قیمت طلا امروز




 قیمت شیر خام

 روزنامه چارسوق / ۲ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۶

هزارتوی قیمت‌گذاری لبنیات

بازار لبنیات در سال ۱۴۰۵ وارد مرحله‌ای شده که دیگر مسئله فقط افزایش قیمت چند قلم محصول نیست؛ فاصله میان قیمت مصوب و توان خرید خانوار، گسترش محصولات خارج از قیمت‌گذاری مستقیم و نبود شفافیت کافی درباره قیمت بسیاری از کالاها، سیاست تنظیم بازار را با یک پرسش جدی مواجه کرده؛ دولت چگونه می‌تواند هم از تولیدکننده حمایت کند و هم مانع حذف تدریجی لبنیات از سفره خانوار شود؟ بازار لبنیات در هفته‌های اخیر بار دیگر به یکی از نقاط حساس سیاست‌گذاری غذایی تبدیل شده است. در ظاهر دولت برای چند قلم محصول پرمصرف قیمت تعیین می‌کند و از تولیدکنندگان می‌خواهد این محصولات را با نرخ مشخص به بازار عرضه کنند اما در عمل، بخش بزرگی از سبد لبنیات خارج از این چارچوب قرار دارد و مصرف‌کننده با محصولاتی مواجه است که قیمت آن‌ها می‌تواند از یک برند تا برند دیگر و از یک فروشگاه تا فروشگاه دیگر تفاوت قابل توجهی داشته باشد. مسئله …
 هزارتوی قیمت‌گذاری لبنیات
بازار لبنیات در سال ۱۴۰۵ وارد مرحله‌ای شده که دیگر مسئله فقط افزایش قیمت چند قلم محصول نیست؛ فاصله میان قیمت مصوب و توان خرید خانوار، گسترش محصولات خارج از قیمت‌گذاری مستقیم و نبود شفافیت کافی درباره قیمت بسیاری از کالاها، سیاست تنظیم بازار را با یک پرسش جدی مواجه کرده؛ دولت چگونه می‌تواند هم از تولیدکننده حمایت کند و هم مانع حذف تدریجی لبنیات از سفره خانوار شود؟

بازار لبنیات در هفته‌های اخیر بار دیگر به یکی از نقاط حساس سیاست‌گذاری غذایی تبدیل شده است. در ظاهر دولت برای چند قلم محصول پرمصرف قیمت تعیین می‌کند و از تولیدکنندگان می‌خواهد این محصولات را با نرخ مشخص به بازار عرضه کنند اما در عمل، بخش بزرگی از سبد لبنیات خارج از این چارچوب قرار دارد و مصرف‌کننده با محصولاتی مواجه است که قیمت آن‌ها می‌تواند از یک برند تا برند دیگر و از یک فروشگاه تا فروشگاه دیگر تفاوت قابل توجهی داشته باشد.

مسئله زمانی جدی‌تر می‌شود که حتی قیمت‌های مصوب نیز برای بسیاری از خانوارها دیگر «ارزان» محسوب نمی‌شود. در خردادماه ۱۴۰۵، قیمت چهار قلم لبنیات پرمصرف تعیین شد؛ شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی کم‌چرب ۸۴ هزار تومان، شیر بطری یک لیتری ۹۸ هزار تومان، پنیر UF چهارصد گرمی ۲۰۳ هزار تومان و ماست دبه‌ای دو کیلوگرمی ۲۲۸ هزار و ۷۰۰ تومان. این قیمت‌ها در شرایطی تعیین شد که قیمت شیر خام تحویلی به کارخانه نیز به ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلوگرم رسیده بود.

اما کمتر از دو ماه بعد، نرخ‌های جدیدی برای سه قلم دیگر یا همان اقلام با مشخصات جدید اعلام شد. بر اساس مصوبه جدید، شیر بطری یک لیتری با ۲.۵ درصد چربی ۱۲۰ هزار تومان، شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی با همین میزان چربی ۹۱ هزار تومان و ماست دبه‌ای دو کیلوگرمی ۲۶۵ هزار تومان قیمت‌گذاری شد.

مقایسه این دو مرحله نشان می‌دهد قیمت شیر بطری حدود ۲۲ درصد و قیمت ماست دو کیلویی نزدیک به ۱۶ درصد افزایش یافته است. شیر نایلونی نیز حدود ۸ درصد گران‌تر شده است. البته بخشی از تفاوت به افزایش درصد چربی محصولات مربوط می‌شود اما از نگاه مصرف‌کننده، نتیجه نهایی تفاوت چندانی ندارد؛ کالایی که باید در سبد غذایی روزمره قرار داشته باشد، با فاصله کوتاهی دوباره گران‌تر شده است.

وقتی «تغییر مشخصات» جای افزایش قیمت را می‌گیرد

یکی از مهم‌ترین نکات در بررسی بازار لبنیات، تفاوت میان «افزایش قیمت یک محصول» و «عرضه همان محصول با مشخصات متفاوت» است. افزایش درصد چربی، تغییر نوع بسته‌بندی، افزایش ماندگاری یا اضافه شدن ویژگی‌هایی مانند ویتامین‌ها می‌تواند مبنایی برای تعیین قیمت متفاوت باشد. از منظر تولیدکننده، این تغییرات ممکن است واقعاً هزینه تولید را افزایش دهد اما از منظر سیاست‌گذار، مسئله زمانی ایجاد می‌شود که تغییر مشخصات به ابزاری برای عبور از محدودیت‌های قیمت‌گذاری تبدیل شود. این موضوع به‌خصوص در بازاری اهمیت دارد که قیمت‌گذاری مستقیم تنها بخش محدودی از کالاها را پوشش می‌دهد. در چنین شرایطی، ممکن است یک محصول با مشخصات اندکی متفاوت، عملاً در همان سبد مصرفی خانوار قرار داشته باشد اما مشمول همان محدودیت قیمتی نباشد. همچنین بخوانید: مصرف لبنیات 10 درصد کم شد

درنتیجه، سیاست قیمت‌گذاری به جای آنکه یک سقف شفاف برای قیمت مصرف‌کننده ایجاد کند، به فهرستی محدود از کالاهای مشخص تبدیل می‌شود؛ در حالی که تولیدکننده می‌تواند بخش قابل توجهی از محصولات خود را در قالب‌های دیگری عرضه کند.

