قیمت طلا امروز




 نمایشگاه صنایع دفاعی ارتش

 خبرگزاری ایمنا / ۲۲ ساعت قبل

مهندسی یک بازدارندگی

صنعت دفاعی ایران روایتی از مهندسی قدرتی است که در جنگ‌های تحمیلی اول و دوم، بخشی از آن در میدان آزموده شد. مسیری که از قطع وابستگی آغاز شد و امروز به ساخت تجهیزات نوین و شکل‌گیری بازدارندگی دفاعی رسیده است.
 مهندسی یک بازدارندگی
به گزارش خبرگزاری ایمنا، ۳۱ مرداد در تقویم جمهوری اسلامی ایران یادآور مسیری است که در آن «وابستگی» به «توانمندی» و «تحریم» به یکی از محرک‌های شکل‌گیری یک زیست‌بوم فناورانه در حوزه دفاعی تبدیل شد.

صنعتی که روزی بخش مهمی از نیازهای خود را از بیرون مرزها تأمین می‌کرد، امروز در نقطه‌ای ایستاده که معادله قدرت در آن، بیش از آنکه با تعداد تجهیزات سنجیده شود، با دانش، سرعت تولید، شبکه فناوری، هوشمندی سامانه‌ها و توان بازآفرینی قدرت در میدان معنا پیدا می‌کند.

اهمیت صنعت دفاعی را باید در همین تغییر پارادایم جست‌وجو کرد؛ تغییری که در چهار دهه گذشته، از ساخت قطعه و تجهیزات اولیه آغاز شد و به حوزه‌هایی همچون موشک، پهپاد، پدافند، رادار، جنگ الکترونیک، سامانه‌های فرماندهی و کنترل و دیگر فناوری‌های پیشرفته دفاعی رسید. از خرید تجهیزات تا ساختن «زنجیره قدرت»

تجربه تاریخی ایران نشان می‌دهد وابستگی دفاعی تنها به معنای وابستگی به یک محصول یا یک کارخانه خارجی نیست؛ وابستگی، در سطحی عمیق‌تر، یعنی ناتوانی در طراحی، تعمیر، ارتقا و بازتولید فناوری.

نقطه مهم در تحول صنعت دفاعی ایران نیز از همین‌جا آغاز شد. مسئله دیگر صرفاً این نبود که یک سامانه ساخته شود؛ مسئله این بود که کشور بتواند چرخه کامل آن را در اختیار داشته باشد؛ از تحقیق و طراحی و مواد اولیه تا تولید، آزمون، عملیاتی‌سازی، نگهداری و ارتقا.

این تغییر نگاه، صنعت دفاعی را از یک «تولیدکننده تجهیزات» به یک شبکه ملی فناوری نزدیک کرد؛ شبکه‌ای که دانشگاه، شرکت دانش‌بنیان، صنایع بزرگ، مراکز تحقیقاتی، متخصصان و نیروهای مسلح در آن به یکدیگر متصل می‌شوند.

در چنین الگویی، قدرت دفاعی دیگر محصول یک وزارتخانه یا سازمان منفرد نیست؛ محصول اتصال چندین حلقه علمی و صنعتی به یکدیگر است.

جنگ؛ جایی که فناوری از روی کاغذ وارد میدان می‌شود

هیچ آزمایشگاهی نمی‌تواند به اندازه یک میدان واقعی، نقاط قوت و ضعف یک سامانه را آشکار کند. جنگ‌های اخیر نیز از این منظر برای صنعت دفاعی ایران یک آزمون بزرگ بودند.

در جنگ ۱۲ روزه، فناوری‌های دفاعی و تهاجمی در محیطی واقعی با یکی از پیشرفته‌ترین شبکه‌های نظامی منطقه مواجه شدند. موشک‌ها، پهپادها، سامانه‌های شناسایی و رصد، جنگ الکترونیک و شبکه‌های فرماندهی و کنترل، دیگر تنها موضوع نمایشگاه و رزمایش نبودند؛ در شرایط واقعی باید کار می‌کردند.

اما اهمیت این تجربه فقط در آنچه به کار گرفته شد خلاصه نمی‌شود. جنگ، برای یک صنعت دفاعی پیشرفته، یک «داده بزرگ عملیاتی» است؛ داده‌ای که نشان می‌دهد کدام فناوری باید ارتقا پیدا کند، کدام سامانه به بازطراحی نیاز دارد، کجا سرعت واکنش باید افزایش یابد و چگونه می‌توان میان حسگر، فرماندهی، تصمیم و اثرگذاری، زمان را کوتاه‌تر کرد.

در جنگ تحمیلی سوم نیز همین واقعیت برجسته‌تر شد؛ جنگ مدرن دیگر تنها تقابل پلتفرم‌ها نیست. یک جنگنده در برابر یک جنگنده، موشک در برابر موشک یا سامانه پدافندی در برابر هدف، تنها بخشی از معادله است. آنچه در سطح راهبردی اهمیت پیدا کرده، شبکه‌ای از سامانه‌های به‌هم‌پیوسته، داده‌محور و هوشمند است که بتوانند در زمان کوتاه، اطلاعات را به تصمیم و تصمیم را به اقدام تبدیل کنند.

از همین منظر، تجربه جنگ‌های اخیر را باید نه پایان یک مسیر، بلکه آغاز مرحله جدیدی از تحول صنعت دفاعی دانست.

یکی از مهم‌ترین تغییرات صنعت دفاعی جهان، عبور از مفهوم سنتی «سلاح» به مفهوم پیچیده‌تر «سامانه» است.

در جنگ مدرن، یک موشک به‌تنهایی تعیین‌کننده نیست؛ ارزش آن زمانی آشکار می‌شود که در کنار ماهواره، رادار، پهپاد شناسایی، سامانه فرماندهی و کنترل، شبکه ارتباطی، جنگ الکترونیک و سامانه‌های پشتیبانی قرار گیرد.

