جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

پست مدرنیسم و جامعه شناسی


پست مدرنیسم و جامعه شناسی

اگرچه پست مدرنیسم در ایران مانند گذشته بازار پرشوری ندارد اما دیگر جای خویش را در میان آموزش های آکادمیک و بیشتر از آن در مباحث نظری جاری در سطح جامعه و کتاب هایی که منتشر می …

اگرچه پست مدرنیسم در ایران مانند گذشته بازار پرشوری ندارد اما دیگر جای خویش را در میان آموزش های آکادمیک و بیشتر از آن در مباحث نظری جاری در سطح جامعه و کتاب هایی که منتشر می شوند باز کرده است. «جامعه شناسی پست مدرنیسم» اسکات لش که با ترجمه شاپور بهیان و توسط انتشارات ققنوس منتشر شده است در زمره این کتاب هاست که به بررسی تفصیلی جامعه شناختی پست مدرنیسم می پردازد.

اسکات لش در این کتاب تفاوت های مدرنیسم و پست مدرنیسم را بررسی و زمینه های تاریخی و اجتماعی تکوین آنها را توصیف می کند و دلایل اهمیت پست مدرنیسم را به روشنی شرح می دهد. مترجم در مقدمه ای که نوشته است، نیت نویسنده کتاب را در وهله اول چنین بیان می کند که به شیوه ماکس وبر، از مدرنیسم و مدرنیته و پست مدرنیسم «نمونه های ایده آلی» به دست دهد و باز به همین شیوه «پیوندهای گزیده» آنها را با ساختارهای اقتصادی- اجتماعی بنمایاند، و نیز با استعانت از شیوه مارکس، به تحولاتی بپردازد که در صورت بندی های اقتصادی- اجتماعی جوامع غربی رخ داد و منجر به شکل گیری این پارادایم های فرهنگی شد.«جامعه شناسی پست مدرنیسم» در ۹ فصل نگاشته شده است:

۱) پست مدرنیسم؛ به سوی تبیینی جامعه شناختی؛

۲) تبارشناسی و بدن؛ فوکو، دولوز، نیچه؛

۳) پست مدرنیته و میل؛

۴) عقلانیت ارتباطی و میل؛

۵) مدرنیته یا مدرنیسم؟ وبر و نظریه اجتماعی معاصر؛

۶) نظریه انتقادی و فرهنگ پست مدرنیستی؛ محاق هاله؛

۷) گفتار یا شکل؟ پست مدرنیسم همچون «نظام دلالت»؛

۸) مدرنیسم و هویت بورژوازی؛ پاریس، وین، برلین؛

۹) مدرن شدن و پست مدرن شدن در آثار پیر بوردیو.

«جامعه شناسی پست مدرنیسم» تاکنون با دو ترجمه انتشار یافته است؛ یکی از سوی نشر مرکز و با ترجمه حسن چاوشیان و دیگری (کتاب حاضر) که هر دو به چاپ دوم هم رسیده اند.

به تازگی چاپ دوم ترجمه شاپور بهیان که برنده کتاب سال دانشجویی جهاددانشگاهی در سال ۸۳ نیز بوده است در۱۱۰۰ نسخه منتشر شده است.

محمد نجفی



همچنین مشاهده کنید