شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نورخورشید، سرطان زا یا ضد سرطان!


نورخورشید، سرطان زا یا ضد سرطان!

همه ما نیازمندیم كه دقایقی در معرض نور خورشید برای به دست آوردن ویتامین D قرار بگیریم. ویتامین D كمك می كند تا استخوان ها برای سالم تر ماندن، كلسیم جذب كنند. البته باید این نكته …

همه ما نیازمندیم كه دقایقی در معرض نور خورشید برای به دست آوردن ویتامین D قرار بگیریم. ویتامین D كمك می كند تا استخوان ها برای سالم تر ماندن، كلسیم جذب كنند. البته باید این نكته را در نظر داشته باشیم كه اشعه فرابنفش خورشید می تواند باعث آسیب دیدگی پوست، چشم و سیستم ایمنی بدن و حتی منجر به بروز سرطان شود.

ما باید به فرزندان خود نحوه محافظت از پوستمان در برابر نور خورشید را آموزش دهیم تا آنها علاوه بر رعایت نكات ایمنی بتوانند از بازی كردن زیر نور خورشید لذت كامل ببرند.

حقایقی درباره آفتاب

۱) اشعه فرابنفش و آسیب رساندن به پوست.

اشعه های روشنی از نور خورشید به زمین می تابد كه قسمتی از این اشعه ها شامل اشعه فرابنفش است. وقتی این اشعه ها به پوست می رسد باعث تغییر رنگ، سوختگی و آسیب دیدگی پوست بدن می شود.

اشعه فرابنفش در برابر یك ماده شیمیایی به نام «ملانین» كه در پوست اكثر افراد وجود دارد عكس العمل نشان می دهد. ملانین اولین وسیله دفاعی بدن در برابر آفتاب است، این وسیله اشعه های خطرناك فرابنفش را جذب می كند قبل از اینكه باعث آسیب دیدگی و صدمه رسیدن به پوست شوند. «ملانین» در افراد مختلف با رنگ پوست های مختلف متفاوت است. هر چه رنگ پوست تیره تر باشد، پوست ملانین بیشتری برای حفاظت از خود دارد. و هر چه ملانین در پاسخ به اشعه آفتاب، افزایش پیدا كند، رنگ پوست برنزه تر و قهوه ای تر می شود.

مهم نیست كه پوست شما چه رنگی است، زیرا در معرض مداوم آفتاب بودن، باعث سخت تر شدن، آسیب دیدگی، چروك و ... پوست شما در سنین بالاتر خواهد شد.

۲) شدت و میزان اشعه های فرابنفش مختلف و خطرهای آن

میزان اشعه های فرابنفش خورشید یكسان نیست، بلكه شدت اشعه های آفتاب بستگی به زمان سال و همچنین موقعیت و جایگاهی كه شما در آن قرار گرفتید دارد.

میزان این اشعه ها در تابستان قویتر است. چنانچه شما در فصل تابستان به مناطق گرمسیر مثل دبی، تركیه.... سفر می كنید باید حتماً از كرم های مخصوص ضدآفتاب استفاده كنید. زیرا اكثر افراد پس از این سفرها دچار مشكلات و ناراحتی های پوستی شدید می شوند. محافظت شدید و قوی بخصوص در نزدیكی مناطق استوا لازم است. توجه كنید كجا آفتاب شدیدتر است، كجا ابرها نازك تر هستند، زیرا در این مناطق اشعه فرابنفش بیشتر و ضررهای ناشی از آنها خطرناك تر است. حتی در ماه های سرد سال مثل زمستان كه به اسكی در كوه ها می روید باید حتماً از كرم های محافظت كننده و ضدآفتاب استفاده كنید زیرا اشعه های فرابنفش هم در آب و هم در برف انعكاس زیادی دارند و باعث آفتاب سوختگی شدید می شوند. بنابراین ضررهای ناشی از آنها بسیار خطرناك است و منجر به ابتلا به سرطان پوست می شود.

۳) ضد سرطان

از روش های مراقبت از خود در برابر تابش نور خورشید نوشتیم اما جالب است بدانید كه نور خورشید می تواند در شرایطی مانع از بروز سرطان شود.