از موشک تا هوش مصنوعی؛ تغییر چهره صنعت دفاعی

به همین دلیل، آینده صنعت دفاعی ایران نیز بیش از گذشته به حوزه‌هایی همچون هوش مصنوعی، پردازش داده، سامانه‌های خودمختار، ریزالکترونیک، جنگ الکترونیک، ارتباطات امن، سنجش از دور و فناوری‌های پیشرفته مواد گره خواهد خورد.

در این میان، پهپادها یکی از روشن‌ترین نمونه‌های تغییر ماهیت قدرت نظامی هستند. پهپاد می‌تواند بخشی از یک شبکه شناسایی، مراقبت، هدف‌یابی و اثرگذاری باشد. ترکیب پهپادهای شناسایی و رزمی با موشک‌ها و سامانه‌های فرماندهی، نمونه‌ای از همین حرکت به سمت «جنگ شبکه‌ای» است.

در حوزه پدافند نیز مسئله تنها ساخت یک موشک یا رادار نیست؛ بلکه ایجاد یک معماری چندلایه دفاعی اهمیت دارد؛ معماری‌ای که بتواند تهدید را کشف، طبقه‌بندی، رهگیری و در صورت نیاز منهدم کند. انقلاب واقعی، در کارخانه اتفاق نمی‌افتد؛ در مدل فکر کردن اتفاق می‌افتد

اگر قرار باشد از «انقلاب صنعت دفاعی» سخن گفته شود، نباید آن را صرفاً در افزایش تعداد محصولات جست‌وجو کرد. انقلاب واقعی زمانی رخ می‌دهد که چرخه تولید فناوری کوتاه‌تر شود.

یعنی فاصله میان یک نیاز عملیاتی و تولید راهکار فناورانه کاهش پیدا کند؛ دانشگاه سریع‌تر به میدان متصل شود، شرکت دانش‌بنیان تنها پیمانکار نباشد، متخصص جوان امکان حل مسئله واقعی پیدا کند و داده‌های حاصل از میدان به سرعت به میز طراحی و آزمایشگاه بازگردد.

در این مدل، صنعت دفاعی یک سیستم زنده است؛ میدان به صنعت مسئله می‌دهد، صنعت به دانشگاه نیاز می‌دهد، دانشگاه دانش تولید می‌کند، دانش به فناوری تبدیل می‌شود و فناوری دوباره به میدان بازمی‌گردد.

این چرخه، همان چیزی است که می‌تواند قدرت دفاعی را از یک ظرفیت مقطعی به یک توانمندی پایدار تبدیل کند. صنعت دفاعی؛ یک پروژه ملی

در نهایت، شاید مهم‌ترین معنای روز صنعت دفاعی همین باشد که قدرت دفاعی یک کشور، محصول یک سازمان نیست.

وقتی یک مهندس روی یک سامانه کار می‌کند، دانشجویی در آزمایشگاه روی یک الگوریتم تحقیق می‌کند، یک شرکت دانش‌بنیان قطعه‌ای راهبردی تولید می‌کند، یک استاد دانشگاه مسئله‌ای فناورانه را حل می‌کند و یک متخصص در مجموعه دفاعی، فناوری را به محصول عملیاتی تبدیل می‌کند، همه آنها در یک نقطه به هم می‌رسند: امنیت ملی.

به همین دلیل، شعار «صنعت دفاعی، مشارکت ملی، ایران مقتدر» را می‌توان فراتر از یک شعار مناسبتی دید؛ این گزاره در واقع تصویری از مدل آینده قدرت دفاعی کشور است؛ مدلی که در آن مرز میان صنعت، دانشگاه، دانش‌بنیان و دفاع روزبه‌روز کمرنگ‌تر می‌شود.

تجربه جنگ‌های اخیر نیز یک پیام روشن دارد: در عصر فناوری، بازدارندگی فقط با داشتن تجهیزات ایجاد نمی‌شود؛ با توان ساختن، به‌روزرسانی کردن و جایگزین کردن آنها ایجاد می‌شود.

کشوری که بتواند پس از هر بحران، تجربه را به داده، داده را به دانش، دانش را به فناوری و فناوری را به توان عملیاتی تبدیل کند، صرفاً برای یک جنگ آماده نمی‌شود؛ بلکه قابلیت مواجهه با نسل‌های بعدی تهدید را نیز پیدا می‌کند.

جنگ‌های اخیر، توان دفاعی ایران را به میدان آورد

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدعلی ابن‌رسول رئیس عقیدتی سیاسی صنایع هوایی وزارت دفاع در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به پیشینه نامگذاری ۳۱ مرداد به عنوان روز صنعت دفاعی کشور اظهار کرد: این روز یادآور ادغام وزارت سپاه در وزارت دفاع در سال ۱۳۶۸ و شکل‌گیری ساختار جدید وزارت دفاع است؛ اقدامی که در امتداد تدابیر و راهبردهای حکیمانه امام خمینی(ره) و در مسیر تقویت بنیه دفاعی جمهوری اسلامی ایران انجام شد.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین اصولی که از سوی امام خمینی(ره) در حوزه دفاعی کشور ترسیم شد، ایستادن روی پای خود، قطع وابستگی به بیگانگان و حرکت به سمت خودکفایی بود؛ رویکردی که به فرماندهان و نیروهای مسلح این امکان را داد تا با اتکا به ظرفیت‌های داخلی، مسیر تولید و توسعه تجهیزات دفاعی را دنبال کنند.

رئیس عقیدتی سیاسی صنایع هوایی وزارت دفاع ادامه داد: این نگاه راهبردی باعث شد صنعت دفاعی کشور از وابستگی به تجهیزات خارجی فاصله بگیرد و به سمت تولید تجهیزات قدرتمند، به‌روز و متناسب با نیازهای میدان حرکت کند؛ مسیری که امروز نیز با هدایت فرماندهی معظم انقلاب اسلامی با قوت ادامه دارد.

