قیمت طلا امروز




 زائران و مسافران

 سایت ایران آنلاین / ۴ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۴

رانندگان پای کار ماندند

در شرایط جنگی یک سال اخیر، حمل‌ونقل جاده‌ای کشور به یکی از اصلی‌ترین حلقه‌های حفظ جریان زندگی و اقتصاد تبدیل شد؛ بخشی که باید همزمان با انتقال کالاهای اساسی و تجاری از بنادر، مرزها و مراکز تولید، جابه‌جایی مسافران، زائران و حجاج را نیز ادامه می‌داد. از جنگ تحمیلی ۱۲روزه تا جنگ رمضان، با وجود حملات، محدودیت‌های ناشی از شرایط امنیتی و افزایش ناگهانی تقاضا برای سفرهای زمینی، فعالیت ناوگان باری و مسافری متوقف نشد.
 رانندگان پای کار ماندند
در این مدت، با تسریع ترخیص کالا از بنادر، فعالیت ۲۴ساعته پایانه‌های بار، فراخوان گسترده کامیونداران و همراهی رانندگان، کالاهای مورد نیاز کشور بدون وقفه در شبکه جاده‌ای جابه‌جا شد و کمبودی در تأمین مایحتاج مردم گزارش نشد.

در بخش مسافری نیز ناوگان اتوبوسی، علاوه بر پاسخ‌گویی به نیاز سفرهای داخلی و انتقال مسافرانی که به دلیل بسته‌شدن فضای هوایی امکان سفر با هواپیما نداشتند، در جابه‌جایی حجاج، زائران عتبات و شرکت‌کنندگان در مراسم‌های ملی و مذهبی نقش‌آفرینی کرد. رضا‌اکبری، رئیس سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای، در این گفت‌وگو از چگونگی حفظ جریان حمل‌ونقل کشور در یک سال بحرانی، نقش رانندگان و کامیونداران در تأمین کالا، وضعیت کریدورهای جاده‌ای، اقدامات انجام‌شده در پایانه‌های مرزی و نحوه تأمین ناوگان برای جابه‌جایی زائران اربعین می‌گوید.

 

 با توجه به سهم بالای حمل‌ونقل جاده‌ای در جابه‌جایی بار و تأمین کالا، در یک سال اخیر چه اقداماتی انجام شد تا کالا بدون وقفه به دست مردم برسد؟

 در یک سال اخیر، موضوع جابه‌جایی بار و حمل کالا در کشور، به دلیل شرایط خاص، اهمیت بیشتری پیدا کرد. البته انتقال کالا از مبادی تولید یا واردات، همواره یکی از موضوعات مهم و اولویت‌دار بوده است؛ چراکه زنجیره اقتصاد کشور و تأمین نیازهای صنایع و زندگی مردم به آن وابسته است. با این‌ حال، شرایط جنگی یک سال اخیر، از جنگ تحمیلی ۱۲روزه تا جنگ رمضان و پس از آن، اهمیت این موضوع را دوچندان کرد.

در جنگ تحمیلی ۱۲روزه، اولویت وزارت راه و شهرسازی، تأمین به‌موقع کالا و نیازهای مصرفی در سراسر کشور بود. با توجه به سهم بالای حمل‌ونقل جاده‌ای، بار اصلی این مأموریت بر دوش بخش جاده‌ای قرار داشت. با آغاز شرایط جنگی، تسهیل ترخیص کالا از بنادر در اولویت قرار گرفت. همچنین هماهنگی مناسبی با دستگاه‌های مرتبط، با محوریت وزارت راه و شهرسازی، انجام شد و جلسات متعددی نیز با ریاست وزیر راه و شهرسازی برگزار شد که در نهایت به تسریع ترخیص کالا از بنادر انجامید.

پس از آن، فراخوان گسترده‌ای برای رانندگان و کامیونداران جهت اعزام به بنادر صادر شد. با همراهی رانندگان، روند حمل کالا سرعت گرفت و در برخی بنادر رکوردهای جدیدی در جابه‌جایی کالا به ثبت رسید. خوشبختانه کمبودی در تأمین کالا در سطح کشور مشاهده نشد.

برگزاری جلسات متعدد با انجمن‌ها و تشکل‌های صنفی حمل‌ونقل، مدیران کل استانی و فراخوان رانندگان، نقش مهمی در این روند داشت. از سوی دیگر، به دلیل ارتباط مناسبی که در سال پیش از جنگ با بخش حمل‌ونقل و از طریق شنیدن مشکلات رانندگان در مجموعه وزارت راه و شهرسازی شکل گرفته بود، حل بخشی از مسائل و مشکلات آنها در دستور کار وزارت راه و سازمان راهداری قرار داشت.

رانندگان نیز پاسخ شایسته‌ای به فراخوان حضور در بنادر دادند و با وجود وقوع برخی حملات به تأسیسات مجاور بنادر جنوبی کشور، حمل کالا متوقف نشد.

 

 در دو جنگی که کشور پشت سر گذاشت، حمل‌ونقل جاده‌ای در بخش بار و مسافر چگونه به خدمت‌رسانی ادامه داد؟ نقش رانندگان و کامیونداران در این روند چه بود؟

 در حوزه جابه‌جایی مسافر، در هر دو جنگ، بویژه در جنگ رمضان، به دلیل افزایش تقاضا برای جابه‌جایی مردم از مراکز استان‌ها، به‌خصوص از تهران به سایر شهرها، حمل‌ونقل جاده‌ای نقش مهمی ایفا کرد. همچنین انتقال مسافران جزایر کیش و قشم و مسافرانی که از کشورهای همسایه، از جمله ارمنستان و ترکیه قصد سفر هوایی داشتند اما به دلیل بسته‌شدن فضای هوایی کشور امکان سفر با هواپیما برایشان فراهم نبود، از طریق حمل‌ونقل جاده‌ای انجام شد.