اینجا یک خلأ مهم شکل می‌گیرد. اگر شیر یک لیتری با مشخصات مشخص قیمت‌گذاری شود اما محصول مشابهی با درصد چربی یا ویژگی متفاوت خارج از این فهرست باشد، مصرف‌کننده چگونه باید تشخیص دهد که تفاوت قیمت ناشی از تفاوت واقعی هزینه تولید است یا صرفاً نتیجه استفاده از یک عنوان و مشخصات جدید؟ پاسخ این پرسش اهمیت زیادی دارد، زیرا بازار لبنیات بازاری با تنوع بسیار بالای محصول است. هزاران نوع شیر، ماست، پنیر، خامه، دوغ، دسر و فرآورده‌های ترکیبی در بازار عرضه می‌شود و امکان کنترل تک‌تک قیمت‌ها با روش‌های سنتی بازرسی عملاً محدود است. همچنین بخوانید: قیمت لبنیات 2 برابر شد

از سوی دیگر، مسئله فقط قیمت فروش نیست. در اواخر تیرماه، حتی در برخی مناطق گزارش‌هایی از عرضه بیشتر شیر نسبت به تقاضای بازار منتشر شد و برای خرید شیر مازاد از دامداران و همچنین صادرات مدیریت‌شده شیرخشک تصمیماتی مطرح شد. این موضوع یک تناقض مهم در زنجیره لبنیات را نشان می‌دهد؛ ممکن است در حلقه تولید با مازاد عرضه مواجه باشیم اما مصرف‌کننده نهایی همچنان محصول لبنی را گران خریداری کند.

این تناقض نشان می‌دهد مشکل بازار الزاماً کمبود شیر خام نیست؛ بلکه می‌تواند در ساختار هزینه، فرآوری، بسته‌بندی، حمل‌ونقل، توزیع، حاشیه سود و کاهش قدرت خرید مصرف‌کننده ریشه داشته باشد.

هزینه تولید بالا رفته اما قدرت خرید بیشتر نشده است

نمی‌توان افزایش قیمت لبنیات را صرفاً به گران‌فروشی نسبت داد. صنعت لبنیات زنجیره‌ای از هزینه‌ها دارد که از خوراک دام و شیر خام آغاز می‌شود و تا انرژی، بسته‌بندی، حمل‌ونقل، نیروی انسانی و توزیع ادامه پیدا می‌کند.

افزایش قیمت شیر خام در سال ۱۴۰۵ یکی از مهم‌ترین عوامل فشار بر صنایع لبنی بوده است. نرخ شیر خام که در اواخر سال گذشته حدود ۴۶ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش می‌شد، به ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. درواقع، هزینه ماده اولیه اصلی کارخانه‌های لبنی در مدت نسبتاً کوتاهی رشد قابل توجهی داشته است. اما مسئله سیاست‌گذار اینجاست که نمی‌تواند تمام افزایش هزینه تولید را به مصرف‌کننده منتقل کند، زیرا درآمد خانوار نیز متناسب با آن افزایش پیدا نکرده است.

داده‌های منتشرشده از شاخص قیمت مواد غذایی ایران نیز عمق این مشکل را نشان می‌دهد. بررسی داده‌های مرکز آمار ایران توسط مرکز داده‌های باز ایران نشان می‌دهد شاخص قیمت شیر در فاصله اردیبهشت ۱۳۹۶ تا اردیبهشت ۱۴۰۵ بیش از ۴۴ برابر شده است. این رقم قیمت ریالی یک لیتر شیر در بازار نیست، بلکه تغییر شاخص قیمت را نشان می‌دهد اما به خوبی بیانگر فشار انباشته‌ای است که طی سال‌های گذشته به مصرف‌کننده وارد شده است.

در چنین شرایطی، افزایش قیمت یک محصول غذایی دیگر یک اتفاق مقطعی نیست. هر افزایش قیمت جدید روی سطح بالایی از تورم انباشته می‌شود و درنهایت رفتار مصرف‌کننده را تغییر می‌دهد. این تغییر رفتار می‌تواند از خرید برند ارزان‌تر آغاز شود، سپس به کاهش دفعات خرید و کوچک‌تر شدن حجم محصولات برسد و درنهایت بخشی از خانوارها را به حذف کامل یا مقطعی برخی اقلام لبنی سوق دهد. همچنین بخوانید: قیمت لبنیات 2 برابر شد

این اتفاق از منظر اقتصادی و سلامت عمومی اهمیت زیادی دارد. لبنیات صرفاً یک کالای مصرفی عادی نیست؛ شیر، ماست و پنیر بخش مهمی از دریافت پروتئین، کلسیم و برخی ریزمغذی‌های خانوار را تأمین می‌کنند. بنابراین، کاهش مصرف آنها فقط به معنای کاهش فروش کارخانه نیست، بلکه می‌تواند پیامدهای بلندمدت‌تری برای کیفیت تغذیه داشته باشد.

مسئله اصلی، نبود شفافیت در قیمت است

در این میان، یکی از مهم‌ترین ضعف‌های ساختار فعلی بازار، مسئله شفافیت است. اگر فقط چند قلم محصول قیمت مصوب داشته باشند و برای سایر محصولات، قیمت‌گذاری مستقیم وجود نداشته باشد، نظارت باید از «قیمت نهایی» به «زنجیره هزینه و حاشیه سود» منتقل شود. در غیر این صورت، بازرسی صرفاً به برخورد با موارد آشکار گران‌فروشی محدود خواهد شد. این موضوع در شرایطی اهمیت دارد که ظرفیت بازرسی نیز محدود است. رئیس سازمان تعزیرات حکومتی در سال ۱۴۰۵ با اشاره به وضعیت تهران اعلام کرده بود حدود ۶۵۰ هزار واحد صنفی در این شهر وجود دارد، در حالی که حدود ۷۰ بازرس صنفی برای نظارت بر آنها مطرح بوده است.

حتی اگر ظرفیت بازرسی افزایش پیدا کند، باز هم نمی‌توان انتظار داشت نیروی انسانی به صورت فیزیکی قیمت تمام کالاها را کنترل کند. راه‌حل واقعی، حرکت به سمت شفافیت دیجیتال و اتصال اطلاعات تولید، توزیع، فاکتور، موجودی و قیمت مصرف‌کننده است. در همین راستا، تشکیل قرارگاه‌های نظارت بر بازار و افزایش تعداد بازرسان می‌تواند در کوتاه‌مدت اثر بازدارنده داشته باشد اما مسئله ساختاری بازار با گشت و بازرسی حل نمی‌شود. اگر اطلاعات قیمت و هزینه در زنجیره تأمین شفاف نباشد، تخلف می‌تواند از سطح فروشگاه به حلقه‌های قبلی زنجیره منتقل شود.

