درخت انگور كه درخت مو نیز نامیده میشود درختچهای است بالارونده كه از دیوار و درختان مجاور بالا میرود. ساقه آن گره دار و دارای برگهای متناوب است. برگهای انگور دارای پنج لوب دندانه دار و به رنگ سبز تیره میباشد. گلهای آن كوچك، مجتمع و بهصورت خوشه ظاهر میشود. میوه درخت انگور، گوشتدار و شیرین و برگهای مختلف است.
تركیبات شیمیائی
ـ برگ مو: دارای ساكارز، لوولز Levulose، اینوزیت Inosite، مواد نشاستهای و تعدادی اسیدهای آلی است.
ـ دم خوشه انگور: دارای تانن، مواد رزینی، تارتارات پتاسیم و اسیدهای آلی است.
ـ غوره: میوه سبز رنگ و نارس انگور است كه دارای طعم ترش میباشد. غوره دارای اسیدهای آلی مانند اسید مالیك، اسید فرمیك، اسید سوكسینیك Succinique Acid، اسید اگزالیك، اسید گلوكولیك Glucolique Acid و قند میباشد.
ـ پوست انگور: دارای تانن، تارتارات پتاسیم، اسیدهای آزاد و مواد معدنی میباشد.
ـ هسته انگور: در هسته انگور مقداری روغن و تانن موجود است. روغن هسته انگور Grape seed oil به رنگ زرد مایل به سبز است. این روغن فاقد بو و دارای طعمی مطبوع میباشد. روغن هسته دارای تری گلیسیرید، اسید اولئیك، اسید پالمتیك، اسید لینولئیك، اسید استئاریك و اسید آراشیك میباشد.
جدول مواد موجود در صد گرم حبه انگور
آب
۷۵ گرم
پروتئین
۱/۳ گرم
مواد قندی
۲۰ گرم
كلسیم
۱۲ میلی گرم
فسفر
۰/۴ میلی گرم
آهن
۰/۴ میلی گرم
سدیم
۳ میلی گرم
پتاسیم
۱۷۵ میلی گرم
ویتامین آ
۱۰۰ گرم
ویتامین ب ۱
۰/۰۵ میلی گرم
ویتامین ب ۲
۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۳
۰/۳ میلی گرم
ویتامین ث
۴ میلی گرم
خواص داروئی
۱. انگور بر طبق طب قدیم ایران گرم و تر است.
۲. اخلاط بدن را متعادل میكند.
۳. بسیار مقوی و مغذی است.
۴. خون را تصفیه میكند.
۵. سینه و ریه را صاف و تمیز می كند.
۶. برطرفكننده یبوست است.
۷. انگور برای درمان ورم معده و روده مفید است.
۸. در درمان سل ریوی و سیاه سرفه مؤثر است.
۹. برای درمان اسهال خونی از انگور استفاده میشود.
۱۰. برای درمان نقرس بسیار مفید است.
۱۱. آنهائی كه معده ضعیف دارند باید انگور را بدون پوست بخورند زیرا پوست آن دیر هضم است و موجب دل درد، نفخ و عوارض دیگر میگردد.
۱۲. انگور بهترین میوه برای كسانی است كه میخواهند لاغر شوند و بدن خود را از ساید اوریك، سنگهای صفراوی و مسمومیتهای مزمن (مسمومیت از سرب یا جیوه) پاك كنند. اینگونه اشخاص باید در هر هفته به مدت ۲ روز فقط آب انگور بخورند و رژیم آب انگور بگیرند بدین ترتیب كه هر دو ساعت یكبار آب انگور تازه را گرفته و بنوشند. مقدار مصرف روزانه تقریباً ۲ كیلو گرم است و در این دو روز نباید غذای دیگری مصرف كنند فقط میتوانند آب بنوشند.
۱۳. رژیم آب انگور برای مبتلایان به سل ریوی و واسیر نیز مفید است.
