پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

یك سامورایی كوچك به نام ناكامورا


یك سامورایی كوچك به نام ناكامورا

ژاپن در تدارك نبرد با استرالیا

اگر استرالیا مدعی است كه از خواب اوایل مسابقات جام ملت های آسیا ۲۰۰۷ برخاسته و حالا مدعی جدی فتح جام است و خود را در شروعی مجدد در این رقابت ها كوچك تر و كم شانس تر از هیچ یك از ۷ تیم دیگر حاضر در مرحله یكچهارم نهایی این جام نمی انگارد، ژاپن رقیب استرالیا در مرحله یكچهارم نهایی این جام نیز امروز (شنبه) فقط برای پیروز شدن به میدان می آید و به عنوان قهرمان هر دو دوره گذشته جام به هیچ چیز به جز این فكر نمی كند.

استرالیا بعد از شروع بدش در مرحله گروهی جام و پیش رفتن تا یك قدمی حذف، در آخرین و حساس ترین روز مرحله نخست بیدار شد و تایلند را ۰-۴ برد و از گروه خود صعود كرد ولی چون به رتبه ای بالاتر از دومی نرسید، باید با ژاپنی ها بستیزد كه در گروهش (دسته دوم) حائز مقام اول شد. با این وجود ژاپن در دیدارهای دوم و سوم خود در مرحله گروهی طوری بازی كرد كه هیچ رقیبی نمی تواند بر اثر دیدن آن مضطرب نشود. برد ۱-۳ در برابر امارات و ۱-۴ مقابل ویتنام باعث شد كسانی كه بعد از تساوی ۱-۱ ژاپن با قطر در دور اول مسابقات از شاگردان ایویكا اوسیم بوسنیایی انتقاد كرده بودند حرف خود را پس بگیرند و به آنان ابراز ارادت كنند. ژاپن به واقع با بیشترین صلابت از دسته خود بالا رفت و با این كه برخی می گویند زدن ۴ گل به ویتنام هنر خاصی نیست، اما به هر حال حریف ژاپن تیمی بود كه در دیدار با امارات ۰-۲ برنده شده بود و به قطر هم نباخته و به یك پدیده كوچك در جام چهاردهم بدل گشته بود و مثل ژاپنی ها در یكچهارم نهایی حاضر است.

● جای تأمل

بازی زیبای ژاپن در برابر امارات نیز جای تأمل داشت و مردان اوسیم با زدن ۳ گل در نیمه اول، كار را از همان زمان تمام كردند و اگر می خواستند و اراده می كردند، می توانستند حداقل ۳ گل دیگر هم بزنند، اما به دنبال این كار نرفتند و به آن چه داشتند اكتفا كردند. در حالی كه تعدادی از لژیونرها و نامداران فوتبال ژاپن ترجیح دادند به جام ملت ها نیایند و برخی آسیب دیدگی را بهانه كردند و از این طریق ژاپن را از امثال اونو و ایناموتو بی بهره ساختند. ناكامورا بدون غرور برای ژاپنی ها به میدان آمده است. به واقع از لژیونرهای عمده ژاپنی فقط «شونسوكه ناكامورا» كه هافبك چپ پای سلتیك اسكاتلند است و نائوهیرو تاكاهارا كه بازیكن پیشین جوبیلو ایواتا و همباشگاهی مهدی مهدوی كیا در اینتراخت فرانكفورت است، راهی جام ملت ها شده اند ولی یكی از آنها هم كافی است تا ژاپن احساس اطمینان كند و قهرمانی را به خود نزدیك ببیند. او ناكامورا است كه در قهرمانی های متوالی ژاپن در جام ملت های قاره در سال های ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ نیز نقش ایفا كرد و هرچند رل و اثر حضور او در آن رقابت ها به اندازه امروز و شهرت و اعتبار او به حد كنونی نبود، اما در آن سال ها هم می شد تكنیك كلان و مهارت های گران وی را دید و متوجه پای چپ هنرمند او شد و از دیدن نحوه كار این سامورایی كوچك اندام اما تأثیرگذار و خطرساز لذت برد.

● مرد سال فوتبال اسكاتلند

ناكامورا كه در لبنان به سال ۲۰۰۰ و سپس چین در سال ۲۰۰۴ مزه قهرمانی آسیا را با تیم ملی ژاپن چشید، پس از درخشش در «رجینا»ی ایتالیا سر از لیگ برتر اسكاتلند درآورد و آنجا با پیراهن سلتیك چنان درخشید كه در پایان فصل پیش از سوی هر دو اتحادیه روزنامه نگاران و فوتبالیست های حرفه ای اسكاتلند به عنوان مرد برتر سال لیگ گزینش شد و نخستین مرد آسیایی بود كه در لیگ اسكاتلند چنین می كرد، ولی درخشش او در مسابقات سلتیك و قوه مدیریت و بازیگردانی اش در میانه میدان و همچنین ضربات آزاد فوق العاده اش چاره ای جز گزینش فوق را برای كارشناسان و اهالی فوتبال باقی نگذاشت. او حتی در جام قهرمانان باشگاه های اروپا نیز با همین ضربات (آزاد) به منچستریونایتد گلزنی و كاری كرد كه تیم گوردون استراكان به مرحله حذفی راه یابد. او نخستین ژاپنی ای شد كه توانسته است در مهم ترین جام باشگاهی فوتبال جهان گلزنی كند.

