حافظه گوشی انتخاب کنید. پس از اینکه عکس را انتخاب کردید:
۱) به منوی پیامهای (Messages) تلفن همراه تان بروید.
۲) به ترتیب گزینه های " پیام جدید" و " پیام چند رسانه ای" (New messages/ Multimedia message) را انتخاب کنید.
۳) شماره تلفن همراه یا ایمیل (number/ Contact Email) مورد نظر را وارد نمایید. (در بعضی مدل های تلفن همراه، “آدرس ارسال” بعد از وارد کردن متن پرسیده می شود.)
۴) گزینهInsert و سپس بخش مربوط به وارد کردن عکس (Insert picture) را انتخاب کنید.
۵) عکس مورد نظرتان را وارد کنید.
۶) MMS را ارسال کنید!
● چگونه عکس دریافت کنیم؟
باید به خاطر داشته باشید که اگر گوشی شما تنظیمات MMS را نداشته باشد، شما قادر به مشاهده این پیام نخواهید بود.
اصولا کاربران هم برای"ارسال" و هم "دریافت" عکس و سایر فایل های صوتی و تصویری، باید حتما تنظیمات MMS را در گوشی خود ذخیره کرده باشند.
به یاد داشته باشید که تنها می توان برای مشترکان اپراتورهایی MMS ارسال کرد که این سرویس را پشتیبانی کنند؛ برای مثال، یک مشترک ایرانسل در حال حاضر تنها می تواند به یک ایرانسلی دیگر MMS ارسال کند. البته این جمله را نباید به معنای عدم ارسال و دریافت میان اپراتورها در نظر گرفت، بلکه به محض راه اندازی سرویس MMS از سوی شرکت ارتباطات سیار، خطوط همراه اول نیز می توانند وارد بازی شوند.
دریافت MMS ، مشابه دریافت SMS است؛ برای مثال عکس ها به ترتیبی که در ادامه می بینید دریافت می شوند:
۱) یک پیام در صندوق پیام های(inbox) گوشی تان ظاهر می شود.
۲) شما می توانید گزینه دیدن پیام (view/retrieve) را انتخاب کنید.
۳) پیام به همراه تصویر ارسال شده روی گوشی شما نمایش داده می شود.
حال این که شما می توانید عکس دریافت شده را ببینید یا خیر، کاملا بستگی به امکانات گوشی تان دارد؛ این که وضوح تصویر نمایشگر گوشی تان چقدر است و یا فرمت عکس دریافتی را پشتیبانی می کند یا خیر. واما در باره ارسال و دریافت سایر فایل های صوتی و تصویری نیز روند کار، تا حد زیادی شبیه ارسال عکس است؛ با همان نکته کلیدی insert برای ارسال. تنها باید دقت کنید که بعد از ورود به قسمت insert، نوع فایل (عکس،صوتی، انیمیشن و ...) را درست انتخاب کنید.
● ارسال فایل گرافیکی
اغلب گوشی ها دارای آرشیوی از تصاویر گرافیکی هستند که از پیش در آنها ذخیره شده است. کاربر می تواند این تصاویر را نیز به همراه MMS خود ارسال کند. برای ارسال تصاویر گرافیکی باید به شیوه ارسال عکس عمل کنید.
● ارسال فایل صوتی
MMS یکی از بهترین راه های به اشتراک گذاری زنگ های تلفن همراه است؛ فایل صوتی، چه یک قطعه موسیقی باشد چه بخشی از سخنرانی، از طریق MMS می تواند رد و بدل شود. شیوه ارسال و دریافت فایل های موسیقی همانند فایل های تصویری است، فقط به یاد داشته باشید که امکانات گوشی شما، نقش به سزایی در چگونگی عملکردتان دارد؛ چراکه برای اجرای یک فایل صوتی با فرمت mp۳، حتما باید یک گوشی در اختیار داشته باشید که از نظر سخت افزاری و نرم افزاری آن را پوشش دهد.
● ارسال هم زمان عکس و صوت
شما می توانید عکس و صوت را همزمان در یک پیام ارسال کنید؛ برای مثال می توانید عکس تولدتان را به همراه ترانه «تولدت مبارک» و تصویر یک کیک تولد و پیام «جات خالی بود!» برای دوستتان که نتوانسته در تولدتان شرکت کند بفرستید! برای این کار به ترتیب زیر عمل کنید:
۱) به منوی پیامها (Messages) بروید.
۲) به گزینه "پیام جدید" (New message) و یا "ایجاد پیام" (Compose)وارد شوید و نوع پیام را چند رسانه ای (Multimedia message) انتخاب کنید.
۳) شماره ها یا ایمیل های (Contact number/ E-mail address) مورد نظر را وارد کنید. (در بعضی گوشی ها شماره گیرنده پس از ایجاد MMS پرسیده می شود)
۴) متن پیام مورد نظر را وارد کنید.
۵) گزینه Insert و سپس Insert picture را انتخاب و عکس موردنظرتان را پیوست کنید.
۶) گزینه "درج فایل صوتی Insert sound را انتخاب و سپس فایل صوتی موردنظر خود را وارد کنید.
۷) پیام مورد نظر را ارسال کنید!
● دریافت یک “پیام طولانی”
در صورت دریافت یک “پیام طولانی”، پیغامی روی گوشی تان ظاهر می شودکه این پیام به نسبت نوع گوشی متفاوت است. شما می توایند پیام دریافت شده را پس از خواندن، برای سایرین باز ارسال (Forward)، ذخیره و یا حذف کنید. در صورتیکه قادر به باز کردن پیام نیستید، مراحل بخش “دریافت عکس” را دنبال کنید.
● ارسال MMS از تلفن همراه به ایمیل
مشترکان اپراتورهای ارائه دهنده خدمات MMS، می توانند پیام مورد نظر خود را به ایمیل سایرین ارسال کنند؛ برای این کار کافی است مراحل مربوط به ارسال پیام های چندرسانه ای را طی و در نهایت آدرس ایمیل را به جای شماره تلفن همراه مقصد وارد کنند.
● حجم هر MMS چقدر باشد؟
MMS هم مانند SMS ، برای ارسال، سقف حجمی استاندارد دارد: حداکثر حجم مجاز برای SMS معادل ۱۶۰ کاراکتر در هر بسته ارسالی بود که این میزان برای هر MMS، برابر ۳۰۰ کیلوبایت است. پس برای ارسال هر MMS ، باید فایل هایی انتخاب کرد که مجموع شان از ۳۰۰ کیلوبایت بیشتر نشود.
● هزینه ارسال MMS
هزینه استفاده از سرویس MMS بدون در نظر گرفتن حجم پیغام ارسالی (تا سقف ۳۰۰KB) و نوع فایل ارسال شده (عکس، صوت یا پیام نوشتاری) بر اساس تعداد MMS های ارسال شده محاسبه می شود (مانند SMS تا سقف ۱۶۰ کاراکتر).
نویسنده: احسان زندی
منبع : ماهنامه تحلیلگران عصر اطلاعات