پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا
فیلمی را از روی تعداد عوامل آن قضاوت نکنید
در فیلمهای زیادی خون و خونریزی وجود دارد. اما این موضوع نباید باعث وحشت شما بشود. در حقیقت گاهی اوقات ظاهر فیلمی دلهرهآور به نظر میرسد اما چیزی بیشتر از داستان یک حادثه یا دسیسه نیست.یک نمونه این قضیه فیلم مسحورکننده خونآشامی «بگذار فرد مناسب وارد شود۱ » اثر توماس آلفردسن است. فیلمی که در آن بدنهای سلاخی شده آویزان و جنازههای بیسر زیادی وجود دارد. زنی را در آتش میسوزانند و دود همه جا را میگیرد. اگرچه بسیاری از عناصر فیلمهای خون آشامی مثل دندانهایی که در گردن فرو میروند و پنجرههایی که برای محافظت خون آشامان از نور روز پوشیده شده است وجود دارد اما فیلم او شبیه هیچ فیلم دیگری از این دست نیست. چرا که ترس و دلهره امری عینی نیست.
این اتفاق در مورد فیلم آخر کلینت ایستوود یعنی بچه اشتباهی هم صادق است. تمام ملزومات فیلم شبیه یک کابوس گوتیک وار به تمام معناست. یعنی بچهای که ربوده شده، زن دیوانهای که آخرسر در یک بیمارستان روانی زندانی میشود و یک قاتل سریالی که پسربچهها را میدزدد و آنها را سلاخی میکند. جنبه مهیج و بحث برانگیزی که در درونمایه فیلم بچه اشتباهی وجود دارد چیزی نیست که ایستوود به آن علاقهمند باشد. اگر چه که داستان واقعی و تکان دهنده فیلم به اندازه کافی دارای عناصر دراماتیک برای تبدیل شدن به یک اثر آبکی است، اما خوانش کلاسیکوار ایستوود از این داستان تیره و ترسناک، آن را به سطح دیگری ارتقا میدهد. مثل فیلم خونآشامی آلفردسن که با شیوه و روش ظریف و دقیقی ساخته شده است، ایستوود هم عرف و قرارداد همیشگی فیلمهای دلهرهآور را به منظور برتری آنها در بچه اشتباهی تغییر داده است.
فیلم آلفردسن، هم دارای یک داستان عشقی است و هم داستان گذر عمر. اسکار قهرمان ۱۲ ساله رنگ پریده و تنهای فیلم پسر بچهای تنها و گوشهگیر است که دوستانش او را در مدرسه دست میاندازند. او برای گرفتن انتقامی خیالی از آنها، بریده روزنامههایی که درمورد قتلهای خشونت بار است را جمع میکند. سپس در یک شب برفی در حیاط پشتی خانهشان در حومه استکهلم الی را میبیند. دختری عجیب و غریب با موهای پر کلاغی ژولیده که در برف با پاهای برهنه راه میرود و اصلا هم احساس سرما نمیکند. الی به اسکار میگوید که یک دختر معمولی نیست اما دوستی بین آنها برقرار میشود. او واقعا یک دختر معمولی نیست. الی خونآشامی است که برای همیشه در سن ۱۲ سالگی یخ زده و به مردی (شاید پدرش باشد شاید هم نباشد) متکی است که خون آشام نبوده و به خاطر او آدم میکشد و خون قربانیانش را برای بقای دخترک میآورد. قبل از اینکه اسکارجوان ماجرا را بفهمد، اسیر عشق الی شده و از او میخواهد تا با هم بمانند و عشقشان را با هم مخلوط کردن خونشان ابدی کنند. صحنه نفسگیری است اما مثل همه چیزهای دیگر این فیلم توقعات ژانری آن هم منحرف میشود. وقتی اسکار از طبیعت اصلی الی باخبر میشود دیگر برای تغییر دادن احساساتش خیلی دیر است. الی زندگی او را وارد مرحله دیگری کرده است. الی به اسکار یاد میدهد تا چگونه از خودش محافظت کند. الی به روح اسکار رسوخ کرده و هیچ راه برگشتی هم وجود ندارد.فیلم براساس پرفروشترین رمان سوئدی نوشته آجوین لیندکوئیست (نویسنده فیلمنامه فیلم) ساخته شده است. او و کارگردان باهوش فیلم به هیچ عنوان ما را از دلهرههای مهیب ژانر فیلم دور نمیکنند اما چیزی که تاثیر عمیقتر را میگذارد هوش و ذکاوت روانشناختی آنهاست. یعنی داستان عشقیای که بین دونفری رخ میدهد که هنوز به سن بلوغ جنسی نرسیدهاند.
