درخت زردآلو تا ارتفاع ۶ متر میرسد برگهای آن مانند قلب نوك تیز و برنگ سبز روشن مایل به زرد میباشد. گلهای زردآلو درشت و بهرنگ سفید متمایل به قرمز است. میوه آن گوشتی و زرد رنگ با طعمی مطبوع و شیرین بوده كه در اواسط تابستان میرسد. هسته زردآلو صاف، قهوهای و بیضیشكل است در داخل هسته مغز آن قرار دارد كه طعم آن شیرین و گاهی تلخ میباشد.
تركیبات شیمیائی
مغز زردآلو دارای ۴۰% روغن، مقداری پروتیئن، قند اسانس و ویتامینهای A و C و B۱۷ كبالت میباشد. ویتامین B۱۷ كه Laetrile و Pangamic acid پانگامیگ اسید نامیده میشود طبق تحقیقات دانشمندان ضد بیماری سرطان و معالج سرطان است و این ویتامین بهصورت قرص در اروپا وجود داشته و مصرف میشود ولی متأسفانه فروش آن در كانادا قدغن است زیرا دارای مقدار بسیار كمی سیانید میباشد.
جدول مواد موجود در صد گرم زردآلوی بدون هسته
انرژی
۵۴ كالری
آب
۸۴-۸۱ گرم
مواد قندی
۱۲-۱۰ گرم
پروتیئن
۱ گرم
كلسیم
۱۸ میلی گرم
فسفر
۲۳ میلی گرم
سدیم
۱ میلی گرم
پتاسیم
۲۸۰ میلی گرم
آهن
۰/۵ میلی گرم
ویتامین آ
۲۷۰۰ واحد
ویتامین ب ۱
۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۲
۰/۰۴ میلی گرم
ویتامین ب ۳
۰/۶ میلی گرم
ویتامین ث
۱۰ میلی گرم
اسید سالسیلیك
۱/۵ گرم
مواد نشاستهای
۶/۳۵ گرم
آلبومین
۰/۴۵ گرم
چربی
۰/۱۲ گرم
خواص داروئی
۱. زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است.
۲. تصفیهكننده خون است.
۳. عروق را باز میكند.
۴. ملین است.
۵. بوی بد دهان را رفع میكند.
۶. تببر است.
۷. بهعلت داشتن كبالت برای كمخونی مفید است.
۸. ورم مفاصل را برطرف میكند.
۹. ضد نرمی استخوان است.
۱۰. برای قلیائی كردن بدن مفید است.
ـ خواص درمانی هسته و برگ زردآلو:
۱. مغز هسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك و برگ و گل آن سرد و خشك است.
۲. مغز آن تقویتكننده قوای جنسی است.
۳. برای تسكین گوش درد چند قطره از دم كرده برگ زردآلو را در گوش بچكانید.
۴. روغن مغز هسته برای نرم كردن پوست مفید است.
۵. روغن مغز هسته اگر تلخ باشد كشنده كرم معده و روده است.
۶. روغن تلخ هسته ورم معقد را از بین برده و سنگ مثانه را خرد میكند.
۷. دم كرده برگ زردآلو برای قطع اسهال مفید است.
۸. روغن مغز هسته را اگر در گوش بچكانید صداهای گوش را از بین برده و سنگینی گوش را درمان میكند.
مضرات
زردآلو بهطور كلی دیرهضم، ثقیل و نفاخ است. اشخاص سالخورده و كودكان باید از زیاد خوردن آن احتراز كنند. همیشه باید زردآلو را قبل از غذا خورد و همراه با آن هسته آن را نیز تناول نمود زیرا هسته زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آن را آسان میسازد.