از سوی دیگر، دستگاه قضایی نیز در ماه‌های اخیر بر ضرورت برخورد با گران‌فروشی، کم‌فروشی و احتکار و همچنین ضرورت نظارت بر تغییرات قیمت بر اساس مستندات واقعی تاکید کرده است. اما برای اینکه این سیاست نتیجه بدهد، باید مشخص باشد «قیمت واقعی» هر کالا چگونه محاسبه می‌شود و چه میزان سود در هر حلقه از زنجیره قابل قبول است. در بازار لبنیات، این موضوع اهمیت دوچندان دارد؛ زیرا تولیدکننده، کارخانه، شرکت پخش، عمده‌فروش و فروشگاه همگی در تعیین قیمت نهایی نقش دارند.

لبنیات؛ آزمونی برای سیاست تنظیم بازار

در نگاه نخست ممکن است تصور شود افزایش قیمت لبنیات مسئله‌ای میان تولیدکننده و مصرف‌کننده است اما واقعیت پیچیده‌تر است. تولیدکننده با افزایش هزینه‌ها روبه‌روست، دامدار باید شیر خام را با قیمت اقتصادی تولید کند، کارخانه به دنبال حفظ حاشیه سود و استمرار تولید است و درنهایت مصرف‌کننده نیز متناسب با درآمد خود، خرید را انجام دهد. بنابراین، سیاست‌گذار نمی‌تواند با فشار بر یک حلقه، مسئله را حل کند.

اگر دولت قیمت را بیش از حد پایین نگه دارد، خطر کاهش انگیزه تولید و فشار بر دامدار و کارخانه افزایش پیدا می‌کند. اگر تمام هزینه‌ها آزادانه به مصرف‌کننده منتقل شود، تقاضا کاهش یافته و لبنیات از سفره خانوار حذف می‌شود. نقطه تعادل، جایی میان این دو است؛ نقطه‌ای که نیازمند اطلاعات دقیق از هزینه تولید و شفافیت کامل در زنجیره توزیع است. جالب آنکه در بازار جهانی نیز وضعیت لبنیات در سال ۲۰۲۶ الزاماً با آنچه در بازار داخلی ایران رخ می‌دهد هم‌جهت نیست. شاخص قیمت لبنیات FAO در ژوئن ۲۰۲۶ به ۱۱۷.۴ واحد رسید که ۱.۵ درصد کمتر از ماه قبل و ۲۴.۵ درصد پایین‌تر از ژوئن ۲۰۲۵ بود. بهبود عرضه در اتحادیه اروپا و آمریکا و افزایش تولید برخی محصولات لبنی، از عوامل کاهش قیمت جهانی عنوان شده است.

چشم‌انداز OECD و FAO نیز نشان می‌دهد بازار جهانی لبنیات در سال ۲۰۲۶ با افزایش عرضه روبه‌روست و قیمت‌های بین‌المللی پس از افت نیمه دوم سال جاری، تنها افزایش ملایمی را تجربه خواهند کرد. این تفاوت یک نکته مهم را روشن می‌کند؛ همه فشارهای قیمتی بازار لبنیات ایران را نمی‌توان به تحولات جهانی نسبت داد. بخش مهمی از فشار موجود، داخلی و مرتبط با تورم، نرخ ارز، هزینه نهاده‌ها، انرژی، بسته‌بندی، حمل‌ونقل و ساختار توزیع است.

البته سال ۲۰۲۶ برای اقتصاد ایران سال عادی هم نیست. فشارهای ناشی از جنگ، اختلال در تجارت، افزایش هزینه حمل‌ونقل و محدودیت‌های ارزی به زنجیره غذا منتقل شده است. حتی FAO در مردادماه درباره احتمال شکل‌گیری موج جدید تورم جهانی غذا هشدار داد و افزایش قیمت نفت، کمبود کود و هزینه‌های انرژی را از عوامل فشار بر قیمت مواد غذایی در ماه‌های آینده دانست.

بنابراین، بازار لبنیات ایران در ماه‌های آینده با یک دوگانه مهم روبه‌رو خواهد بود؛ از یک طرف، افزایش هزینه‌های تولید می‌تواند فشار برای رشد قیمت را حفظ کند و از طرف دیگر، کشش تقاضای خانوار به دلیل افت قدرت خرید محدودتر خواهد شد. اگر سیاست‌گذار تنها به تعیین قیمت چند قلم محصول ادامه دهد، احتمالاً بخش بیشتری از بازار به سمت محصولات خارج از قیمت‌گذاری حرکت خواهد کرد. اما اگر به جای تمرکز صرف بر قیمت نهایی، کل زنجیره را شفاف کند، می‌توان هم از تولیدکننده واقعی حمایت کرد و هم جلوی افزایش قیمت‌های فاقد توجیه را گرفت.

درنهایت، مسئله لبنیات فقط این نیست که شیر ۹۱ هزار تومان است یا ۱۲۰ هزار تومان و ماست دو کیلویی ۲۲۸ هزار تومان است یا ۲۶۵ هزار تومان؛ مسئله اصلی این است که چه بخشی از این قیمت ناشی از هزینه واقعی تولید است، چه بخشی مربوط به توزیع و حاشیه سود است و چه بخشی می‌تواند حاصل ناکارآمدی یا تخلف باشد. تا زمانی که پاسخ روشنی برای این پرسش‌ها وجود نداشته باشد، سیاست قیمت‌گذاری همچنان یک قدم عقب‌تر از بازار حرکت خواهد کرد و در این فاصله، آنچه از سفره خانوار حذف می‌شود نه فقط یک بسته ماست یا بطری شیر، بلکه بخشی از کیفیت تغذیه جامعه است.







چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ - 19 August 2026
سایت اکوایران

پیام پنهان باب المندب به بازارها/تجارت جهانی در انتظار ثبات

معمایِ بزرگ جنگ ایران | کمک به کاهش «شوک نفتی» تنگه هرمز چه منافع اقتصادی برای چین داشت؟ | چین ذخایر مخفی دارد؟
سایت اقتصادنیوز

معمایِ بزرگ جنگ ایران | کمک به کاهش «شوک نفتی» تنگه هرمز چه منافع اقتصادی برای چین داشت؟ | چین ذخایر مخفی دارد؟

اقتصادنیوز: بزرگترین رقیب آمریکا به تنهایی از بحران جهانی انرژی جلوگیری می‌کند. هیچ کس نمی‌داند این کشور چگونه یا چرا این کار را انجام می‌دهد.
چرا FATF با یک امضا حل نمی‌شود؟ / پشت پرده هزینه‌های اقتصاد تحریمی ایران
سایت اقتصاد ۲۴

