جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

جام جهانی سوئیس ۱۹۵۴ و سوئد ۱۹۵۸


جام جهانی سوئیس ۱۹۵۴ و سوئد ۱۹۵۸

Switzerland ۱۹۵۴ جام جهانی ۱۹۵۴ به تصمیم فیفا میبایست در سوییس برگزار می شد این تصمیم ناشی از دو دلیل بود نامزد اروپایی دیگر برای میزبانی جام جهانی فیفا وجود نداشت

● جام جهانی - سوئیس ۱۹۵۴

Switzerland ۱۹۵۴ جام جهانی ۱۹۵۴ به تصمیم فیفا میبایست در سوییس برگزار می شد. این تصمیم ناشی از دو دلیل بود: نامزد اروپایی دیگر برای میزبانی جام جهانی فیفا وجود نداشت. سال ۱۹۵۴، پنجاهمین سالگرد تاسیس فیفا بود و چون مقر این سازمان در شهر زوریخ سوییس بود، ترجیحا این کشور مناسبتر برای میزبانی بود.

پنجمین دوره از بازیهای جام جهانی بازهم تغییراتی را به خود دیده بود. تیمها در دور مقدماتی در گروه های چهارتایی قرار داشتند. دو تیم اول هر گروه به مرحله یک چهارم نهایی راه پیدا می کرد. در سوئیس ۱۹۵۴، از ۴۵ تیمی که در مرحله راه یابی به میدان رفتند، ۱۶ تیم به مراحل پایانی جام جهانی راه یافتند. تیمهای ترکیه، کره جنوبی و اسکاتلند برای نخستین بار در این بازیها حضور پیدا کردند. آلمان غربی پس از جنگ جهانی دوم و جدا شدن از آلمان شرقی برای اولینبار تحت نام آلمان غربی در این بازیها شرکت می کرد.

پیش از این جام کارشناسان پیش بینی می کردند تا تیم مجارستان که قبلا در بازیهای فوتبال المپیک ۱۹۵۲ قهرمان شده بود و آنروزها خیلی خوب فوتبال بازی می کرد، به سادگی فاتح این جام شود.

مجارستان با آلمان غربی در یک گروه بود. بازی گروهی این دو تیم با نتیجه ۸ به ۳ به نفع مجارستان به پایان رسیده بود. از این گروه مجارستان و آلمان صعدو کردند.

در دیداری که تیم مجارستان با برزیل در چهارچوب این جام انجام داد، موفق شد این تیم را ۴ به ۲ شکست دهد. این بازی در آخر به جدال کشیده شد طوریکه پلیس سوئیس برای جدا کردن بازیکنان وارد میدان شد. از این بازی به عنوان "جنگ برن" یاد میشود.

از طرفی آلمان غربی هم که بدلیل جنگ سالها از فوتبال دور بود، در این جام خوب ظاهر شده بود. دیدار فینال بین تیمهای مجارستان و آلمان غربی انجام شد.

سوئیس ۵۴ آخرین جام جهانیی بود که ژول ریمه، بنیانگذار جام جهانی در آن حضور داشت. ژول ریمه که برای ۳۳ سال ریاست فیفا را بر عهده داشت، دو سال بعد در سن ۸۳ سالگی در گذشت.

مجسمه جام جهانی تا سال ۱۹۷۰ با شکلی متفاوت با شکل امروزی جام ژول ریمه نام داشت که برزیل با قهرمانی در سال ۱۹۷۰ به عنوان نخستین تیمی که سه بار جام ژول ریمه را بدست آورده، برای همیشه این جام را به خانه برد.

▪ فینال

در بازیی که بین آلمان غربی و مجارستان به عنوان آخرین بازی جام برگزار شد، مجارستان در اوایل بازی قدرتمند ظاهر شد. ۲ گل در ۸ دقیقه نخستین بازی آنها را دلگرم برای فتح جام کرد. اما آلمانها نیز اجازه ندادند که مجارستانی ها براحتی کارشان را انجام دهند. آنها تا دقیقه ۱۵ بازی ۲ گل خورده خود را تسویه کردند. در ۶۵ دقیقه باقی مانده بازی، مجارستان دروازه آلمان را به توپ بست، اما آلمانها شگفت آور بازی کردند و اجازه دریافت گل را به خود ندادند.

