دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

چه انگشت خوشمزه‌ای!


چه انگشت خوشمزه‌ای!

مکیدن انگشت عادتی رایج میان کودکان است. اما زمانی که کودک به مکیدن شستش عادت می‌کند، ترک این عادت بسیار سخت خواهد بود و به خاطر داشته باشید که شما به عنوان والدین او نقش مهمی …

مکیدن انگشت عادتی رایج میان کودکان است. اما زمانی که کودک به مکیدن شستش عادت می‌کند، ترک این عادت بسیار سخت خواهد بود و به خاطر داشته باشید که شما به عنوان والدین او نقش مهمی در توقف این عادت دارید.

پس بهتر است ابتدا دلیل این کار بچه‌ها را بدانید و سپس به آنها کمک کنید تا این عادت را ترک کنند.

علت مکیدن انگشت

مکیدن در کودکان یک عکس‌العمل طبیعی است که باعث می‌شود آنها شست یا سایر انگشتان را در دهان قرار دهند، حتی گاهی قبل از تولد و در رحم مادر.

از آنجا که مکیدن انگشت برای کودکان حالتی آرامش‌بخش ایجاد می‌کند، ممکن است برخی از آنها هنگامی که خسته و کسل یا نگران هستند این عادت را پرورش دهند. این نکته هم مهم است که نوزادان معمولاً انگیزه‌هایی طبیعی برای مکیدن انگشت دارند که پس از ۶ ماهگی این حس کاهش می‌یابد، اما بسیاری از آنها نیز برای آرام کردن خودشان این کار را تکرار می‌کنند.

وقتی که کودکان به این کار عادت کردند، در حالت‌ها و بروز احساس‌های دیگری مانند گرسنگی، ترس، بی‌قراری، خواب آلودگی یا خستگی اقدام به مکیدن شست خود می‌کنند.

چه مدت طول می‌کشد؟

این عادت در بسیاری از بچه‌ها معمولا به طور طبیعی پس از ۶ تا ۷ ماهگی کاهش می‌یابد، اما گروهی نیز برای آرام کردن خود این عادت را حفظ و تکرار خواهند کرد. این گروه نیز بتدریج و از ۳ تا ۶ سالگی این رفتار را ترک خواهند کرد.

چه زمانی مداخله کنیم؟

مکیدن انگشتان معمولاً تا قبل از ۴ سالگی مشکل خاصی نیست. اما کودکانی که پس از ۴ یا ۵ سالگی مرتب یا با شدت زیاد انگشت خود را می‌مکند یا آنهایی که این عادت را پس از ۵ سالگی نیز ادامه می‌دهند در معرض خطر مشکلات دهان و دندان و گفتار قرار خواهند گرفت. پس زمانی که ادامه این کار باعث بروز مشکلات دهان و دندان می‌شود با او در این رابطه صحبت کنید. در پاره‌ای مواقع این رفتار باعث خجالت کودک می‌شود به طوری که شما متوجه حالات او خواهید شد؛ این هم زمان مناسبی برای گفتگو با اوست.

شیوه‌هایی برای ترک عادت

متخصصان توصیه می‌کنند که هنگام مکیدن شست به کودک توجهی نکنیم، بسیاری از آنها خودشان این عادت را ترک خواهند کرد.

در مرحله اول، تنها زمانی که کودک قادر به درک صحبت‌های شما در مورد مشکلات و مسائل ناشی از مکیدن انگشت باشد، باید با او صحبت کنید.

از آن پس هنگامی که می‌بینید کودک شما مشغول مکیدن انگشتان است به آرامی به او یادآوری کنید، ولی به یاد داشته باشید از ملامت کردن و تمسخر او جدا خودداری کنید زیرا با این‌گونه رفتارها باعث استرس بیشتر او شده و به او می‌آموزید که مکیدن شست رفتاری است که موجب توجه دیگران به او می‌شود.

زمانی که فرزند شما انگشتان خود را نمی‌مکد از او قدردانی کنید و به او پاداش‌های کوچکی مانند یک قصه اضافی هنگام خواب یا رفتن به پارک بدهید. می‌توانید روی تقویم روزهایی که او موفق می‌شود این کار را نکند، برچسب بزنید و اینگونه از او تشکر کنید.

از فرزند خود بخواهید زمانی که احساس می‌کند باید انگشت خود را بمکد کار دیگری مانند فشار دادن بالش انجام دهد. این‌گونه او راحت‌تر می‌تواند این عادت را ترک کند.

به عنوان آخرین راه‌حل، ممکن است شیوه‌هایی دیگر را در نظر بگیرید. به عنوان مثال پوشاندن انگشتان با سرکه یا دیگر مواد تلخ (البته بهداشتی) یا پانسمان و یا پوشاندن با دستکش.

با این حال این شیوه‌ها به ندرت توصیه می‌شوند و بهتر است از آنها در آخرین مراحل استفاده شود.

برای گروهی از بچه‌ها ترک این عادت بسیار سخت خواهد بود. به یاد داشته باشید فشار همسالان باعث می‌شود بیشتر بچه‌ها مکیدن شست را بعد از آغاز مدرسه ترک کنند. در ضمن نگران نباشید. فشار وارد کردن بیش از حد به کودکان برای ترک عادت بیش از آن که فایده داشته باشد، به ضرر او و شما خواهد بود.

در بعضی مواقع یک دندانپزشک و راه‌حل‌های وی نیز می‌تواند در این مورد به شما کمک کند.

مشکلات مکیدن انگشت

مکیدن انگشتان در طولانی مدت، ممکن است موجب بروز مشکلاتی در فک و دندان‌های کودکان شود. همچنین در حرف زدن کودکان نیز مشکلاتی به وجود خواهد آمد، مانند تلفظ اشتباه برخی حروف، نوک زبانی حرف زدن و اختلالات دیگر گفتاری.

همه اینها به ما گوشزد می‌کنند که این موضوع را به‌طور جدی اما با صبر و دقت و بدون فشارهای روحی به کودک، پیگیری کنیم.

نیلوفر اسعدی‌بیگی