پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

راه‌های ارتباطی (زمینی، هوائی، دریائی)


عوامل ارتباطى در هر منطقه عبارت هستند از: راه‌آهن، جاده‌هاى ارتباطى زمينى و ارتباط هوائي. استان خراسان به علت مجاورت با مرز مشترک شمالى (جمهورى ترکمنستان) و از سمت شرق با کشور افغانستان و از جنوب با استان‌هاى سيستان و بولچستان، کرمان و يزد و از سمت شرق با استان‌هاى اصفهان، سمنان و مازندران مى‌باشد.
استان خراسان علاوه بر ارتباط با کشورهاى همسايه به علت داشتن جنبه‌هاى فرهنگي، مذهبي، اقتصادى و غيره از موقعيت خاصى برخوردار مى‌باشد.
   ارتباطات جاده‌اى استان سرخس
- جاده‌هاى ارتباطى نقاط مرزئى:
استان خراسان به علت مجاورت با کشورهاى ترکمنستان و افغانستان به‌وسيله جاده با اين کشورها در ارتباط مى‌باشد و شمال جاده‌هاى زير مى‌باشد:
۱. جاده مشهد - سرخس: اين جاده ارتباطى مشهد از طريق جاده به سرخس و شهر سرخس را به شهر سرخس ترکمنستان ارتباط مى‌دهد. طول اين جاده ۱۸۲ کيلومتر و آسفالته مى‌باشد و به خاطر وجود پالايشگاه گاز خانگيران سرخس از اهميت بسيار برخوردار مى‌باشد.
۲. قوچان - باجگيران - عشق‌آباد: اين جاده توسط قوچان ارتباط جاده مشهد - گرگان - ترکمنستان متصل مى‌نمايد اين جاده خاکى و به طول ۲۷۵ کيلومتر مى‌باشد.
۳. جاده قوچان - درگز - آرتيق: اين جاده شهر قوچان را از طريق درگز به شهر مرزى آرتيق کشور ترکمنستان متصل مى‌نمايد اين جاده خاکى و به طول ۲۷۵ کيلومتر مى‌باشد.
۴. جاده مشهد - تايباد - هرات: اين جاده شهر مشهد را از طريق شهر تايباد به شهر هرات در کشور افغانستان ارتباط مى‌دهد. طول اين جاده ۲۵۷ کيلومتر و آسفالته مى‌باشد.
- جاده‌هاى ارتباطى استانى:
استان خراسان توسط سه جاده اصلى ارتباطى به ساير نقاط کشور و استان در ارتباط مى‌باشد اين جاده‌ها عبارت هستند از:
۱. جاده مشهد - گرگان - تهران
۲. جاده مشهد - سمنان - تهران
۳. جاده مشهد - بيرجند - زاهدان: اين جاده به بندر چابهار و درياهاى آزاد متصل مى‌گردد.
- جاده‌هاى ارتباطى داخل استان:
مراکز شهرستان‌ها و شهرهاى استان از طريق شبکه جاده‌هاى آسفالته درجه يک در ارتباط مى‌باشند. تراکم اصلى راه‌هاى ارتباطى بيشتر در منطقه شمالى متمرکز مى‌باشد طول راه‌هاى استان بالغ بر ۳۴۵۲ کيلومتر مى‌باشد. لازم به ذکر است که از ميان شهرستان‌ها تنها شهرستان درگز داراى جاده شوسه مى‌باشد.
   برنامه‌هاى آتى توسعه شبکه راه‌ها
با توجه به اطلاعات ارائه شده وزارت راه و اداره کل راه و ترابرى استان خراسان، برنامه‌هاى آتى اين اداره کل به شرح زير مى‌باشد:
- احداث آزادراه‌ها: ۱. اتوبان مشهد - سرخس به طول ۱۸۵ کيلومتر با همکارى آستان قدس رضوى و مشارکت بانک‌ها ۲. اتوبان مشهر - باغچه به طول ۴۰ کيلومتر واقع در محور مشهد - نيشابور
- احداث راه‌هاى اصلي: احداث راه‌هاى حکم‌آباد به اسفراين به طول ۳۲ کيلومتر
- احداث و ترميم راه‌هاى فرعى
   شبکه راه‌آهن
خط اصلى راه‌آهن در استان خراسان به موازات جاده مشهد - سمنان - تهران - حرکت کرده و شهرهاى تهران و مشهد را به يکديگر ارتباط مى‌دهد. طول اين خط ۹۶۰ کيلومتر مى‌باشد که جهت حمل کالا و مسافر استفاده مى‌شود.
طرح اتصال شبکه سراسرى را‌ه‌آهن کشور به شبکه راه‌آهن آسياى ميانه در جهت احياى راه ابريشم شامل اجراء شبکه راه‌آهن در مسير مشهد - سرخس - تجن از کشور ترکمنستان در سال جارى نيز افتتاح گرديده است که براساس مسافتى به طول ۱۸۵ کيلومتر به شبکه راه‌آهن استان افزود گرديده و راه‌آهن مشهد - سرخس از محل ايستگاه سنگ بست تا شهر سرخس - ترکمنستان امتداد پيدا کرده است.
   خطوط هوائى
استان خراسان داراى ۵ فرودگاه مى‌باشد: ۱. فرودگاه مشهد، ۲. فرودگاه بيرجند، ۳. فرودگاه سرخس، ۴. فرودگاه بجنورد، ۵. فرودگاه طبس که سه مورد اخير در سال جارى افتتاح گرديده و به بهره‌بردارى رسيده است.
فرودگاه اين استان با توجه به اهميت خود در سطح ملى و منطقه‌اى از توانائى کمى در محل بار و مسافر برخوردار مى‌باشد. در برنامه‌هاى ۵ ساله آينده استان موارد زير مدنظر مى‌باشد:
۱. احداث فرودگاه در شهرهاى کاشمر، طبس، سبزوار
۲. گسترش فرودگاه‌هاى مشهد، سرخس، بيرجند
همچنین مشاهده کنید