|
|
|
اپيدميولوژى گونههاى تريشنلا (Trichinella) باعث ايجاد عفونت در حيوانات گوشتخوار و همهچيزخوار در سراسر دنيا مىشود. انسان و حيوان در اثر خوردن گوشتى که داراى کيستهاى محتوى لارو تريشنلا است، آلوده مىشوند. خوکها بيشترين ناقل بيمارى به انسان هستند. هر سال در ايالات متحده حدود ۴۵ مورد انسانى گزارش مىشود؛ اما احتمالاً اکثر موارد خفيف ناشناخته باقى مىمانند. اپيدمى اخير ايالات متحده به گوشت کم پخته شده خوک، سوسيسهاى بازارى و خانگي، گراز وحشي، و گوشت فيل دريائى نسبت داده مىشود.
|
|
|
|
|
|
پاتوژنز و تظاهرات بالينى عفونتهاى خفيف (کمتر از ۱۰ دلار در هر گرم عضله) معمولاً بدون علامت هستند. در عفونت شديد (بيش از ۵۰ لارو در هر گرم عضله)، علائم بالينى به موازات مراحل سيکل زندگى انگل پيش مىرود: تهاجم رودهاى طى هفته اول مىتواند باعث اسهال يا يبوست، درد شکم، تهوع، و استفراغ شود مهاجرت لارو طى هفته دوم باعث تب، هيپرائوزينوفيلي، ادم صورت و دور چشم، و خونريزىهاى خطى (Splinter Hemorrhage) مىشود. راش ماکولوپاپولر، ميوکارديت، پنومونيت، يا انسفاليت هم ممکن است اتفاق بيفتد. وارد کيست شدن لاروها در عضلات ايجاد ميالژي، ادم عضله، و ضعف در هفته دوم تا سوم مىکند. شياعترين گروههاى عضلات ديگر، عضلات خارج چشمي، عضلات دو سر، و عضلات فک، گردن، پائين کمر، و ديافراگم هستند.
|
|
|
تشخيص با بررسى بافتشناسى بهمنظور ديدن لارو در نمونه تازه عضله صورت مىگيرد؛ عضله را بايد بين دو اسلايد شيشهاى فشار داد و با ميکروسکوپ بررسى کرد. حداقل يک گرم از عضله درگير را بايستى بيوپسى نمود. بيشترين نتيجه از بيوپسى محل اتصال وترى گرفته مىشود. افزايش تيتر آنتىبادى اختصاصى انگل ممکن است تشخيصى باشد اما معمولاً پس از هفته سوم ابتلاء به عفونت اتفاق مىافتد. بين هفته ۲ تا ۴ پس از عفونت، ائوزينوفيلي، مىتواند به بيش از ۵۰ درصد برسد. سطوح سرمى IgE، کراتين فسفوکيناز، لاکتات دهيدروژناز، و آسپارتات آمينوترانسفراز در اکثر بيماران علامتدار بالا هستند.
|
|
|
در حال حاضر هيچ داروئى براى درمان لارو تريشنلا در عضله وجود ندارد. تيابندازول (۲۵mg/kg خوراکى هر ۱۲ ساعت، بهمدت ۷-۵ روز) و مبندازول (۴۰۰ ميلىگرم خوراکى هر ۸ ساعت) بر مرحله رودهاى ابتدائى عفونت مؤثرند. در موارد ميوکارديت يا ميوزيت شديد پردنيزون (روزانه ۱mg/kg خوراکى بهمدت ۵ روز) مفيد است. اکثر بيماران مبتلا به عفونت خفيف بدون اتفاق خاصى بهبود مىيابند.
|
|
|
پيشگيرى لارو درون کيست گوشت خوک در اثر پختن گوشت (تا وقتىَکه ديگر صورتى نباشد) يا فريز کردن آن در دماى ۱۵ درجه سانتىگراد بهمدت ۳ هفته کشته مىشود. تريشنلا ناتيوا (T.Nativa) که گونه شايع در ميان گوشتخواران قطبى است، به فريز کردن نسبتاً مقاوم است.
|