۱۴. برای تقویت و طراوت پوست و همچنین روشن كردن رنگ پوست، آب انگور تازه را با یك تكه پنبه بهصورت بمالید و پس از ده دقیقه با آب نیمگرم محتوی كمی جوش شیرین بشوئید.
۱۵. زیاده روی در مصرف آب انگور بهطور مداوم ایجاد سنگ كلیه میكند.
ـ خواص طبی روغن هسته انگور:
روغن هسته انگور گرمكننده بدن است این روغن ضد یبوست میباشد. از آن برای نقاشی و تهیه صابون نیز استفاده میشود.
ـ خواص طبی هسته انگور:
۱. هسته انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشك است
۲. دارای تانن است بنابراین قابض است.
۳. اسهال را برطرف میكند.
۴. ترشح ادرار و اسپرم را كم میكند.
۵. گرد هسته انگور را برای درمان به مسلولین میدهند.
۶. هسته انگور برای آنهائی كه مثانه و كلیه ضعیف دارند مضر است.
ـ خواص طبی پوست انگور:
۱. پوست انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشك است:
۲. پوست انگور را خشك كرده و میسوزانند خاكستر بهدست آمده را برای درمان اكثر زخمها استفاده میشود.
۳. پوست انگور دیر هضم است و بهتر است كه در موقع خوردن پوست آن را بیرون آرود.
ـ خواص طبی غوره:
۱. غوره كه به انگلیسی Un-ripe grape نامیده میشود از نظر طب قدیم ایران سرد و قابض است:
۲. در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثهها مؤثر است.
۳. آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است.
۴. بیماری اسكوربوت كه بهعلت كمی ویتامین C در بدن میباشد با آب غوره درمان میشود.
۵. آب غوره چون دارای تارتارات پتاسیم است برای درمان سیاتیك و رماتیسم حاد بسیار مفید است.
۶. در دفع زردی مؤثر است.
۷. خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو میاندازد و قاعده را باز میكند.
۸. حرارت و صفرای بدن را دفع میكند و رودهها را ضد عفونی میكند.
۹. آب غوره تقویتكننده كبد است.
۱۰. برای برطرف كردن ورم گلو آب غوره قرقره كنید.
۱۱. برای دفع كرم و روده و تقویت معده باید به مدت پنج روز آش آب غوره همراه با زیره سیاه مصرف كنید البته در این مدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب نمائید.
۱۲. آب غوره درمانكننده پا درد و كمر درد میباشد. برای معالجه میتوان به مدت ده روز آش آب غوره مصرف نمود. البته از خوردن غذاهای سنگین در این مدت اجتناب كرد.
۱۳. ترشی غوره نیز معالجه رماتیسم و سیاتیك است.
ـ خواص طبی برگ مو:
۱. برگ مو قابض است.
۲. دمكرده برگهای جوان مو اسهال خونی را برطرف میكند.
۳. برای خونریزیها مفید است.
۴. در رفع نقرس و زردی مؤثر است.
۵. استفراغ را برطرف میكند.
۶. در رفع اختلالات گردش خون مربوطه به دوره بلوغ و یائسگی مؤثر است.
۷. هنگامیكه پوست صورت قرمز میشود و ملتهب است خوردن دم كرده آن اثر مفید دارد.
۸. گرد برگهای جوان و خشك شده مو، اثر خوبی در رفع خونریزیهای رحم و خون آمدن از بینی دارد.
۹. برای برطرف كردن سرمازدگی دست و پا جوشانده برگ مو را تهیه كرده و دست و پا را به مدت ۱۵ دقیقه در آن قرار دهید.
۱۰. برای تهیه دم كرده برگ مو، مقدار ۱۵ تا ۲۰ گرم برگ مو را در یك لیتر آب جوش ریخته و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند.
۱۱. از دمكرده برگ مو میتوان برای شستشوی چشم در مورد ورم ملتحمه استفاده كرد.