پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

مراکز آموزش کشاورزی


   مرکز آموزش مشهد
در سال ۱۳۲۸ به‌عنوان دانشسراى کشاورزى خراسان در شهر فريمان تأسيس گرديد و سپس به محل فعلى که تقريباً در شش کيلومترى شهر مقدس مشهد قرار دارد (بخش احمدآباد، قريه تبادکان) منتقل شد و به تربيت معلم روستائى براى روستاهاى کشور پرداخت. در سال ۱۳۴۴ طبق قانون مصوب به وزارت کشاورزى و منابع طبيعى منتقل شد و با نام مرکز آموزش کشاورزى به فعاليت ادامه داد.
   مرکز آموزش کرمانشاه
در چهار کيلومترى شمال شرقى شهر کرمانشاه مجاور رودخانهٔ قره‌سو قرار دارد و در سال ۱۳۳۰ به‌منظور تربيت معلم روستائى از سوى وزارت فرهنگ تأسيس گرديد. اين مرکز در سال ۱۳۴۴ به‌عنوان مرکز آموزش کشاورزى و به‌منظور تربيت تکنسين درجهٔ دو کشاورزى (ديپلم کشاورزي) به وزارت کشاورزى منتقل گرديد.
   مرکز آموزش بروجرد
پس از تحويل و تحول دانشسراى کشاورزى بروجرد به‌وجود آمد. اين دانشسرا در سال ۱۳۳۱ در دو دستگاه ساختمان از دبستان‌هاى شهر بروجرد تأسيس گرديد و براى عمليات کشاورزى تقريباً دو هکتار از اراضى حومهٔ شهر را اجاره کرد. از سال ۱۳۴۱، وزارت کشاورزى و منابع طبيعى عهده‌دار توسعهٔ اين مرکز شد و در سال ۱۳۴۵ رسماً تحت‌نظارت سازمان آموزش وزارتخانهٔ مزبور قرار گرفت.
   مرکز آموزش بمپور
در سال ۱۳۳۵ براى تربيت معلم روستائى براى کرمات تحت نام دانشسراى کشاورزى در دبستان کوروش ايرانشهر تأسيس شد. متعاقب تحويل دانشسراها به وزارت کشاورزى تحت‌نظر سازمان آموزش کشاورزى به فعاليت خود اداتمه داد و دورهٔ تربيت تکنسين درجهٔ دو در آن داير گرديد.
   مرکز آموزش تبريز (سعدآباد)
در سال ۱۳۳۵ با عنوان دانشسراى کشاورزى در باغ اجاره‌اى واقع در تبريز تأسيس و به تربيت معلم روستائى پرداخت. سپس به محل فعلى آن واقع در روستاى سعدآباد (۳۰ کيلومترى شرق تبريز) منتقل گرديد و بعدها به نام مرکز آموزش کشاورزى تحت‌نظارت وزارت کشاورزى در آمد.
   مرکز آموزش کرمان
نيز جزء دانشسراهائى بود که از طريق وزارت فرهنگ در سال ۱۳۳۵ تأسيس گرديد و در سال ۱۳۴۴ به وزارت کشاورزى تحويل داده شد.
   مرکز آموزش على‌آباد کمين فارس
در اسل ۱۳۳۹ طبق قرارداد بين دولت ايران و دولت فدرال آلمان به‌منظور تربيت کارگر ماهر کشاورزى تأسيس شد و شروع به‌کار کرد. اين مرکز تا پايان سال ۱۳۴۳ مستقلاً توسط انجمن آلمانى‌ها اداره مى‌شد. در اين زمان بر اساس موافقت‌نامه‌اى تمام تأسيسات آن به دولت ايران واگذار گرديد و در اختيار وزارت کشاورزى قرار گرفت. اين مرکز از لحاظ آموزشى تا آخر ارديبهشت ماه سال ۱۳۴۵ که کارشناسان آلمانى در ايران بودند و در امور آموزشى و ادارهٔ مرکز همکارى داشتند زير نظر آنها اداره مى‌شد و در سال ۱۳۴۷ به دانشسراى کشاورزى شيراز (که از سال ۱۳۲۸ فعاليت داشت) ملحق شد و متفقاً تحت نام مرکز آموزش کشاورزى فارس فعاليت نمودند.
   مرکز آموزش اصفهان
در سال ۱۳۴۶ با همکارى دولت فرانسه به‌منظور تربيت کارگر ماهر کشاورزى در منطقه‌اى به نام کبوترآباد واقع در بخش جرقويه حومهٔ شهر اصفهان تأسيس گرديد.
   مرکز آموزش شهسوار (تنکابن)
در سال ۱۳۴۸ به‌وسيلهٔ سازمان آموزش وزارت کشاورزى در کنار درياى مازندران، به فاصلهٔ ۳۰ تا ۳۵ کيلومتر از دو شهر چالوس و شهسوار (تنکابن) تأسيس شد.
   مرکز آموزش مهاباد
در ۴۰ کيلومترى مهاباد و ۱۰ کيلومترى جنوب غربى مياندوآب قرار دارد که در سال ۱۳۴۸ تأسيس شد.
همچنین مشاهده کنید