چرا FATF با یک امضا حل نمی‌شود؟ / پشت پرده هزینه‌های اقتصاد تحریمی ایران

ایران هنوز از وضعیت پرخطر FATF خارج نشده است و در آخرین وضعیت رسمی، همچنان مشمول فراخوان برای اعمال اقدامات مقابله‌ای قرار دارد. نشست ژوئن ۲۰۲۶ این وضعیت را تغییر نداد و FATF همچنان ایران را در کنار کره شمالی در زمره حوزه‌های پرخطر قرار داده است.
زندگی با حقوق ۲۵ میلیونی و هزینه ۹۰ میلیونی/ وقتی ناترازی معیشت از تمامی ناترازی‌ها پیشی می‌گیرد
سایت اقتصاد ۲۴

زندگی با حقوق ۲۵ میلیونی و هزینه ۹۰ میلیونی/ وقتی ناترازی معیشت از تمامی ناترازی‌ها پیشی می‌گیرد

هزینه زندگی یک خانواده کارگری در پایان تیرماه از ۹۰ میلیون تومان عبور کرده، در حالی که دریافتی یک کارگر متأهل با تمام مزایا حدود ۲۵ میلیون تومان است؛ این شکاف ۶۵ میلیون تومانی تصویری از فرسایش قدرت خرید، کوچک‌شدن سفره و عمیق‌تر شدن فقر در میان مزدبگیران است.
خبرگزاری ایرنا

فیلم| زندگی در دنیای شایدها برازنده مردم ایران نیست

بازارسازی بدون خروج از ساختار رانتی
سایت هم میهن

بازارسازی بدون خروج از ساختار رانتی

وجود بازار به‌تنهایی به معنای حرکت به سمت یک ساختار اقتصادی توسعه‌گرا نیست. از منظر اقتصادی ، پرسش مهم‌تر این است که در این بازار چه چیزی مبادله می‌شود و منشأ ارزش آن چیست؟
بازار خودرو آرام اما بدون مشتری!
سایت ایران آنلاین

بازار خودرو آرام اما بدون مشتری!

بازار خودرو دیروز هم روز آرامی را پشت سر گذاشت. قیمت‌ها در بیشتر مدل‌ها تغییر چندانی نداشت و معاملات نیز همچنان در سطح پایینی قرار داشت.
افزایش فاصله تورم و دستمزد؛ شکاف ۶ واحد درصدی سفره کارگران+ جدول
سایت اکونگار

افزایش فاصله تورم و دستمزد؛ شکاف ۶ واحد درصدی سفره کارگران+ جدول

گزارش رسمی مرکز آمار نشان می‌دهد که نرخ تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها در تیرماه به رقم تکان‌دهنده ۱۲۸.۱ درصد رسیده است، شکاف میان وعده‌های مسئولان و واقعیت‌های معیشتی طبقه کارگر بیش از پیش عمیق شده است.
پیش‌بینی یک اقتصاددان از تورم نیمه دوم سال
سایت اقتصاد ایرانی

پیش‌بینی یک اقتصاددان از تورم نیمه دوم سال

اقتصادایرانی: تورم سالانه ۶۶ درصدی در حالی به یکی از بی‌سابقه‌ترین سطوح خود رسیده که دولت در حال بررسی افزایش قیمت حامل‌های انرژی و بنزین است؛ تصمیمی که به گفته آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران، می‌تواند موج تازه‌ای از افزایش قیمت‌ها را به راه بیندازد.
    
مسکن از روی کاغذ تا روی زمین
خبرگزاری ایسنا

مسکن از روی کاغذ تا روی زمین

دولت چهاردهم با دو رویکرد اصلی شامل مسکن حمایتی و استیجار عمومی قصد دارد دهک‌هایی را که سال‌ها از گردونه بخش مسکن خارج بوده‌اند، وارد این چرخه کند.
دولت ایران کوچک است یا فقط کوچک دیده می‌شود؟ بودجه، همه واقعیت را نمی‌گوید
خبرگزاری برنا

دولت ایران کوچک است یا فقط کوچک دیده می‌شود؟ بودجه، همه واقعیت را نمی‌گوید

برنا_گروه اقتصادی؛ ایران در ظاهر، دولتی با مخارج عمومی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی دارد، اما این رقم لزوما تصویر کاملی از اندازه واقعی دولت ارائه ن...
هزینه پنهان توقف خط تولید
سایت جهان صنعت نیوز

هزینه پنهان توقف خط تولید

خرابی تجهیزات می‌تواند هزینه‌های سنگینی به صنایع تحمیل کند. در این مطلب نقش هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و نرم افزار نگهداری و تعمیرات در کاهش توقف تولید را بررسی می‌کنیم.
[مسعود دشتی درخشان] معنای بشکه در بازار نفت
سایت اطلاعات آنلاین

[مسعود دشتی درخشان] معنای بشکه در بازار نفت

اگر اوپک‌پلاس نگران مازاد عرضه نیست، چرا درست پس از بازگرداندن بخش بزرگی از کاهش تولید خود، تصمیم گرفته افزایش عرضه را متوقف کند؟
خصوصی‌ سازی به سبک دولت؛ عقب‌نشینی تاکتیکی یا توزیع جدید رانت؟/ پشت پرده واگذاری تازه سایپا چیست؟
سایت اقتصاد ۲۴

خصوصی‌ سازی به سبک دولت؛ عقب‌نشینی تاکتیکی یا توزیع جدید رانت؟/ پشت پرده واگذاری تازه سایپا چیست؟

پرونده خصوصی‌ سازی خودروسازان بار دیگر با واگذاری سایپا به بخش خصوصی باز شده، اما حفظ سهم ۲۰ درصدی دولت و تغییر معیار‌های «اهلیت» خریداران این پرسش را جدی‌تر کرده است که آیا قرار است سایپا واقعاً خصوصی شود یا تنها شکل تازه‌ای از همان خصولتی‌سازی قدیمی بازتولید شود.
خانه بر آب؛ سودای کنترل اجاره بها با دستور
روزنامه عصر اقتصاد

خانه بر آب؛ سودای کنترل اجاره بها با دستور

مریم غدیرپور وزیر راه و شهرسازی در مراسم بیست و ششمین نمایشگاه صنعت ساختمان، با رویکردی که بوی تکرار تجربه‌های تلخ گذشته را می‌داد، از ضرورت ورود دولت به تنظیم گری بازار اجاره و سوق دادن بافت‌های فرسوده به سمت اجاره داری حرفه‌ای سخن گفت و در حالی که بنرهای تبلیغاتی انبوه سازان، نوید رونق
هزینه‌هایِ پنهان اختلال و قطع اینترنت | سپندارند: عادت سیاست‌گذار به قطع اینترنت، خطرناک‌تر از خسارت مقطعی است
سایت اقتصادنیوز