وی با اشاره به تحولات اخیر در حوزه فرماندهی نیروهای مسلح تصریح کرد: انتصابات و تدابیر فرماندهی معظم انقلاب نشان داد مسیر ترسیم‌شده از سوی امام خمینی(ره)، فرماندهان شهید و نسل نخست مجاهدان عرصه دفاعی، با اقتدار ادامه خواهد داشت و صنعت دفاعی نیز در همین چارچوب به توسعه ظرفیت‌های خود ادامه می‌دهد. جنگ، ویترین توانمندی‌های دفاعی ایران شد

ابن‌رسول با بیان اینکه بخش مهمی از دستاوردهای صنعت دفاعی امروز در میدان واقعی به آزمون گذاشته شده است، گفت: اگر در گذشته بخشی از توان دفاعی کشور در قالب برنامه‌ها، طرح‌ها و ظرفیت‌های تئوریک مطرح می‌شد، جنگ ۱۲ روزه و به‌ویژه جنگ ۴۰ روزه رمضان فرصت آن را فراهم کرد که مردم و دشمنان به‌صورت عینی بخشی از این توانمندی‌ها را مشاهده کنند.

وی افزود: در این نبردها، تجهیزات و ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران در برابر تهدیدهای دشمنان، به‌ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی، به کار گرفته شد و توانست نقش خود را در ایجاد بازدارندگی و پاسخ به تهدیدها ایفا کند؛ تجربه‌ای که نشان داد صنعت دفاعی کشور صرفاً یک ظرفیت روی کاغذ نیست، بلکه بخشی از قدرت واقعی جمهوری اسلامی ایران در میدان است.

رئیس عقیدتی سیاسی صنایع هوایی وزارت دفاع با تأکید بر اینکه بازدارندگی به معنای پایان مسیر توسعه دفاعی نیست، اظهار کرد: آنچه در جنگ‌های اخیر اتفاق افتاد، برای صنعت دفاعی کشور یک تجربه مهم بود. ممکن است در جریان جنگ آسیب‌هایی به برخی زیرساخت‌ها و مجموعه‌های دفاعی وارد شده باشد، اما این آسیب‌ها نتوانست اراده و چرخه تولید کشور را متوقف کند.

وی ادامه داد: امروز تولید در بخش‌های مختلف صنعت دفاعی نه‌تنها متوقف نشده، بلکه بر اساس ظرفیت‌های ایجادشده و تلاش متخصصان، روند تولید با قدرت بیشتری ادامه دارد و در برخی حوزه‌ها افزایش قابل توجهی نسبت به گذشته مشاهده می‌شود.

ابن‌رسول با اشاره به نقش نیروی انسانی در استمرار توان دفاعی کشور گفت: آنچه صنعت دفاعی را سرپا نگه داشته، تنها ساختمان‌ها، کارخانه‌ها و تجهیزات نیست؛ پشتوانه اصلی این صنعت، مغزهای متفکر، نخبگان، دانشمندان، مهندسان، متخصصان و فرماندهانی هستند که دانش و اراده خود را برای ساخت قدرت دفاعی کشور به کار گرفته‌اند.

دانش دفاعی ایران؛ سرمایه‌ای فراتر از زیرساخت‌ها

وی خاطرنشان کرد: اگر یک زیرساخت آسیب ببیند، می‌توان آن را دوباره ساخت؛ اما مهم‌تر از ساختمان و تجهیزات، دانش و نیروی انسانی است و امروز این سرمایه در صنعت دفاعی کشور همچنان فعال است و با انگیزه و توان بیشتری مسیر خود را دنبال می‌کند.

رئیس عقیدتی سیاسی صنایع هوایی وزارت دفاع تأکید کرد: تجربه جنگ‌های اخیر نشان داد خودکفایی دفاعی یک انتخاب مقطعی نیست، بلکه یک ضرورت راهبردی برای کشور است. هرچه توان داخلی در حوزه طراحی، تولید و توسعه تجهیزات دفاعی افزایش پیدا کند، قدرت کشور برای مقابله با تهدیدها و حفظ استقلال و امنیت ملی نیز افزایش خواهد یافت.

وی در پایان گفت: مسیر خودکفایی و اقتدار دفاعی که از سال‌های نخست انقلاب اسلامی آغاز شد، امروز به مرحله‌ای رسیده است که آثار آن در میدان دیده می‌شود و با اتکا به توان متخصصان و نخبگان کشور، این مسیر با قدرت ادامه خواهد داشت.

به گزارش ایمنا، سی‌ویکم مرداد، از این منظر، روز تجلیل از یک صنعت نیست؛ روز یادآوری یک اصل راهبردی است: قدرت دفاعی پایدار، وارداتی نیست؛ ساخته می‌شود.

و شاید همین نقطه، تفاوت میان داشتن تجهیزات و داشتن «قدرت» باشد؛ قدرتی که در کارخانه آغاز می‌شود، در دانشگاه رشد می‌کند، در میدان آزموده می‌شود و در نهایت به یک مؤلفه تعیین‌کننده از استقلال و امنیت ملی تبدیل می‌شود. کد مطلب 997521




یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ - 23 August 2026
گروگان‌گیری مالی شرکت نفت؛ چه کسانی از نابسمانی در تولید نفع می برند؟
خبرگزاری مهر

گروگان‌گیری مالی شرکت نفت؛ چه کسانی از نابسمانی در تولید نفع می برند؟

مسدود شدن حساب‌های شرکت ملی نفت، در حالی رخ داده که این مجموعه باید تولید انرژی و درآمد ارزی کشور را بدون وقفه تأمین کند و حقوق کارکنان صنعت نفت را نیز به موقع پرداخت کند تا تولید نخوابد.
سیگنال مثبت همتی به بازار سرمایه؛ بورس در مسیر جذاب‌تر شدن؟! | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سیگنال مثبت همتی به بازار سرمایه؛ بورس در مسیر جذاب‌تر شدن؟! | آخرین خبر

ایسنا/ اظهارات اخیر رئیس‌ کل بانک مرکزی مبنی بر عدم تغییر نرخ سود بانکی، در شرایطی که بازار سرمایه در نخستین روز هفته با جهشی قابل توجه همراه شده و شاخص کل از مرز شش میلیون واحد عبور کرده است، یک سیگنال مهم برای فعالان بورس محسوب می‌شود؛ سیگنالی که می‌تواند از کاهش نگرانی سهامداران درباره افزایش نرخ
وابستگی تجارت خارجی ایران به امارات قابل جایگزینی است/ مردم نگران معیشت نباشند
خبرگزاری ایرنا

