خیار گیاه بومی هندوستان است و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است. حدود بیست قرن قبل از میلاد مسیح مصریان قدیم از آن استفاده میكردهاند. ایالت فلوریدا مهمترین تولیدكننده خیار در آمریكا است و حدود یكسوم خیار كل آمریكا را تولید میكند. خیار گیاهی است علفی و یكساله دارای ساقه خزنده و پوشیده از خارهای نازك و خشن است. برگهای آن بزرگ و دارای زاویه و دندانهدار است. گلهای آن زرد رنگ كه به دو صورت نر و ماده روی یك پایه قرار دارند میوه آن سبز رنگ و بسته به نوع و نژادهای مختلف ممكن است كوچك و یا دراز باشد.
تركیبات شیمیائی
خیار دارای ساپونین و آنزیمهای مختلفی مانند پروتئولی تیك و غیره و ویتامینها و مواد معدنی مختلف میباشد.
جدول مواد موجود در صدگرم خیار
انرژی
۸ كالری
آب
۹۵ گرم
پروتئین
۰/۶ گرم
مواد چربی
۰/۱ گرم
مواد نشاستهای
۲/۵ گرم
فسفر
۳۰ میلی گرم
آهن
۰/۲ میلی گرم
كلسیم
۲۵ میلی گرم
پتاسیم
۱۶۰ میلی گرم
ویتامین آ
۲۵۰ واحد
سدیم
۶ میلی گرم
ویتامین ب ۱
۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۲
۰/۰۴ میلی گرم
ویتامین ب ۳
۰/۲ میلی گرم
ویتامین ث
۷ میلی گرم
خواص داروئی
۱. خیار از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و خنككننده بدن میباشد و به هضم غذا كمك میكند.
۲. خیار حل كننده اورات و اسید اوریك است بنابراین مرض نقرس را درمان میكند.
۳. خیار ادرار آور است.
۴. خیار خون را تصفیه میكند.
۵. سوپ خیار حبسالبول را از بین میبرد.
۶. عصاره برگهای له شده خیار ایجاد تهوع میكند بنابراین در مسمومیتها و اختلالات دستگاه جهاز هاضمه مصرف میشود.
۷. خیار عطش را تسكین میدهد.
۸. خیار ملین است.
۹. خیار را حلقه حلقه كرده و روی پوست صورت بگذارید چین و چروكهای صورت را از بین میبرد و صورت را جوان میكند.
۱۰. اگر پوست شما چرب است خیار را با آب مقطر بپزید و با این آب صورت خود را شستشو دهید.
۱۱. اگر میخواهید همیشه لطافت پوست خود را حفظ كنید همه روزه از لوسیون زیر استفاده كنید :
یك خیار معمولی را با دو لیون آب بجوشانید تا حجم آن یك لیوان شود سپس آن را صاف كنید و بگذارید سرد شود بعد ۵۰ گرم بادام خام و پوست كنده را آسیاب كرده و با این آب مخلوط كنید و بههم بزنید و با پارچه صاف كنید و به محلول صاف شده ۲۵۰ گرم الكل سفید و یك گرم اسانس گل سرخ اضافه كنید و كاملاً هم بزنید هر روز از این لوسیون طبیعی بهصورت خود بزنید تا پوست شما همیشه جوان بماند.
مضرات
اشخاصی كه ناراحتی معده دارند نباید در مصرف خیار زیادهروی كنند زیرا ممكن است باعث اختلال در دستگاه هضم گردد.
خیار نفاخ است چون سریعاً در معده فاسد میشود همیشه باید آن را قبل از غذا خورد كه به هضم غذا كمك كند. كسانیكه نمیتوانند خیار را خوب هضم كنند باید آن را با نمك بخورند.