هزینه‌هایِ پنهان اختلال و قطع اینترنت | سپندارند: عادت سیاست‌گذار به قطع اینترنت، خطرناک‌تر از خسارت مقطعی است

اقتصادنیوز:صادق سپندارند، استاد دانشگاه تهران، می‌گوید خسارت واقعی قطع و اختلال اینترنت بسیار فراتر از اعداد رسمی است و بخش بزرگی از آن در مهاجرت نیروی انسانی، توقف توسعه کسب‌وکارها و ایده‌هایی که هرگز شکل نمی‌گیرند، پنهان می‌ماند.
نقد یک الگوی حکمرانی؛ از تعدد مراکز تصمیم گیری و تضعیف بخش خصوصی تا فقدان حکمرانی متمرکز | تجربه‌ها دیر شنیده می‌شوند و هزینه در سطح کل سیستم پرداخت می‌شود
سایت اقتصادنیوز

نقد یک الگوی حکمرانی؛ از تعدد مراکز تصمیم گیری و تضعیف بخش خصوصی تا فقدان حکمرانی متمرکز | تجربه‌ها دیر شنیده می‌شوند و هزینه …

اقتصادنیوز:گاهی برای فهم بحران‌های امروز باید به سخنانی بازگشت که سال‌ها پیش گفته شدند، اما کمتر شنیده شدند.
راهکار چهارم حل مشکل قیمت بنزین در ایران | غلامرضا سلامی: چرا اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را به یک تصمیم بزرگ و پرهزینه تبدیل کرده‌ایم؟
سایت اقتصادنیوز

راهکار چهارم حل مشکل قیمت بنزین در ایران | غلامرضا سلامی: چرا اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را به یک تصمیم بزرگ و پرهزینه تبدیل …

اقتصادنیوز: اگر دولت‌ها از سال‌ها پیش، به‌جای ثابت نگه داشتن قیمت اسمی حامل‌های انرژی، قیمت آن را به‌صورت ماهانه یا حتی متناسب با شرایط اقتصادی و تورم تعدیل می‌کردند، جامعه به‌تدریج با این تغییرات سازگار می‌شد.
افزایش قیمت بنزین، مسیر حرکت نقدینگی را تغییر می‌دهد؟ | گلوانی: گرانی بنزین یک شوک موقت تورمی ایجاد می‌کند نه تورم 150 درصدی!
سایت اقتصادنیوز

افزایش قیمت بنزین، مسیر حرکت نقدینگی را تغییر می‌دهد؟ | گلوانی: گرانی بنزین یک شوک موقت تورمی ایجاد می‌کند نه تورم 150 درصدی!

اقتصادنیوز: یک پژوهشگر و کارشناس اقتصادی گفت: در حال حاضر تورم ماهانه بالای ۵ تا ۶ درصد است و تورم نقطه‌ای و سالانه نیز بالای 83 یا 84 درصد قرار دارد. بنابراین این‌طور نیست که اگر در قیمت بنزین افزایش جدی صورت بگیرد، تورم ناگهان به سمت ۱۵۰ درصد یا اعداد مشابه حرکت کند؛ چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.
سرمقاله خراسان/ بنزین؛ برای ۱۰درصد کمبود، جراحی راه نیندازید | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ بنزین؛ برای ۱۰درصد کمبود، جراحی راه نیندازید | آخرین خبر

خراسان/ «بنزین؛ برای ۱۰درصد کمبود، جراحی راه نیندازید » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم مصطفی غنی زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: یکی از ادعاهای موجود این است که محاصره دریایی و ضربه دشمن به پالایشگاه‌های کشور موجب ناترازی مضاعف در عرصه بنزین شده است. معاون رئیس جمهور آقای س
افزایش هزینه بدهی در جهان
روزنامه دنیای اقتصاد

افزایش هزینه بدهی در جهان

بازار اوراق قرضه دولتی در اقتصادهای بزرگ جهان تحت فشار قرار گرفته است؛ فشاری که بازده اوراق بلندمدت را به بالاترین سطوح دهه‌های اخیر رسانده است. رشد قیمت نفت، نگرانی درباره ماندگاری تورم، کسری‌های بودجه‌ای سنگین و افزایش انتشار اوراق برای تامین سرمایه‌گذاری‌های مرتبط با هوش مصنوعی، همزمان به بازار بدهی …
         
 خودروسازان؛ نگران توسعه «مسیر موازی واردات»
روزنامه دنیای اقتصاد

 خودروسازان؛ نگران توسعه «مسیر موازی واردات»

در شرایطی که خودروسازان داخلی نسبت به توسعه تردد خودروهای خارجی در مناطق آزاد و تمدید مجوزهای آن ابراز مخالفت کرده‌اند، پلیس راهور فراجا از سازوکاری خبر داده که می‌تواند حضور خودروهای خارجی در این مناطق را از یک تردد کوتاه‌مدت به حضور بلندمدت تبدیل کند.
لوکس‌بازی در شمال تهران وسط جنگ/ خانه کلنگی متری 2.5 میلیارد تومان به فروش می  رسد/ تهران؛ گران‌تر از مونیخ و پاریس شد!
سایت اقتصادنیوز

لوکس‌بازی در شمال تهران وسط جنگ/ خانه کلنگی متری 2.5 میلیارد تومان به فروش می رسد/ تهران؛ گران‌تر از مونیخ و پاریس شد!

اقتصادنیوز: بازار مسکن تهران در مقایسه با بسیاری از شهرهای بزرگ جهان، دیگر صرفاً یک بازار گران در سطح منطقه محسوب نمی‌شود و در برخی مقایسه‌های بین‌المللی، قیمت هر مترمربع یک واحد لوکس در منطقه یک پایتخت تهران به محدوده شهرهای گران‌قیمت جهان رسیده است.
سایت اکوایران

تخریب یا جریمه؟ ابهام در اجرای نامه شورای امنیت کشور

ترویج ممدانی؟
روزنامه شرق

ترویج ممدانی؟

تا چند ماه پیش می‌شد آنچه را در نیویورک اتفاق افتاد، به ویژگی‌های خاص این شهر نسبت داد؛ شهری گران، جوان، مهاجرپذیر و متمایل به دموکرات‌ها که زهران ممدانی در آن با وعده مهار هزینه زندگی به قدرت رسید. حالا اما پیروزی عبدال السید در میشیگان، پرسش دیگری را پیش کشیده است: آیا «پدیده نیویورک» از مرزهای این …
«بانک سرمایه» همچنان در باتلاق زیان‌دهی/ چراغِ روشنِ بانک به بهای ۳۶ میلیارد تومان زیان در هر روز؟!
سایت تابناک

«بانک سرمایه» همچنان در باتلاق زیان‌دهی/ چراغِ روشنِ بانک به بهای ۳۶ میلیارد تومان زیان در هر روز؟!

