سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


بسته پیشنهادی طرح تحول اقتصادی مناطق آزاد ایران


بسته پیشنهادی طرح تحول اقتصادی مناطق آزاد ایران
مناطق آزاد جمهوری اسلامی ایران با گذشت بیش از پانزده سال از تاریخ تأسیس ، موفق به تأثیر گذاری ملموس و مثبت در صحنه اقتصادی و توسعه ای میهن عزیزمان نشده اند . این در حالی است که بسیاری از مناطق آزاد بین المللی ، زمینه های رشد و توسعه و تعامل جهانی اقتصاد کشورهای خود را رقم زده اند و کشورهای مؤسس ، خود به کشورهایی پیشرو در فرآیند رشد و شکوفایی اقتصادی بدل گشته اند .
بدون شک اقتصاد بسته و وابسته به دولت در ساختار اقتصادی جمهوری اسلامی ایران نیازمند یک تحول بزرگ و رویکردی مثبت در زمینه ایجاد تعاملات بین المللی است . اگر چه اقتصاد باز به معنی صرف آن که مبتنی بر اقتصاد بازار آزاد جهانی است و نقطه غایی در فرهنگ سرمایه داری محسوب می گردد ، به نوعی با فرهنگ اقتصاد اسلامی در تعارض بوده و الگوی مناسبی برای رشد و توسعه ایران اسلامی بشمار نمی رود ، اما بدون وجود دریچه هایی برای ورود به صحنه اقتصاد جهانی و اشاعه الگوی اقتصاد اسلامی ، مجالی برای حضور و کسب جایگاه شایسته بدست نخواهد آمد .
در واقع مهمترین فلسفه ایجاد مناطق آزاد نه تنها در کشور ما بلکه در سرتاسر جهان ، ایجاد محیط هایی متفاوت نسبت به سرزمین مبدأ و در جهت رفع محدودیت های قانونی و اجرایی است تا در مقیاس کنترل شده عملاً به دریچه های ورود به اقتصاد جهانی بدل گردند . تجربه های بسیار موفق کشورهای آسیایی با ساختارهای بسیار متفاوت حکومتی همچون نظام پادشاهی در مالزی ، نظام کمونیستی در چین و ساختار فدرال در امارات متحده عربی ، در زمینه تأسیس و بهره برداری از مناطق آزاد که مهمترین نتیجه آن آمار رشد اقتصادی فوق العاده این کشورها بوده است ، مارا بر آن می دارد تا با دیدگاهی جدید به مناطق آزاد نگریسته و با عزمی دو چندان در سال نوآوری و شکوفایی ، در جهت تأمین نظر مقام عظمی ولایت گام نهاده و زمینه های تحولات گسترده در حوزه مناطق آزاد را رقم زنیم .
بدین لحاظ بسته پیشنهادی حاضر را طراحی و جهت بهره برداری و اعلام نظر و صدور راهنماییهای ارشادی تمامی کارشناسان و صاحب نظران حوزه مناطق آزاد ارائه می گردد . امید است با عملیاتی شدن بسته حاضر ، بنده هم سهمی هر چند کوچک در آینده درخشان ایران اسلامی عزیزمان داشته باشم.
محمد تقی رفیعی