وابستگی تجارت خارجی ایران به امارات قابل جایگزینی است/ مردم نگران معیشت نباشند

تهران- ایرنا- رئیس اتاق مشترک ایران و چین با بیان اینکه اخلال در مبادلات مالی از سوی امارات بر تجارت خارجی ایران اثرگذار است اما می توان راه ها و روش های دیگر را جایگزین کرد، اظهار داشت: در شرایطی هستیم که برای ماهها بابت معیشت مردم و در دسترس بودن کالا نگرانی نداریم پیش‌بینی های لازم در این زمینه صورت …
حذف ارز ترجیحی؛ رهایی از رانت، ورود به آزمون معیشت
خبرگزاری ایرنا

حذف ارز ترجیحی؛ رهایی از رانت، ورود به آزمون معیشت

تهران- ایرنا- پایان ارز ترجیحی در شرایط محدودیت منابع ارزی را باید اقدامی قابل دفاع و اجتناب‌ناپذیر دانست که در عین حال مرحله ای دشوارتر را برای شکل گیری نظام کارآمد حمایت اجتماعی در اقتصاد ایران رقم زده است؛ نظامی که موفقیت آن نه فقط با نرخ ارز، بلکه در صیانت از قدرت خرید مردم سنجیده خواهد شد.
زنجیره حذف ارز پیش‌سازهای دارویی تا جیب بیماران ادامه دارد
روزنامه توسعه ایرانی

زنجیره حذف ارز پیش‌سازهای دارویی تا جیب بیماران ادامه دارد

رامتین موثق در روزهای پایانی هفته گذشته، خبری مبنی بر حذف ارز ترجیحی دارو پخش شد و این در حالی اتفاق افتاد که وزیر بهداشت و درمان به سختی مقابل این
    
پیامدهای توقف تجارت با امارات چیست؟/ ایران از امارات چه می‌خرد و چه می‌فروشد؟/ عمان جایگزین امارات می‌شود؟
سایت الف

پیامدهای توقف تجارت با امارات چیست؟/ ایران از امارات چه می‌خرد و چه می‌فروشد؟/ عمان جایگزین امارات می‌شود؟

تصمیم امارات برای توقف تجارت و معاملات مالی با ایران، یکی از مهم‌ترین مسیرهای تجارت خارجی کشور را هدف گرفته و زنجیره واردات، تولید، تأمین ارز و صادرات را در معرض شوک تازه قرار داده است.
لوبیا چیتی خلاف جریان آب شنا می‌کند
روزنامه هفت صبح

لوبیا چیتی خلاف جریان آب شنا می‌کند

افزایش عرضه، واردات مناسب، رسیدن محصول داخلی و تغییر رفتار خریداران، قیمت محبوب‌ترین لوبیای بازار را پایین کشید
پول داریم یا نداریم؟ روایت دوگانه از دخل ارزی
سایت جوان آنلاین

پول داریم یا نداریم؟ روایت دوگانه از دخل ارزی

بانک مرکزی: ۱/۴ میلیارد دلار اضافه شده به ذخایر اسکناس از بازار داخلی جمع‌آوری شده است
         
روایت عجیب از تخصیص ارز به مونتاژکاران | ۶.۵ میلیارد دلار برای ۴۳۰ هزار خودرو!
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

روایت عجیب از تخصیص ارز به مونتاژکاران | ۶.۵ میلیارد دلار برای ۴۳۰ هزار خودرو!

یک کارشناس خودرو با تأیید آمار باورکردنی تخصیص ۶.۵میلیارد دلار ارز به یک شرکت مونتاژکار طی ۵سال گفت: اگر همین ارز صرف واردات خودروی کامل می‌شد، نتیجه بهتری برای بازار و مصرف‌کننده داشت.
نمایشنامه عجیب اقتصاد ایران | اقتصاد ایران چگونه با وجود شوک‌های مکرر به فعالیت ادامه می‌دهد؟ | 50 تا 60 درصد شاغلان اضطراب از دست دادن شغل دارند
سایت اقتصادنیوز

نمایشنامه عجیب اقتصاد ایران | اقتصاد ایران چگونه با وجود شوک‌های مکرر به فعالیت ادامه می‌دهد؟ | 50 تا 60 درصد شاغلان اضطراب …

اقتصادنیوز: مجله تجارت فردا در گزارشی به این سوال پرداخته که سازگاری اقتصاد ایران تا کجا می‌تواند ادامه پیدا کند؟
اصلاحات اقتصادی دولت؛ برنامه پزشکیان برای بانک، ارز، انرژی و حذف رانت
سایت عصرایران

اصلاحات اقتصادی دولت؛ برنامه پزشکیان برای بانک، ارز، انرژی و حذف رانت

وزیر امور اقتصادی و دارایی با تشریح رویکرد اقتصادی دولت چهاردهم، از پیگیری اصلاحات در حوزه‌های بانک، ارز، انرژی، بودجه و تجارت خبر داد و تأکید کرد که حذف ران...
سایت عصرایران

احتمال انحلال چند بانک دیگر

سایت تابناک

«روز دی اقتصادی» ترامپ علیه ایران؛ آیا فشار حداکثری به جنگ اقتصادی با چین می‌رسد؟

سی ان ان: بیرون کشیدن مخفی نفت از خلیج فارس تسکینی موقت است، راهکار دایم باز شدن رسمی تنگه و پایان جنگ است
سایت عصرایران

سی ان ان: بیرون کشیدن مخفی نفت از خلیج فارس تسکینی موقت است، راهکار دایم باز شدن رسمی تنگه و پایان جنگ است

ذخایر راهبردی جهانی نفت در طول جنگ تا 1.9 میلیارد بشکه کاهش یافته است. اگر بازار به تعادل برسد، برای جلوگیری از بحران بعدی باید این ذخایر پر شوند. اگر این ات...
هزینه حمل فقط کرایه کشتی نیست - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