بانک سرمایه با همان نسخه قدیمی زیان و ناترازی وارد ۱۴۰۵ شده است. بانکی با سرمایه ثبتی ۴۰۰ میلیارد تومان، در حالی به پایان بهار رسیده که زیان انباشته‌اش از ۷۹...
سقوط آزاد ایران‌خودرو در دستان کروز / از وعده اعدام تا رکورد زیان ! - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

سقوط آزاد ایران‌خودرو در دستان کروز / از وعده اعدام تا رکورد زیان ! - مردم سالاری آنلاین

در حالی که مصرف‌کنندگان با افزایش قیمت خودروها دست و پنجه نرم می‌کنند، گزارش مالی جدید ایران‌خودرو شوکه‌کننده است ؛ زیان این شرکت ۱۳۶ درصد رشد کرده است! و این یعنی افزایش قیمت نیز نتوانسته جلوی سقوط مالی شرکت را بگیرد.
پاشنه آشیل محاصره دریایی ایران | برنامه‌ آمریکا برای ضربه زدن به صادرات نفت ایران
سایت اقتصادنیوز

پاشنه آشیل محاصره دریایی ایران | برنامه‌ آمریکا برای ضربه زدن به صادرات نفت ایران

اقتصادنیوز: ناوهای آمریکایی به تعمیر و نگهداری منظم نیاز دارند و استقرار طولانی‌مدت آنها می‌تواند توان عملیاتی نیروی دریایی آمریکا را کاهش دهد. از سوی دیگر، ایران همچنان تنگه هرمز را در اختیار دارد و می‌تواند با استفاده از ابزارهای نامتقارن و فشار بر زیرساخت‌های انرژی منطقه، هزینه‌های ادامه جنگ را افزایش …
حمله تند نماینده مجلس به صنعت خودرو از اتهام گران‌فروشی مدیران خودرو تا بیش‌اظهاری واردکنندگان
سایت اسب بخار

حمله تند نماینده مجلس به صنعت خودرو از اتهام گران‌فروشی مدیران خودرو تا بیش‌اظهاری واردکنندگان

مجتبی یوسفی در برنامه «میز اقتصاد» مجموعه‌ای از ادعاهای سنگین درباره ارزش‌گذاری خودروهای مونتاژی، نحوه تخصیص ارز و قیمت‌سازی از مسیر شرکت‌های واسطه مطرح کرد. به گفته این نماینده مجلس، مدیران خودرو طی پنج سال حدود ۶ میلیارد دلار ارز دریافت کرده، درحالی‌که ارزش مبنای برخی محصولات این شرکت پس از ورود نهادهای …
تجارت زیر آتش
روزنامه تعادل

تجارت زیر آتش

اقتصاد ایران در شرایطی وارد ماه‌های میانی سال شده که مجموعه‌ای از شاخص‌های اقتصادی و تجاری، از عمیق‌تر شدن رکود و دشوارتر شدن مسیر تولید و تجارت حکایت دارد....
نظر 11 اقتصاددان درباره سه سناریوی بنزینی روی میز دولت | چرا افزایش قیمت به آشوب می‌رسد؟ | چرا شرایط پساجنگ حساس‌تر است؟
سایت اقتصادنیوز

نظر 11 اقتصاددان درباره سه سناریوی بنزینی روی میز دولت | چرا افزایش قیمت به آشوب می‌رسد؟ | چرا شرایط پساجنگ حساس‌تر است؟

اقتصادنیوز:اقتصاددانان و متخصصان حوزه انرژی نظرات خود را در موضوع بنزین برای اکوایران ارسال کرده و مسئله بنزین را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دادند.
فرسایش خاموش
روزنامه دنیای اقتصاد

فرسایش خاموش

بخش زیادی از این میزان آسیب‌پذیری موجود در تبلیغات ذاتی است. تبلیغات همیشه نخستین هزینه‌ای است که در بحران حذف می‌شود؛ همان بودجه‌هایی که روزی محور رشد بودند، امروز نخستین گزینه برای صرفه‌جویی‌اند. اما آنچه امروز تجربه می‌کنیم دیگر یک شوک ناگهانی نیست؛ یک وضعیت فرسایشی ممتد است، بی‌افق روشن. در چنین …
هدیه‌هایی که سبد خرید را سنگین می‌کنند
سایت جوان آنلاین

هدیه‌هایی که سبد خرید را سنگین می‌کنند

بن‌هدیه و تخفیف‌های پلکانی مشتری را به خرید اقلام بیشتر از نیاز اولیه و پرداخت مبلغ بالاتر سوق می‌دهند و به‌نوعی رهزنی بازاری است
تأثیر جنگ بر معیشت
سایت روزنامه سازندگی

تأثیر جنگ بر معیشت

غلامرضا نوری‌قزلجه ، وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری مطرح کرد: افزایش هزینه‌های تولید به دلیل وقوع جنگ است
جنگ بر سر لیتیوم
سایت روزنامه سازندگی

جنگ بر سر لیتیوم

رقابت بر سر مواد معدنی حیاتی، چگونه مسیر اقتصاد جهان را تغییر می‌دهد؟
جنگ علیه دارو
سایت روزنامه سازندگی

جنگ علیه دارو

چگونه وعده «عدم حذف ارز ترجیحی» به آزادسازی قیمت‌ها و جهش ۲۰‌ برابری نرخ دارو انجامید
قربانیان بی‌ثباتی
روزنامه دنیای اقتصاد

قربانیان بی‌ثباتی

همان‌طور که آگاه هستید تحولات اخیر و تجربه تنش‌های نظامی و اجتماعی متناوب صنعت تبلیغات کشور را دچار چالش‌های متعددی کرده‌ و از پس هر کدام، این صنعت توقف‌های طولانی‌مدتی را تجربه کرده ‌است.
پشیمانی استراتژیک: تاوان سنگین تصمیم‌های اشتباه
روزنامه دنیای اقتصاد

پشیمانی استراتژیک: تاوان سنگین تصمیم‌های اشتباه

در ادبیات علمی، پشیمانی را احساسی منفی و مبتنی بر مقایسه تعریف کرده‌اند. به بیان ساده‌تر، وقتی فرد متوجه می‌شود که اگر در گذشته به جای انتخاب گزینه حاضر گزینه‌ دیگری را انتخاب می‌کرد، الان وضعیت بهتری داشت، دچار احساس پشیمانی می‌شود که چرا آن گزینه را انتخاب نکردم. بل و لومز و ساگدن، نخستین کسانی بودند …
خاستگاه‌های تاریخی ثروت و رفاه
روزنامه دنیای اقتصاد