در ۵ دقیقه آخر این آلمانها بودند که همه را با یک گل متخیر کردند. همین گل باعث پیروزی آلمان غربی و فتح جام برای اولین بار توسط این کشور شد. آلمانها از این بازی با نام "معجزه برن" (Wunder von Bern) یاد می کنند.

▪ گلزنان برتر

۱) کاسیس (مجارستان) – ۱۱ گل

۲) مرلوک (آلمان غربی) – ۸ گل

۳) پراسبت (اتریش) – ۶ گل

▪ تیمهای شرکت کننده

اتریش، آلمان غربی، بلژیک، انگلستان، فرانسه، مجارستان، ایتالیا، اسکاتلند، سوئیس، ترکیه، یوگوسلاوی، چک (اروپا)


جام جهانی سوئیس ۱۹۵۴ و سوئد ۱۹۵۸

کره جنوبی (آسیا)

● جام جهانی - سوئد ۱۹۵۸

Sweden ۱۹۵۸ میزبان جام ۱۹۵۸ بازهم میزبانی اروپایی بود. این دومین مرتبه بود که بطور پیاپی جام در کشور اروپایی برگزار میشد.در این دوره از جام جهانی، بیشترین تیمها برای راه یابی به مراحل نهایی شرکت کرده بودند. تعداد تیمها ۵۵ بود که البته فقط ۱۶ تیم از آنها می توانست اجازه ورود را کسب کند.

ایتالیا و اروگوئه که جز مدعیان جام بودند، اصلا نتوانستند به مراحل پایانی صعود کنند. آرژانتین که به جام بازگشته بود، در شروع، بازیهای خوبی را از خود به نمایش نگذاشت. اما برزیل از همان ابتدا خوب شروع کرد.

در این جام نیز چهار گروه حضور داشتند. دو تیم برتر هر گروه به مرحله حذفی صعود می کردند. تیمهای برزیل، آلمان غربی، فرانسه و سوئد با شکست حریفان خود به مرحله نیمه نهایی راه یافتند. برزیل ۵ به ۲ فرانسه را شکست داد. سوئد نیز که از امتیاز میزبانی سود می برد، مدافع قهرمانی (آلمان غربی) را ۳ به ۱ شکست داد. بدنین صورت برزیل و سوید به دیدار نهایی رسیدند.

در دیدار رده بندی، فرانسه ۶ بر ۳ آلمان غربی را برد و به مقام سوم رسید.

▪ فینال

با بارش بارانی که در استوکهلم هنگام بازی فینال صورت گرفت، همگان بر این باور بودند که جام در سوئد باقی خواهد ماند. سوئد نیز از این وضعیت استفاده کرد و در دقیقه چهارم اولین گل بازی را به ثمر رساند. اما واوا از برزیل در دقایق پایانی نیمه اول دو گل زد تا تیمش با خیال راحت به رختکن برود.

نیمه دوم بازی، نیمه پله بود. جوان ۱۷ ساله ای که با حرکات خیره کننده خود سومین گل تیمش را بثمر رساند. دقایقی بعد، زاگالو نیجه را ۴ بر ۱ کرد. در دقیقه ۸۹ پله جوان بازهم خوش درخشید د بازی را ۵ به ۱ کرد. لحاظاتی بعد، سیمونسن سوئدی یکی از گلهای خورده تیمش را جبران کرد اما این برای قهرمانی کافی نبود.

بدین صورت برزیل بازی را ۵ بر ۲ برد تا اولین تیمی باشد که جام را خارج از قاره خود به خانه می برد. همچنین برزیل بواسطه این جام، یکی از پدیده های جوان فوتبال را به جهان معرفی کرد که او فردی جز پله نبود.

▪ گلزنان برتر

۱) فونتن (فرانسه) – ۱۳ گل

۲) پله (برزیل) – ۶ گل

۳) ران (آلمان غربی) – ۶ گل

۴) واوا (برزیل) – ۵ گل تیمهای شرکت کننده

۵) اتریش، آلمان غربی، چک، فرانسه، مجارستان، ایرلند شمالی، اسکاتلند، شوروی، سوئد، انگلستان، یوگوسلاوی، ولز (اروپا)

۶) آرژانتین، برزیل، پاراگوئه، مکزیک (آمریکا)



همچنین مشاهده کنید