قیمت طلا امروز




 اثر ارکسترال

 سایت عصرایران / ۲۸ ساعت قبل

وقتی فرهنگ به کالای لوکس تبدیل می‌شود

از منظر جامعه‌شناسی، این اتفاق را باید در امتداد روندی بزرگ‌تر دید. کالایی‌شدن روزافزون سبک زندگی. وقتی سفر، آموزش، ورزش، سلامت، سرگرمی و حتی اوقات فراغت بیش...
 وقتی فرهنگ به کالای لوکس تبدیل می‌شود
عصر ایران؛ امیر صدرا صیام- پیش‌فروش نمایش-ارکسترال «آرش» به کارگردانی علی سرابی و با حضور مجموعه‌ای از بازیگران شناخته‌شده، از جمله نوید محمدزاده و طناز طباطبایی، آغاز شده است؛ نمایشی که قرار است از هفته دوم شهریور در رویال هال اسپیناس پالاس روی صحنه برود. اما آنچه در این میان بیش از خود اثر مورد توجه قرار گرفته، قیمت بلیت 5 میلیونی آن است. این رقم را نباید صرفاً یک «قیمت بالا» تلقی کرد. قیمت بلیت، در جامعه‌شناسی فرهنگ، فقط یک عدد اقتصادی نیست؛ نشانه‌ای است از اینکه چه کسی امکان دسترسی به یک محصول فرهنگی را دارد و چه کسی از آن حذف می‌شود. وقتی برای تماشای یک اجرای تئاتری باید نزدیک به پنج میلیون تومان پرداخت کرد، پرسش اصلی دیگر این نیست که «چرا این نمایش گران است؟» بلکه باید پرسیداین نمایش برای چه کسی تولید شده است؟

طبیعی است که تولید یک اثر ارکسترال، به‌خصوص با حضور تعداد زیادی بازیگر و اجرای زنده موسیقی، هزینه‌های سنگینی داشته باشد. «آرش» نیز برخلاف یک اجرای کم‌هزینه و جمع‌وجور، پروژه‌ای بزرگ با ترکیب نمایش، موسیقی و ارکستر زنده است. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت قیمت بلیت آن با یک اجرای معمولی برابری کند. اما این توضیح اقتصادی، الزاماً پاسخ جامعه‌شناختی به مسئله نیست.

مسئله از جایی آغاز می‌شود که منطق اقتصادی بازار با منطق اجتماعی هنر یکی گرفته شود. بازار می‌گوید هر محصولی قیمتی دارد و هر کس توان پرداخت دارد، می‌تواند مصرف‌کننده آن باشد. اما هنر، به‌ویژه تئاتر، صرفاً یک کالای مصرفی نیست. تئاتر بخشی از حیات فرهنگی و اجتماعی جامعه است؛ فضایی برای تجربه جمعی، گفت‌وگو، تخیل و مواجهه انسان با خودش و جامعه‌اش. وقتی قیمت آن چنان بالا می‌رود که بخش بزرگی از مردم اساساً امکان خرید بلیت را ندارند، اتفاقی فراتر از گرانی رخ داده است فرایند طبقاتی‌شدن مصرف فرهنگی تشدید می‌شود.

این نکته در شرایط اقتصادی امروز اهمیت دوچندان دارد. جامعه‌ای را تصور کنیم که بخش قابل توجهی از مردم درگیر اجاره خانه، هزینه خوراک، درمان، آموزش، حمل‌ونقل و سایر هزینه‌های ضروری زندگی‌اند. در چنین شرایطی، پنج میلیون تومان برای بسیاری از خانوارها دیگر «هزینه تفریح» نیست؛ رقمی است که باید با نیازهای ضروری زندگی مقایسه شود. به همین دلیل، مسئله فقط این نیست که یک خانواده نمی‌تواند تئاتر ببیند؛ مسئله این است که فرصت برخورداری از تجربه فرهنگی به تدریج به یک امتیاز اقتصادی تبدیل می‌شود.

اینجاست که تناقض «آرش» حتی نمادین‌تر می‌شود. آرش کمانگیر در فرهنگ ایرانی، قهرمانی است که از دل مردم برخاسته و در روایت رسمی همین پروژه نیز به‌عنوان قهرمانی از میان مردم معرفی شده است؛ اثری که قرار است درباره هویت، وطن، جسارت و انتخاب سخن بگوید. اما اگر مخاطب «مردم» برای تماشای این روایت درباره قهرمانی مردمی، نیازمند قدرت خریدی باشد که بخش بزرگی از همان مردم ندارند، یک پارادوکس فرهنگی شکل می‌گیرد. روایت، مردمی است اما امکان تماشای آن الزاماً مردمی نیست.