خاستگاه‌های تاریخی ثروت و رفاه

چرا برخی جوامع در طول دو قرن گذشته توانسته‌اند به ثروت، رفاه، تولید و سطح زندگی بی‌سابقه‌ای دست یابند، درحالی‌که برخی دیگر همچنان با فقر، رشد اقتصادی پایین، بی‌ثباتی و توسعه‌نیافتگی مواجه‌اند؟ آیا ثروتمند شدن کشورها نتیجه برخورداری از منابع طبیعی، موقعیت جغرافیایی و دسترسی به بازارهاست یا باید ریشه‌های …
         
چرا عجم‌اوغلو بی‌جهت ستایش می‌شود؟
روزنامه دنیای اقتصاد

چرا عجم‌اوغلو بی‌جهت ستایش می‌شود؟

در سال ۲۰۲۴، دارون عجم‌اوغلو از موسسه فناوری ماساچوست (MIT)، به‌همراه سایمون جانسون و جیمز رابینسون، جایزه نوبل اقتصاد را برای پژوهش‌هایشان درباره چگونگی شکل‌دهی نهادها به رفاه اقتصادی دریافت کرد. آقای عجم‌اوغلو تنها ۵۸ سال دارد، اما مدتی است که به چهره مسلط این رشته تبدیل شده است. او هفت کتاب نوشته، …
نوشدارو برای گرانی گوشی؟
روزنامه دنیای اقتصاد

نوشدارو برای گرانی گوشی؟

بازار گوشی داشت افسارگسیخته عمل می‌کرد. رشد حداقل دوبرابری قیمت تمام محصولات، مسوولان را به این مهم واداشت تا با تخصیص سهمیه به واردات گوشی موبایل موافقت کنند. این جمله خبر داغ امروز است. فرود عسگری، رئیس‌کل گمرک ایران، از موافقت وزارت صنعت، معدن و تجارت با تخصیص سهمیه واردات تلفن همراه خبر داد.
منشأ تورم کجاست؟ + فایل صوتی
روزنامه دنیای اقتصاد

منشأ تورم کجاست؟ + فایل صوتی

اقتصاد ایران سال‌هاست با تورمی مزمن و بالا دست‌وپنجه نرم می‌کند. در اغلب تحلیل‌ها، رشد نقدینگی و سیاست‌های پولی انبساطی به‌عنوان مهم‌ترین عامل تورم معرفی می‌شوند. این دیدگاه، هرچند بخشی از واقعیت را بیان می‌کند، اما همه حقیقت نیست. اگر تورم ایران صرفا یک پدیده پولی بود، باید رابطه‌ای تقریبا ثابت و قابل …
جولان خودرو‌های بنزین‌خوار در سایه مماشات مسئولان درگیر «تعارض منافع»
سایت جوان آنلاین

جولان خودرو‌های بنزین‌خوار در سایه مماشات مسئولان درگیر «تعارض منافع»

جوان آنلاین: آبان سال گذشته، همزمان با افزایش مصرف بنزین در کشور، رئیس‌جمهور، خودروسازان را به صراحت تهدید به تعطیلی کرد و گفت: «اگر مصرف تولیدات داخلی بهینه...
نظرسنجی بنزین؛ انتخاب یا ناگزیری؟
روزنامه دنیای اقتصاد

نظرسنجی بنزین؛ انتخاب یا ناگزیری؟

ناترازی عرضه و تقاضای بنزین، دولت را میان سه مسیر اصلاحی قرار داده؛ اما نظرسنجی اخیر درباره سهمیه فردی، لزوما نشان‌دهنده پذیرش یکی از آنها نبوده و ترجیح نسبی جامعه میان گزینه‌های پرهزینه‌تر را بازتاب می‌دهد. آزمون واقعی، اجرای اصلاحاتی شفاف، تدریجی و قابل‌اعتماد است.
         
کارگر بی‌مزد خاورمیانه!
روزنامه صمت

کارگر بی‌مزد خاورمیانه!

در دنیای بی‌رحم تجارت جهانی امروز، مالکیت بر زمین و محصول، دیگر تضمین‌کننده ثروت نیست، این تسلط بر زنجیره ارزش است که برنده‌ها و بازنده‌ها را تعیین می‌کند. اقتصاد کشاورزی ایران سال‌هاست در تله‌ای مرگبار و خاموش گرفتار شده است.
    
کارت زرد آماری حوزه تحت‌امر به آقای وزیر!
روزنامه توسعه ایرانی

کارت زرد آماری حوزه تحت‌امر به آقای وزیر!

رامتین موثق در طول کار دولت چهاردهم، عملکرد وزارت جهاد کشاورزی به دفعات مورد انتقاد کارشناسان بوده است و به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران و فعالان صنفی حوزه،
رقبا حتی در بازار افغانستان هم از ایران پیشی گرفتند!
روزنامه توسعه ایرانی

رقبا حتی در بازار افغانستان هم از ایران پیشی گرفتند!

بازار افغانستان با هدف گذاری تجارت ۱۰ میلیارد دلاری، توسعه زیرساخت و افزایش تقاضا برای کالا و فناوری، به فرصتی تازه برای ایران تبدیل شده؛ اما رقبا برای
نحوه انجام اصلاحات اقتصادی و نتیجه‌بخشی آن
روزنامه آرمان امروز

نحوه انجام اصلاحات اقتصادی و نتیجه‌بخشی آن

ولی الله سیف آرمان امروز : اقتصاد ایران بیش از آنکه از کمبود شناخت نسبت به مشکلات یا فقدان راه‌حل‌های کارشناسی رنج ببرد، با ضعف در حکمرانی اصلاحات مواجه است. در این چارچوب، نشان داده شد که شکست یا نیمه‌تمام ماندن بسیاری از برنامه‌های اصلاحی را نمی‌توان صرفاً به ضعف سیاست‌های اقتصادی نسبت داد، بلکه [ …
ناترازی بنزین را اشتباه فهمیده‌ایم
سایت صفحه اقتصاد

ناترازی بنزین را اشتباه فهمیده‌ایم

ناترازی بنزین در ادبیات رایج عمدتاً با مقایسه میزان تولید و مصرف روزانه کشور تعریف می‌شود و فاصله میان این دو عدد به‌عنوان ناترازی مورد توجه قرار می‌گیرد؛ اما این شاخص به‌تنهایی برای سیاست‌گذاری کافی نیست، زیرا مشخص نمی‌کند شکاف موجود دقیقاً در کدام بخش از زنجیره تولید، توزیع و مصرف شکل گرفته و سهم هر …
بنزین ۸۵  اکتان ایران، ۹۲ اکتان امارات؛ تراستی‌ها کجا سود می‌برند؟
سایت صفحه اقتصاد

