جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

پارک، تفرجگاه، باغ و گردشگاه‌ها (۶)


   گردشگاه هفت برم، شيراز
اين گردشگاه در ۵۵ کيلومترى غرب شيراز واقع شده و داراى چشم‌‌اندازهاى بسيار زيبا از تپه ماهورها و برم‌هاى چندگانه است. آب و هواى آن در زمستان‌ها سرد و خشک و در تابستان‌ها معتدل است. نزديکى اين منطقه به شيراز و تنوع چشم‌اندازها و آب و هواى مطبوع آن سبب شده است که در اکثر فصل‌هاى سال با وجود کمبود امکانات خدماتى و رفاهى، بسيار از اهالى شهرستان‌هاى شيراز، کازرون و سپيدان به اين مکان مسافرت کنند. دسترسى به اين گردشگاه از طريق جاده‌اى شوسه که تا جادهٔ اصلى شيراز - کازرون ۱۲ کيلومتر فاصله دارد صورت مى‌‌گيرد.
   گردشگاه و باغ‌هاى تاريخى چهارباغ، اصفهان
اصفهان در سال ۱۰۰۶ هجرى رسماً به پايتختى شاه‌عباس اول انتخاب شد و بنا به دستور شاه‌عباس از محل دروازهٔ دولت تا دامنهٔ ‌کوه صفه، خيابان طويل و عريض مشجرى تحت عنوان چهار باغ احداث شد تا به عنوان گردشگاه خانوادهٔ‌ سلطنتى و درباريان استفاده شود. مسير چهارباغ را با درختان و گل‌هاى زيبايى آراستند و اطراف آن را با بناهاى زيبا و باغ‌هاى متعدد و جالبى مزين کردند.
باغ‌هاى مشهور چهارباغ عبارت بودند از : باغ تخت، باغ طاووس‌خانه، باغ کاج، باغ پهلوان، باغ باباامير، باغ توپخانه، باغ نسترن، ‌ باغ چهل ستون، باغ بلبل يا بهشت.
از مجموعهٔ ‌چهارباغ، امروزه تعداد معدودى باغ و بنا باقى مانده است. چهار باغ قديمى موجود، عظمت و زيبايى آن را نشان مى‌دهد.
   گردشگاه و سايت اسكى سپيدان، سپيدان
اين سايت که در شهرستان سپيدان واقع شده يکى از ارزشمندترين نقاط مناسب براى ايجاد و استقرار و راه‌اندازى تأسيسات ورزش‌هاى کوهستانى به ويژه اسکى است. سايت در حال حاضر فاقد امکانات و تسهيلات براى پذيرايى از بازديدکنندگان و علاقه‌مندان ورزش‌هاى کوهستانى است.
   گردشگاه ييلاقى خوران ايوان، ايوان
اين گردشگاه که چشمه آبى زلال و درختانى کهنسال و قديمى دارد، هر سال پذيراى دَه‌ها هزار نفر دانش‌آموز در فصل تابستان است. اين گردشگاه با امکانات تفريحى و گردشگرى جالب توجه يکى از زيباترين و بهترين گردشگاه‌هاى استان ايلام است که در فاصلهٔ ۷ کيلومترى شهر ايوان قرار دارد.
   گردشگاه‌ها و نواحى تفرجگاهى، استان چهارمحال وبختيارى
همان‌طور که پيشتر نيز ذکر شد، استان چهارمحال و بختيارى به لحاظ موقعيت ويژهٔ طبيعى و جغرافيايى از توان‌هاى قابل ملاحظه محيطى برخوردار است که در عرصه‌هاى توسعه و گسترش ايرانگردى مى‌‌توانند بسيار مفيد و مؤثر واقع شوند. وجود ارتفاعات، چشمه‌سارها، فضاى سبز طبيعى فراخ، جنگل‌‌هاى قابل توجه، زيست بوم‌هاى عشايرى و ... مجموعهٔ عناصرى هستند که شرايط بسيار مناسبى را جهت گسترش گردشگاه‌ها و نواحى تفرجگاهى فراهم ساخته‌اند. ذيلاً اجمالى از مناطق فوق فهرست‌وار ذکر مى‌‌گردد:
- گردشگاه مرداب بن واقع در شهر بن
- گردشگاه گردبيشه، باغچه گردو و برآفتاب واقع در بروجن
- مجتمع توريستى سامان واقع در ۲۶ کيلومترى شمال شرقى شهر کرد
- ناحيه تفرجگاهى دشت بروجن
- نواحى تفرجگاهى برم لردگان و ساير چشمه‌هاى لردگان
- ناحيه سياحتى درهٔ عشق و ارمند واقع در بخش پيشکوه و ميانکوه در جنوب استان
- ناحيه سرسبز درهٔ ايل راه دزپارت واقع در بين کوه‌هاى کلارده و کوه سوخته- دز پارت
- نواحى سرسبز و تفريحى اطراف رودخانه‌هاى کارون و زاينده‌رود
- نواحى سياحتى دشت لاله در ۱۰۰ کيلومترى شهر کرد
- ناحيهٔ سياحتى درياچه و سد زاينده‌رود واقع در منطقهٔ شمالى شهر کرد.