هزینه حمل فقط کرایه کشتی نیست - سایت خبری اقتصاد پویا

در تجارت بین‌الملل، فاصله فقط با کیلومتر سنجیده نمی‌شود؛ فاصله یک هزینه اقتصادی است. هرچه مسیر طولانی‌تر، پرریسک‌تر و غیرقابل پیش‌بینی‌تر شود، هزینه رسیدن کالا به مقصد افزایش پیدا می‌کند. ممکن است کرایه حمل فقط یکی از اجزای این هزینه باشد، اما مشکل آنجاست که افزایش ریسک معمولاً چند هزینه دیگر را نیز …
ایران و ضرورت ساخت جاده مالی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

ایران و ضرورت ساخت جاده مالی - سایت خبری اقتصاد پویا

رضا قیدر / آسیای مرکزی با حضور کشورهایی مانند قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و قرقیزستان، بازاری مهم برای کالا و خدمات ایرانی به شمار می‌رود. نزدیکی جغرافیایی، اشتراکات تاریخی و فرهنگی، نیاز این کشورها به برخی محصولات صنعتی و کشاورزی و دسترسی ایران به آب‌های آزاد، مجموعه‌ای از مزیت‌هایی هستند …
عدالت سرانه، فشار نابرابردر طرح تخصیص بنزین: مسئله خانوارهای کم‌درآمدِ خودرودار
سایت هم میهن

عدالت سرانه، فشار نابرابردر طرح تخصیص بنزین: مسئله خانوارهای کم‌درآمدِ خودرودار

نقطه آسیب‌پذیر طرح دقیقاً در میان همان گروهی قرار دارد که سیاست اصلاح یارانه نباید فشار اصلی را بر آن تحمیل کند: خانوارهای کم‌درآمدِ خودرودار، به‌ویژه خانوارهای کوچک، دارای خودروهای پرمصرف و وابسته به خودرو برای کار و رفت‌وآمد.
سه سناریو برای مدیریت ناترازی سوخت روی میز دولت - همدلی
روزنامه همدلی

سه سناریو برای مدیریت ناترازی سوخت روی میز دولت - همدلی

این روزها با تشدید ناترازی بنزین در کنار رشد مصرف، خودروهای پرمصرف و توزیع نابرابر یارانه، سیاست‌گذار را با اصلاح تدریجی و تصمیم‌....
آیا واشنگتن و متحدانش معادله نفت خاورمیانه را تغییر داده‌اند؟
سایت اکوایران

آیا واشنگتن و متحدانش معادله نفت خاورمیانه را تغییر داده‌اند؟

اکوایران: با کمک نیروی دریایی آمریکا، شرکت‌های نفتی عربستان سعودی، کویت، قطر و امارات نفتکش‌هایی را اجاره کرده‌اند که فرستنده‌های خود را خاموش می‌کنند و نفت را از خلیج فارس، از طریق تنگه هرمز، به دریای عمان منتقل می‌کنند.
ایرانیان در محاصره گرانی و نداری - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

ایرانیان در محاصره گرانی و نداری - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / برای یک خانوار، افزایش دو یا سه برابری قیمت یک کالای مصرفی در شش ماه، صرفاً به معنای گران‌تر شدن یک محصول نیست؛ این تغییر می‌تواند کل الگوی مصرف را دگرگون کند. خانواری که پیش‌تر برای خرید یک کالا، سهم مشخصی از درآمد ماهانه خود را کنار می‌گذاشت، اکنون ممکن است مجبور [ ]
سایت اکوایران

هرمز بسته شد؛ آسیا به دنبال مسیرهای جایگزین انرژی رفت

خطر تکرار سرنوشت یارانه نقدی برای بنزین
سایت عصرایران

خطر تکرار سرنوشت یارانه نقدی برای بنزین

اجرای طرح سقاب بدون تعیین دقیق مدت اجرا، سازوکار خروج، نسبت آن با اصلاح قیمت و جایگاه آن در یک برنامه جامع اصلاح انرژی، می‌تواند خطر تکرار طرح یارانه نقدی بر...
چرا راهکارهای نوین کاهش مصرف انرژی در ایران اجرا نمی شوند؟
سایت عصرایران

چرا راهکارهای نوین کاهش مصرف انرژی در ایران اجرا نمی شوند؟

مدل‌های نوین قراردادی، عصای جادویی نیستند؛ اما ابزاری است که می‌توانند بخشی از بار مالی اصلاحات صنعتی را از دوش دولت بردارند و به بخشِ خصوصی منتقل کنند.تا زم...
         
تنظیم بازار یا تهدید تولید - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

تنظیم بازار یا تهدید تولید - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین جلیلی بال / در سال‌های گذشته، ممنوعیت فصلی واردات برنج از ابتدای مرداد تا پایان آبان با هدف حمایت از تولید داخلی اعمال می‌شد. اما برای سال ۱۴۰۵ این محدودیت لغو شده و امکان ترخیص برنج وارداتی در فصل برداشت فراهم شده است. بر اساس ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی، ممنوعیت ترخیص برنج در این [ ]
سقوط اقتصادی در نبود پول قدرتمند - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

سقوط اقتصادی در نبود پول قدرتمند - سایت خبری اقتصاد پویا

کریمی/ پول ملی زمانی می‌تواند نقش واقعی خود را در اقتصاد ایفا کند که مردم بتوانند با آن قیمت‌ها را بسنجند، درآمد خود را برای آینده برنامه‌ریزی کنند، پس‌انداز داشته باشند و قراردادهای اقتصادی را بر مبنای آن تنظیم کنند. اما در شرایطی که ارزش پول با سرعت کاهش می‌یابد، ریال به‌تدریج بخشی از این [ ]
بنزین متانولی؛ همه‌چیز درباره یک خبر جنجالی
سایت فرارو