بنزین ۸۵ اکتان ایران، ۹۲ اکتان امارات؛ تراستی‌ها کجا سود می‌برند؟

ناترازی بنزین فقط حاصل کمبود تولید نیست؛ حاصل سال‌ها تصمیم‌گیری درباره مصرف، خودروسازی و زنجیره تجارت فرآورده نیز هست. در همین چارچوب، سامان شفیعی، از مدیران سابق پتروشیمی و کارشناس این حوزه درباره زنجیره‌ای مشخص از فروش مواد اولیه برای Blend بنزین به برخی تراستی‌ها و مسیر امارات پرسش‌هایی جدی مطرح …
آدرس‌های غلط و مسئولیت‌گریزی‌های رندانه
روزنامه چارسوق

آدرس‌های غلط و مسئولیت‌گریزی‌های رندانه

برای قضاوت درباره عملکرد مسعود نیلی، در این بخش به بازخوانی مقاله انتقادی عباس شاکری استاد برجسته اقتصاد در دانشگاه علامه طباطبایی نسبت به نیلی می‌پردازیم. دکتر شاکری این مقاله را در سال 1397 منتشر کرد. خلاصه مقاله دکتر شاکری در ادامه می‌آید: اواخر سال ۱۳۹۶ یکی از به اصطلاح کارشناسان!!! بانک مرکزی برای …
معماری مالی ایران و چین
روزنامه چارسوق

معماری مالی ایران و چین

رابطه تجاری ایران و چین با حجمی حدود ۶۰ میلیارد دلار، به سطحی رسیده که تداوم آن با مسیرهای مالی غیررسمی، پرهزینه و ناپایدار، ریسک‌های جدی برای تجارت خارجی ایران ایجاد می‌کند. ایجاد معماری مالی چندلایه شامل روابط کارگزاری، اتاق پایاپای، اتصال تدریجی به CIPS، سواپ ارزی و ارز دیجیتال بانک مرکزی، می‌تواند …
         
دیوار همیشه کوتاه مردم در بحران بنزین
سایت خبرآنلاین

دیوار همیشه کوتاه مردم در بحران بنزین

نقدی آماری بر روایت «مصرف بالای بنزین ایرانیان» و سهمی که خودرو، فرسودگی ناوگان و زیرساخت حمل‌ونقل در این مسئله دارند.
«خانه‌ریز»ها، ویژه ریزپس‌اندازها / ریسک بالای خرید با قیمت نهایی نامشخص و نقدشوندگی نامعلوم / باید منتظر ورود چینی‌ها باشیم
سایت خبرآنلاین

«خانه‌ریز»ها، ویژه ریزپس‌اندازها / ریسک بالای خرید با قیمت نهایی نامشخص و نقدشوندگی نامعلوم / باید منتظر ورود چینی‌ها باشیم

در حال حاضر هیچ مبنایی برای قیمت گذاری نیست و عرضه و تقاضا در مقاطع ضروری قطعا یک مکانیزم غلط و ناکارآمد است و نمیتواند نیازهای ضروری مردم به این بازار را تامین کند چرا که کمبودهای عمدی وضروری بودن نیازباعث ایجاد بازارهای به شدت غیر واقعی و پرفشار به سبد معیشت مردم شده است.
پرداخت صورت‌حساب خودروهای پرمصرف با افزایش قیمت بنزین
سایت هم میهن

پرداخت صورت‌حساب خودروهای پرمصرف با افزایش قیمت بنزین

رفت‌وبرگشت‌های اخیر درباره سهمیه‌ها و طرح عرضه بنزین با قیمت پالایشگاهی نشان داد که سرمایه اجتماعی، بخش فراموش‌شده سیاست سوخت است.
سبد خرید خانوارهای ایرانی کوچک‌تر شد؛ کاهش تقاضا برای خودرو و لوازم خانگی
سایت اقتصاد ۲۴

سبد خرید خانوارهای ایرانی کوچک‌تر شد؛ کاهش تقاضا برای خودرو و لوازم خانگی

بررسی آمارها نشان از کاهش قابل‌توجه خرید خودرو و لوازم خانگی توسط خانوارها دارد. در سال 1390، حدود 2.3 درصد خانوارها خودروی دست اول خریده‌اند.
ایده «ساخت و ساز صفر» در تهران به کجا رسید؟
سایت اکوایران

ایده «ساخت و ساز صفر» در تهران به کجا رسید؟

پارسال ایده‌ای درباره محدودیت ساخت و ساز در تهران از سوی وزارت نیرو به دلیل کمبود «آب» مطرح شد. این ایده که در رسانه‌ها به ساخت و ساز صفر معروف شد، در نهایت به کجا رسید؟
نظر اقتصاددانان در مورد سه طرح بنزینی دولت چیست؟
سایت اکوایران

نظر اقتصاددانان در مورد سه طرح بنزینی دولت چیست؟

اکوایران: اقتصاددانان و متخصصان حوزه انرژی نظرات خود را در موضوع بنزین برای اکوایران ارسال کرده و مسئله بنزین را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دادند.
         
ناترازی بنزین، مسئله‌ای فراتر از قیمت
روزنامه صمت

ناترازی بنزین، مسئله‌ای فراتر از قیمت

ناترازی بنزین در ایران به یکی از چالش‌های جدی بخش انرژی تبدیل‌شده است؛ چالشی که تنها به افزایش مصرف روزانه و فاصله میان تولید و تقاضا محدود نمی‌شود و مسائلی مانند رشد مصرف خودروها، ترافیک، ناکارآمدی الگوی مصرف، قاچاق سوخت، هزینه‌های واردات و نحوه توزیع یارانه را نیز در برمی‌گیرد.
         
تاب‌آوری فریبنده
سایت فرارو

تاب‌آوری فریبنده

تولید ناخالص داخلی آمریکا با وجود شوک‌های تعرفه‌ای و تورم هنوز منفی نشده، اما نرخ بیکاری ۴.۱ درصدی و کاهش مشارکت نیروی کار به پایین‌ترین سطح پنج ساله، زنگ خطر را به صدا درآورده است؛ ترکیب خطرناک بدهی‌های سرسام‌آور، ارزش‌گذاری‌های حبابی وال‌استریت و نرخ بهره بالا، اقتصاد جهان را در آستانه یک رکود تورمی …