● یك تجسم ناقص

نقش او در تیم فعلی ژاپن و گروهی كه ایویكا اوسیم به ویتنام و بهتر بگوییم جام ملت ها آورده بسیار بارز است و او را باید یك بازیگردان عالی در میانه میدان دانست. تصور این كه او تنها مهره كارساز در تیم منتخب اوسیم باشد، تجسم ناقصی است، اما اینك به وضوح می توان گفت كه در تیم ژاپن هیچكس كلاس و نفوذ و توان او را ندارد. با این كه فتح كننده دروازه های لیگ اسكاتلند و جام قهرمانان اروپا هیچ خوشی مفرطی را نمی تواند در میدان های آسیایی و در گستره ای محدودتر از فوتبال تخصصی اروپا برای خود قائل باشد اما این افتخار كه بتواند سومین قهرمانی متوالی اش را در آسیا به دست آورد، یك انگیزش قوی برای اوست و وی را مجدداً به جام ملت ها كشانده است.

ناكامورا كه در سال ۲۰۰۴ هم عنوان ستاره رقابت های جام ملت های قاره را به دست آورد (اما عنوان مرد سال فوتبال آسیا را در آن فصل به علی كریمی از ایران واگذار كرد) در آستانه دیدار با استرالیا می گوید: «سطح فوتبال آسیا پیوسته رو به اعتلا می رود و اضافه شدن استرالیا به جمع تیم های قاره كهن به رغم نمایش های نه چندان خوب این تیم در پیكارهای امسال از عوامل مؤثر در این قضیه بوده است در نتیجه با ما است كه سطح فوتبال خود را اعتلا بخشیم تا باز هم حداقل یك قدم از رقبا پیش باشیم. نقطه انتهایی این روند می تواند تكرار مقام قهرمانی ما در این رقابت ها باشد و در این راه ابتدا باید استرالیا را ببریم و حذف كنیم. از این طریق ما غرور وجایگاه خود را نیز حفظ خواهیم كرد».

● در تسخیر نیروهای «وطنی»

تا پیش از شروع پیكارهای جاری جام ملت ها، ناكامورا در ۱۰ مسابقه پیاپی تیم ملی ژاپن فقط در ۳ بازی حضور یافته بود و با این وجود وی توانسته است به شكلی كامل و سریع با سایر ملی پوشان ژاپن هماهنگ شود. البته به جز او و تاكاهارا تیم اعزامی ژاپن به ویتنام سرشار از مهره های مقیم وطن بوده است و اوسیم در مقام انتخاب كننده تیم ملی ژاپن سعی داشته است سهم لژیونرها را در اردوی ملی و به واقع وابستگی تیم ملی را به آنان كاهش دهد.

ناكامورا كه در دیدار هفته پیش با ویتنام با یك شوت پای راست از فاصله ۲۰ متری دروازه حریف را فروریخت و برخلاف همیشه برای كار فوق از ضربات معروف پای چپ خود سود نجست، می گوید: «اوسیم از من خواسته است كه بیشتر از گذشته بدوم و هرچه دارم، ارائه كنم و بار و میزان همكاری میان بازیكنان تیم را افزایش بدهم».

اوسیم كه پیشینه هدایت تیم ملی یوگسلاوی سابق در جام جهانی ۱۹۹۰ را دارد، از تمام ملی پوشان ژاپن خواسته است كه تنوع بیشتری را به بازی خود ببخشند و به یك كار و ۲كار اكتفا نكنند و این درخواست حتی شامل ناكامورا هم شده است. اوسیم از این كه ژاپن در بازی اولش فقط به تساوی با قطر نایل آمد، بسیار عصبانی بود و از برد ۱-۳ در برابر امارات در دیدار دوم نیز چندان با تحسین یاد نكرد و سرانجام با به دست آمدن پیروزی ۱-۴ در برابر ویتنام كه گل اول بازی را به نام خود نوشته بود، قدری روبه راه تر و راضی تر شد. او با نگاهی به دیدار سنگین مرحله یك چهارم نهایی در برابر استرالیا می گوید: «از ناكامورا خواسته ام كه سرعت حركاتش را بیشتر كند. حركات او به لحاظ فنی فوق العاده است، اما هنوز با برخی از برنامه های ما نمی خواند».

● ضربه «قهرمانی»

ناكامورا كه بازیكن پیشین یوكوهاما مارینوز ژاپن است به خاطر جثه كوچك و بدن شكننده اش مورد انتقاداتی قرار گرفته است، اما تكنیك و مهارت فنی او به شكل و حدی است كه بر سایر مسائل و كاستی هایش سایه می اندازد و جبرانی بر آن محسوب می شود. او با گل ها و شیوه خاص بازی و میدان گیری اش در فصل گذشته لیگ برتر اسكاتلند نظرهای زیادی را به خود جلب كرد و حتی گلی كه پیروزی ۱-۲ سلتیك بر كیلمارنوك در لیگ اسكاتلند را به تصویر كشید و چهل و یكمین قهرمانی این باشگاه در این رقابت ها را در سایه آن پیروزی موجب شد، باز با ضربه ناكامورا به دست آمد.

او بدش نمی آید به اسپانیا برود و چندین و چند تیم لیگ برتر انگلیس هم او را می خواهند، اما فعلاً فكر و ذهن او متمركز بر جام ملت های آسیا است. جامی كه ژاپن برای نبردی بهتر با استرالیا در آن و همچنین مسابقات بعدی احتمالی خود به كاواگوچی درون دروازه، ناكازاوا و كاجی در خط دفاعی، اندو، میزونو و آبه در خط میانی و تاكاهارا و ماكی هم در خط حمله چشم دارد، اما همه این نفرات كجا و ناكامورا كجا؟