همچنين به پارک‌ها و باغ‌ها نيز اشاره بايد کرد. از جمله به پارک‌هاى جنگلى تنگ‌کلوره و دو شلوارى در ۵ کيلومترى لردگان و باغ اسعديه که قدمت ديرينه دارد و درختان تنومند گردوى آن معروف است و عمر آن‌ها به بيشتر از ۵۰۰ سال مى‌رسد و گفته مى‌شود که در زمان حکومت خاندان زند احداث گرديده اشت. اين باغ با وسعتى نسبتاً زياد و درختان قطور و سر به فلک کشيده در بلنداى روستاى ده کهنه واقع شده و چشمهٔ بزرگى نيز در آن مى‌جوشد و همواره اتراق‌گاه خوانين بختيارى بوده است. مالکيت فعلى اين باغ با بنياد مستضعفان و مديريت آن فعلاً با کميته امداد امام خمينى است. موقعيت اين باغ براى بازسازى و بهسازى يک فضاى مناسب استراحتگاه تابستانى بسيار مناسب است.
  لنده، كهكيلويه (دهدشت)
لنده در فاصلهٔ ۲۲ کيلومترى شمال غربى دهدشت در يک ناحيهٔ دشتيِ ميانکوهى قرار گرفته است و رودخانهٔ مارون از ۵ کيلومترى جنوب آن عبور مى‌کند. ارتفاعاتى اطراف لنده را احاطه کرده‌اند. «تنگه سيم يک» در دژ کوه در ۱۱ کيلومترى جنوب غربى لنده قرار دارد. آب و هواى لنده گرم و خشک است. بافت قالى‌هاى سنتى، قاليچه، گبه، گليم و جاجيم و سياه چادر از صنايع دستى لنده است. آتشکدهٔ ساسانى و قلهٔ لنده و وجود يک مسجد قديمى از مهم‌ترين آثار تاريخى و مذهبى لنده به شمار مى‌روند.
   مارگون، بويراحمد (ياسوج)
مارگون جرو شهرستان ياسوج است و در فاصلهٔ ۲۴ کيلومترى غرب جاده ياسوج - بروجن قرار گرفته است. رودخانهٔ «سقاوه» از جنوب غربى آن مى‌گذرد و همچنين ارتفاعاتى مانند : کوه بنار در شرق، کوه مارگون در شمال و کوه سقاوه در جنوب، مارگون را احاطه نموده است. وجود چشمه‌ها، رودخانه‌، کوه‌ها‌، آبشارها، پوشش گياهى و حيات‌وحش از جذابيت‌هاى طبيعى اين روستا به شمار مى‌روند.
   مسير اشتهارد، اشتهارد
غارها : جارو
رودخانه‌ها : شور
چشمه‌هاى آب معدنى : جارو
روستاها : جارو، ‌ مزرعهٔ بوجعفر، مزرعهٔ افشار‌آباد، مزرعهٔ قاضيان، مزرعهٔ چهل دختر
مکان‌هاى زيارتى : امام‌زاده زيد و رحمان، شاه‌زاده سليمان، ام‌صغرى و ام کبرى، امام‌زادهٔ‌ پلنگ آباد، چهار طاق
آثار تاريخى : آثار مقبره يکى از پادشاهان در منطقه‌اى به نام «شاه‌مردان» در روستاى جارو، گورستان زردشتيان و مسجد جامع اشتهارد
  مسير پارك ملى كوير، ورامين
رودخانه‌هاى فصلى و سيلابى : قره‌چاى، جاجرود و گلو
درياچه‌ها : نمک
چشمه‌ها : سياه کوه
آثار طبيعى ارزشمند : پارک ملى کوير و زيست‌گاه حيات‌وحش
آثار تاريخى : کاروان‌سراهاى شاه‌عباسى موسوم به قصر بهرام و قصر عين‌الرشيد در حوالى سياه کوه
  مسير جاجرود - خجير، جاجرود، تهران
رودخانه‌ها : جاجرود
آبشارها : روستاى کمرد
آثار طبيعى ارزشمند : زيست‌گاه حيات‌وحش، منطقهٔ‌ حفاظت‌شدهٔ جاجرود، پارک ملى خجير و سرخه حصار
روستاها و نقاط تفريحى : جاجرود، ترقيان، کمرد، سنجريان، سعيدآباد، مسير رودخانهٔ جاجرود، پارک ملى سرخه حصار و خجير
بناها و آثار تاريخى : قلعهٔ دختر در روستاى سعيد‌آباد
  مسير جاده چالوس، تهران
غارها : يخ مراد در کهنه ده، غارى در روستاى گورآب (جوراب)