البته نباید به دام یک قضاوت ساده‌انگارانه افتاد و گفت هر نمایش گران‌قیمتی الزاماً ضد مردم است. هنرمند و تهیه‌کننده نیز با واقعیت‌های اقتصادی، هزینه تولید، دستمزد عوامل، اجاره سالن و هزینه‌های فنی مواجه‌اند. حتی می‌توان پذیرفت که یک پروژه عظیم، مخاطب هدف متفاوتی داشته باشد. مسئله اما این است که آیا در کنار چنین تولیداتی، سیاستی برای حفظ دسترسی عمومی به هنر وجود دارد یا نه؟

اگر تولیدکننده تصمیم می‌گیرد بخشی از ظرفیت سالن را با قیمت بالا عرضه کند، می‌تواند هم‌زمان ظرفیت‌هایی با قیمت مناسب‌تر، بلیت دانشجویی، تخفیف گروهی، اجراهای ویژه یا سازوکارهای حمایتی برای مخاطبان کم‌توان‌تر اقتصادی در نظر بگیرد. در غیر این صورت، بازار به‌طور طبیعی به سمت مخاطبی می‌رود که قدرت خرید بیشتری دارد و این یعنی جابجایی مخاطب فرهنگی از «عموم جامعه» به «طبقه مصرف‌کننده فرهنگی»

از منظر جامعه‌شناسی، این اتفاق را باید در امتداد روندی بزرگ‌تر دید. کالایی‌شدن روزافزون سبک زندگی. وقتی سفر، آموزش، ورزش، سلامت، سرگرمی و حتی اوقات فراغت بیش از پیش تابع قدرت خرید می‌شوند، هنر نیز از این روند مصون نمی‌ماند. در چنین وضعیتی، «فرهنگ» به جای آنکه بخشی از کیفیت زندگی باشد، به نشانه‌ای از توان اقتصادی تبدیل می‌شود. فردی که درآمد بیشتری دارد نه فقط خانه و خودروی بهتری دارد، بلکه تجربه‌های فرهنگی بیشتری نیز خریداری می‌کند.این همان نقطه‌ای است که باید درباره «حق فرهنگی» صحبت کرد. همان‌طور که دسترسی به آموزش و سلامت نباید صرفاً به توان اقتصادی افراد وابسته باشد، جامعه سالم به دسترسی متنوع و قابل‌قبول شهروندان به فرهنگ و هنر نیز نیاز دارد. تئاتر اگر فقط به سرگرمی لوکس طبقات مرفه تبدیل شود، بخشی از کارکرد اجتماعی خود را از دست می‌دهد.

بنابراین پرسش درباره بلیت پنج‌میلیونی «آرش» پرسشی علیه نوید محمدزاده، طناز طباطبایی یا عوامل نمایش نیست؛ حتی لزوماً پرسشی علیه قیمت‌گذاری این پروژه هم نیست. پرسش بزرگ‌تر این است: در جامعه‌ای که بسیاری از مردم برای تأمین نیازهای اولیه زندگی تحت فشارند، چه کسی باید هزینه دسترسی آنان به فرهنگ را تأمین کند؟

هنر نمی‌تواند همیشه ارزان باشد؛ اما اگر قرار است همچنان «عمومی» بماند، نباید تنها کسانی را که استطاعت مالی دارند به رسمیت بشناسد. خطر اصلی آنجاست که روزی برسد که مردم نه به این دلیل که تئاتر دوست ندارند، بلکه چون توان پرداخت بهای آن را ندارند، از سالن‌ها غایب شوند. آن روز، مسئله فقط گران‌شدن بلیت نیست؛ مسئله، گران‌شدن حقِ تجربه‌کردن فرهنگ است. پربیننده ترین پست همین یک ساعت اخیر «ناصرالدین شاه» در کنار زنان عقدی و صیغه ای حرمسرا (عکس) نظرات کاربران خبر قبل اشتراک گذاری : علی قلهکی: افزایش قیمت بنزین به سال آینده موکول شد بیشتر بخوانید: قاب دو نفره همسر احمد مهران‌فر و خواهر بهنام بانی (+عکس) استایل شیک حدیث میرامینی در اکران کوری (+عکس) شروع فیلمبرداری فیلم جدید وودی آلن از پائیز تماشاخانه بفرمایید جنوب ؛ پیاده‌روی در حمام داغ و تخم‌مرغ با طعم آسفالت یک جرعه آب برای هدهد؛ یک گودال مرگ برای کل و بزها / دو تصویر از یک ماجرا فیلم های دیگر عضویت در اینستاگرام عصر ایران ۱۵ سال پیش در چنین روزی این لحظه با حافظ گلستان سعدی آموزش زبان انگلیسی آپارات عصر ایران اپلیکیشن عصر ایران







دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ - 24 August 2026
عکس تلخ از یک بستنی‌فروشی در تهران وایرال شد!
سایت اقتصاد ۲۴

عکس تلخ از یک بستنی‌فروشی در تهران وایرال شد!

تصویری از یک بستنی‌فروشی در میدان انقلاب تهران مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته است؛ تابلویی که با لحنی متفاوت از مشتریان خواسته در صورتی که توان مالی تهیه بستنی و آبمیوه برای فرزندانشان را ندارند، مهمان این مجموعه باشند.
    
تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس
سایت فرارو

تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس

همزمان با غروب آفتاب در بوشهر، ساحل این شهر میزبان شهروندانی است که ساعاتی را در کنار خلیج فارس به تفریح و گذراندن اوقات فراغت سپری می‌کنند.
نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش
خبرگزاری ایسنا

نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش

محمود فرشچیان، بی‌شک یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های هنر معاصر ایران است. او نه فقط یک نگارگر، بلکه بنیان‌گذار مکتبی نوین در نقاشی ایرانی بود که توانست با تلفیق اصالت‌ها با نوآوری‌های مدرن، سبکی منحصربه‌فرد خلق کند.
اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس
روزنامه دنیای اقتصاد

اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس

تصاویر زیر از حمله آمریکا به محله مسکونی چاه‌تنگو قشم منتشر شده است.​
تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی
سایت فرارو

تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی

اگرچه در سال ۱۹۵۳ توافق آتش‌بس به درگیری‌های میان دو کره پایان داد، اما ردپای این جنگ همچنان به‌عنوان یادآوری ماندگار از گذشته باقی مانده و سبب شده است تاریخ این مناقشه نه‌ تنها فراموش نشود، بلکه به نسل‌های آینده نیز منتقل شود.
وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟
سایت عصرایران

وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟

فولاد، بتن و شیشه، همراه با نگاه نو به معماری، چهره شهرها را دگرگون کردند و تزئینات را به حاشیه راندند.
سوباتان بهشت مه آلود ایران
خبرگزاری ایسنا

سوباتان بهشت مه آلود ایران

جشن سده
خبرگزاری ایلنا

جشن سده

جشن سَده ازجشن های زردتشتیان است که دهم بهمن ماه برگزار می شود. این جشن بیش از هزار سال قدمت دارد و از کهن ترین جشن های ایرانی حتی
    
تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ

عکس های هوایی تلخ در جنوب شهر غزه یک سال قبل و بعد از جنگ را ، ببینید.
تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک

«مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور اسلامی ایران به منظور شرکت در هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در صدر هیاتی عالی رتبه بامداد دوشنبه (۲ مهر ۱۴۰۳) وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.
بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان
سایت فراز

بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان

بالاخره پس از پنج روز پر تلاطم، تمام وزرای پیشنهادی «مسعود پزشکیان» از مجلس رای اعتماد گرفتند تا دولت چهاردهم کار خود را پرقدرت آغاز کند. در این گزارش تصویری گزیده تصاویر جالبی را که گرفته شده است می‌بینید.
عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!
سایت خبرآنلاین

عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!

رئیس مجلس و رئیس دستگاه قانون‌گذار کشوری که قانون ممنوعیت واردات آیفون را تصویب کرده با تصویری با گوشی آیفون دیده شده است.
اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟
سایت فراز

اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟

بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط اقتصادی کشور دچار تغییرات بسیاری شد. یکی از مهم‌ترین این تغییرات در نوسان قیمت بازار ارز، دلار و طلا رخ داده است. با توجه به تغیر چشمگیر دلار و طلا در این اینفوگرافیک میزان افزایش قیمت دلار و سکه تمام بهار آزادی را از مرداد ۱۴۰۰ تاکنون می‌بینید.