علاوه بر این، جابه‌جایی حدود ۸۰ هزار نفر از حجاج بیت‌الله‌الحرام در جنگ تحمیلی ۱۲روزه به‌صورت زمینی انجام گرفت. انتقال مسافران و زائران عتبات عالیات، به‌ویژه نجف و کربلا، نیز از طریق جاده و اتوبوس صورت گرفت. برنامه‌ریزی برای تأمین اتوبوس در سطح کشور و مرزها برای جابه‌جایی مردم و همراهی و کمک رانندگان اتوبوس، از اقدامات شاخص وزارت راه و شهرسازی در یک سال اخیر به شمار می‌رود.

 برگزاری رویدادهای ملی و مذهبی مهمی مانند اربعین سال‌های ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ و تشییع رهبر شهید در سال ۱۴۰۵ و تأمین ناوگان اتوبوسی برای متقاضیان حضور در این مراسم‌ها، آن‌هم در شرایط خاص جنگی کشور، نیز قابل اشاره است.

در مجموع، به‌کارگیری حداکثری ظرفیت ناوگان مسافری بخش جاده‌ای، شامل حدود هشت هزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری  و برنامه‌ریزی برای جابه‌جایی مردم در یک سال اخیر، با کمترین چالش و مشکل انجام شد. رانندگان اتوبوس نیز در پاسخ به این تقاضا نقش بسیار مهمی بر عهده داشتند.

در حوزه حمل کالا نیز جابه‌جایی کالاهای اساسی و تجاری از بنادر، مرزهای زمینی و مراکز تولیدی، صنعتی و کشاورزی به مقاصد مختلف کشور، در یک سال گذشته بدون وقفه انجام شد. همچنین مشوق‌هایی برای رانندگان جهت افزایش مشارکت در حمل کالا از بنادر تهیه شد  و به تصویب دولت رسید و به رانندگان اطلاع‌رسانی شد.

فعالیت پایانه‌های بار و بنادر به‌صورت ۲۴ساعته درآمد و بر اساس اطلاعیه‌های صادرشده برای رانندگان، اعزام گسترده ناوگان به مراکز عمده بار انجام گرفت. با تأکید بر حمل کالاهای اساسی، نیاز کشور تأمین شد و هیچ کالایی در کشور با کمبود مواجه نشد. فرآیند واردات و صادرات نیز از مرزهای زمینی و دریایی بدون وقفه ادامه یافت؛ به‌جز وقفه‌ای که در پی محاصره دریایی و کاهش تردد کشتی‌های تجاری از خلیج فارس و تنگه هرمز ایجاد شد.

رانندگان و کامیونداران نقش بی‌بدیلی در حمل کالا و تأمین به‌موقع مایحتاج مردم و مراکز تولیدی کشور بر عهده داشتند. آنها با وجود مشکلات صنفی و معیشتی، در دوره اعلام فراخوان حمل کالا، همراهی و همکاری شایسته‌ای با مردم داشتند.

تعدیل نرخ کرایه حمل کالا، تشکیل کمیسیون ویژه رسیدگی به تخلفات شرکت‌های حمل‌ونقل و پیگیری پرداخت کرایه‌های معوق رانندگان، از جمله اقدامات مؤثر برای افزایش همراهی و مشارکت رانندگان بود.

 

 این روند در آمار و عملکرد سازمان راهداری در بخش انتقال کالا چه بازتابی داشته است؟

 حمل کالا از بنادر و مبادی تولید، مانند روال عادی، در شرایط جنگی نیز ادامه داشت. در دوره جنگ رمضان، میزان حمل کالا از بنادر ۳۰ درصد افزایش یافت. حمل کالا از بندر امام خمینی(ره) به حدود ۱۰۰ هزار تن در روز رسید و در بندر چابهار نیز شاهد افزایش ۱۰برابری و بیشتر بودیم. در سال ۱۴۰۴، حدود ۶۰۶ میلیون تن کالا در کشور جابه‌جا شد که نسبت به عملکرد ۶۰۰ میلیون تنی سال ۱۴۰۳، حدود ۶ میلیون تن افزایش داشت. همچنین در چهار ماه ابتدایی سال ۱۴۰۵، حدود ۱۸۸ میلیون تن کالا در کشور جابه‌جا شده که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۴، حدود یک میلیون تن افزایش دارد.

این آمار نشان می‌دهد شرایط جنگی یک سال اخیر، تأثیر منفی بر میزان حمل کالا در کشور نداشته است. در سال ۱۴۰۴، حدود ۱۶.۷ میلیون تن ترانزیت کالا از کشور انجام شد و در چهار ماه ابتدایی سال ۱۴۰۵ نیز این رقم حدود ۴.۵ میلیون تن بوده است. اگرچه این میزان نسبت به پیش‌بینی و هدفگذاری برنامه هفتم کمی کاهش داشته، اما نشان‌دهنده استمرار فعالیت مرزها، ادامه دیپلماسی حمل‌ونقل و متوقف‌نشدن ترانزیت در کشور است.

 

آیا در پی جنگ‌های اخیر، کریدورهای جدیدی برای شرایط بحران و تأمین و انتقال کالا تعریف شده است؟ در حال حاضر کریدورهایی که بیشترین نقش را در تأمین کالاهای اساسی دارند، در چه وضعیتی هستند؟

 کریدورهای جاده‌ای مهم کشور برای حمل کالا و مسافر، تغییری نکرده‌اند. در کشور حدود ۴۰ هزار کیلومتر راه با عملکرد ترانزیتی و شریانی وجود دارد که بیش از ۷۰ درصد بار و مسافر کشور در این شبکه جابه‌جا می‌شود. از این شبکه، حدود ۱۰ کریدور با طولی نزدیک به ۲۰ هزار کیلومتر، نقش مهم‌تری دارند و همه این شبکه در تأمین و حمل کالاهای اساسی نقش ایفا می‌کنند.

گستردگی شبکه راه‌های کشور در پهنه جغرافیایی وسیع، شرایط مناسبی برای پشتیبانی کریدورها و سایر محورهای شریانی از یکدیگر فراهم کرده است. در سال‌ جاری، بهسازی و ارتقای کیفیت کریدورهای ترانزیتی کشور در اولویت قرار گرفت. با اعتباری حدود ۳۰ همت، پروژه‌های بهسازی و روکش آسفالت در این کریدورها تعریف شد و عملیات عمرانی آنها از ابتدای اردیبهشت‌ماه آغاز شده و با جدیت ادامه دارد.

خوشبختانه شبکه جاده‌ای کشور، بویژه راه‌های ترانزیتی و شریانی، در شرایط بهره‌برداری مناسبی برای حمل کالا قرار دارد و از نظر پدافندی نیز امکان پوشش مناسب محورهای مختلف وجود دارد.

طبیعتاً شبکه‌هایی که تردد بار و مسافر بیشتری دارند، در اولویت قرار می‌گیرند. اگرچه توسعه کریدورها از وظایف و برنامه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور است، اما نگهداری آنها و حفظ شرایط مناسب بهره‌برداری، برعهده سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای قرار دارد.

هر ساله نقشه‌های تردد راه‌های کشور بر اساس اطلاعات سامانه‌های ترددشمار تهیه و به‌روزرسانی می‌شود. محورهایی که بیشترین حجم تردد بار را دارند، شناسایی و در اولویت نگهداری قرار می‌گیرند. کریدورهای حمل بار از طریق جاده، شامل مسیرهای ارتباطی مراکز استان‌ها با یکدیگر، اتصال مرزها به مراکز استان‌ها و اتصال بنادر به این شبکه است. در ایران، حدود ۴۰ هزار کیلومتر راه در این مجموعه قرار دارد که حدود ۲۰ هزار کیلومتر آن دارای اهمیت بالاتری است.  

 

در زمینه واردات و انتقال کالا، بویژه از پایانه‌های مرزی جنوب شرق کشور و در مبادلات با پاکستان، چه تمهیداتی برای کاهش مشکلات در نظر گرفته شده است؟

 با توجه به مصوبات اخیر ستاد ملی گذر یا ترانزیت، مشکلات داخلی و برون‌مرزی اغلب پایانه‌های مرزی، ازجمله پایانه‌های ارتباطی با کشور پاکستان، احصا شده و برای افزایش عملکرد این مرزها و تعریف شاخص‌های عملکردی، به دستگاه‌های ذی‌ربط، بویژه استاندار سیستان و بلوچستان، ابلاغ شده است.

با توجه به نقش استاندار و اختیاراتی که براساس مصوبه دولت به ایشان واگذار شده، احصای مشکلات و راه‌حل هرکدام و پیگیری آنها از طریق استانداری، اهمیت زیادی دارد. علاوه براین، رایزنی‌ها و مذاکرات مناسبی با طرف پاکستانی در سفرها و نشست‌های اخیر در آن کشور انجام شده است.

در این مذاکرات، خواسته‌های طرف ایرانی برای کاهش مشکلات واردات و صادرات، مسائل پایانه‌های مرزی و راه‌حل‌های پیشنهادی مطرح شد. پیگیری این موارد نیز در دستور کار جدی وزارت راه و شهرسازی، سازمان‌های ذی‌ربط و ستاد ملی گذر قرار دارد.

 

 با توجه به اختیاراتی که برای تسهیل تجارت و واردات و صادرات به استان‌های مرزی واگذار شده است، چه وظایفی در پایانه‌های مرزی برعهده سازمان راهداری قرار دارد؟

 عمده موضوعات مرتبط با حل مشکلات پایانه‌های مرزی که به سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای مربوط می‌شود، به مسائل زیرساختی بازمی‌گردد. در همین راستا، طرح جامع هشت پایانه مرزی در سال گذشته در شورای ساماندهی مبادی ورودی و خروجی مجاز زمینی کشور به تصویب رسید و امسال وارد مرحله اجرا شد.

در حال حاضر، پیمانکاران این هشت پایانه مرزی انتخاب شده‌اند و عملیات اجرای طرح جامع پایانه‌ها با مبلغ قراردادی حدود ۱۰ همت آغاز شده است. سه پایانه مرزی در مراحل پایانی عملیات عمرانی طرح جامع قرار دارند و به‌زودی به بهره‌برداری می‌رسند. چند پایانه مرزی دیگر نیز در مرحله مطالعات و تهیه طرح جامع هستند و قطعاً طرح جامع آنها در سال‌جاری نهایی و تصویب خواهد شد. سایر پایانه‌های مرزی نیز از نظر زیرساختی در شرایط مناسبی قرار دارند.

از دیگر موضوعات مرتبط با سازمان راهداری در پایانه‌های مرزی، می‌توان به نوبت‌دهی، تسریع در تشریفات حمل‌ونقلی و اتصال سامانه‌ها به سامانه گمرک اشاره کرد که به‌صورت مرزبه‌مرز در حال پیگیری و اجراست.

سایر مشکلات پایانه‌های مرزی شامل کنترل‌های سوخت، گمرک، ایکس‌ری، قطعی سامانه‌ها، شبانه‌روزی‌نبودن فعالیت مرزها، کمبود نیروی انسانی دستگاه‌ها، کنترل‌های مرزبانی و دخالت مقامات محلی در فرآیندهای مرزی است. اختیاراتی که براساس مصوبه هیأت وزیران به استانداران واگذار شده، عمدتاً با هدف پیگیری و حل همین مشکلات بوده است.

 

امسال، با وجود شرایط جنگی و مشکلاتی که در حوزه حمل‌ونقل ایجاد شد، عملیات سفرهای اربعین نیز برگزار شد. روند اجرای این طرح و جابه‌جایی زائران چگونه بود؟

 در سال‌جاری، بنا برگزارش فراجا، حدود ۳.۵ میلیون نفر  زائر اربعین بودند که از این تعداد، بیش از ۶۵۰ هزار نفر از طریق ناوگان حمل‌ونقل عمومی، عمدتاً با اتوبوس، به مرزها عزیمت کردند و در پایان طرح به کشور بازگشتند.

برای این منظور، حدود هفت هزار و ۶۰۰ دستگاه اتوبوس از ابتدای ماه صفر به‌کارگیری شدند و این طرح بزرگ جابه‌جایی زائران با انجام بیش از ۳۰ هزار سفر اتوبوسی، با موفقیت اجرا شد. پایانه مرزی مهران با سهمی حدود ۴۶ درصد، بالاترین سهم را در میان شش مرز داشت.

سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای از اربعین سال گذشته تا اربعین امسال، اقدامات گسترده‌ای برای آماده‌سازی جاده‌ها، آسفالت محورهای پرتردد منتهی به استان‌های مرزی و مرزها، ایمن‌سازی جاده‌ها و آماده‌سازی پایانه‌های مرزی از نظر امکانات رفاهی و خدماتی برنامه‌ریزی و اجرا کرد.

برای این منظور، قرارگاه جابه‌جایی زائران اربعین حسینی از اربعین سال گذشته تشکیل شد. این قرارگاه با انجام بررسی‌ها و بازدیدها و برگزاری جلسات هماهنگی متعدد، شرایط لازم برای برگزاری شایسته مراسم و تأمین زیرساخت‌ها و تسهیلات مورد نیاز را برنامه‌ریزی و اجرا کرد.

در روزهای اوج بازگشت زائران نیز با فراخوان گسترده ناوگان اتوبوسی کشور به مرزها، به‌ویژه مرز مهران، نسبت به تأمین ناوگان بازگشت زائران اقدام شد. تأمین حدود هزار و ۹۰۰ دستگاه اتوبوس در یک روز در مرز مهران و مسافرگیری و خروج زائران از مرز در مدت ۲۴ ساعت، ازجمله بالاترین رکوردهای ثبت‌شده طی سال‌های اخیر در اربعین به شمار می‌رود.

انتهای پیام/







چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ - 19 August 2026
سایت عصرایران

آوازدرمانی؛ روشی غیرمنتظره برای درمان اختلال نادر آروغ‌زدن

هویت؛  سد راه  مهارت‌آموزی
روزنامه دنیای اقتصاد

هویت؛ سد راه مهارت‌آموزی

در بازی زندگی، خیلی‌ها بر سر این دوراهی مهم قرار می‌گیرند: اینکه مسیر شغلی فعلی خود را همچنان ادامه دهند؟ یا برای یک شغل جدید آموزش ببینند؛ شغلی که ممکن است چشم‌انداز آینده آنها را به‌طور چشم‌گیری بهبود دهد؟ آمارها نشان می‌دهد بسیاری از افراد، ایده یک شروع دوباره را رد می‌کنند. دنیای کار به سرعت در حال …
         
چه زمانی تیم‌ها از افراد جلو می‌زنند؟
روزنامه دنیای اقتصاد

چه زمانی تیم‌ها از افراد جلو می‌زنند؟

آیا گروه‌ها عملکردشان بهتر از افراد است؟ بیش از 80 سال، پژوهشگران علوم اجتماعی و رفتاری با این سوال بنیادین درگیر بودند و اغلب به نتایجی متضاد می‌رسیدند. براساس پژوهش جدیدی از آزمایشگاه محاسبات علوم رفتاری دانشگاه وارتون (CSSLab)، دلیل یافته‌های متضاد پژوهش‌ها آن است که واقعا یک جواب همیشگی وجود ندارد. …
         
اگر جهان تا ابد تکرار شود، آیا دوباره همین زندگی را تجربه خواهیم کرد؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اگر جهان تا ابد تکرار شود، آیا دوباره همین زندگی را تجربه خواهیم کرد؟

اگر جهان در مقیاس‌های بسیار بزرگ و در بازه‌ای بی‌نهایت از زمان دوباره و دوباره به وضعیت‌های قبلی خود بازگردد، شاید ایده‌ای که در نگاه اول ترسناک به نظر می‌رسد، پیامدهای عجیبی درباره سرنوشت ماده، اطلاعات و حتی زندگی ما داشته باشد.
اگر ماه ناگهان ناپدید شود، چه اتفاقی برای زمین می افتد؟
سایت عصرایران

اگر ماه ناگهان ناپدید شود، چه اتفاقی برای زمین می افتد؟

یکی از تصورات نادرست درباره ناپدید شدن ماه این است که زمین بلافاصله شروع به چرخش متفاوتی می کند یا یک نیمکره آن برای همیشه رو به خورشید قرار می گیرد. چنین ات...
         
از بین بردن آلزایمر با کمک طلا!
خبرگزاری ایسنا

از بین بردن آلزایمر با کمک طلا!

پژوهش جدید دانشمندان چینی نشان می‌دهد که نانوخوشه‌های طلا می‌توانند به تجزیه پلاک‌های آمیلوئیدی آلزایمر کمک کنند.
پلاستیک‌زدایی از آب دریا با استفاده از پودر تمر هندی
روزنامه شرق

پلاستیک‌زدایی از آب دریا با استفاده از پودر تمر هندی

سه نوجوان 16ساله هندی یک جایزه معتبر بین‌المللی را با ابداع یک پودر پاک‌کننده آب به دست آورده‌اند. آنها پودری از هسته تمر هندی دورریختنی ساخته‌اند. به نوشته اکوتیسیاس، این ماده «پلاس استیک» نام‌گذاری شده که به آب افزوده می‌شود تا قطعات کوچک پلاستیک را به صورت یک کُپه درآورد و به کاربران امکان می‌دهد …
هواپیماهای برقی تا ۴ سال دیگر در اروپا مسافر جابه‌جا می‌کنند؛ کدام مسیرها برقی می‌شوند؟ + عکس
سایت تجارت نیوز

هواپیماهای برقی تا ۴ سال دیگر در اروپا مسافر جابه‌جا می‌کنند؛ کدام مسیرها برقی می‌شوند؟ + عکس

پرواز با هواپیماهای برقی دیگر فقط یک ایده آینده‌نگرانه نیست. پیشرفت فناوری باتری و موتورهای الکتریکی باعث شده شرکت‌های هوافضایی اروپایی برای ورود هواپیماهای برقی و هیبریدی به پروازهای تجاری در همین دهه برنامه‌ریزی کنند.
سقوط آزاد رتبه علمی
سایت روزنامه سازندگی

سقوط آزاد رتبه علمی

چرا دانشگاه‌های ایران از رقبای منطقه‌ای جا ماندند؟
سایت انتخاب

دانشمندان ژاپنی با حذف کروموزوم Y جنسیت جنین‌های نر موش را به ماده تبدیل کردند

سایت عصرایران

چهره ترسناک و متفاوت خورشیدگرفتگی از خارج از کره زمین! (+عکس)

آینه‌ای که دروغ می‌گوید؛ وقتی فیزیک و هوش مصنوعی می‌توانند قوانین انعکاس نور را بشکنند
سایت عصرایران

آینه‌ای که دروغ می‌گوید؛ وقتی فیزیک و هوش مصنوعی می‌توانند قوانین انعکاس نور را بشکنند

تیمی از مهندسان دانشگاه کالیفرنیا آینه‌ای ساخته‌اند که به جای انعکاس واقعیت، تصویری کاملاً متفاوت را به بیننده نشان می‌دهد.
سایت فرارو

تصاویر؛ درخشش سحرآمیز فلک؛ برندگان مسابقه عکاسی آسمان تاریک

مطالعه بزرگ زوال عقل؛ تفاوت‌های چشمگیر پس از ۹۰ سالگی
خبرگزاری ایرنا

مطالعه بزرگ زوال عقل؛ تفاوت‌های چشمگیر پس از ۹۰ سالگی

تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا دیویس و مرکز سلامت کایزر پرمننته با بررسی بیش از ۸۰۰ فرد بالای ۹۰ سال دریافتند که خطر ابتلا به زوال عقل (دمانس) حتی پس از این سن نیز از بین نمی‌رود و میزان آن بر اساس جنسیت، نژاد، قومیت و ژنتیک تفاوت چشمگیری دارد.
سایت اندیشه معاصر

دانشمندان از کشف یک شیء آسمانی عجیب شوکه شدند؛ جرمی به اندازه منظومه شمسی با انرژی باورنکردنی / راز تازه جهان اولیه فاش شد؛ …

شما هر 10 سال یک بار کاملا نو می شوید! / راز یک بازسازی شگفت انگیز (+اینفوگرافیک)
سایت عصرایران

شما هر 10 سال یک بار کاملا نو می شوید! / راز یک بازسازی شگفت انگیز (+اینفوگرافیک)

بر خلاف ظاهر ثابتی که در آینه می بینیم، بدن انسان مجسمه ای سنگی نیست؛ بلکه سیستم پویایی است که سلول های فرسوده را بازیافت کرده و بافت های تازه را جایگزین آن...
اورست بلندترین قله دنیا نیست؛ پس بلندترین نقطه زمین کجاست؟
سایت عصرایران

اورست بلندترین قله دنیا نیست؛ پس بلندترین نقطه زمین کجاست؟

زمین یک توپ کاملا گرد نیست. قطر زمین در ناحیه استوا بیشتر از قطر آن در امتداد قطب هاست. چرخش زمین باعث ایجاد این برآمدگی استوایی شده است. به همین دلیل، نقطه...
         
سایت اکوایران

از آسمان به زمین؛ شهاب‌سنگ‌ها چقدر می‌ارزند؟

سایت اقتصاد ۲۴

تصاویری از پدیده تماشایی خورشیدگرفتگی کامل ۲۰۲۶

راز خطوط ظریف دست؛ امضای بیولوژیکی که هرگز تغییر نمی کند/ شما کدام الگو را دارید؟ (+اینفوگرافیک)
سایت عصرایران

راز خطوط ظریف دست؛ امضای بیولوژیکی که هرگز تغییر نمی کند/ شما کدام الگو را دارید؟ (+اینفوگرافیک)

الگوهای اثر انگشت پیش از تولد در رحم شکل گرفته و تا پایان عمر ثابت می مانند. با دلیل منحصر به فرد بودن اثر انگشت و انواع الگوهای آن آشنا شوید.
سایت خبرآنلاین

ببینید | ویدئوی ساخت بمب‌افکن پنهانکار B-21 آمریکا با هوش مصنوعی

کشف شباهت قلقلکی بودن در فرهنگ‌های مختلف
خبرگزاری ایسنا

کشف شباهت قلقلکی بودن در فرهنگ‌های مختلف

افراد با پیشینه‌های فرهنگی چینی، هلندی و یونانی، نقاط حساس مشابهی برای قلقلک دارند؛ همچنین قلقلک‌ پذیری در قسمت‌هایی از بدن که کمتر لمس می‌شوند، بیشتر است.
    
چرا مغز همیشه تصمیم‌های یکسان می‌گیرد؟
خبرگزاری ایسنا

چرا مغز همیشه تصمیم‌های یکسان می‌گیرد؟

دانشمندان آلمانی در پژوهش جدید خود به بررسی این موضوع پرداخته‌اند که چرا مغز حتی وقتی گزینه‌های بهتری وجود دارد، همچنان تصمیم‌های مشابه تصمیم‌های گذشته را می‌گیرد.
انقلاب خاموش در شهرها/ انرژی پاک چگونه قواعد شهرنشینی را تغییر می‌دهد؟
خبرگزاری مهر

انقلاب خاموش در شهرها/ انرژی پاک چگونه قواعد شهرنشینی را تغییر می‌دهد؟

رشد شتابان شهرنشینی، الگوی مصرف انرژی را در عصر حاضر به یکی از تعیین‌کننده‌ترین متغیرهای توسعه شهری تبدیل کرده است.
پشت‌سری صندلی چگونه آسیب گردن را در تصادف کاهش می‌دهد؟
سایت عصرایران

پشت‌سری صندلی چگونه آسیب گردن را در تصادف کاهش می‌دهد؟

این قطعه صرفاً برای راحتی سر سرنشین طراحی نشده، بلکه در هنگام تصادف، به‌ویژه برخورد از عقب، می‌تواند با محدود کردن حرکت ناگهانی سر نسبت به بدن، احتمال آسیب‌ه...
منزوی ترین مردم جهان کجا زندگی می‌کنند؟
سایت عصرایران

منزوی ترین مردم جهان کجا زندگی می‌کنند؟

در دنیایی که بیشتر مردم هر روز با اینترنت، شبکه‌های اجتماعی و سفر به یکدیگر متصل‌اند، جوامعی وجود دارند که ارتباط پایداری با جهان بیرون ندارند.
باران شیشه افقی و دو غروب خورشید؛ عجیب ترین جهان های کشف شده در فضا!
سایت عصرایران

باران شیشه افقی و دو غروب خورشید؛ عجیب ترین جهان های کشف شده در فضا!

با 5 سیاره عجیب و باورنکردنی در کیهان آشنا شوید؛ جهان هایی با دو غروب خورشید و باران شیشه مذاب که واقعی بودنشان از فیلم های علمی تخیلی شگفت انگیزتر است.
         
اسرار واکنش عجیب مغز به صداهای روزمره/ چطور یک‌صدای کاملا معمولی برای مغز غیرقابل‌تحمل می‌شود
سایت عصرایران

اسرار واکنش عجیب مغز به صداهای روزمره/ چطور یک‌صدای کاملا معمولی برای مغز غیرقابل‌تحمل می‌شود

پژوهشگران سال‌هاست پدیده‌ای به نام میسوفونیا (Misophonia) را بررسی می‌کنند؛ وضعیتی که در آن صداهای خاص و معمولی می‌توانند واکنش‌های عاطفی بسیار شدیدی ایجاد ک...
         
خبرگزاری ایرنا

بارش شهابی برساووشی در تالاب سولقان

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| شکل عجیب خورشیدگرفتی از فضا

داستان تلخ 8 حیوانی که قربانی زیاده خواهی انسان شدند (+تصاویر)
سایت عصرایران

داستان تلخ 8 حیوانی که قربانی زیاده خواهی انسان شدند (+تصاویر)

نگاهی به حیواناتی که نه به خاطر عوامل طبیعی، بلکه با شکار بی رویه و مداخله مستقیم انسان ها برای همیشه از کره زمین منقرض شدند.
سایت خبرآنلاین

ببینید | خورشیدگرفتگی امشب در اسپانیا

سایت تابناک

عکس: خورشید گرفتگی کامل در ایسلند

قاتل خندانی که از راه بینی وارد مغز می شود؛ بررسی ظاهر و خطرات آمیب مغزخوار
سایت عصرایران

قاتل خندانی که از راه بینی وارد مغز می شود؛ بررسی ظاهر و خطرات آمیب مغزخوار

تصاویر ثبت شده زیر میکروسکوپ نشان می دهند که آمیب مغزخوار ظاهری شبیه به صورتی دفرمه و خندان دارد؛ انگار که یک هیولای مینیاتوری در حال لبخند زدن به دوربین است.
سایت انتخاب

هورمون عشق فقط برای صمیمیت نیست؛ اکسی‌ توسین به مهار ترس نیز کمک می‌کند

سایت انتخاب

ژن خوک در کاهو؛ مهندسی گیاهانی که پروتئین گوشت تولید می‌کنند

سایت عصرایران

موجوداتی زیبا، اما مرگبار

ستاره و تاریخ؛ آیا گذشته واقعاً گذشته است؟
سایت فرارو

ستاره و تاریخ؛ آیا گذشته واقعاً گذشته است؟

شاید عجیب باشد، اما وقتی به آسمان نگاه می‌کنیم، جهان را در «اکنون» نمی‌بینیم. نور خورشید هشت دقیقه طول می‌کشد تا به ما برسد و نور برخی کهکشان‌ها میلیاردها سال در راه بوده است. یعنی آسمان شب، در حقیقت مجموعه‌ای از گذشته‌های دور است که همزمان مقابل چشم ما ظاهر شده‌اند. اما این واقعیت علمی، یک پرسش قدیمی …
         
پشت پرده پنل‌های خورشیدی؛ انرژی پاکی که ممکن است به آلودگی ختم شود
سایت خبرآنلاین

پشت پرده پنل‌های خورشیدی؛ انرژی پاکی که ممکن است به آلودگی ختم شود

در حالی که بیش از ۳۰ درصد از مزرعه‌های خورشیدی بزرگ آمریکا از پنل‌های لایه‌نازک کادمیوم تلورید بهره می‌برند، فرارسیدن پایان عمر ۲۵ ساله این تجهیزات و انباشت آن‌ها در دفنگاه‌های زباله، خطرات زیست‌محیطی جدی از جمله نشت فلزات سمی به آب‌های زیرزمینی و تهدید حیات گونه‌های در معرض انقراض را به همراه داشته …
به نمایشگرتان دست نزنید؛ شما حواس‌پرت نیستید، حواستان را پرت کرده‌اند!
سایت عصرایران

به نمایشگرتان دست نزنید؛ شما حواس‌پرت نیستید، حواستان را پرت کرده‌اند!

نمایشگرها به‌خودی‌خود موجب ازبین‌رفتن تمرکز نمی‌شوند، بلکه پلتفرم‌های رایج امروزی طوری ساخته شده‌اند که برای کسب درآمد از تبلیغاتْ تمرکز مردم را به هم بزنند.
خبرگزاری ایسنا

کاشت تراشه مغزی چینی تنها در ۱۰ دقیقه

۱۵ ماموریت ناسا که دنیای علم را دگرگون کردند
خبرگزاری ایسنا

۱۵ ماموریت ناسا که دنیای علم را دگرگون کردند

فرود روی ماه، وویجر، هابل، کنجکاوی، جیمز وب؛ این ماموریت‌ها فقط فضا را کاوش نکردند، بلکه علم را برای همیشه تغییر دادند.
دوئل آسمان مرداد؛ ۲ دقیقه و ۱۸ ثانیه تاریکی و رگبار آذرگوی‌ها
خبرگزاری ایسنا

دوئل آسمان مرداد؛ ۲ دقیقه و ۱۸ ثانیه تاریکی و رگبار آذرگوی‌ها

یک خورشیدگرفتگی کلی در ۲۱ مردادماه که از ایران قابل مشاهده نیست و اوج بارش شهابی برساوشی که بامداد ۲۲ و ۲۳ مردادماه آسمان ایران را برای رصدگران جذاب می‌کند، دو رخداد نجومی مهم مردادماه هستند که به گفته سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران، امسال به دلیل نبود نور ماه و همزمانی با تعطیلات پایان هفته، …
۴ پدیده در یک شب
روزنامه شرق

۴ پدیده در یک شب

چهارشنبه‌شب یعنی ۲۱ مرداد آسمان شاهد چهار پدیده نجومی خواهد بود که در فاصله‌ای کوتاه از یکدیگر رخ می‌دهند. برای ما اتفاق بارش برساوشی شاید جذاب‌تر و در دسترس‌تر باشد.
سایت آخرین خبر

خورشیدگرفتگی کامل در راه است؛ روز در کدام نقاط زمین شب می‌شود؟

خبرگزاری ایسنا

ویدئو/ برخورد ۴ تنی با ماه؛ فالکون ۹ چه بر سر سطح ماه آورد؟

تبعیض جنسیتی در داستان‌های هوش مصنوعی
خبرگزاری ایرنا

تبعیض جنسیتی در داستان‌های هوش مصنوعی

تهران- ایرنا- پژوهشگران با آزمایش ۶ مدل معروف هوش مصنوعی دریافتند که این سامانه‌ها در تولید داستان‌های حیوانات، شخصیت‌های مونث (جنس ماده) را تقریباً به‌کلی نادیده می‌گیرند. از میان نزدیک به ۲۴ هزار داستان تولیدشده، تنها ۲ درصد شخصیت‌ها مونث بودند. این یافته‌ها نشان می‌دهد که تلاش برای بی‌طرفی در هوش …
پردازش چهره در مغز کودکان اوتیستیک؛ تفاوت‌هایی که از کودکی آغاز می‌شود
خبرگزاری ایرنا

پردازش چهره در مغز کودکان اوتیستیک؛ تفاوت‌هایی که از کودکی آغاز می‌شود

تهران- ایرنا- پژوهشگران یکی از جامع‌ترین مطالعات را در زمینه پردازش چهره در کودکان مبتلا به اوتیسم انجام دادند و دریافتند که مغز این کودکان، چهره‌ها را متفاوت از سایرین پردازش می‌کند.
         
سایت عصرایران

ماجرای یوفوی سقوط‌کرده در برزیل چه بود؟ اسناد محرمانه پاسخ متفاوتی دارند

«خلبان» ؛ آدمی که یاد می‌گیرد میان آسمان و مرگ آرام بماند/ چگونه خلبان شویم؟
سایت تابناک

«خلبان» ؛ آدمی که یاد می‌گیرد میان آسمان و مرگ آرام بماند/ چگونه خلبان شویم؟

خلبان شدن فقط یاد گرفتن بلند کردن یک هواپیما از روی باند نیست؛ ماجرای آدمی است که باید یاد بگیرد چند تُن فلز را در دل آسمان کنترل کند، در بدترین شرایط تصمیم...
خورشیدگرفتگی کامل در راه است/ روز در کدام نقاط زمین شب می‌شود؟
سایت عصرایران

خورشیدگرفتگی کامل در راه است/ روز در کدام نقاط زمین شب می‌شود؟

خورشیدگرفتگی کامل زمانی رخ می‌دهد که ماه در حال عبور از بین خورشید و زمین، سایه‌ای روی زمین می‌اندازد که نور خورشید را در برخی از مناطق به‌طور کامل مسدود می‌...
چگونه مدرس و سخنران حرفه‌ای باشیم
روزنامه عصر اقتصاد

چگونه مدرس و سخنران حرفه‌ای باشیم

دکتر حسین چناری؛ مدرس دانشگاه و مشاور امور آموزشی کیفیت آموزش و سخنرانی تنها به میزان دانش و تخصص ارائه‌دهنده وابسته نیست، بلکه نحوه تعامل او با مخاطبان نقش مهمی در شکل‌گیری یادگیری، مشارکت، اعتماد و اثرگذاری دارد. مدرس در کلاس با مخاطبانی مواجه است که معمولاً ارتباطی مستمر و چندجلسه‌ای با او دارند؛ …
رمزگشایی از ردپاهای ۱٫۴۳ میلیون ساله؛ آیا نیاکان ما غول‌ هایی پنهان بودند؟
سایت رکنا

رمزگشایی از ردپاهای ۱٫۴۳ میلیون ساله؛ آیا نیاکان ما غول‌ هایی پنهان بودند؟

رکنا: این ردپاها که در ساحل دریاچه‌ی تورکانا در کنیای امروزی کشف شده‌اند، حالا پرده از معمایی برداشته‌اند که درک ما از اندازه و شیوه‌ زندگی خویشاوندان اولیه‌مان را دگرگون کرده است.
         
بازار گوشه ای چیست و چرا اهمیت دارد؟ / نگاهی به پرونده ونس و لیکوئید دث
سایت عصرایران

بازار گوشه ای چیست و چرا اهمیت دارد؟ / نگاهی به پرونده ونس و لیکوئید دث

چرا بعضی شرکت ها به جای جنگیدن با غول ها، یک گوشه کوچک را انتخاب کردند و در نهایت خودشان غول شدند؟
سخت‌ترین و تاریک‌ترین سال در تاریخ بشر چه سالی بود؟
سایت اطلاعات آنلاین

سخت‌ترین و تاریک‌ترین سال در تاریخ بشر چه سالی بود؟

بشر در طول تاریخ خود سال‎‌هایی طاقت‌فرسا را پشت سر گذاشته که در آن حوادث بزرگ و وحشتناکی رخ داده است.
خرماپزان در قطب شمال
روزنامه شرق

خرماپزان در قطب شمال

ساینتیفیک آمریکن در گزارشی به قلم جکی فلین مورگنسون مطلبی نوشته که در ادامه ترجمه آن می‌آید. قطب شمال سریع‌تر ار بقیه سیاره گرم می‌شود. داده‌های تازه نشان می‌دهند که وضعیت چقدر وخامت‌بار است. دمای قطب شمال اکنون 32,2 درجه سانتیگراد (بیش از 90 درجه فارنهایت) است
چگونه «توهم فهمیدن» می تواند یک فرصت طلایی را نابود کند؟ / 100000 دلار و یک فرصت تاریخی که سوخت اما درسی برای مدیران شد
سایت عصرایران

چگونه «توهم فهمیدن» می تواند یک فرصت طلایی را نابود کند؟ / 100000 دلار و یک فرصت تاریخی که سوخت اما درسی برای مدیران شد

فرصت های بزرگ معمولا در ابتدا مسخره به نظر نمی رسند؛ ناقص به نظر می رسند...
         
استبداد خیرخواه خطرناک تر از استبداد شرور/ دلیل اصلی شکست ایران در توسعه؛ کسب‌وکارهای ما «مشروطه» نمی‌شوند/ دربار قاجار در شرکت های خصوصی ایران
سایت خبرآنلاین

استبداد خیرخواه خطرناک تر از استبداد شرور/ دلیل اصلی شکست ایران در توسعه؛ کسب‌وکارهای ما «مشروطه» نمی‌شوند/ دربار قاجار در …

گروه اندیشه: مرتضی امیرعباسی روانکاو برند، در مقاله ای که در اختیار خبرگزاری خبرآنلاین قرار داده، نشان می دهد که چگونه موسسات مدرن ایرانی، هنوز در دوره استبداد صغیر قاجار طی طریق می کنند و قبل از یک شرکت مدرن دربار قاجار را به ذهن متبادر می سازند. از این جا معلوم می شود که چرا در ایران توسعه و قانون …
از سقوط در QS تا حذف از تایمز، وقتی سیاست دانشگاه را قربانی می‌کند / روایت حذف دانشگاه‌های ایران از رتبه‌بندی‌های جهانی
سایت تجارت نیوز

از سقوط در QS تا حذف از تایمز، وقتی سیاست دانشگاه را قربانی می‌کند / روایت حذف دانشگاه‌های ایران از رتبه‌بندی‌های جهانی

افت رتبه دانشگاه‌های ایران، کمبود امکانات پژوهشی و پیامدهای مستقیم تحریم‌ها، از کاهش تولید علم تا حذف از نظام‌های رتبه‌بندی بین‌المللی، آینده آموزش عالی کشور را با چالش جدی روبه‌رو کرده است.
دلایل باور و بازنشر «اخبار جعلی» در شبکه‌های اجتماعی
خبرگزاری ایسنا

دلایل باور و بازنشر «اخبار جعلی» در شبکه‌های اجتماعی

محققان در پژوهشی جدید، رفتار کاربران شبکه‌های اجتماعی را هنگام مواجهه با اخبار جعلی بررسی کرده‌اند؛ موضوعی که با گسترش استفاده از رسانه‌های آنلاین، به یکی از دغدغه‌های مهم در حوزه آگاهی عمومی و کیفیت گردش اطلاعات تبدیل شده است.