دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


محل استقرار


در قلمرو استان سمنان ایل‌‌های مختلفی حضور دارند كه مهم‌ترین آن‌ها ایل سنگسری است. سابقه تاریخی ایل سنگسری به پیش از اسلام می‌رسد، فردوسی نیز در شاهنامه از سنگسر كه در روزگاران قدیم نام آن «سگسار» بود، نام برده است. نام سنگسر از اسم قوم سكایان (سیستان امروزی) اخذ شده است. سربازان فوج سنگسر شهمیرزاد در جنگ‌های نادرشاه با محمود افغان (در مهماندوست دامغان) رشادت بسیاری از خود نشان دادند و به همین دلیل نیز معروفیت تاریخی دارند. در استان سمنان علاوه بر ایل سنگسر، طوایف مختلفی نیز در شهرستان گرمسار زندگی می‌‌كنند. این طوایف در طی سده‌های گذشته به محدوده این شهرستان انتقال یافته و اسكان یافته‌اند. اهم این عشایر عبارت‌اند از :
طایفه پازوكی : این طایفه در دوره‌ صفویه از پیرامون ارومیه به این ناحیه كوچانده شده‌اند. در زمان شاه‌طهماسب صفوی،‌ امراء و بزرگان برحسب ایل و قبیله‌ای كه بدان منسوب بودند، مشخص می‌شدند، از این رو قبایل و كوه‌نشینان - از جمله پازوكی‌ها - از لحاظ مقام پس از ایلات ترك قرار داشتند.
طایفه اصانلو‌ : مردم این طایفه از اصلان لوهای خمسه زنجان است كه به دستور آقا محمدخان قاجار به گرمسار كوچانده شده‌‌اند.
ایفه الیكایی : طایفه الیكایی از دماوند به گرمسار كوچ كرده‌اند. این طایفه در گذشته كوچ‌نشین بود، ولی امروزه اسكان یافته‌اند.
ایل كتی : ‌این ایل به ایل عرب (عرب كتی و عرب عامری) معروف است. مردم آن از سرزمین فارس به گرمسار كوچ كرده‌اند.
ایل كرد : مردم این ایل در حدود سال 1210 هجری قمری (1174 شمسی) از نواحی بجنورد و قوچان به گرمسار كوچانیده شده‌اند.
ایل عرب سرهنگی‌ : افراد این ایل از خراسان جنوبی به گرمسار كوچ كرده و اسكان یافته‌اند.
ایل‌های نفر، الواری و كردان منصوری : از منطقه فارس به گرمسار مهاجرت كرده‌اند.
ایل تات :‌ از آذربایجان به این ناحیه آمده است.