در بچه اشتباهی،عشق مادری موتور محرک و پیش برنده داستان است. سال ۱۹۲۸ در لس آنجلس کریستین کالینز با بازی آنجلیناجولی، مادری مجرد از سر کارش به عنوان سوپروایزر شرکت تلفن پاسفیک به خانه بر میگردد و متوجه میشود که پسر ۹ سالهاش والتر گم شده است. به اداره پلیس میرود و گزارش گم شدن بچهاش را میدهد. اما ۵ ماه بعد پلیس اعلام میکند که پسرش در ایالت ایلی نویز پیدا شده و در حال برگشتن به خانه است. اما او در ایستگاه قطار متوجه میشود کسی که آنها پیدا کردهاند پسر او نیست. در صورتی که خود پسر ادعا میکند که هست. او به سرعت بچه را به خانه میبرد تا امتحانش کند. بنابراین داستانی حیرتانگیز با پیامدهای سیاسی و شخصی آغاز میشود. دستگاه پلیس ایالتی فاسد و بیرحم لسآنجلس به ریاست شخصی به نام جیمزای دیویس، برای به دست آوردن اعتبار و آبروی از دست رفتهشان به خاطر افشاگریهای کشیشی با بازی جان مالکوویچ که در برنامه رادیوییاش مردم را برعلیه فساد حاکم در دستگاه پلیس میشوراند دست به هر کاری میزنند و اصلا هم دلشان نمیخواهد که زنی مثل کریستین مبارزات انتخاباتی آنها را نابود کند. وقتی کریستین به مبارزه بر علیه آنها برمیخیزد، سروان جی جی جونز با بازی جفری دونووان او را دستگیر میکند و در یک بیمارستان روانی بستری میکند.
چگونگی درگیری سفت و سخت کریستین با سازمانهای سیاسی لسآنجلس هسته مرکزی داستان را تشکیل میدهد. اگر بر حستان نسبت به زیبایی و شهرت آنجلیناجولی فائق بیائید متوجه میشوید که جولی نقشش را به شدت کنترل شده و قابل تحسین و با حس درنده خوئی آرام و پیشروندهای ارائه داده است. اگر داستان بچه اشتباهی را غیرمستند فرض کنیم آنگاه ارتباط بیتناسب مسئله کریستین با قضیه قاتل سریالی گوردون نورتکات اغراقآمیز جلوه میکند. گوردون قاتلی است که در خیابانها پسربچهها را به دام میاندازد و به مزرعهاش میبرد. همان جائی که ایستوود مرز فیلمهای دلهرهآور را در نظر نمیگیرد. یعنی سبعیت و قصاوت نورتکات به تخیل بیننده واگذار میشود و همین بیننده را به لرزه میاندازد.
فیلمنامهای که جی مایکل استراژینسکی با تحقیق فراوان نوشته شبیه یک بنای معماری بینقص است. لایههای پیرنگ فیلم، حس دلهره بیننده را هر لحظه تبدیل به حس انتقامی بزرگ میکند. اما گفتوگوهای بازیگران کاملا بر خلاف انتظارات مخاطبین است. بچه اشتباهی نسبت به سایر ساختههای اخیر ایستوود از ظرافتهای اخلاقی کمتری برخوردار است. یعنی شخصیتهای داستان همگی به صورت سیاه و سفید در دل داستان ترسیم شدهاند، و دوباره داستان در مورد آدم بدها و آدم خوبهاست، و زمانیکه داستان فکر مخاطب را به سوی خود معطوف میسازد، چگونه میشود در برابر ناهنجاریهای اخلاقی مقاومت کرد. ایستوود داستان غمانگیزش را با آنچنان ثبات و اطمینانی بازگو میکند که تنها مخاطبین عیبجو و بدبین و کلهشق آن را دنبال نمیکنند، زیرا صحنههای دلهرهآور این دو فیلم در آخر به شجاعت قهرمانان انسان و نیمهانسان فیلم ختم میشوند.
ترجمه: امید غیایی
منبع : روزنامه فرهنگ آشتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست