شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

نامه هایی که خرج تبلیغات می شوند!


نامه هایی که خرج تبلیغات می شوند!
جمعه شب گذشته مجری برنامه «تهران ۲۰» شبکه پنج سیما با تجلیل از آقای احمدی‌نژاد ماجرای برآورده شدن آرزوی یک کودک بوشهری توسط رئیس‌جمهور را شرح داد.
وی گفت: یک کودک ۸ ساله در نامه‌ای به دکتر احمدی‌نژاد چنین نوشته: وقتی دیروز شما به استان ما آمدید، خواهر کوچک من با همکارانتان به پیش شما آمد که او را در آغوش گرفتید و بوسیدید و نام او را پرسیدید اما خواهرم زهرا نتوانست نامش را به شما بگوید و من به همین دلیل این نامه را برایتان نوشتم تا او را معرفی کنم.
زهرا خیلی دوست دارد به مهد کودک برود اما نمی‌توانیم او را بفرستیم چون هزینه مهد کودک خیلی بالاست و پدرم کارمند ساده است و حقوق او جوابگوی این نیست هم خرج مدرسه ما و هم کرایه خانه و خوراک و پوشاکمان را بدهد.
راستی زهرا می‌خواهد شما برایش یک جایزه بفرستید او خیلی به کتاب خواندن علاقه‌مند است و دوست دارد برایش لوح تقدیر بفرستید. اسم من ناصر است و غیر از زهرا دو خواهر دیگر هم دارم.
مجری تلویزیون سپس با تجلیل از ارتباط مردمی رئیس‌جمهور و مسئولان از دستور اکید رئیس جمهور برای برآورده کردن آرزوی این کودک خبر داد.
رویه ای که آقای احمدی نژاد بعنوان رئیس جمهوری در پیش گرفته است، برای صاحب نظران و کسانی که در خصوص سفرهای مقامات عالی رتبه کشور تجاربی دارند، بسیار عجیب است.
به سبب وجود مشکلات متعدد در شهرستانها و بروکراسی ناکارآمد دولتی، از سالها قبل این رویه رایج بوده است که هنگام سفر مقامات کشوری بخصوص مقامات عالی بسیاری از مردم آن منطقه با تنظیم نامه هایی مشکلات خود را شرح داده و استمداد جویند.
بارها و بارها دیده ام که در سفر روسای سه قوه، کیسه های بزرگی از نامه های مردمی انباشته می شد. که اکثرشان جویای کار بودند یا وام و کمک بلاعوض می خواستند. و البته مقامات نیز بسته به شرایط سعی می کردند به نحوی این درخواست ها را پاسخ گویند.
مثلا از این نامه ها می شد درصد بیکاری استان و منطقه را تشخیص داد، یا کثرت مشکلات آنها را شناسایی کرد و برای اجرای پروژه های عمرانی بزرگ و کوچک استفاده کرد.
در کنار این مسائل ضمنا مشکلات خاص برخی افراد در دستگاهها اجرایی و دولتی نیز شناسایی و دستوراتی برای حل مسائل آنها صادر می شد. لیکن هرگز از نحوه برخورد با مشکلات خاص و عام مردم، در جهت تبلیغات به نفع رئیس جمهوری، دولت یا یک جناح خاص استفاده نمی شد.
اما متاسفانه در دولت نهم با بحث نامه نویسی و استمداد خواهی مردم بشکل خاصی برخورد شده و عملا به یک پروژه تبلیغاتی تبدیل شده است. حتی گفته میشود که در قبال هر نامه ای به رئیس جمهوری نوشته میشود، مبلغی بعنوان کمک بلاعوض از سوی دفتر رئیس جمهوری به فرد ارسال کننده نیز پرداخت می شود.
از سوی دیگر پیش از ورود آقای احمدی نژاد به استان یا شهرستان مورد نظر نامه نویسی و عریضه نویسی یکی از مشاغل رایج تبدیل می گردد. و صد البته هرکه پرسوز و گذازتر می نویسد، اجرتش نیز بیشتر است.
با این وجود آنچه تا هفته اخیر بی سابقه بود، کشاندن این پروژه تبلیغاتی و استفاده از احساسات کودکان به صدا وسیما بوده است. به هرصورت این گونه اقدامات تبعات و پیامدهای خاص خود را به همراه خواهد داشت.
بهره گیری از احساسات و عواطف مردمی اگرچه در کوتاه مدت ممکن است منافعی را به همراه آورد، اما در بلند مدت میتواند بسیار خطرناک و مهلک باشد. سوار شدن بر احساسات مردمی در کوتاه مدت میتواند به شهرت، محبوبیت و تسریع برخی امور بیانجامد. اما در بلند مدت به سبب کثرت توقعات که سریعا به بحران توقعات فزاینده تبدیل خواهد شد، بسیار خطرناک خواهد بود.
ناظران آگاه و متخصصان معتقدند هنگامی که سطح توقعات عمومی رشد فزاینده ای می یابد و به بحران تبدیل میشود، چون توانایی سیستم برای پاسخ گویی به آن نیازها محدود است و پاسخ گویی
سریع در هیچ کشور و جامعه ای میسر نیست، نهایتا کل حاکمیت از این بحران متضرر خواهد شد. زیرا در وهله اول افکارعمومی دچار سرخوردگی شده و ناتوانی از پاسخگویی را به پای ناکارآمدی حاکمیت و سیستم سیاسی گذاشته خواهد شد.
ازسوی دیگر همزمانی این اقدامات با بحث انتخابات مجلس هشتم و انتخابات آتی ریاست جمهوری، باعث برداشت های متفاوتی در محافل سیاسی، خبری و افکارعمومی خواهد شد. البته این برداشتها الزاما به نفع دولت نهم و شخص رئیس جمهوری نخواهد بود.
همانگونه اکنون بهره برداری تبلیغاتی از درخواست یک کودک خردسال - البته اگر واقعا خودش نامه نوشته و درخواست کمک کرده باشد- واکنش های متفاوتی را درمحافل خبری و افکارعمومی ایجاد کرده است. زیرا برابر ارزشهای اخلاقی حاکم بر جامعه ما و حداقل دستوارت دین مبین اسلام اگر کمکی به فردی صورت گرفت نباید آن را ابزار تبلیغاتی کرد. چون علاوه بر تحقیر فرد درخواست کننده باعث شائبه خود نمایی و به نوعی بازی با احساسات مردم نیز می شود. و هر ۳ خلاف دستورات و اخلاق اسلامی است.
منبع : خبرگزاری آفتاب