رودخانه‌ها : شهرستانک، کرج، سيدک، ارنگه‌رود، ولايت‌رود
درياچه‌ها : درياچهٔ سد کرج
آبشارها : خور، آزادبر، حسنک در
چشمه‌هاى شرب : حسنک در، خوارس، کياسر، آب معدنى گچسر (وله)
آثار طبيعى : بقاياى جنگل ارس، زيست‌گاه حيات‌وحش
روستاها : روستاهاى شهرستانک، پل خواب، آسارا، وينه، پورکان، آبشار خور، ديزين، گچسر
مکان‌هاى زيارتى : امام‌زاده‌هاى محمد، طاهر، حسن، ‌حيدر و ابراهيم
مکان‌هاى تاريخى : قصر ناصرالدين شاه معروف به کاخ سنگى در شهرستانک، کاخ سلطنتى ديزين، قلعهٔ کسيل، برج ميدانک، مسجد و حمام بسيار قديمى در دهلجرد، آتشگاه و گورستان زردشتيان در روستاى آتشگاه، قصر رضاشاه در گچسر، کاخ سلمانيه، قلعهٔ صمصام، پل شاه‌عباسى، برج سنگى در نزديکى گچسر
کاروان‌سراهاى شاه‌عباسى در ميدان شاه عباس کرج و کاروان‌سراى سنگى در تقاطع جادهٔ‌ مخصوص و اتوبان کرج
  مسير دماوند، دماوند
غارها : گبرى در نزديکى نور دماوند
غارها : گبرى در نزديکى نور دماوند
چشمه‌ها : قلعهٔ دختر در هراز، آب‌على، چشمه اعلاء، آب البرز، تيزآب‌، وزان
درياچه‌‌ها : تار، هوير
روستاها : آب‌‌على، چشمه‌على، دشت مزار، امام‌زاده هاشم، احمدآباد، جابان، سربندان
جاذبه‌هاى ورزشى‌ : اسکى روى برف، پرواز با کايت، چتربازى در ارتفاعات امام‌زاده هاشم، شکار
مکان‌هاى زيارتى : امام‌زاده هاشم و برهان‌الدين
مکان‌هاى تاريخى : مسجد جامع، برج شبلى دماوند، اصلان تپه، گورستان قديمى بوم‌هن، کاروان‌سراهاى امام‌زاده هاشم، گامبوت
  مسير شهر رى، رى
غارها : ايوان، سربى، رى کفتار در شهر ري
رودخانه‌ها : کرج و کانال آب‌رسانى دشت فشاپويه
درياچه‌ها : درياچهٔ سد کماليه در روستاى مخروب شدهٔ کماليه در امين‌آباد و فشاپويه
چشمه‌ها : چشمه على در رى
مکان‌هاى زيارتى : امام‌زاده‌هاى کوشک، مقبره يعقوب کلينى، بقاع‌اسماعيل، عين و غين و قلعه نو در فشاپويه، ‌ عباس و ابراهيم در اسلام‌شهر، ‌ بى‌بى شهر بانو، بى‌بى زبيده، ابوالحسن، شيخ صدق، عقيل و هادى
آثار تاريخى : برج طغرل، برج نقارخانه، مرکز شهر سلجوقى و ديماله، تپهٔ چشمه على و قلعهٔ شهر رى، چال تلخان، تپهٔ ميل، زندان هارون، برج و قصر يزيد، قلعهٔ‌ گبرى، کوه قلعهٔ‌ طبرک، ‌ مقبرهٔ ستارخان‌ در شهر رى، يخچال گلى، قلعهٔ مهرا‌ن‌آباد، و حمام و مسجد قديمى آن، قلعهٔ ديناوران، دينارآباد در اسلام شهر، کاروان‌سراى دوقلو جنب شاه عبدالعظيم رى، ‌ کاروان‌سراى تهران مربوط به دورهٔ ناصرى، کاروان‌سراى روستاى کنارگرآباد (۲۵ کيلومترى جادهٔ تهران - قم).
  مسير شهريار، شهريار، تهران
روستاها : قجرآباد، باغات و بستان‌هاى شهريار
مکان‌هاى زيارتى : امام‌زادهٔ بى‌بى سکينه، لوط پيغمبر
مکان‌هاى تاريخى : آثار تاريخى در رباط کريم، معبد تخت رستم در روستاى قجرآباد، قلعهٔ درغوز‌آباد شهريار، تپهٔ جوقين در جوقين شهريار، ‌ تپهٔ مزارت بر سر راه رباط کريم و شهريار، تپهٔ پالکى در قريهٔ مهر حسين شهريار، کاروان‌سراى فتح‌على شاهى در قريهٔ رباط کريم، کاروان‌سراى سنگى در شهر جديد پرند که مخروبه است، کاروان‌سرايى در دو کيلومترى تخت رستم.
همچنین مشاهده کنید