شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

برگ انجیری


اسم علمى: Philodendron pertusum variegatum
اسم خانواده: Araceae
  شکل ظاهرى
برگ‌هاى پهن و بزرگ برگ انجيرى در بين گياهان زينتى کاملاً مشخص است. در برخى گونه‌ها برگ‌ها کامل و بدون بريدگى است- Philodendron scandens، و در گونه‌هاى ديگر برگ‌ها داراى برش‌هاى عميق و سوراخ‌هاى بزرگ است-Philodendron pertusa، اين گونهٔ اخير شکل بالارونده داشته، گاهى ۷ تا ۸ متر بالا مى‌روند و به مونسترا نيز شهرت دارند.
اخيراً برگ انجيرى 'برگ‌ريز' نيز به ايران آورده شده و تکثير يافته است -Philodendron cordatum، در برخى از گونه‌ها - Philodendron pertusum variegatum، برگ‌ها به دو رنگ سبز و سفيد و يا سبز و سفيد مايل به زرد مى‌باشند.
  روش‌هاى تکثير
تکثير اين گياهان از طريق بذر براى به‌دست آوردن نمونه‌هاى جديد صورت مى‌گيرد. روش معمولى تکثير آنها از طريق قلمه‌زدن انجام مى‌پذيرد. قلمه‌ها از روى پايه‌هاى مادري، که در ۱۸ درجهٔ سانتى‌گراد نگهدارى مى‌شوند، هر ۲ تا ۳ ماه يک بار برداشت مى‌شوند. قلمه‌ها به‌صورت‌هاى زير برداشت مى‌شوند.
- قلمه‌هاى انتهائى داراى ۲ تا ۳ برگ هستند، اين قلمه‌ها در ظرف مدت ۳ تا ۴ هفته در گلخانه ريشه‌دار مى‌شوند.
- قلمه‌هائى از قطعه‌اى از ساقه با يک برگ، اين قلمه‌ها در ظرف مدت ۷ تا ۸ هفته ريشه‌دار مى‌شوند.
- قطعات ساقه بدون برگ، که در ظرف مدت ۳ ماه ربشه‌دار و برگ‌دار مى‌شوند.
اگر پايه‌هاى مادرى در محلى روشن و سايه آفتاب پرورش بيابند، مى‌توان تمامى مدت سال از روى آنها قلمه برداشت. در طول مدت بهار و تابستان و پائيز مى‌توان از روى هر پايه از برگ انجيرى‌هاى پايهٔ مادر (گلداني) ۲ قلمهٔ ساقه، و اگر اين پايه‌ها در بسترى از خاک خوب در گلخانه کاشته شده باشند، ۴ قلمه ساقه برداشت کرد. براى رشد و نمو قلمه‌ها درجهٔ حرارت محيط بايد حدود ۲۸ درجهٔ سانتى‌گراد و درجهٔ رطوبت نسبى در حد اشباع باشد، همچنين بستر کاشت از خاکى بسيار سبک، مثلاً سه چهارم تورب و يک چهارم ماسه و يا دو سوم خاک برگ پوسيده و يک سوم ماسه تشکيل يابد.
براى خاک گلدان، به اين مخلوط بايد کود دامى پوسيده نيز اضافه شود. ريشه‌هاى نابه‌جاى فيلودندرون بايد با سطح خاک در تماس باشد، زيرا به‌توسط اين ريشه‌ها مواد غذائى دريافت مى‌کند.
  شرايط محيطى
برگ انجيرى نياز کمترى به کودهاى فسفرى دارد و اين کود در رشد و نمو اين گياه اثر معکوس مى‌گذارد. تجربه نشان داده است که فرمول کودى ۲-۱-۲ که در آن ازت به‌صورت نيترات، به‌جاى آمونيم، به‌کار برده شده است، نتيجه خوبى در رشد و نمو برگ انجيرى دارد.
همچنین مشاهده کنید