ويتامينها در مقايسه با ساير مواد مغذى به مقادير بسيار کمترى مورد نياز حيوان هستند. کمبود مداوم ويتامينها در جيرهٔ غذائى منجر به اختلال در متابوليسم و سرانجام بيمارى مىگردد.
بسيارى از ويتامينها در اثر اکسيداسيون از بين مىرود، اکسيداسيون در اثر حرارت، نور و بعضى از فلزات مثل آهن تسريع مىشود، بنابراين، شرايط و محيطى که غذا در آن نگهدارى مىشوند در ارزش غذائى از نظر ويتامين تأثير مىگذارند.
ويتامينها به مقدار کمى در بدن ذخيره مىشوند؛ بنابراين وجود آنها در غذاى هر روز حيوان ضرورت ندارد (ويتامينهاى محلول در چربى در بدن بيشتر ذخيره مىشوند). ويتامينهاى مهم در تغذيهٔ دام و طيور عبارتند از: ويتامينهاى محلول در آب و ويتامينهاى محلول در چربى.
ويتامينهاى محلول در آب
ويتامين B1 يا تيامين
کمبود B1 سبب کاهش اشتهاء، لاغرى مفرط، ضعف ماهيچهاى و از کار افتادن تدريجى دستگاه عصبى مىشود. منابع: جوانه بذور غلات، لوبياها، گياهان سبز، منابع خوب اين ويتامين هستند.
ويتامين B2 يا ريبوفلاوين
اين ويتامين در برابر نور مخصوصاً اشعهٔ ماوراء بنفش ناپايدار است. کمبود B2 سبب کندى رشد و کم شدن قابليت جوجهدرآورى تخم مرغ، ترک خوردن پوست مىشود. ريبوفلاوين در تمام گياهان سبز وجود دارد.
ويتامين B6 يا پيريدوکسين
کمبود اين ويتامين سبب کاهش رشد و تخمگذارى و کم شدن قابليت جوجهدرآورى تخم مرغها مىشود.
دانه غلات وپودر گوشت، پودر خون، کبد و شير منابع خوب اين ويتامين هستند.
ويتامين B12 يا کبالامين
در اثر کمبود اين ويتامين رشد حيوان بهشدت مختل مىشود. در طيور علاوهبر کاهش رشد، توليد پر کم شده و قابليت جوجهکشى تخممرغها بهشدت کاهش مىيابد. غذاهائى که منشاء حيوانى دارند منابع خوب اين ويتامين هستند.
ويتامينهاى محلول در چربى
ويتامين A رتينول
کمبود ويتامين A سبب زبرى مو، سختى پوست و ناراحتى چشم، سقط جنين و يا تولد گوسالههاى مرده مىشود. هويج، گوجهفرنگى و غذاهاى سبز منبع خوب ويتامين A هستند.
ويتامين D
ويتامين D يا کلسيفرول در مقايسه با ويتامين A در مقابل اکسيداسيون مقاومتر است. کمبود ويتامين D در حيوانات جوان سبب نرمى استخوان (Rickets) و در حيوانات مسن سبب استئومالاسيا (Ostoemalasia) يا تحليل رفتن استخوانها، در طيور باعث نرمى منقار و به تأخير انداختن رشد توليد تخممرغ با کيفيت پائين مىشود. ويتامين D در علوفهٔ خشک شده در آفتاب و يا برگهاى مردهٔ گياهان در حال رشد وجود دارد.
ويتامين E
ويتامين E يا توکوفرول يا ويتامين ضدنازائى است، کمبود آن سبب کاهش بارورى و يا عقيمى مىشود. علوفهٔ سبز و جوان و بذور غلات منابع خوب ويتامين E هستند.
ويتامين K
ويتامين K يا فيلوکوئينون کمبود اين ويتامين در جوجه سبب تأخير در انعقاد خون مىشود. ويتامين K در اکثر گياهان سبز و پربرگ و پودر ماهى وجود دارد.