بنزین متانولی؛ همه‌چیز درباره یک خبر جنجالی

بنزین متانولی می‌تواند برای خودروهای قدیمی که استانداردهای انعطاف‌پذیری با این سوخت را ندارند، مضر باشد اما لازم است بدانید از این سوخت در اغلب کشورهای دنیا استفاده می‌شود. البته با استاندارد سه درصد نه بیشتر
هشدار یک اقتصاددان درباره رشد تورم، بیکاری و رکود اقتصادی در صورت تداوم محاصره دریایی/ جایگزین کردن دریا با جاده و ریل ممکن نیست
سایت اقتصاد ۲۴

هشدار یک اقتصاددان درباره رشد تورم، بیکاری و رکود اقتصادی در صورت تداوم محاصره دریایی/ جایگزین کردن دریا با جاده و ریل ممکن …

یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت تردد کشتی‌ها در مسیر‌های دریایی برای تجارت ایران اظهار کرد: اگر کالایی نتواند از مسیر دریایی وارد کشور شود و هیچ کشتی نتواند به سمت ایران حرکت کند و در بنادر پهلو بگیرد، طبیعتاً با کاهش درآمد‌های ارزی و محدودیت دسترسی به مواد اولیه، قطعات یدکی و سایر کالا‌های مورد …
سایت اقتصاد ۲۴

افشاگری عارف درباره یارانه بنزین؛ دهک دهم ۲۳ برابر دهک اول سهم می‌برد!

نقشه عراق برای فرار از تنگه هرمز و صادرات نفت از مسیرهای جدید | پرونده تولید ۱۰ میلیون بشکه‌ نفت در روز، روی میز الزیدی
سایت اقتصادنیوز

نقشه عراق برای فرار از تنگه هرمز و صادرات نفت از مسیرهای جدید | پرونده تولید ۱۰ میلیون بشکه‌ نفت در روز، روی میز الزیدی

اقتصادنیوز: عراق با هدف افزایش تولید نفت به ۸ تا ۱۰ میلیون بشکه در روز، همزمان به دنبال افزایش سهمیه اوپک و توسعه مسیرهای صادراتی از ترکیه، سوریه و اردن است؛ برنامه‌ای که سایه اختلال در تنگه هرمز را پررنگ‌تر کرده است.
تداوم رکود و فاز انتظار در بازار خودرو تا پایان تابستان/ چرا نوسانات ارزی بازار را ملتهب نکرد؟
سایت اقتصاد ۲۴

تداوم رکود و فاز انتظار در بازار خودرو تا پایان تابستان/ چرا نوسانات ارزی بازار را ملتهب نکرد؟

یک کارشناس بازار خودرو با تأکید بر وضعیت معیشتی و رکود حاکم بر اقتصاد گفت: «به‌واسطه رکود در کسب‌وکار‌ها و جاماندن دستمزد‌ها از نرخ واقعی تورم، طبعاً مکانیسم هوشمند بازار و اقتصاد پتانسیل تأثیرپذیری پرش قیمت خودرو را در کوتاه‌مدت از بازار سلب کرده و به دلیل مجموع مواردی که گفته شد، ادامه روند رکود تعمیق‌شده …
هشدار فلاحت‌پیشه درباره مرحله جدید جنگ: از انرژی تا ورود ناتو
سایت اکوایران

هشدار فلاحت‌پیشه درباره مرحله جدید جنگ: از انرژی تا ورود ناتو

اکوایران: حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، نماینده ادوار مجلس و رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، با اشاره به پایان مهلت ۶۰ روزه تفاهم‌نامه اسلام‌آباد، نسبت به تبدیل شدن تقابل ایران و آمریکا به «جنگ انرژی» و گسترش دامنه درگیری به سایر بازیگران منطقه‌ای هشدار داد.
محمدرضا فرزانگان؛ بنزین مازاد باید گران شود، اما نه یک‌شبه
سایت اکوایران

محمدرضا فرزانگان؛ بنزین مازاد باید گران شود، اما نه یک‌شبه

اکوایران: محمدرضا فرزانگان معتقد است نسخه بنزینی دولت نباید با یک شوک قیمتی اجرا شود؛ به گفته او، باید سهمیه پایه حفظ، قیمت مصرف مازاد به‌تدریج تعدیل و در نهایت یارانه بنزین از مالکیت خودرو به همه شهروندان منتقل شود.
         
بحران آب تمام شد؟ گزارشی از آخرین وضعیت سدهای کشور
سایت اکوایران

بحران آب تمام شد؟ گزارشی از آخرین وضعیت سدهای کشور

وضعیت سدهای کشور در سال آبی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ نسبت به سال گذشته بهبود یافته، اما فاصله با میانگین بلندمدت همچنان در برخی سدها ادامه دارد؛ آخرین آمار وزارت نیرو را بخوانید.
تهدید به  «روز دی اقتصادی» و پیام واضح کمپین تازه ترامپ علیه تهران؛ این فیلم را قبلا دیده‌ایم؟
سایت اکوایران

تهدید به «روز دی اقتصادی» و پیام واضح کمپین تازه ترامپ علیه تهران؛ این فیلم را قبلا دیده‌ایم؟

اکوایران: با توجه به اینکه تقریباً تمام بخش‌های انرژی، مالی و حمل و نقل ایران از قبل تحت پوشش تحریم‌های ایالات متحده قرار دارند، به نظر می‌رسد هدف ترامپ اعمال تحریم‌های ثانویه بر کشورهایی است که تمام روابط خود را با ایران قطع نکرده‌اند -حتی اگر این کشورها از متحدان یا شرکای آمریکا باشند.
از تعطیلی آژانس‌ها تا مجوزفروشی؛ مردم هنوز سفر را ازسر نگرفته‌اند
سایت تجارت نیوز

از تعطیلی آژانس‌ها تا مجوزفروشی؛ مردم هنوز سفر را ازسر نگرفته‌اند

رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان تهران گفت: از حدود ۶ هزار آژانس دارای پروانه ثبت‌شده، شاید در حال حاضر حدود یک‌ششم واقعاً فعال باشند و شرایط به گونه‌ای شده که باب خرید و فروش مجوز آژانس مسافرتی به قیمت پایین باز شده است.
مقاومت پزشکیان در مقابل عزل وزیر دروغگو/ آقای میدری آن همه پاورپوینت و ادعای نظریه پردازی این بود؟
سایت تابناک

