پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

برنامه‌ریزی کنید و آماده باشید


  نکات ايمنى بعد از وقوع آتش‌سوزى و نجات مصدوم از اتاق پردود
۱. ابتدا مطمئن شويد براى نجات مصدوم جان خود را به خطر نمى‌اندازيد.
۲. طناب نجات را به کمر خود ببنديد و آن را به دست يکى از حاضران بدهيد.
۳. روشى از نشانه‌هاى قراردادى بين خود و کسى که طناب را در دست دارد برقرار کنيد تا زمانى‌که علامت داديد شما را بيرون بکشد. بهترين روش اين است که طناب را به‌صورت دائم در حالت کشيده نگه داريد و در هنگام خطر آن را شل کنيد تا فرد متوجه خطر شود و شما را بيرون بکشد.
- توجه:
بستن دستمال خيس به دور دهان و بينى باعث محافظت شما در برابر گاز يا دودهاى سمى خواهد شد.
۴. براى نجات جان مصدوم از اتاق آتش‌گرفته‌اى که در آن بسته است بايد قبل از ورود، با لمس در اتاق، حرارت را بسنجيد. اگر داغ باشد وارد اتاق نشويد و اگر داغ نباشد، قبل از ورود به اتاق چند نفس عميق بکشيد تا خون شما پر اکسيژن شود. سپس با شانه خود از پهلو به در ضربه بزنيد. آن را باز کنيد و در همين حال صورت خود را برگردانيد. اتاق ممکن است پر از هواى سوخته فشرده باشد و احتمال دارد هر لحظه انفجارى رخ دهد. اگر دود کاملاً متراکم باشد روى زمين سينه‌خيز برويد زيرا با توجه به اينکه هواى داغ بالا مى‌رود، ممکن است لايه‌اى از هواى تميز در کف اتاق وجود داشته باشد.
۵. مصدوم را بگيريد و با توجه به رعايت تمام جنبه‌هاى ايمنى به‌سرعت به‌سمت در خروجى بکشيد. لباس سوخته مصدوم را با استفاده از پتو، گليم و يا کت خاموش کنيد. اما اگر لباس سوخته به پوست مصدوم چسبيده سعى در جداکردن آن نکنيد.
۶. اگر مصدوم هوشيار باشد کاملاً از او مراقبت کنيد زيرا ممکن است، بر اثر نيم‌سوز شدن اشياء داخل اتاق، گاز منواکسيد کربن در هواى اتاق پراکنده شده باشد و اين امر بر هوشيارى مصدوم به‌تدريج تأثير مى‌گذارد.
۷. اگر تنفس مصدوم قطع شده بلافاصله تنفس مصنوعى را شروع کنيد و سپس مصدوم را به بيمارستان برسانيد.
۸. اگر مصدوم در پارکينگ بسته‌اى که ماشين يا موتور در آن روشن است گرفتار شده است در پارکينگ را باز کنيد تا دود از پارکينگ خارج و هواى تازه به اندازه کافى وارد شود. نبايد وارد چنين محل‌هائى شويد مگر آنکه مطمئن شويد خطرى جان شما را تهديد نخواهد کرد.
نداى امداد (۱۴۷) تلفن گوياى امداد در خدمت شما است.
  برنامه‌ريزى کنيد و آماده باشيد
آتش‌سوزى يکى از حوادثى است که بيش از هر حادثه طبيعى ديگر موجب مرگ مى‌شود. با رعايت نکات ايمنى قبل، حين و بعد از وقوع آتش‌سوزى مى‌توانيد خسارت‌هاى مالى و جانى حادثه را کاهش دهيد. همراه با اعضاء خانواده دور هم جمع شويد و در مورد چگونگى انجام اقدامات لازم به‌شرح زير، قبل و هنگام وقوع آتش‌سوزي، با هم مشورت کنيد.
آشکارگرهاى دود (دستگاه‌هاى نشانگر دود) را خارج از هر اتاق خواب در جاهاى ديگر محل اقامت خود نصب کنيد و باترى‌هاى جديد در دسترس داشته باشيد.
آشکارگرهاى جديد دود نصب شده‌اند؟
بلى         خير
باترى خريدارى شده است؟
بلى         خير
آشکارگرهاى دود را ماهى يک‌بار امتحان کنيد. نمودارى رسم کنيد و بعد از انجام آزمايش‌هاى هر دوره روى آن علامت بگذاريد.
آشکارگرهاى دود کنترل شده است؟
بلى         خير
به کپسول آتش‌نشانى خود توجه کنيد. مطمئن شويد کپسول آتش‌نشانى به اندازه کافى پر شده است. از درجه يا دکمه آزمايش استفاده کنيد. اگر فشار دستگاه کم يا دستگاه خراب است آن را تعويض و يا تعمير کنيد. در مورد نحوه استفاده از کپسول آتش‌نشانى آموزش ببينيد و به اعضاء خانواده نيز آموزش دهيد.
کپسول آتش‌نشانى امتحان شده است؟
بلى         خير
براى استفاده از کپسول آموزش ديده‌ايد؟
بلى         خير
محلى امن در خارج از خانه انتخاب کنيد تا، بعد از گريز از آتش، يکديگر را در آنجا ببينيد.
تصميم‌بگيريد خانواده به‌هنگام تخليه کجا بروند. تمرين گريز از آتش را حداقل دوبار در سال انجام دهيد.
حادثه خبر نمى‌دهد بايد پيش از وقوع آماده باشيد.
همچنین مشاهده کنید