دانشمندان یك بار دیگر بامعجزه ویتامین روبرو شدند. به رغم صدای جلز و ولزی كه ما از در معرض آفتاب قرار گرفتن می شنویم، تحقیقات نشان می دهد كه چنانچه از كرم های ضدآفتاب مناسب استفاده كنیم در معرض آفتاب قرار گرفتن حتی می تواند ویتامین D مورد نیاز را به بدن برساند و برای بدن مناسب باشد. ویتامین D اسم مستعار ویتامین نور خورشید است و پوست این ویتامین را از اشعه فرابنفش می سازد. اما متخصصین پوست معتقدند ما باید حتماً از لوسیون و كرم های ضدآفتاب برای جلوگیری از سرطان پوست استفاده كنیم. خود ویتامین D به تنهایی برای جلوگیری حتی درمان نوع های مختلف سرطان مفید و مناسب است. بسیاری ازمردم ویتامین لازم و مورد نیاز را از خوردن غذا و شیر و حتی مكمل ها به دست نمی آورند. بنابراین همانطور كه می دانیم در معرض آفتاب قرار گرفتن می تواند این كاهش را جبران كند، البته بدانید همانطور كه در معرض آفتاب قرار نگرفتن مناسب نیست، زیاد در آفتاب بودن بدتر است و می تواند ضررهای بیشتری در پی داشته باشد. هیچ كس به شما توصیه نمی كند كه آنقدر در آفتاب ساحل بمانید یا سرخ شوید. اما دانشمندان معتقدند، ۱۵ دقیقه یا كمی بیشتر در طول هفته در معرض آفتاب قرار گرفتن، حتی بدون استفاده از كرم ضدآفتاب و لوسیون مخصوص، نه تنها بد نیست بلكه برای سلامتی مفید هم است. مصرف ویتامین D، می تواند ۳۰درصد ازمرگ بیماران مبتلا به سرطان جلوگیری كنند.

البته به رغم اینكه نور خورشید توصیه می شود، مقدار مورد نیاز آن بستگی به فصل، زمان روز، رنگ پوست، جایی كه شخصی زندگی می كند و عوامل مختلف دیگری، دارد.

ویتامین D در غذاهایی مثل ماهی آزاد، تن ماهی، انواع ماهی های روغنی و شیر نیز به مقدار زیادی موجود است. قرص های مولتی ویتامین نیز دارای مقداری ویتامین D۲ و ویتامین A هستند كه می توانند كمبود ویتامین را جبران كنند.

اما باز هم لازم به ذكر است كه قرص و مكمل نمی تواند ویتامین D را تا سطح لازم و زیاد بالا ببرد و تأمین كند.

پزشكان می گویند برای افراد سنین ۵۰ سال، روزانه ۲۰۰ واحد بین المللی ویتامین ِD، برای سنین بین ۷۰ تا ،۵۰ ۴۰۰ واحد و برای افراد بالاتر از ۷۰ سال روزانه مصرف ۶۰۰ واحد بین المللی ویتامین D مورد نیاز است البته بسیاری از دانشمندان معتقدند جوانان باید روزانه ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ واحد ویتامینD مصرف كنند. ویتامین D از رشد سلول های ناخوشایند و بیمار جلوگیری به عمل می آورد و باعث مرگ سلول های بیمار می شد. سرطان بیماری ای است كه در بین افراد میانسال بسیار شایع است در این زمان بدن افراد این سنین قادر به ساختن ویتامین D لازم و مورد نیاز نیست. در بین افراد سیاهپوست بدلیل رنگدانه های بیشتر در پوستشان احتمال بروز سرطان بیش از افراد سفیدپوست است. همین طور در بین افراد چاق، زیرا در سطح خود نشان میزان كمتری ویتامین D دارا هستند.

افرادی كه به بیماری دیابت مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دارند زیرا كلیه های آنها به دلیل آسیب دیدگی و عدم كارایی در تبدیل ویتامین D به آن فرم لازمی كه برای بدن مورد نیاز است، دچار مشكل است.

كارشناسان تغذیه مصرف ویتامین D۳ را بخصوص در ایام و فصل های زمستان و برای افرادی كه دارای پوست تیره هستند، در تمام زمان های توصیه می كند.



همچنین مشاهده کنید