مقاومت پزشکیان در مقابل عزل وزیر دروغگو/ آقای میدری آن همه پاورپوینت و ادعای نظریه پردازی این بود؟

علی رغم همه فشار‌ها به مردم و توافقات با مجلس رئیس جمهور نسبت به تغییر وزیر رفاه مقاومت دارد، وی تلاش دارد تا با حفظ میدری به بهانه شرایط بحرانی از اصلاح کاب...
صادرات نفت؛ صفر
سایت روزنامه سازندگی

صادرات نفت؛ صفر

صریح‌ترین سخنان عبدالناصر همتی ، رئیس‌کل بانک مرکزی ایران درباره تنگنای ارزی کشور:
خودروسازی‌ها را اسقاط کنید
سایت هم میهن

خودروسازی‌ها را اسقاط کنید

«اگر به دنبال اصلاح وضع موجود هستیم باید خودروسازی ها اسقاط شوند. صنعت خودرو مانند گاو شیردهی بوده که در چهار دهه اخیر تا توانسته اند آن را دوشیده اند و از ظرفیت های رانتی آن استفاده کرده اند. بنابراین این صنعت را باید اسقاط کرد.»
سایت اکوایران

اتاق امن چطور هزینه ساخت مسکن را بیش از ۱۰۰ میلیون تومان بالا می‌برد؟

چراغِ روشن ماینرها، چالش بزرگ در حل ناترازی انرژی
خبرگزاری ایسنا

چراغِ روشن ماینرها، چالش بزرگ در حل ناترازی انرژی

درست در ساعاتی که چراغ خانه‌ها خاموش، چرخ برخی واحدهای تولیدی متوقف و فعالیت کشاورزان با محدودیت برق گره خورده است، چراغ مصرف‌کنندگان پرمصرف و ماینرهای غیرمجاز همچنان محل پرسش افکار عمومی است، ماینرهایی که گفته می‌شود گاه به اندازه ده‌ها خانه برق مصرف می‌کنند و حالا این سؤال جدی را پیش روی مسئولان قرار …
مونتاژکاران‌، چهارچرخ علیه جیب مردم
روزنامه هفت صبح

مونتاژکاران‌، چهارچرخ علیه جیب مردم

افزایش قیمت خودروهای مونتاژی همزمان با ناترازی بنزین، انتقاد کارشناسان را برانگیخته است. آنان خواستار کاهش انحصار، اصلاح واردات، عرضه خودروهای کم‌مصرف و نظارت جدی‌تر شده‌اند
از کنترل نرخ ارز تا تاب‌آوری اقتصاد در شرایط تحریم
خبرگزاری ایرنا

از کنترل نرخ ارز تا تاب‌آوری اقتصاد در شرایط تحریم

تهران- ایرنا - رئیس کل اسبق بانک مرکزی با تاکید بر اینکه تشدید تحریم‌ها بدون تردید هزینه و ریسک تجارت خارجی ایران را افزایش می‌دهد، معتقد است: این امر به معنای توقف تجارت خارجی یا ناتوانی کشور در تسویه مبادلات نیست زیرا ایران به دلیل سال‌های طولانی تحریم، تجربه قابل‌توجهی در یافتن مسیرهای تجاری، انتقال …
         
سه سناریو برای مدیریت ناترازی سوخت روی میز دولت
خبرگزاری ایرنا

سه سناریو برای مدیریت ناترازی سوخت روی میز دولت

تهران- ایرنا- این روزها با تشدید ناترازی بنزین در کنار رشد مصرف، خودروهای پرمصرف و توزیع نابرابر یارانه، سیاست‌گذار را با اصلاح تدریجی و تصمیم‌های پرریسک مواجه کرده تا آنجا که دولت برای مدیریت این حوزه، سه سناریو پیش روی خود قرار داده است.
پیامد قطع روابط تجاری امارات بر هزینه‌های لجستیک ایران - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

پیامد قطع روابط تجاری امارات بر هزینه‌های لجستیک ایران - مردم سالاری آنلاین

قطع روابط تجاری و مالی امارات با ایران می‌تواند هزینه حمل‌ونقل، لجستیک و مبادلات تجاری ایران را افزایش دهد
مدیران نامرئی پرونده تراستی‌ها
روزنامه هفت صبح

مدیران نامرئی پرونده تراستی‌ها

پرونده‌های تراستی‌ها از تخلف‌های ارزی عبور کرده و به مسئله‌ای ساختاری در مدیریت منابع کشور تبدیل شده است
پشت پرده افزایش تولید؛ بنزین بی‌ کیفیت در راه است؟/ هشدار؛ سونامی خرابی خودروها در راه است!
سایت اقتصاد ۲۴

پشت پرده افزایش تولید؛ بنزین بی‌ کیفیت در راه است؟/ هشدار؛ سونامی خرابی خودروها در راه است!

اگر ادعا‌ها درباره افت کیفیت سوخت درست باشد، تبعات آن می‌تواند مستقیماً به خودرو‌ها و جیب خانوار‌ها برسد. پرسش اینجاست که افزایش ظاهری تولید بنزین چگونه محقق شده و آیا مردم قرار است هزینه این ناترازی را با افزایش مصرف، خرابی خودرو و هزینه‌های سنگین تعمیرات پرداخت کنند؟
         
هزینه سبد معیشت ۹۰ میلیونی یعنی ۷ دهک درآمدی پایین‌تر از خط فقر قرار دارند!/ ضرورت افزایش چند باره حقوق در سال
سایت اقتصاد ۲۴

هزینه سبد معیشت ۹۰ میلیونی یعنی ۷ دهک درآمدی پایین‌تر از خط فقر قرار دارند!/ ضرورت افزایش چند باره حقوق در سال

یک کارشناس بازار کار گفت: امروز شاخص قیمت تولیدکننده یا PPI در سطح بسیار بالایی قرار گرفته و رقم ۷۱ درصدی برای این شاخص اعلام شده است. این شاخص نشان می‌دهد که فشار هزینه در بخش تولید بسیار بالاست و بخشی از این افزایش قیمت‌ها در آینده نزدیک خود را در بازار مصرف نشان خواهد داد.
سایت تابناک

چگونه چین فساد را به ابزار رشد اقتصادی تبدیل کرد؟

[سیدعلی دوستی موسوی] چرا متهم اصلی ساکت است؟
سایت اطلاعات آنلاین

[سیدعلی دوستی موسوی] چرا متهم اصلی ساکت است؟

بنا بر اظهار مقامات رسمی دولت، صنعت خودرو متهم اصلی رشد مصرف بنزین در کشور است. به گفته یاسر میرزایی، معاون سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی، در حالی که میانگین مصرف سوخت خودروها در جهان به زیر هفت لیتر در ۱۰۰ کیلومتر می‌رسد...
سایت اقتصاد 120

چرا مدام با کلماتی مثل قحطی برای کشور پهناوری مثل ایران مردم را نگران می‌کنید؟ الان ۶ ماه است درگیر جنگیم، پس قحطی کو؟!

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اگر بنزین را جهانی حساب می‌کنید حقوق مردم را هم ... | ویدئو

نجات اقتصاد به کمک اوراسیا - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

نجات اقتصاد به کمک اوراسیا - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین کریمی اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از اردیبهشت ۱۴۰۴، زمینه کاهش موانع تعرفه‌ای و گسترش تجارت با روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان را فراهم کرده است. اهمیت این بازار زمانی بیشتر آشکار می‌شود که بدانیم صادرات ایران به اوراسیا در هشت‌ماهه سال ۱۴۰۴ با رشد …
سایت اقتصاد 120

در ماجرای حذف ارز ترجیحی، عده‌ای بغلِ گوش رئیس‌جمهور به او اطلاعات غلط دادند و او هم فریب خورد

اماواگرها بر سر اصلاح قیمت بنزین زیر سایه جنگ | حق‌شناس: اصلاحات اقتصادی نباید ناگهانی، شوک‌آور و بدون اطلاع انجام شود
سایت اقتصادنیوز

اماواگرها بر سر اصلاح قیمت بنزین زیر سایه جنگ | حق‌شناس: اصلاحات اقتصادی نباید ناگهانی، شوک‌آور و بدون اطلاع انجام شود

اقتصادنیوز: یک تحلیلگر بازارهای مالی می‌گوید: افزایش قیمت بنزین اثر تورمی دارد. اصلاً نمی‌گویم که این طرح نباید اجرا شود، بلکه معتقد هستم باید اجرا شود، منتها زمان و شرایط خاص خودش را دارد.
مزد در تعقیب قیمت غذا؛ دستمزد پشت سفره جا ماند!
سایت آفتاب نیوز

مزد در تعقیب قیمت غذا؛ دستمزد پشت سفره جا ماند!

شهروندان ایرانی در سال‌های تازه‌سپری‌شده بار‌ها شنیدند که دستمزد‌ها افزایش یافته، یارانه‌ها بیشتر شده و دولت‌ها برای نگه‌داشتن قدرت خرید خانوار تلاش کردند.
پول‌شویی با قیمت مسکن چه می‌کند؟ | پول‌های غیرقانونی به سمت املاک لوکس می‌رود؟ | خانه‌ای که با پول کثیف خریداری شود، قیمت خانه‌های اطراف را هم تغییر خواهد داد
سایت اقتصادنیوز

پول‌شویی با قیمت مسکن چه می‌کند؟ | پول‌های غیرقانونی به سمت املاک لوکس می‌رود؟ | خانه‌ای که با پول کثیف خریداری شود، قیمت …

اقتصادنیوز: بازار املاک و مستغلات سال‌هاست در ادبیات مبارزه با پول‌شویی به‌عنوان یکی از مسیرهای مهم برای ورود پول‌های غیرقانونی به اقتصاد رسمی شناخته می‌شود.
رویافروشی در قضیه بنزین
سایت ایران آنلاین

رویافروشی در قضیه بنزین

دولت هنوز هیچ تصمیم نهایی درباره قیمت یا سهمیه بنزین نگرفته، اما در بیرون از اتاق‌های تصمیم‌گیری، چنان از «بنزین ۸۰ هزار تومانی» و «فشار حتمی بر مردم» صحبت می‌شود که گویی مصوبه ابلاغ شده و جایگاه‌ها از فردا قرار است با نرخ‌های تازه کار کنند.
تورم در سایه جنگ و راه عبور
روزنامه آرمان امروز

تورم در سایه جنگ و راه عبور

مجید بابایی آرمان امروز : در دوره جنگ، هدف سیاست اقتصادی نه تثبیت مصنوعی قیمت‌ها بلکه باید جلوگیری از تبدیل شوک جنگی به تورم باشد. برای رسیدن به این هدف نیز یکی از مهمترین اولویت‌ها هماهنگی سیاست‌های مالی دولت با سیاست‌های پولی بانک مرکزی است؛ زیرا اگر از یک طرف بانک مرکزی بخواهد تورم را [ ]
آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران؛ زیاده‌روی در مداخله ؛ کاستی در تنظیم‌گری
روزنامه آرمان امروز

آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران؛ زیاده‌روی در مداخله ؛ کاستی در تنظیم‌گری

آرمان امروز : عبدالعظیم آق‌آتابای؛ پژوهشگر اقتصادی در یادداشتی اختصاصی برای تازه‌های اقتصاد به جایگاه آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران و نقد ظرفیت آن برای حل مسائل ساختاری اقتصاد کشور پرداخت. در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های هم‌زمان تورم مزمن، ناترازی‌های مالی و فشارهای ارزی روبه‌روست، بازخوانی …
سایت ایران اکونمیست

به همت همتیان‌ها؛ صادرات نفت= صفر